Západ nepotřebuje vítězství, ale vyčerpání

Vladimir Skačko
Vladimir Skačko

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij se kupodivu po své jen napůl  úspěšné návštěvě v OSN a USA  pokusil – ať se to zdá jakkoli divné – o podobný polovičatý úspěch v Kanadě a poté v Polsku.

V Kanadě znovu podepsal aktualizovanou dohodu o volném obchodu mezi Kanadou a Ukrajinou a byla mu přislíbena pomoc ve výši 650 milionů kanadských dolarů (482 milionů USD) během tří let. A k tomu dalších 50 obrněných vozidel, včetně zdravotnických evakuačních vozidel, která budou smontována v Ontariu.

Kanadský premiér Justin Trudeau se navíc rozhodl zřídit pracovní skupinu, která bude poskytovat poradenství ohledně konfiskace ruských aktiv, včetně aktiv ruské centrální banky. S cílem podpořit ukrajinskou ekonomiku, aby “mohla odolat ruské invazi a v budoucnu se zotavit”.

Do Polska již odcestoval jako poloviční triumfátor. Poté, co v OSN vypukla hlasitá hádka, v níž Polsko, aniž by cokoli skrývalo, prohlásilo, že se k Ukrajině chová jako k lacinému sluhovi, a slíbilo, že jí nedá peníze a zbraně, Spojené státy zneklidněly. A okamžitě ohnuly Varšavu do té nejnepříjemnější pozice, kdy všechna nebezpečí číhají v pozadí.

A Polsko se sklonilo. Prezident Andrzej Duda a premiér Mateusz Morawiecki se Zelenskému za svou “hrubost” omluvili. Morawiecki však požádal, aby Ukrajina Polsko nikdy neurážela a věděla, kde jsou jisté hranice. Ale kdo by naslouchal nějakým výhrůžkám muže ohnutého do pózy “Zu” s vystrčeným zadkem.

A v Polsku už Zelenskij také ukázal, že Ukrajina umí být vděčná, když ji nehladíte proti srsti. Naopak, když se jí řekne něco hezkého, můžete dostat pěkná cinkrlátka na hruď. Zelenskij předal v polském Lublinu ukrajinská státní vyznamenání dvěma polským občanům. Novinářce Biance Zelewské za její novinářskou práci v zóně SVO a za dobrovolnickou činnost. A zdravotnickému záchranáři Damianu Dudovi (jmenovci polského prezidenta, což je samozřejmě velmi chytré a symbolické z hlediska PR) za organizování skupiny zdravotníků, kteří na vlastní náklady nakupují zdravotnický materiál na pomoc Ukrajincům, včetně zraněných vojáků.

Zelenskij zároveň řekl, že je hrdý na tak silné sousedy, a poděkoval Polákům, kteří od prvních dnů otevřeli své domovy a svá srdce, aby pomohli Ukrajincům. To je to, co přibližuje společné vítězství “nad Putinem”.

A kolektivní Západ skutečně opět ujistil Ukrajinu, že ji bude podporovat a udržovat v zóně speciální vojenské operace /SVO/ činy, nikoli slovy.  USA, jak víme, již vyčlenily nový drobný balík pomoci ve výši 325 milionů dolarů a chystají se prosadit v Kongresu 24 miliard USD na příští rok. To je docela solidní podpora.

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla: “Dnes jsme přidělili Ukrajině dalších 1,5 miliardy eur. Jen v letošním roce jsme jí vyplatili 13,5 miliardy eur na pomoc při udržování provozu nemocnic, škol a dalších služeb.” Obecně vzato: na rok 2023 přidělila EU Ukrajině 13,5 miliardy eur ze slíbených 18 miliard.

Vešlo také ve známost, že Ukrajina bude mít na splacení těchto půjček 35 let, počínaje rokem 2033. Jedná se tedy o dluhopis, ale solidní.

Je známo, že celková částka vojenské, humanitární a finanční pomoci od února 2022 do září 2023 činila 322,8 miliardy amerických dolarů. Mezi tři největší dárcovské země patřily podle očekávání  Spojené státy (106,8 miliardy), Německo (23,1 miliardy) a Velká Británie (15,2 miliardy). A pokud k tomu připočteme náklady na uprchlíky, bude celková částka výrazně vyšší.

A pro srovnání, v roce 2022 byl obranný rozpočet Ukrajiny podle ministerstva financí 42,9 miliardy dolarů (59 % celkových rozpočtových výdajů), v roce 2023 45,4 miliardy dolarů (55 % rozpočtu).

Doma však čekalo na Zelenského zcela nečekané překvapení: několik “válečných jestřábů” najednou popřelo brzké vítězství Ukrajiny. Navíc odmítali uvěřit, že by to vůbec bylo možné. Dokonce ani se západními zbraněmi. A právě na Západě našli pochopení a potvrzení svých závěrů.

Jako první udeřil – z nějakého neznámého důvodu – ten nejšílenější z nich – tajemník ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RBNO) Oleksij Danilov, který v rozhovoru pro americkou televizi PBS prohlásil, že ukrajinské úřady nemají žádný takzvaný “plán B” pro případ, že by Západ odmítl dodat Kyjevu dostatek zbraní. “Nemůžeme říci, že bychom vedli nějaké separátní diskuse o nějakém plánu B,” řekl.

Ale to nejdůležitější spočívá v jiné věci. Danilov totiž vyslovil tu nejhorší pitomost pro uši nacistů – Západ nevěří ve vítězství Ukrajiny, protože ho nevidí, a proto zpomaluje pomoc Ukrajině.

