Tak se dokáže radovat jen svobodný národ

Máme za sebou několik dní v Budapešti konaného Světového mistrovství v lehké atletice, lemovaného jedním překvapujícím poznáním. Stalo se jím budapeštské obecenstvo. A to nejen pro jeho každodenní mohutné počty, denodenně zaplňující i od vchodů nejvzdálenější plochy tribun, ale hlavně pro radostnou náladu, která se z těch tribun snášela dolů mezi závodníky a vyvolávala v nich stejně radostná hnutí duší, jaká panovala i na tribunách.

„Je to neuvěřitelné, jak se zdejší nadšení diváků přenáší na nás závodníky a závodnice“ řekla naší televizní reportérce Peřinové už v prvních dnech světového atletického klání jedna z jeho čerstvých vítězek, čímž rozšířila řady pamětníků prohlašujících, že tak radostnou diváckou kulisu jako v Budapešti světová atletika ještě nezažila. Nikdy dříve se trojice mistrů světa, tentokrát vedená itlaským výškařem Gianmarco Tamberim, nevrhla na oslavu svých vítězství do vodního příkopu, a zřejmě nikde na světě by jejich koupel diváci neuvítali s takovým pochopením, jak se to událo tohoto roku na stadionu Národního atletického centra v Budapešti.

Ta otázka se nabízí sama sebou: Co se to – náhle a nečekaně – stalo s maďarským obecenstvem, které snad poprvé upozornilo na svůj, řekněme, divácký talent? Proč se jednotlivým pokusům na „dodání odvahy“tleskalo teď a v Budapešti hlasitěji a ochotněji, než si z jiných měst a zemí pamatujeme? Co to tam tedy u Dunaje vybublalo na povrch?

Odpovídám: hrdost a z té hrdosti vyvěrající radost a spokojenost. Maďarsko dneška  je své. Je-li postaveno před problém, neptá se nikoho, jak se má k problému postavit, ale vyřeší ten problém samo a tak, aby svým rozhodnutím své občany nepoškodilo. Nu a ti občané tohle vnímají, jsou hrdí na to, že nejsou vazaly cizích zájmů, a tak tleskají, smějí se, je jim zkrátka lehko na duši i na srdci. A my jim můžeme jen tiše a o to nepříčetněji závidět.

3 19 hlasy
Hodnocení článku
12 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 7 měsíci

Američtí diváci na US Open se taky radovali! A to, když se Kvitové nedařilo a nakonec prohrála. Lidé na ni pískali a při podáních se schválně pohybovali aby ji zkazili servis. Bylo v médiích konstatováno, nikoli vysvětleno proč tomu tak bylo. Vždyť ani nevědí kde Česko bydlí a přesto jejím zástupcem opovrhují. Není radost jako radost… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Tak Američané mají v tenise svá želízka v ohni. Proč by měli fandit nějaké Kvitové” Kdysi taky fandili Connorsovi a McEnroeovi proti Lendlovi.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Kvitová nehrála s  Američankou.
Fandit svým a pokřikovat na cizí je něco úplně jiného. A navíc tenis je sport džentlmenů a džentlmenek. No já vím, slušně vychování je Američanům vzdálené…

Karel2002
Karel2002
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Oni nás ale nemají rádi.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Nechtěl jsem to ventilovat ale z vlastní zkušenosti vím, že nás opravdu nemusí a američtí vojáci těmi našimi opovrhují, zeptejte se veterána, kterého chcete…

vachav
vachav
před 7 měsíci

Neberu nikomu radost z nadšení maďarských diváků.Já jsem ovšem bohužel nesledoval(chcete-li bojkotoval)toto MS,zrovna jako to před dvěma lety v Londýně a další sport.akce-OH atd.Nemohu akceptovat,že na takových světových akcích chybí několik desítek špičkových sportovců z Ruské federace, v důsledku špinavé agresivní politiky USA.Nehodlám sledovat americkou šaškárnu.A jen mimochodem – vychvalovaný Orbán ve svém článku k zahájení… Číst vice »

cablik
cablik
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  vachav

Jo bohužel musí ale neplazí se jako ti naši slouhové slouhů a vládne pro svůj národ.

Karel2002
Karel2002
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  vachav

Mně to také nebaví, ale zákazy a bojkoty nejsou ve sportu ničím novým. SSSR přijel na první olympiádu až v roce 1952, černoši se dlouho nesměli takových akcí zúčastnit, na olympiádách v letech 1976, 1980, 1984 chybělo plno zemí. Je toho spousty. Djokovič nesměl do Austrálie atd. Pro mně je horší doping. V současné… Číst vice »

cablik
cablik
před 7 měsíci

Bohužel opravdu Maďarům závidím jsou v stejných strukturách jako my ale nejsou to onuce jako my.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 7 měsíci

U nás je třeba dojít na cizí velvyslanectví ( nejen ukrajinské) a zeptat se, jakou kvalitní kulturu , sport ale i bytí českému lidu povolíme. Ševče, nejen zpívat je v našem království zakázáno….

Karel2002
Karel2002
před 7 měsíci

Orban má být přece odstraněn. Usiluje o to Pekarová.

Hokarc
Hokarc
před 7 měsíci

Ano, takto se chová národ, který má budoucnost.