Ani ve snu by mě nenapadlo, že proces zániku státu budu moci sledovat na vlastní oči.

Jaroslav Štefec
Jaroslav Štefec

FB

Od počátků komunistického hnutí byla svatým grálem komunistů idea, že jednou, v daleké budoucnosti, až budou lidé dostatečně vyspělí, budou pracovat ve prospěch celku a všeho bude dostatek, dojde k zániku státu jako instituce, řídící všechny naše kroky.

Ani ve snu by mě nenapadlo, že se dožiji její realizace a proces zániku státu budu moci nejen sledovat na vlastní oči, ale že se bude odehrávat in natura ve státě, v němž žiji. Rozpad českého státu, charakterizovaný postupující paralýzou jeho právních a bezpečnostních schopností a struktur, je totiž stále zřetelnější, a navíc viditelně akceleruje.

Právní jistoty a ochrana, kterou by měl český stát poskytovat nám, občanům, kteří financujeme jeho chod, se stále rychleji vytrácejí. Státní orgány stále zřetelněji inklinují spíše k zajišťování okamžitých ekonomických zájmů parazitických skupin, ovládajících politickou sféru než k zajišťování našeho „přežití“ aspoň do příštího století.

Hlavním důvodem tohoto stavu je dnes již desítky let probíhající systematická destrukce schopností státních institucí. Mnoho lidí, včetně těch, kteří se užuž vidí ve sněmovních lavicích, se domnívá, že stát řídí politici a kýžené společenské změny lze dosáhnout jejich výměnou. V tom se hluboce mýlí.

Chod státu totiž neřídí politici, ale státní úředníci. Ti se musejí starat, aby instituce, které je platí, fungovaly co nejlépe a plnily vše, co se od nich čeká. Aby policie zajišťovala bezpečnost našich domovů a městských ulic, aby čeká armáda byla schopna zajistit ochranu našich hranic a území státu, aby byl dostatek léků a kvalitních potravin, aby školy vychovávaly vzdělané mladé lidi, aby bylo dostatek financí na důchody, sport, opravy silnic … V tomto kontextu vyznívají slova Andreje Babiše, že stát musí být řízen jako firma, naprosto jasně a jednoznačně správně.

Problém vzniká, když se do politiky dlouhodobě dostávají stále méně vzdělaní a politicky, mravně i morálně stále více bezcenní a neschopní lidé, kteří se domnívají, že stát jsou oni a “stoosmička ve sněmovně” jim dává právo chovat se v Čechách a k Čechům stejně, jako svého času činili oni přísloveční Braniboři. Zvláště když jsou si jisti podporu sil, které je na jejich posty vyzvedly se záměrem zajistit si za tučné prebendy poslušné loutky. Ať už domácích, nebo (spíše) těch zahraničních.

Pokud je toto hloupnutí politické scény navíc doprovázeno i hloupnutím státní správy, spočívající v nahrazování kvalifikovaných lidí, kteří vědí, jak řídit jejich resorty, aby fungovaly a plnily to, co se od nich očekává kamarádíčky, jejichž jedinou starostí je vybavit si kanceláře za milióny a urvat co nejvíce ze státních peněz, nad nimiž jim jejich funkce dávají moc, stát přestává fungovat. Potraviny zdražují, léky chybí, nakupují se nesmyslné zbraně bez vztahu k zajišťování obranyschopnosti státu, narůstá šikana občanů, o peníze jsou bezostyšně obíráni ti nejslabší a (aspoň zdánlivě) bezbranní …

Je vůbec možné tento (o)bludný kruh rozetnout a existuje z něho cesta ven? Věřím, že ano, ale nebude krátká. A je otázkou, jestli nám vůbec bude umožněno se po ní vydat. Už dávno totiž nejsme strůjci svého osudu. Stali jsme se pouhými figurkami v šachové hře na válku, která hrozí přerůst ze zatím pouze virtuálního prostředí primitivních představ a propagandistických blábolů našich tzv. „politiků“ do reálného světa. Na válku, která není ani v nejmenším v našem zájmu a jejíž přípravu nám diktují úplně jiné síly, než je partička zmíněných zoufalých neumětelů, zasedající ve Strakově akademii. Budeme se s tím muset prostě poprat.

A na závěr jedna myšlenka, pocházející z nepřekonatelného Ottova slovníku naučného. Tam pod rozsáhlým heslem „stát“ můžete najít mimo jiné tato hluboce pravdivá slova, velmi přesně vystihující současné směřování naší zemičky uprostřed Evropy:

„Která forma státu jest relativně nejdokonalejší, nelze s určitostí říci; pro dnešní dobu bylo by možno pouze voliti mezi monarchií a republikou (aristokracií a demokracií), ježto teokracie má pro nás význam jen historický. V té příčině již Aristoteles dovozoval, že jak monarchie (kterou on nazýval královstvím), tak i aristokracie a demokracie jsou stejně dobré a oprávněny, jen když vláda se vykonává se zřetelem na blaho celku. Pokud však se vládne jen ve prospěch jednotlivce, resp. jednotlivých tříd či skupin, jest nespravedlivá a sluší ji zavrhnouti, neboť monarchie takto provozovaná zvrhuje se v tyranii, aristokracie v oligarchii a demokracie v ochlokracii (hrůzovládu).“