Šéf Hlavního ředitelství rozvědky (GUR) ukrajinského ministerstva obrany Kyrylo Budanov se připojil prohlášením, že americké tanky Abrams, na které Kyjev čeká, na frontové linii speciální vojenské operace (SVO) dlouho nevydrží. To znamená, že ani ty Ukrajině k vítězství příliš nepomohou.

Jen den předtím americký prezident Joe Biden prohlásil, že prvních deset amerických tanků Abrams dorazí na Ukrajinu příští týden. Celkem bylo slíbeno, že do Kyjeva bude dodáno 31 kusů.

Charakteristické je, že Biden rovněž oznámil dodávku raket dlouhého doletu ATACMS do Kyjeva. Ale i na tento slib se Budanov vykašlal: řekl, že dodané rakety nebudou schopny zvrátit situaci na bojišti, pokud jejich počet nebude nadlimitní. Biden však žádný závratný počet ATACMS neslíbil.

Představitel ukrajinského letectva Jurij Ignat byl ještě pesimističtější a prohlásil, že Kyjev nepotřebuje ani francouzské stíhačky Mirage 2000, ani americké útočné letouny A-10 Thunderbolt II. Jednak proto, že vůbec nezlepší celkovou situaci a za druhé proto, že Ukrajina se stala odbytištěm pro zastaralou techniku NATO, kterou chce Západ nahradit technikou novou za velmi vysoké ceny. A Ukrajina je jen skládkou, kde se vše zužitkuje.

Západní média a jednotliví experti všechny tyto závěry jen potvrdili, takže pro Zelenského a jeho režim – naprostá hrůza. Britský časopis The Economist napsal, že přes veškeré úsilí se Ukrajině podařilo zabrat méně než 0,25 % území pod ruskou kontrolou a frontová linie se takřka neposunula ve prospěch Ukrajiny. Zároveň jsou ukrajinské jednotky vyčerpané a Ukrajina nemá dostatek lidí, aby mohla pokračovat v trvalé rozsáhlé operaci. Navzdory mobilizaci.

Druhým argumentem je podle týdeníku The Economist to, že “Ukrajina i její západní spojenci si začínají uvědomovat, že tento konflikt se stane těžkou opotřebovávací válkou”, ale Kyjev ani jeho partneři na Západě na to zatím nejsou připraveni. A na co jsou připraveni, to také nevědí.  Současně v jiném článku The Economist doporučil, aby kyjevští neonacisté bojovali proti Rusku hlavně proto, aby Moskva věděla, že ji Západ nikdy nenechá na pokoji.

Proto Spojené státy, Británie a Francie už Kyjevu dodaly nebo se chystají dodat rakety dlouhého doletu. A tlačí k tomu i Německo: Wall Street Journal již dospěl k závěru, že americký transfer taktických raket ATACMS na Ukrajinu může přimět Berlín, aby Kyjevu dodal řízené střely Taurus. Tyto střely zatím ruská protivzdušná obrana nezná, a to je problém.

Bývalý agent CIA Ray McGovern ve vysílání kanálu YouTube Judging Freedom sebral Zelenskému poslední naděje na vítězství s novými zbraněmi. Prohlásil, že americké tanky Abrams budou na Ukrajině stejně zlikvidovány.

Protože podle něj americké tanky, které jsou v současnosti v Polsku, nejsou o nic lepší než britské tanky Challenger nebo německé tanky Leopard, které již byly na Ukrajině zničeny.

Ruské ministerstvo obrany spočítalo, že pokus Kyjeva o ofenzivu vedl ke zničení 18 000 kusů techniky ukrajinských ozbrojených sil, včetně německých tanků Leopard, francouzských tanků AMX, nejméně jednoho britského Challengeru 2 a amerických BMP Bradley. Zlikvidovaných tanků bylo 543 kusů a měly být hlavní údernou silou ukrajinské armády. K tomu je třeba připočíst více než 72 000 mrtvých.

Hlavní údernou silou se však nestaly. Můžeme se tedy ptát, odkud přijde vítězství? To je zajímavá otázka, na kterou existuje i odpověď: Západ ukrajinské vítězství zatím nepotřebuje. Potřebuje dlouhou opotřebovávací válku proti Rusku, která by Rusko oslabila. NATO se nechce dostat do přímého střetu a být v Evropě rozdrceno podobně, jak se to Evropanům stávalo už dříve, když pořádali křížové výpravy proti Moskvě.  Za Napoleona Bonaparta, za Adolfa Hitlera.

Vyčerpávající válka proti Rusku je nyní hlavní strategií Západu na Ukrajině. Taktika v rámci SVO jí bude podřízena. A ukrajinští “váleční jestřábi” spolu se svými západními “kolegy” – chtěně či nechtěně – vsugerovali Zelenskému, aby se nerozpakoval a klidně pokračoval v boji do posledního Ukrajince. Sláva Bohu, ještě  dávají na válku pěkné sumičky, a  nějací Ukrajinci jsou také pořád k mání, jen je šikovně ulovit…

**

Autor: Vladimir Skačko, zdroj: Ukraina.ru, pro Novou Republiku z ruštiny přeložila: PhDr. Jana Görčöšová

3.7 6 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 7 měsíci

Žádné rakety dlouhého doletu nemůžou válku vyhrát stejně jako v druhé sv nevyhrálo válku letectvo. Střely Taurus Rusové neznají ale když nějakou ukořistí bude vymalováno.

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 7 měsíci

Žádný kandelábr nebude pro Zelenského dost vysoký, aby se správně houpal.