Výročí útoku na Nord Stream

Německá opoziční politička Sahra Wagenknechtová mluví ve svém každotýdenním videu o všech rozporech v politickém thrilleru Nord Stream. Identifikuje masivní nesrovnalosti a útočí přímo na německou vládu za její nečinnost: „Co je to za submisivní, trapné postavy? Co jsme udělali, že jsme si zasloužili, aby nám vládly takové mátohy?“

Jana Kunšteková
Jana Kunšteková
Téměř přesně před rokem byly vyhozeny do povětří plynovody Nord Stream. Zpočátku se západní komentátoři naprosto shodli na tom, že za aktem sabotáže stáli Rusové. To bylo běžné vysvětlení až do jara. Poté, na základě zasvěcených informací, držitel Pulitzerovy ceny Seymour Hersh prozradil: Za útokem nebyl nikdo jiný než samotný americký prezident Joe Biden. O několik týdnů později přinesla německá a americká média nové verze. Podle nich byl útok nařízen, naplánován a proveden Kyjevem.

Pro Scholze bylo od počátku jisté jen jedno: Američané to určitě nebyli.

O rok později zaráží Sahru Wagenknechtovou především vzájemně si odporující tvrzení, do kterých se od té doby německá vládní koalice (sociální demokraté, Svobodní, Zelení) zamotala, a také to, jak média a politici odmítají z incidentu vyvodit poctivé závěry. Ve svém posledním každotýdenním videu politička kritizuje zejména vládu.

Spolkový kancléř Olaf Scholz původně prohlásil, že netuší, kdo za špionážním činem stojí, vzpomíná Wagenknechtová. Ale alespoň jedna věc mu byla jasná hned od začátku: „Teorie, že to byli Američané, je ta, pro kterou neexistují žádné důkazy, abych to řekl velmi jasně.“

Skutečně o tom zatím neexistují žádné neprůstřelné důkazy. Ale když dojde na nepřímé důkazy, vypadá to už úplně jinak. Sahra Wagenknechtová připomíná notoricky známá slova Joea Bidena z února 2022, dva a půl týdne před začátkem ukrajinské invaze: „Pokud Rusko napadne, Nord Stream 2 už nebude existovat,“ řekl tehdy americký prezident. „Tak to ukončíme. Slibuji vám, že to zvládneme.“

O rok později považuje Wagenknechtová fakt, že Američané nemají se špionážním zločinem absolutně nic společného, za směšné tvrzení. Paradoxně to vyplývá z „oficiální“ ukrajinské verze. Sahra říká doslova: „Ukrajina nedělá nic, co by Američané nechtěli, protože si to vůbec nemůže dovolit. Je ještě nepravděpodobnější, že by mohla takový útok připravit sama, aniž by si toho Američané všimli.“

Pokud je oficiální verze správná: Proč Berlín stále podporuje Kyjev?

Podle novin „Zeit“ se USA pokusily „útoku zabránit – neúspěšně“. Wagenknechtová však pochybuje, že Kyjev ve skutečnosti šel proti vůli Washingtonu: „Že by Ukrajina skutečně riskovala, že urazí svého nejdůležitějšího, existenčního a nenahraditelného zastánce tím, že bude jednoduše ignorovat výslovný příkaz nevyhodit plynovod do povětří – tento předpoklad je tak přitažený za vlasy a tak absurdní, že pravděpodobnost takového průběhu událostí se blíží nule.“

Ale pokud je oficiální ukrajinská verze stále „v podstatě pravdivá“ a Kyjev jednal z vlastní iniciativy proti Německu, „pak se musíte ptát: Jsme skutečně tak hloupí, že zemi, která nadále ničí naši nejdůležitější energetickou infrastrukturu, posíláme miliardy dolarů ve zbraních a penězích, jako by se nic nestalo, zatímco omezujeme péči o zdraví a chudé děti. Proč nikdo v médiích, kdo přejal tento příběh, nepoloží tuto otázku?

Sahra má ale i další otázku. Týká se to LNG, které nyní Německo dováží z USA: „Jak jsme hloupí, když nyní nahrazujeme svou závislost na ruském plynu závislostí na mnohem dražším plynu ze země, která minimálně schválila tento útok na infrastrukturu naší země a kryla pachatelům záda?“

P.S – Sahru Wagenknechtovou sleduji pravidelně. Její poslední video mě zaujalo, ale nechtělo se mi ho překládat  – tímto děkuji rakouskému Exxpressu a jmenovitě Stefanu Beigovi, že text v podstatě přepsali. … Hned to jde rychleji.

**

Autorka:

https://www.youtube.com/@SahraWagenknechtMdB

4.2 10 hlasy
Hodnocení článku
17 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
reproduktor
reproduktor
před 7 měsíci

Klidek, Německo zvažuje opet Nord provozovat a opět aktivovat jaderný energie.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  reproduktor

Reproduktore, proč píšete hlouposti. Němci se naopak napříč politickým spektrem utvrzují v tom, jak učinili sporávně a skrzevá EU to vnucují i zbytku unie. V Německu je výjimkou pouze AfD, ale proti ní jdou všichni ostatní.