3.8 31 hlasy
Hodnocení článku
17 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 7 měsíci

I kdyby to s tím rozpadem státu byla pravda, drtivá většina občanů to tak nevidí. Domnívá se, že se stát upevňuje a životní úroveň stoupá. Nejvíce takových občanů je v Praze, 80 až 90 procent. Referendem v tomto směru byly prezidentské volby a ty vyhrál kandidát ODS a spol. s cca 60 procenty hlasů. ODS a spol. přibylo… Číst vice »

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Kde berete ony “statistiky” z posledních týdnů? Lidi jsou nespokojeni a podle socilogických průzkumů je s vládou Petra Fialy bezvýhradně spokojena je 2% občanů. i v kategorii “spíše spokojeno” byl zaznamenán prudký pokles…

Karel2002
Karel2002
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Pěkně to vysvětlil novinář spolupracovník V. Klause Ladislav Jakl. To, že jsou lidé nespokojeni s vládou, ještě neznamená, že až půjde do tuhého tzn. v příštích parlamentních volbách, budou volit dnešní opozici. Budou volit zase současnou vládní koalici jako nejmenší možné zlo. Tyhle výzkumy jsou takové hrátky s pocity, které nemají pro praktickou politiku… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 7 měsíci

Tak měla být dneska na Václaváku nějaká velká demonstrace opozice, ale podle ČTK a hlavních médií tam přišlo pouhých 10000 lidí a to ještě byli svezeni z Moravy. Z Čech tanm nebyl vůbec nikdo. Má to smysl pořádat demonstrace, když tam přijde (je přivezena z daleka) hrstka lidí?

cablik
cablik
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Ale Kájo bylo tam 100000 lidí Václavák byl plný buďte rád že se konečně něco děje a nepište bláboly.

Karel2002
Karel2002
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

ČTK píše ale 10000 lidí. Proč by lhala?

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Protože ČTK je součástí “gangu lhářů”.

Karel2002
Karel2002
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Vtip je v tom, že ta drtivá většina obyvatel ČR, která na demonstraci nebyla, si přečetla ze sdělovacích prostředků…ČTK, Idnes…že tam bylo velmi málo demonstrantů (10000 je vzhledem k obrovské propagaci demonstrace vlastně hrstka). Tím pádem, i kdyby tam bylo třeba 200000 lidí, demonstrace nesplnila svůj účel zažehnout v lidech odpor vůči vládě.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Ten už je dávno zažehnutý. I v Praze.

Rob
Rob
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Ten bohužel zažehává již dva roky a… NIC.

reproduktor
reproduktor
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Rob

Přesně a tak tomu bude dal. Jen jednou národ povstal rok 1938 a Beneš ho usadil. Od té doby jsme onuce celé Evropy. Vlastně i USA.

Karel2002
Karel2002
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  reproduktor

Když o tom tak přemýšlím, tak Češi v posledních 33 letech, od konce roku 1989, snad ani jednou neovlivnili svůj osud pomocí nějakých zásadních demonstrací. Dokonce mi logicky vychází, že události ovlivňují cizí zpravodajské služby, hlavně CIA. Vezměme “Sarajevský atentát” roku 1997 a svržení vlády V. Klause. Nebylo to kvůli ekonomice či tajným kontům… Číst vice »

cablik
cablik
před 7 měsíci

Stát likviduje liberální spiknutí a notičky US miliardářů. Amerika jde do kopru a jejich kolonie se musí v tom vymáchat s nimi. Jsem strašně zvědav jak dlouho si to nechají Evropané líbit.

Naposledy upraveno před 7 měsíci uživatelem Václav Dvořák
kolokol
kolokol
před 7 měsíci

Buddha k tomu řekl: “…mě vedli lidé moudří, kdežto život republiky řídili po těch 90 let převážně švindlíři a podvodníci. Věřím, že se mě podaří vyřešit poslední otázky života a smrti, kdežto ta moje vlast na ty všechny švindlíře těžce doplatí.”

vachav
vachav
před 7 měsíci

Je třeba zlikvidovat kapitalismus dříve,než kapitalismus zlikviduje nás.

Hokarc
Hokarc
před 7 měsíci

My jsme ještě dále, my žijeme v oslokracii.

Plebej
Plebej
před 7 měsíci

Efektivně fungující státní správa je ovšem jednou z mnoha dalších podmínek, bez jejichž uplatnění ve společenské praxi nemůže daná společnost prosperovat. Stejně tak důležitá je schopnost státu formulovat adekvátní program rozvoje společnosti vč. její ekonomiky a existence nástrojů vedoucích ke schopnost jej realizovat, existence právního státu (s racionálním/promyšleným právním systémem) a vymahatelnost práva, autentický… Číst vice »