Co se stane, když usne na vavřínech nejlepší armáda na světě…

Jaroslav Štefec
Jaroslav Štefec

První zprávy

Před rokem a půl dokázal Vladimír Putin během jediného dne zlomit „kovidovou magii“, jíž jsme byli jako uhranutí, píše Jaroslav Štefec na facebooku.
A stejně, jako jsme předtím byli unaveni a znechuceni kovidem, jsme dnes unaveni a znechuceni Ukrajinou, kterou naše tzv. „vláda“ při každé příležitosti používá jako omluvu vlastní funkční impotence a neschopnosti zajistit občanům ČR slušný a bezpečný život. Poučeni kovidem, měli bychom být připraveni, že i v tomto případě dojde k radikální „léčbě šokem“. Obávám se, že teprve pak se ukáže v plné nahotě neschopnost našich „politiků“ vnímat realitu a včas reagovat na skutečné hrozby. Nejen ty, které nám přinesla válka na Ukrajině.

V aroganci a sebestředném obdivu k vlastní velikosti jak náš sbor politických amatérů, tak i naprostá většina profesionálních západních politiků dodnes nedokázala pochopit, jak může ruská armáda bez větších problémů čelit zuřivým útokům ukrajinských nacionalistů, vycvičených západními instruktory, vybavených západní technikou a masivně podporovaných zdánlivě nekonečným tokem financí, munice a výzbroje ze zemí NATO. Nedokázali také pochopit, jak Rusko může ustát sankce, kterými se ho západ snažil ekonomicky, vojensky i ideologicky zlomit ve všech myslitelných oblastech života, sportem a kulturou počínaje a mezinárodním obchodem a bankovnictvím konče, a ještě se úspěšně rozvíjet.

Velké překvapení čekalo i moderní sortu polovzdělaných válečných teoretiků. Jejich představy kosmických válek, vedených prostřednictvím počítačů s nasazením supervybavených profesionálních miniarmádiček, během pár měsíců roztály jako sníh na slunci. Rychle se ukázalo, že dva a půl tisíce let starý traktát Umění války mistra Sun-c’ je stále v kurzu. Kde nestojí pevně noha dobře vyzbrojeného, vybaveného a motivovaného pěšáka, to není ovládnuto, zákopová válka je stále „in“ a pozice dělostřelectva coby boha války je neotřesitelná.

Ukrajinské bojiště také předznamenalo nový směr budoucího vývoje situace na válčištích, charakterizovaný masivním nasazením široké škály dronů. Zatím především ve formě poměrně primitivních „rukodělných“ úprav komerčních zařízení, kterou lze přirovnat k éře prvních tanků, ale jsou zde jasně vidět náznaky nových směrů vývoje tohoto druhu vojenských technologií, primárně určených k průzkumu, ničení techniky a zabíjení lidí.

V armádách NATO, včetně naší pidiarmádky, ještě neodezněl šok z novinek, které přinesla válka na Ukrajině, a už dopadla další rána v podobě války mezi Izraelem a radikálním islámským hnutím Hamás. Sotva se ve vojenských akademiích začali chystat k přepisování učebnic válečného umění na základě ukrajinských zkušeností, objevil se další zcela nový fenomén, který, jak se ukázalo, dokázal v první fázi války zaskočit nejen izraelskou armádu, považovanou za jednu z nejvycvičenějších a nejmotivovanějších na světě, ale i vysoce profesionální izraelské tajné služby.

Překvapivý útok Hamásu vůči Izraeli, otevřeně oslavovaný obyvateli mnoha muslimských států a charakterizovaný bezprecedentní krutostí útočníků, během několika málo hodin radikálně změnil nejen pohled na možnosti vzniku válek, ale také prognózy budoucího vývoje bezpečnostní situace nejen na Středním východě, ale i v Evropě a dalších oblastech světa.

Necelé dvě tisícovky bojovníků zaútočily z moře na lehkých výsadkových člunech, ze vzduchu pomocí paraglajdů a dronů s podvěšenými výbušnými systémy a po zemi na lehkých pickupech a motocyklech. Nejprve zničili pomocí dronů příhraniční strážní stanoviště a buldozery a výbušninami vytvořili kolem třiceti průchodů v oplocení. Vzápětí zaútočili na pohraniční vojenské posádky a policejní stanice, jejichž překvapené osazenstvo většinou pobili. Ukořistěné zbraně naložili na vozidla a odvezli, těžkou techniku, obrněné transportéry a tanky zničili výbušninami.
 
