Tak se dokáže radovat jen svobodný národ

Máme za sebou několik dní v Budapešti konaného Světového mistrovství v lehké atletice, lemovaného jedním překvapujícím poznáním. Stalo se jím budapeštské obecenstvo. A to nejen pro jeho každodenní mohutné počty, denodenně zaplňující i od vchodů nejvzdálenější plochy tribun, ale hlavně pro radostnou náladu, která se z těch tribun snášela dolů mezi závodníky a vyvolávala v nich stejně radostná hnutí duší, jaká panovala i na tribunách.

„Je to neuvěřitelné, jak se zdejší nadšení diváků přenáší na nás závodníky a závodnice“ řekla naší televizní reportérce Peřinové už v prvních dnech světového atletického klání jedna z jeho čerstvých vítězek, čímž rozšířila řady pamětníků prohlašujících, že tak radostnou diváckou kulisu jako v Budapešti světová atletika ještě nezažila. Nikdy dříve se trojice mistrů světa, tentokrát vedená itlaským výškařem Gianmarco Tamberim, nevrhla na oslavu svých vítězství do vodního příkopu, a zřejmě nikde na světě by jejich koupel diváci neuvítali s takovým pochopením, jak se to událo tohoto roku na stadionu Národního atletického centra v Budapešti.

Ta otázka se nabízí sama sebou: Co se to – náhle a nečekaně – stalo s maďarským obecenstvem, které snad poprvé upozornilo na svůj, řekněme, divácký talent? Proč se jednotlivým pokusům na „dodání odvahy“tleskalo teď a v Budapešti hlasitěji a ochotněji, než si z jiných měst a zemí pamatujeme? Co to tam tedy u Dunaje vybublalo na povrch?

Odpovídám: hrdost a z té hrdosti vyvěrající radost a spokojenost. Maďarsko dneška  je své. Je-li postaveno před problém, neptá se nikoho, jak se má k problému postavit, ale vyřeší ten problém samo a tak, aby svým rozhodnutím své občany nepoškodilo. Nu a ti občané tohle vnímají, jsou hrdí na to, že nejsou vazaly cizích zájmů, a tak tleskají, smějí se, je jim zkrátka lehko na duši i na srdci. A my jim můžeme jen tiše a o to nepříčetněji závidět.

3 19 hlasy
Hodnocení článku
12 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 10 měsíci

Američtí diváci na US Open se taky radovali! A to, když se Kvitové nedařilo a nakonec prohrála. Lidé na ni pískali a při podáních se schválně pohybovali aby ji zkazili servis. Bylo v médiích konstatováno, nikoli vysvětleno proč tomu tak bylo. Vždyť ani nevědí kde Česko bydlí a přesto jejím zástupcem opovrhují. Není radost jako radost… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Tak Američané mají v tenise svá želízka v ohni. Proč by měli fandit nějaké Kvitové” Kdysi taky fandili Connorsovi a McEnroeovi proti Lendlovi.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Kvitová nehrála s  Američankou.
Fandit svým a pokřikovat na cizí je něco úplně jiného. A navíc tenis je sport džentlmenů a džentlmenek. No já vím, slušně vychování je Američanům vzdálené…

Karel2002
Karel2002
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Oni nás ale nemají rádi.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Nechtěl jsem to ventilovat ale z vlastní zkušenosti vím, že nás opravdu nemusí a američtí vojáci těmi našimi opovrhují, zeptejte se veterána, kterého chcete…

vachav
vachav
před 10 měsíci

Neberu nikomu radost z nadšení maďarských diváků.Já jsem ovšem bohužel nesledoval(chcete-li bojkotoval)toto MS,zrovna jako to před dvěma lety v Londýně a další sport.akce-OH atd.Nemohu akceptovat,že na takových světových akcích chybí několik desítek špičkových sportovců z Ruské federace, v důsledku špinavé agresivní politiky USA.Nehodlám sledovat americkou šaškárnu.A jen mimochodem – vychvalovaný Orbán ve svém článku k zahájení… Číst vice »

cablik
cablik
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  vachav

Jo bohužel musí ale neplazí se jako ti naši slouhové slouhů a vládne pro svůj národ.

Karel2002
Karel2002
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  vachav

Mně to také nebaví, ale zákazy a bojkoty nejsou ve sportu ničím novým. SSSR přijel na první olympiádu až v roce 1952, černoši se dlouho nesměli takových akcí zúčastnit, na olympiádách v letech 1976, 1980, 1984 chybělo plno zemí. Je toho spousty. Djokovič nesměl do Austrálie atd. Pro mně je horší doping. V současné… Číst vice »

cablik
cablik
před 10 měsíci

Bohužel opravdu Maďarům závidím jsou v stejných strukturách jako my ale nejsou to onuce jako my.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 10 měsíci

U nás je třeba dojít na cizí velvyslanectví ( nejen ukrajinské) a zeptat se, jakou kvalitní kulturu , sport ale i bytí českému lidu povolíme. Ševče, nejen zpívat je v našem království zakázáno….

Karel2002
Karel2002
před 10 měsíci

Orban má být přece odstraněn. Usiluje o to Pekarová.

Hokarc
Hokarc
před 10 měsíci

Ano, takto se chová národ, který má budoucnost.