Jak Fico vyděsil KoZu

Od pondělního rána sleduji nářek a vyhrožování v mainstreamovém evropském i americkém tisku, a naopak naději a radost v evropském tisku dezolátním. Mluvím o hodnocení slovenských voleb – tedy pokud si jich, pravda, všimli.

Jana Kunšteková
Jana Kunšteková

Mainstream si jich všiml. Od televizí, i těch emerických, až po Spiegel, Welt, Allgemeine Zeitung atd. Všichni lkají nad tím, že jsou ohroženy dodávky zbraní pro Ukrajinu. Smeru a Ficovi jsou dávány obvyklé nálepky – proruský, levicově populistický, protiukrajinský, blízký Putinovi a co hůř – blízký Orbánovi, což je asi nejhorší, co se mohlo stát. Jak řekl Fico na svém facebooku – nikoho nezajímají Slováci, všechny zajímá pouze Ukrajina.

Zajímavé je, že proruským nazvala Fica i Russia Today…  Rakouský Express vyslovil obavu, kterou nemá nepodloženou, že Slovensko může pod Ficem čekat stejná šikana jako Maďarsko – zadržování peněz a sankce za „nedodržování právního státu“.  Dodejme, že za nedodržování bruselského pseudoprávního superstátu, protože to, co se dělo za vlád Matoviče a Hegera – tedy kriminalizování opozice, záhadná úmrtí ve vazbě a právní byznys s „kajícníky“, to Bruselu ani za mák nevadilo. Snad jen to, že se nepodařilo Fica zavřít natvrdo, jak se vyjádřil i česko-americký europoslanec Alexandr Vondra.

Al Jazeera vyjadřuje obavy ohledně spojení Slovenska a Maďarska i v protiuprchlické politice, o Ukrajině nemluvě:

„Ficovi kritici se obávají, že jeho návrat k moci by mohl vést Slovensko k opuštění (západního) kurzu i jinými způsoby, většinou po vzoru maďarského Orbána, který má odtažitý vztah k Ukrajině a často se kvůli válce střetává s EU.

Orbán v neděli pogratuloval Ficovi příspěvkem na platformě X sociálních médií: ‚Hádejte, kdo je zpátky!‘

‚Vždy je dobré spolupracovat s patriotem,‘ dodal.

Maďarsko také – ojediněle mezi zeměmi EU – udržovalo úzké vztahy s Moskvou a argumentovalo proti dodávkám zbraní Ukrajině nebo poskytování hospodářské pomoci.

Fico, který před sobotními volbami vedl silnou kampaň proti imigraci a kritizoval prozatímní vládu za to, že nedělala více, uvedl, že obnovení hraničních kontrol s Maďarskem bude představovat nejvyšší prioritu.

‚Jedním z prvních rozhodnutí vlády musí být příkaz k obnovení hraničních kontrol s Maďarskem,‘ řekl Fico na tiskové konferenci. ‚Nebude to hezký obrázek,“ řekl a dodal, že na hranici 655 km (407 mil) bude potřeba použít sílu‘.“

Tolik Al Jazeera.

Nejlepší koment, v uvozovkách, měl server Politico vydávaný v Bruselu:

„Sobotní hlasování bylo považováno za klíčové pro budoucnost Slovenska, a to nejen kvůli Ficově slibu, že se vzdá pomoci Ukrajině, ale obecněji vzhledem k jeho promoskevským sympatiím v členské zemi NATO. Fico například v srpnu svému topoľčanskému publiku řekl, že ‚válka na Ukrajině nezačala před rokem, začala v roce 2014, kdy ukrajinští nacisté a fašisté začali vraždit ruské občany na Donbasu a v Luhansku‘.“

Si představte, co si dovolil! Ale největší perla teprve přijde:

„Fico také velebil Sovětský svaz za to, že údajně osvobodil české a slovenské země od nacistického Německa:

‚Proboha, osvobodili nás, měli bychom projevit trochu úcty,‘ připomenul svým posluchačům. ‚Musíme říct celému světu, že svoboda přišla z Východu, válka vždy přichází ze Západu,‘ řekl. ‚Bylo to jednoznačně vítězství Rudé armády a Smer si bude tuto historii připomínat každý den, každou hodinu, každou vteřinu,‘ řekl Fico svým příznivcům na srpnovém shromáždění.“

Ten skandál, připomenout, že Sovětský svaz svobodil Slovensko! Mají snad v Politico oddělení pro přepisování historie? Nikdo jiný, už vzhledem ke geografické poloze, Slovensko osvobodit nemohl. Jedině že by Slovenský štát byl pro dnešní nacismus oslavující Západ přijatelnější řešení než osvobození Rudou armádou. Což bude nejspíš pravda.

Rastislav Káčer, kariérní diplomat a bývalý slovenský ministr zahraničí, řekl pro Politico, že „má podezření, že Fico není tak proruský, jak se naznačoval v předvolební kampani, ale že jeho populismus je přesto pro zemi nebezpečný. Nejde ani tak o to, že by Fico byl proruský nebo protizápadní, řekl: „Jde o konflikt mezi zkorumpovaným autoritářstvím a demokratickým, liberálním řádem.

Tak to trefil hřebíček na hlavičku, pan Káčer. Protože korupce je bruselské „demokracii“ zcela cizí, viz obchody paní předsedkyně Evropské komise s vakcínami i další korupční skandály vedení EU, včetně vysokých funkcionářů.

Korupci si Ficem rozvracet nedáme!

**

4.4 16 hlasy
Hodnocení článku
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 7 měsíci

Ono to je opravdu šílené jak každého nálepkují Fico je pro Slovenský ale určitě ne pro Ruský. Pokud to bude dělat jak pan Orbán tak to budou mít Slováci dobré.

Praded
Praded
před 7 měsíci

Rozhodně Fico je to lepší z toho špatného, jako u nás volba Babiše. Lidé si musí uvědomit, že základem skutečné DEMOKRACIE je to co chce skutečná většina obyvatel. Tudíž, že celý státní aparát, jsou jejich zaměstnanci a mají právo jen na mzdy, které odpovídají skutečným výsledkům hospodaření státu. Dokud toto nebude v zákonech, nic… Číst vice »

spartak
spartak
před 7 měsíci

Nedělejte si velké iluze.Pan Fico bude pěkně v zákrytu s EU ,nemá takovou podporu jako pan Orbán ,tak se zklidněte.

Praded
Praded
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  spartak

On ten Orbán také není přímo proti EU, jenom dokáže šikovně v tom plavat. Myslím, že to bude příklad pro Fica i Babiše. Polsko je nevzpytatelné.

Primak
Primak
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  spartak

Nestraš

standa
standa
před 7 měsíci

Výborné ! Liberální demokracie je korupce kam se podíváš !!