Co je ale obzvláště odpudivé a varující, je krutost vůči civilnímu obyvatelstvu. Bojovníci Hamásu od počátku vraždili každého, na koho narazili. Muže, ženy, děti i staré lidi. Zajatce a rukojmí krutě mučili a odváželi do pásma Gazy. Nemilosrdně pobili také více než čtvrt tisíce mladých lidí, kteří se bavili na hudebním festivalu nedaleko hranic s Gazou. Přitom bylo od počátku jasné, že útok bude potlačen, jakmile se Izraelská armáda vzpamatuje z počátečního šoku a začne aktivně bojovat. Přesto vedení Hamásu nechalo svá komanda řádit a vraždit. Proč? Důvod je zřejmý.

Hamás zřejmě počítá s tvrdou izraelskou odvetou. Jeho cílem je dát popud k aktivaci dosud spících islamistických buněk v Evropě (včetně ČR), vyvolat nepokoje a zastrašit původní obyvatelstvo. Obdobné nepokoje, jaké proběhly v červenci ve Francii, se můžou velmi rychle rozšířit i do mnoha dalších zemí po celé Evropě. Můžeme jen doufat, že se nepřelijí i k nám. Vedení policie ČR se totiž domnívá, že má vše pod kontrolou a s teroristickými útoky moc nepočítá, zatímco „tajné“ zpravodajské služby vydávají nesmyslná veřejná prohlášení a největšími nepřáteli současného režimu (samozřejmě kromě Ruska a Číny) jsou samostatně myslící lidé, kteří se snaží upozornit na reálné hrozby.

Naše tzv. „armáda“, na rozdíl od té izraelské, není na podobné útoky vůbec připravena. Vojáci nejsou ani vycvičeni, ani připraveni podobným útokům čelit, chybí jim pořádná výbava, většina bojeschopné výzbroje a dalších zbraní, včetně těch za těžké peníze modernizovaných, skončila na Ukrajině. Její velení se chystá na válku s Ruskem, respektive s Čínou, a místo co by armádu připravovalo na obranu území ČR, jak mu to ukládá zákon o ozbrojených silách, plánuje vyvedení jejích bojeschopných složek „v sestavě spojenců“ (rozuměj americké armády) do války, vedené mimo území ČR.

Jak jsem psal už někdy v roce 2018, kdyby došlo na území ČR k podobnému útoku vycvičeného islamistického komanda jako v Izraeli, vybaveného lehkými zbraněmi, pickupy, motocykly a drony, počty mrtvých by ve srovnání s Izraelem byly prakticky okamžitě řádově vyšší. Totální chaos ve státní správě by vedl k dezintegraci řízení ozbrojených složek a pravděpodobně i k rozpadu systému zásobování obyvatelstva. Prvotními cíli útočníků by samozřejmě byly prvky kritické infrastruktury, elektrárny, bez nichž by rychle zkolabovalo spojení a služby (vzpomeňte na akce tzv. řetězářů), podzemní skladiště plynu, vojenské sklady, letiště, ministerstva, vládní úřady atd.

Tohle není šíření poplašné zprávy, ale varování. Co se stane, když usne na vavřínech nejlépe vycvičená armáda na světě, jsme viděli jen před pár dny na vlastní oči. My armádu v pravém slova smyslu nemáme. Je nejvyšší čas, aby se naši politici probrali a začali nás (a sebe) připravovat na skutečné hrozby, kterým budeme muset brzy čelit. Včera už bylo pozdě.

4.7 13 hlasy
Hodnocení článku
35 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 6 měsíci

Krutost je jim vlastní viděl jsem video kde zastřelili i domácího mazlíčka. A tady by se US expediční sbor nedokázal bránit pan Štefec má pravdu.

standa
standa
před 6 měsíci

Z dosavadního infa ze světa plyne, že armáda neusnula na vavřínech, ale provokace je z dílen Izraele a USA – potřebovali záminku, proto nereagovali na upozornění záměrně. Takhle s ovládnutím Blízkého Východu neuspějí. Jámu si vykopali sami.

