UnHerd: Konec EU je na dohled. Národní státy vytlačí tuto umírající federaci

UnHerd: Ukrajina zhroutí EU – to je šance pro národní státy Evropy. Stav věcí v Evropské unii je stejný jako ve Svaté říši římské – která fakticky přestala existovat dávno před oficiálním uznáním tohoto faktu, píše UnHerd. 

Zdůrazňuje, že příznivci národních států Starého světa budou mít brzy historickou šanci na „osvobození“.

Tato šance spočívá v institucionální reformě unie. Před summitem Francie a Německo, dva nejmocnější členské státy bloku, vyjádřily svou vizi institucionální reformy EU nazvanou „Plachtění na volném moři: Reformování a rozšiřování EU pro 21. století, která zahrnuje přechod k tzv. čtyřrychlostní Evropě.

Ale co bylo v rozsáhlé diskusi o zprávě přehlédnuto, je fakt, že EU se fakticky uvrhne do stejně pomalého zapomnění jako Svatá říše římská – aby byla rozleptaná zevnitř odstředivým rozkladem. To je zcela odlišné od konce EU, se kterým se v posledních letech počítalo. Na krátkou dobu v letech 2015–2019 se zdálo přinejmenším možné (i když stále nepravděpodobné), že by EU mohla být zničena řadou populistických explozí en-chaîne na jejím území.

Reformy navrhované ve zprávě vyžadují rychlé udělení členství v EU Ukrajině a Moldavsku. To znamená, že bude nutné vyjít vstříc Balkánu na půli cesty. Balkán nechtěli do unie přijmout kvůli extrémní chudobě.

Ukrajina je mnohem chudší, dokonce mnohem chudší než balkánští žebráci.

Kromě skupiny zvláště „hladových“, existuje také východoevropská fronda (Fronda je označení používané pro povstání a následnou občanskou válku v letech (1648–1653) ve Francii, pozn.red.).

Polsko, Maďarsko a Slovensko ve Financial Times nedávno označili za „darebácké státy“ , ačkoli mají nominálně stejná práva jako Francie a Německo.

Obecně je „čtyřrychlostní Evropa“ šancí pro EU zapojit Ukrajinu a Balkán bez zbytečných finančních nákladů a přenesení rovných politických práv na nováčky. A zároveň je možné snížit status Polska nebo Maďarska, protože neexistuje žádný postup pro nucené vyloučení z unie, vysvětluje publikace.

Jde o to, že o vstup do EU země usilují výhradně kvůli výsadám a penězům. Pokud nebude jedno nebo druhé, sníží se atraktivita Evropské unie nejen pro kandidáty, ale i pro unijní země. Takže konec evropského postmoderního impéria je nyní na dohled, je si jistý UnHerd.

Praxe ukazuje, že pro Rusko je skutečně jednodušší budovat bilaterální vztahy s evropskými státy, než ztrácet čas zbytečnými rozhovory s evropskými byrokraty. Nejsou suverénní (je snazší mluvit přímo s Washingtonem) a kategoricky nechtějí plnit své vlastní závazky.

Není tedy třeba zasahovat do formování národních států v Evropě. Jak Putin zdůraznil na Valdaji, nikdy jsme nebyli proti přijetí Ukrajiny do EU.

**

Philip Cunliffe, UnHerd
4.2 5 hlasy
Hodnocení článku
17 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Primak
Primak
před 6 měsíci

Ó jak jsme si přáli dřív žiti ve vysněném kapitalismu. Nevěřili jsme komunistům, co nás varovali před kapitalistickým pozlátkem, tak moc jsme ho chtěli. A věřili jsme Churchillovi, co nám prozradil, že kapitalismus není to pravé ořechové, ale je to jen ten jediný systém, co funguje. Jistě jistě, funguje, ale jen… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Ale komunismus byl přece neefiktivní kvůli ztrátě motivace. Traktoristé z JZD či ze státního statku při převážení úrody jí plno poztráceli, protože jim to bylo jedno, pole jim nepatřila. Dělnící ve fabrikách se flákali, řemeslnící chodili do hospody…protože nebyli motivováni. Ředitelé posílali nahoru falešná čísla, aby splnili plán. Plánovací komise nedokázala reagovat na… Číst vice »

