John Mearsheimer o roli alternativních medií

John Mearsheimer
John Mearsheimer

pro Kosu objevila paní Ja

Kdykoliv se v mé poště objeví mailík podepsaný paní Ja, mohu vzít jed na to, že zase do mojí schránky doputoval nějaký žhavý tip, který by Kosa v žádném případě neměla pominout. Jistě jste uhodli, že se tak stalo i v tom, co vám právě hodlám nabídnout!

Nejvyšší svatý na vlkově informačním orloji, vydal a paní Ja to na internetu objevila, stať, která se týká americké alternativy – konkrétně malého amerického webu Antiwar.com, na který oficiální mainstream z nějakého důvodu podnikl hon. Antiwar je skutečně, na americké poměry mikroskopický – jen 2x tak velký jako Kosa v Česku , tedy v tamních rozměrech doslova NIC. Přesto se nejrespektovanější světový politolog „snížil“ k tomu, aby Antiwr.com osobně podpořil.

Ale důvod, proč vydávám jeho text je jiný. Jde o to, že to, co píše John Mearsheimer na adresu Antiwaru platí pro nonkonformní média jako celek a navíc celoplanetárně. Takže John Mearsheimer a jeho

John Mearsheimer on The Case for Antiwar.com

podle překladače

John Mearsheimer a kauza Antiwar.com

John Mearsheimer je profesorem politologie Wendell Harrison Distinguished Service na Chicagské univerzitě a jedním z předních odborníků na zahraniční politiku v Americe. Tady je to, co vám chce říct.

Vážený čtenáři Antiwar.com,

Člověk by si myslel, že ve ctihodné liberální demokracii, jako jsou Spojené státy, by se v mainstreamových médiích vedla otevřená a svobodná debata o klíčových otázkách zahraniční politiky současnosti. Člověk by si jistě také myslel, že tomu tak bude vzhledem k nedávným debaklům v Afghánistánu a Iráku, nemluvě o rozvíjejícím se debaklu na Ukrajině.

Ale bohužel tomu tak není. Existuje hluboce zakořeněné a omezené vyprávění o americké zahraniční politice, které dominuje těm nejvyšším stranickým úrovním v Demokratické i Republikánské straně a uhnízdilo se také prakticky ve všech mainstreamových médiích. Bílý dům a hluboký stát (deep state) se navíc staly zběhlými ve formování tohoto příběhu, z velké části tím, že oponentům znesnadňují jeho jakékoliv zpochybnění. Není důvod si myslet, že se tato situace v dohledné době změní.

To znamená, že alternativní média potřebujeme více než kdy jindy. Potřebujeme řadu prvotřídních adres, které vyjadřují nesouhlas a pomohou podpořit pulzující trh nápadů. Důvod je prostý. Všechny země někdy provádějí pošetilou, ne-li bezohlednou politiku, jak v posledních letech předváděly Spojené státy. Jedním z nejlepších způsobů, jak se vyhnout katastrofální politice, je vést seriózní veřejné debaty, kde mají disidenti volnou ruku, aby mohli mluvit pravdu o aktuální moci. Není to ostatně hlavní důvod, proč je svoboda slova a svoboda tisku zakotvena v ústavě?

Zde vstupuje do příběhu Antiwar.com. Hraje klíčovou roli v šíření názorů jednotlivců, kteří jsou odhodláni zpochybňovat konvenční moudrost. Je to platforma pro disidenty, kterou Spojené státy – a Západ obecněji – potřebují více než kdy jindy.

Podle mých zkušeností někteří lidé ztotožňují nesouhlas s nevlasteneckým chováním. Dodavatelé konvenční moudrosti mají tendenci používat tento typ argumentu. Jasným důsledkem je, že máme podporovat naši vládu, ať se děje cokoliv. Jak se říká: „Moje země, lhostejno zda dobře nebo špatně.“ Takový pohled je nesprávný a nebezpečný. Opravdový patriot by měl napadnout americkou politiku, když si myslí, že by mohla zemi ublížit. Nemá smysl mlčet a nechat svou zemi provádět politiku, o které si myslíte, že bude mít katastrofální následky. Samozřejmě, že problém, kterému dnes čelíme, je ten, že pro disidenty je nedosažitelné, aby jejich hlas byl slyšet v mainstreamových médiích. Zkrátka je těžké chovat se zodpovědně.

...a profesor John Mearsheimer končí text osobním vzkazem anlosaským čtenářům:

To je místo, kde přichází na řadu Antiwar.com. Pokud vám záleží na blahobytu Spojených států a chcete z nich udělat lepší zemi, podpořte prosím Antiwar.com velkoryse.

S pozdravem,
John Mearsheimer

**

Kdybych nevěděl, že Mersheimer neslyšel o poměrech v České nebo Slovenské republice a nepsal konkrétně o webu Antiwar.com myslel bych si, že na Slovensku vyzývá k podpoře Borískova Slobodného vysielača, kterému minulí i současní tamní mocní hodlají zakroutit krkem nebo že se z Česka právě doslechl o tom, že vedení iDnes definitivně vyhnalo ze svých blogů mnohonásobného držitele blogerských Slavíků Láďu Větvičku. Kvůli opakovanému porušování jejich kodexu…..

Ne tyhle informace ani nemá, ani mít nemůže. Ale při tom se jedná o totéž. O moci nás. Nás bezmocných. Jak kdysi napsal Václav Havel.

Tohle prostě musela Kosa (také Nová repulika) přinést. Jinak bych ji musel hodit do starého harampádí!

Děkuji pane profesore Johne Mearsheimere, děkuji paní Ja!

***

Autor: John Mearsheimer, zdroj: Antiwar.comv českou verzi editoval Petr Vlk, zdroj: Kosa Zostra, překlad paní Ja

3 8 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
oldo
oldo
před 8 měsíci

“ctihodné liberální demokracii, jako jsou Spojené státy, ”
Ten věhlasný politolog napsal jeden z největších vtipů poslední doby!

Praded
Praded
před 8 měsíci

Rád si přečtu články od pana Johna Mearsheimera, je v nich hodně dobrých postřehů, ale on sám je produktem Spojených států, které nikdy ve své historii nebyl nijak demokratické. Z toho vyplívá, že veškerá jejich činnost nebyla demokracií.