kolokol
kolokol
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  standa

VVP k tomu říká, že USA pro udržení své role světového policajta potřebovaly nový konflikt, když ten na Ukrajině se vůbec nevyvíjí podle plánu. Konkrétně tedy potřebují roztočit kola vojensko-průmyslového komplexu. Ten už ovšem na požadavky Ukrajiny nereagoval, ač byla v květnu tohoto roku podepsána smlouva o lendlýzu (neplést s lendlease). Proto to přehození… Číst vice »

Lubez
Lubez
před 6 měsíci
reproduktor
reproduktor
před 7 měsíci

Má otazka je snadná, kdo je nejlepší armáda světa …. Takových bylo a bude než nekdo ukáže odhodlanost a sílu vzdoru. Nebude to určitě Česká armáda. Několik stovek žoldnéřů si vydělali prachy a žádný přínos. A myslet si, že 20 000 vojáků ochrání stat si může myslwt jwm blb a že jich v Česku je. Na obranu… Číst vice »

Hokarc
Hokarc
před 7 měsíci

V našem případě, usnul téměř celý národ. Proto naši nepřátelé obsadili již všechny významné státní funkce. A mnozí jim k tomu dokonce tleskali.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 7 měsíci

Francouzi si dovolili rozehnat demonstraci na oslavu palestinského teroru a už se to tam mastí. 7.000 vojáků vyčleněno na ochranu obyvatelstva! Zatím jen výhrůžky bombovými útoky. No, dáme mi zavčas narychlo sedm tisíc vojáků? Jsme menší, tak alespoň 4 tisíce? Jen tak se ptám pro všechny případy….

Praded
Praded
před 7 měsíci

No když budete systematicky , dávkovaně terorizovat obyvatelstvo, tak se ta nenávist nashromáždí a přijde čas, kdy se vše vyvalí na povrch a to je potom ta hrůza. To nemá být omluva, jenom se divím, že pan Štefec se svými válečnými zkušenostmi to nechápe. Přečtěte si na Michal a Petr, jak je po mnoho… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Praded

Pan Štefec určitě vše chápe ale vraždění malých dětí, žen a starců v dnešní době slušný člověk nepochopí i kdyby papiňák vybouch! To udělají jedině lidské hyeny a veškerý civilizovaný svět toto řádění Palestinců musí odsoudit. Na to žádná omluva a výmluva prostě neexistuje…

vaclav
vaclav
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

No a jak by jste to řešil Vy. Povraždit rodiče a děti prodat nebo z nich udělat otroky?

standa
standa
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

A odsoudil jsi ukrajinské bombardování ruských civilistů – ,alých, dětí, žena starců ? Odsoudil jsi ukrajinské hyeny ?

kutnohorsky
kutnohorsky
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  standa

Samozřejmě! Taky za to jsou ztrestáni! A dopadne to stejně. Nakonec se civilizovaný svět (EU) postaví za palestinské vrahy…

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Podobně jako se staví za ukrajinské. EU to problém nebude dělat, jen co si rozmyslí, jak to navléct, aby si zároveň nenasral Izrael. Ten je miláčkem USA a jen tak by jim to neprošlo.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Proto odsuzuji dlouhodobé chování izraelské armády vůči civilistům, jedno jaké národnosti. Proto odsuzuji chování ukrajinských vojáků, cizozemských žoldáků a zvlášť naci batalionů vůči obyvatelstvu Východní Ukrajiny, Doněcké a Luhanské oblasti. Proto odsuzuji chování západních armád v Sýrii, Libyi, Iráku, Afghánistánu, Srbsku, obecně všude v Asii a Africe, kde jde o zájmy USA. Proto odsuzuji jaderné bomby… Číst vice »

Primak
Primak
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

“Vraždění malých dětí, žen a starců”? Kam na to chodíš? V tom bombardování, co Izrael provádí už po léta, se jim smart bomby vyhýbaj? Přečti si o tom, že letošní rok je rekordní (to ještě před tímto konfliktem) v zastřelení palestinských dětí.

Lubez
Lubez
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

A nebude to vše trochu na jiné koleji? Palestinci jsou od zrodu Izraele vyháněni z domovů a jejich země je zabírána ve prospěch osadníků z Izraele. Od doby vzniku Izraele Palestina přišla cca o 80 až 90 procent území. Lze dohledat v historických mapách. A hnutí Hamás má teroristické kořeny ale ne na obranu Palestinců. Opět… Číst vice »

kolokol
kolokol
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  Praded

Spíš by mělo udivovat, že pan Štefec, coby vojnský analytik, nechápe, že celý konflikt je naplánován a spuštěn v součinnosti amerických, britských a izraelských zpravodajských služeb. Je to tak očividné, že mnozí mluví o izraelském 11. září. Ostatně lze dohledat, kdo stál za vytvořením Hamasu. A protože nemíním podezřívat pana Štefce z naprosté nekompetentnosti, musím se ptát… Číst vice »

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 7 měsíci

LEX Fiala, poslanci Parlamentu by měli přijmout nový zákon, kterým by se zakázalo Fialovi lhát, už je to nesnesitelné.