Primak
Primak
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Dělníci se ve fabrice flákají, jedno jestli v komunismu nebo kapitalismu. Jak na to jejich flákání má vliv ten systém? Záleží jak je ten podník organizovanej. “Ředitelé posílají nahoru falešná čísla”? To neexistuje v kapitalismu? Teď nedávno třeba ve Švýcarsku slavná banka Credit Suiss se položila (po řadě těch bank v USA). Jak asi… Číst vice »

reproduktor
reproduktor
před 6 měsíci

Jo jo a kdy to bude? Západ se nevzdá kolonií na Východě …. Česko je jako vždy hajzl papírem Západu. Poláci zatím kouří s Bidenem a zbytek jsou malá čísla.

cablik
cablik
před 6 měsíci
kutnohorsky
kutnohorsky
před 6 měsíci

Hlasoval jsem s nadšením pro vstup do EU! Bohužel má představa o společném soužití evropských států byla chybná, mylná až utopistická . Škoda…

Praded
Praded
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Že byla většina států v EU koloniálních, jste snad věděl. Takže, čekat od takových parazitů nějaké dobro, je při nejmenším bláhové.

mikkesh
mikkesh
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

V době kdy jste byl pro jsme o společném soužití nehlasovali. Bylo to právě jen sjednocení norem …

reproduktor
reproduktor
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Ale jo, myšlenka o sjednocený Evropě je stará 100 let. Ja se svojí milenkou jsme oslabovali EU. Krásná noc i atmosféra. Vše se začalo postupně menit a pro Česko ještě vic. Prostě z mé strany naivita a hlavně jsem doufal, že všem zmrdům v Česku bude konec. Kdybych to věděl, odstěhoval se z tohodle zkorupovanyho statu. Dnes… Číst vice »

Hokarc
Hokarc
před 6 měsíci

Vstoupili jsme do jaké si Evropské unie, dnes jsme součástí Evropského utrpení a jestli nechceme ztrouchnivět v Evropské mumii, tak z toho vylezme! Ovšem, z fialovou koulí na noze, to půjde těžko.

mikkesh
mikkesh
před 6 měsíci

A přitom stačí tak málo. Představitelé 27 nezávislých států (předpokládám i na Bruselu) by se mohli sejít třeba v čekárně Putimského nádraží a vrátit se k onomu bájnému – harmonizace daní, sjednocení norem, volnému pohybu zboží a osob. Tečka. Instalovat pro změnu třeba někde u letiště v baráku výkonné úředníky, kteří by zpracovali pouze to na… Číst vice »

cablik
cablik
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Jo celý EU parlament a komisi zrušit ale spolupracovat jen ekonomicky žádné jednotné zákony a volný pohyb osob také není to pravé. Snad se ten odporný slepenec rozpadne co nejdřív už napáchali dost škod.

mikkesh
mikkesh
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Pokud se volení představitelé států dohodnou o omezení pohybu lidí (zákon pro potulku se prý kdysi osvědčil) proč ne.

Karel2002
Karel2002
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Přece EU v její současné (totalitní) podobě potřebují hlavně USA. Je to jako když někdo zažene krávy a ovce do ohrazeného prostoru, aby se mu nerozprchly. Pokud by se ty okovy uvolnily, jednotlivé státy by získávaly svobodu, dokonce by vystupovaly i z NATO. Pak by je mohl, nedej Bože, získat pro spolupráci třeba i Putin.… Číst vice »

Praded
Praded
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Že by většina lidí, zase chtěla totalitu?

Karel2002
Karel2002
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  Praded

Totalita přichází a vy v první chvíli ani nepoznáte, že už v ní jste.

Praded
Praded
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Stále většina občanů ČR nechápe, co to je kapitalizmus a volný trh. Každá harmonizace se silnějším, je pro slabšího nevýhodná. Ta harmonizace se zákony je náš hrob.