Primak
Primak
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Musím oponovat (než se k tomu dostane ctěný Reproduktor): “Nic proti tomu není”. Kretschmer vyzývá k opravě Nord Stream 1 Saský premiér před ruským útokem na Ukrajinu bojoval za zprovoznění kontroverzního Nord Streamu 2. Kretschmer po zářijovém vyhození obou plynovodů nyní požaduje opravu Nord Stream 1. Měli bychom se k tomu dostat hned ,… Číst vice »

reproduktor
reproduktor
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Pane Dvořáku, pred x lety jsem pracoval na plynový elektrarne v Berlíně. V Německu jsou stovky takových a fakt potřebuji plyn z Ruska v jakékoli podobě. I ptes kecy politiků ho odebírají stejně jako Češi ropu. Buďme rádi, že tak tomu je. Až zmrd Fiala zmizí, tak doufám, že vše se vrátí zpět.

standa
standa
před 7 měsíci

Nedávno Rusko zlikvidovalo tank Leopard 2 včetně německé armádní posádky !!! Západ jde do kytek, skanzen je pro nás přichystán a my jsme jako ovce !

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  standa

Pozor, přátelé. Too o likvidaci Leoparda včetně německé posádky je zjevně hoax čili propagandistický výmysl. Kdyby tomu tak bylo, tak by Rusové už dávno zveřejnili podorbnosti – identitu mrtvých vojáků, jejich čísla ze štítků, osobní věci atd. Nestalo se tak, a jediný, který promluvil, “záhy zemřel”. To, že Západ se do války… Číst vice »

tomaskova
tomaskova
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

je to stejný hoax jako vaše tvrzení, že se Němci nechtějí vrátit k Nord streamu, že? Možná by bylo dobré číst i jiné weby nežli jen NR.

Karel2002
Karel2002
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  tomaskova

Nějací Němci by se k Nord stramu určitě chtěli vrátit, ale jsou tak podělaní z Američanů, že se tak nikdy nestane.

Karel2002
Karel2002
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Taky se mi nezdá, že by Scholz udělal takovou blbost, i když blbý je jinak až až. Kde německá sociální demokracie takové pitomce bere? Schulz, Scholz?

cablik
cablik
před 7 měsíci

To bylo jasné kdo na tom má zájem aby celá Evropa šla do kopru a ne jen slouhovský skopčáci. Všechna ta nenávist a dosazené loutky po celé EU snad to AFD vyhraje a poté bude lépe v Evropě.

Karel2002
Karel2002
před 7 měsíci

Sahra Wagenknechtová je ze strany Die Linke, která je v Německu nenáviděná skoro stejně jako AfD. Jedni jsou pro Němce komunisté, druzí jsou nástupci NSDAP. Hrozí jim zákaz. Takže si může kecat, co chce, nikdo jí neodpoví. Scholz Rusko nenávidí, posílá už na frontu tanky i německé vojáky. Poslouchá na slovo Bidena,… Číst vice »

Primak
Primak
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

“Nikdo jí neodpoví”? To není pravda. AfD zaznamenává každý měsíc víc oblíbenosti, v některých státech už maj většinu. A Sahra Wagenknecht? Přesto že je dlouholetá u Die Linke (pozor, zde překládáno někdy jako Die Odkazy), má velkou oblíbenost u obyvatelstva, které pomalu poznává, že to co doposavad volili, jsou neschopný šmejdi. Přestože AfD a Die… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

AfD a Die Linke by musely dostat dohromady přes 50 procent a tomu nevěřím, že se kdy stane. Za našeho života to asi nebude. SPD, CDU/CSU, Zelení, Liberálové jsou proti nim ve výrazné většině a samozřejmě se proti nim vždy spojí. V Německu je pořád přítomen komplex zvaný 2. světová válka, ale Němci nejsou zakomplexovaní… Číst vice »

skeptik
skeptik
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Němci (západní) jsou slepě poslušní USA protože jsou jimi okupování už skoro 80let, a východní Němci asi tak slepě poslušní nebudou.

Primak
Primak
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Přestože jsou Němci stále okupováni (a nejsou tak svobodní jako my, že) a přes to, jak byli zdeptáni Ruskem, si mnozí dnes dovolují mnohem více, než si dovolujeme My. Myslím tím kritiku té protiruské propagandy. (a né že bych ty Němce nějak preferoval, vždyť oni nám tolik neudělali jako ti Rusové, že –… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Ano, já jsem viděl přímo v srdci Berlína u Brandenburské brány stánek s materiály popisující průběh majdanu, násilnosti ukrajinských nacionalistů, pomoc USA nacionalistům atd. Němci jsou daleko statečnější i slušnější než Češi (tedy někteří, abych zas nepřeháněl).

Plebej
Plebej
před 7 měsíci

Těžko se podivovat nad Scholzem. Dobře ví, že do funkce byl instalován coby loutka Globálního minotaura. Všehoschopná. A aby tou loutkou zůstával dál (než bude z provázků odstřižen a nahrazen další loutkou), nesmí se cukat. Do provázků by se mohl i zamotat. Trapnější než Angela M.. A toto je – prosím – oficiální představitel vůdčí… Číst vice »