Ludvik
Ludvik
před 7 měsíci
kutnohorsky
kutnohorsky
před 7 měsíci

Děkuji panu Števcovi za potvrzení mých obav, které tu už týden publikuji. Krutost mohamedánů v dnešní době není výjimečná. Já jen aby jsme jednou nečuměli jako teď Izraelci. A to mezi námi a mohamedány tu nalezlých není žádný plot, žádná bariéra, hranice, nic! A naše armáda? Daleko horší než ta izraelská. Ochrání nás…!?

Praded
Praded
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Krutost amíků Vám nevadí? Od 2SV snad ani jeden rok nebyly bez napadení nějakého teroristického státu. Korea, Vietnam, Laos, atd. atd. v mnoha případech užívání chemických látek a ochuzeného uranu. Samé humanitární bombardování.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Praded

Mluvím o dnešní době, ne o Vietnamu a Koreji! Jestli to chcete rozšířit, přidejte společně Rusko ( nášlapné miny) a Ukrajinu( např. Azov)…

kutnohorsky
kutnohorsky
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Praded

Pradědo, meomluvejte hloupě palestinská zvěrstva…

reproduktor
reproduktor
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Pozor na blbost. To, že nevite neznamená, že Praded lže.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  reproduktor

Ale vím a hlavně vidím. Vždyť ti sadisti se tím sami chlubí! Nebo že by dezinformace…?

Primak
Primak
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Představ si žít 75 let v terorizované okupaci. Co všechno ti lidé za ty léta zažili, jaké tragedie, vyhnání z jejich skromných domů a zahrad, kde se rodina po staletí pachtila. Oplotit jejich zemi, znemožnit se dostat do druhé vesnice, při sebemenším problému ostrá palba, v každé rodině několik mrtvých. Elektrika, voda, potraviny, jen dle milosti… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Vy mne rozpláčete. Stále tu tvrdím, že každé(!) vraždění děti žen a starců je neomluvitelné! Já jen apeluji na to aby byla Evropa před těmito zvěrstvy uchráněna. Podívejte jak mohamedáni v Evropě zvedají hlavu. Co se už děje ve Francii, Anglii, Itálii, Belgii… probůh proč se to tají? Proč to zlo a islámskou… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Tak trochu mi tato diskuse připomíná to známé: a vy zase bijete černochy! Mladí zřejmě neznají…

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Z vaší strany je to vedeno jako jednostranná, zjevně jedné straně nadržující řeč. Důsledky jsou zaměňovány s příčinami – podobně v současnosti tolik proklamované kecy o chudácích “milých krajanech”, kteří byli po válce tak bestiálně odsunuti z pohraničí na základě dohod vítězných mocností, hlavně VB. Co způsobilo současnou vlnu násilí už asi nedohlídnete… Ostatně, proč… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Nikomu nenadržuji. Padni komu padni. Teď padni masakrujícím Palestincům. Všechno to mé snažení tu má za cíl jediné. Zabránit islamizaci Evropy a na příkladech i důkazech dodaných i samotnými vrahy ukázat, jaké nebezpečí nám hrozí, když si je připustíme k tělu. A věřte, že vraždění civilistů na Donbase Ukrajinci mnou taky otřáslo. Oni fašisté a islamisté… Číst vice »

Primak
Primak
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Už ti došlo, ten podvod dětičky s uřezanýma hlavama? BTW, křesťani, taky řezali hlavy a napichovali na píky, třeba za fr. revoluce. A i nás to bylo.
Ale ty jsi klidný, Izrael je tak opatrný, když jde o děti, že…

kutnohorsky
kutnohorsky
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Proboha, neporovnávejte středověk se současnosti. To už je opravdu akt zoufalství. Opravdu nevím, že by Židé řezali dětem hlavy a ještě se tím na fotografiích chlubili. Tak tohle neokecáte. Hyenismus na entou…