Čeští politici předvedli vrcholné pohrdání slovenskými voliči i demokracií. Jednou se jim to vrátí

Marek Stoniš
Marek Stoniš

převzato

Ministryně obrany Jana Černochová sedí už od neděle v kanceláři, vypouští z kabelky tančík na baterky, a spolu se svými poradci začíná přepisovat obrannou strategii České republiky.

Na Slovensku totiž vyhrál Směr Roberta Fica, a jak před volbami řekla naše vrchní armádní provianťačka, v tom případě se Česká republika octne „první na ráně“. Jak to myslela, není těžko dovodit: Slovensko se podle ní stane satelitem Ruska a to, bez ohledu na to, že jsou naši východní sousedi v NATO, vyšle na Slovensko pozemní armádu, jež obsadí hranici od Čadce k Hodonínu. My pak budeme první na ráně, přičemž F-35 přiletí až za dvanáct let.

Na Hradě a v podhradí

Na Hradě, obklopen svými poradci v čele s dvěma nejhloupějšími – Jiřím Pehem a Petrem Kolářem, čeká prezident, až mu zavolají z americké ambasády, jestli může konečně poblahopřát vítězi slovenských voleb. Zároveň přemýšlí, jak zhoršit česko–slovenské vztahy, což slíbil v případě, že v nich vyhraje Robert Fico. Těch variant se nabízí hodně, ale on neví. „Soudruhu prezidente, v rámci zhoršení česko–slovenských vztahů navrhujeme zavést školné pro slovenské studenty na českých vysokých školách. „Oni ale volili Progresívne Slovensko,“ reaguje prezident. Zavládlo šestihodinové přemýšlivé ticho. Uvažování, co dál, prezident vyplnil jen vyhozením své věrné tiskové mluvčí.

Přesuňme se proto do centrály našeho dozimetrického hnutí STAN.

Kde je předseda?

Danuše Nerudová, která utěšovala po volbách mladé Slováky, že jim rozumí a že se nemají rozhodně vzdávat, protože na Slovensku ještě dokážou v budoucnu velké věci, nezůstala jen u slov. Jednak dohodla z rozpočtu bruselského operačního programu na dodávce 200 tisíc nebinárních mobilních toalet pro zaostalé slovenské kraje, a zařídila dvouprocentní slevu pro mladé studenty na zakoupení vysokoškolského titulu na Mendelově univerzitě v Brně.

O předsedovi STAN a ministru vnitra Vítu Rakušanovi není nic známo, protože po oznámení výsledků slovenských voleb odjel vysvětlovat chudším zklamaným lidem do vyloučených lokalit výhody liberální demokracie. Aby se u nás za dva roky nestalo to, co o víkendu na Slovensku. Naposledy byl viděn, kterak odjíždí trolejbusem do vyloučené ústecké čtvrti Mojžíř. Od té doby nebyl viděn on ani trolejbus.

Státotvorné premiérstvo

Poradci poradců Petra Fialy, kteří se rekrutují především z jeho stomilionové neziskovky Pravý břeh o.p.s., mu poradili, ať neříká nic o tom, že na Slovensku vyhrál Putin, a raději si zahraje na státotvorného státníka. Tak pronesl akorát to, že přeje Slovákům silnou vládu (protože by si ji přál mít taky), ale s blahopřáním Ficovi k vítězství taky počká, až co mu zavolají z americké ambasády, případně jestli Ficovi pošlou blahopřejný telegram oni sami.

V Bruseli

Tam to bylo kvůli Slovákům možná ještě hektičtější, než na českém ministerstvu obrany. Česká komisařka pro evropské hodnoty a se šestisettisícovou měsíční gáží Věra Jourová vystoupila na osmihodinové speciální tiskové konferenci, kde osm hodin plakala nad tím, že Evropská komise nestihla před volbami zablokovat všechny sociální sítě a digitální média šířící lži a dezinformace, z nichž ta největší lež je podle ní to, že Robert Fico není proruský šváb.

„Je to proruský šváb, odhlasovali jsme si to na komisi v poměru 27:0. Příště už se nic takového nestane,“ řekla a slíbila, že v případě, že se Ficovi na Slovensku podaří sestavit vládu, odstřihne ho od veškerých evropských dotací. „Názory nechceme cenzurovat, svoboda slova je pro nás posvátná,“ slíbila přítomným novinářům Věra Jourová a odletěla vypínat křesťanské weby do Polska, kde budou volby za dva týdny.

Piráti, johoho!

Předseda českých Pirátů Ivan Bartoš, věren svému slušnému vychování, slovenskému vítězi voleb popřál: Protože za vítěze považuje Progresivní Slovensko, které je liberální a progresivní a nedělá rozdíl mezi mužem (může menstruovat) a ženou (může mít penis), tak poblahopřál k vítězství jemu.

Jediná strana, která po slovech Ivana Bartoše propadla do lehké deprese, tak byli slovenští Piráti, kteří obdrželi 0,31 procent hlasů, a taky chtěli být od Ivana Bartoše považováni za vítěze voleb.

…a další géniové

Chcete si přečíst ještě bizarnější české reakce o slovenských volbách? Najděte si třeba na sociálních sítích status poslance TOP 09 Ondřeje Koláře. Ten výsledek hodnotí slovy „národovectví, korupce, mafie, vraždy… na Slovensku vyhrály strach, nenávist a znechucení.“ Nebo takzvané kazašské orákulum Džamila Stehlíková: „Rusko zvítězilo na Slovensku, sápe se na moc v Česku, ale na Ukrajině bude poraženo…“ Režisér Jan Hřebejk: „Na Slovensku zvítězil názor, že prezidentka je americká kurva a dobro nikdy nepřichází ze Západu, ale z Východu.“

Podobných jsou plné sociální sítě. „Fašistické“ Slovensko je bude bavit ještě několik dnů, možná týdnů. Následně začnou vyhrožovat voličům Kaczyńského Polska a pak brousit pera kvůli jarním volbám do Evropského parlamentu.

A to už se dozvíme hlavně něco sami o sobě.

4.7 14 hlasy
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Hokarc
Hokarc
před 6 měsíci

Ta, velice nechytrá, část našich politiků, má strach. No tak je nechme, ať se bojí a dál přikládejme pod kotel, ať mají opravdu důvod. Oni si zaslouží strach a my jejich odchod.

cablik
cablik
před 7 měsíci

Tyhle liberálové pohrdají vlastním národem a nějaký Slovenský voliči jsou jim ukradení. „Demokracie” jen když je po jejich no snad to konečně skončí.

vaclav
vaclav
před 7 měsíci

No celkem obstojné zhodnocení našich tupců ve vládě