Palestinské hnutí odporu v Gaze spouští nevídaný překvapivý útok na Izrael

Na úvod kacířská otázka: Proč většina těch, kteří považují buržoazní sdělovací prostředky (pro ty, kteří už zapomněli nebo nechtějí mluvit česky: mainstreamová média) za ideologicky a/nebo politicky nepřijatelné, neboť jsme odpůrci kapitalismu coby systému, berou jejich zprávy za „bernou minci“, kdykoli se děje něco celosvětově důležitého? (Pozn. překl.)

Kolem půl sedmé ráno zahájily palestinské odbojové frakce v Gaze překvapivý útok na Izrael ze země, z moře i ze vzduchu, protože do Izraele byly odpáleny tisíce raket a údajně byly odbojem zabity a uneseny desítky Izraelců včetně vojáků. TAREQ S. HAJJAJ a redaktoři MONDOWEISS (mondoweiss.net) 7. října 2023

V sobotu 7. října v časných ranních hodinách zahájil palestinský odboj v obleženém pásmu Gazy bezprecedentní překvapivý mnohostranný útok na Izrael, včetně odpálení salvy raket směrem na izraelské území a současně provedení pozemní ofenzivy na nedaleká izraelská města, která prolomila izraelskou bariéru v Gaze a zahltila okolní izraelská vojenská stanoviště.

Palestinci – Izraelci

zabití 510  – 700

Zranění >2,300 – >2,382

Počty obětí (stav z 9. října 2023 v 5:47 hod.)

K 12:30 místního času se uvádělo, že z Gazy byly vypáleny tisíce raket na Izrael a že izraelské vzdušné síly se leteckými údery zaměřily na více oblastí napříč pásmem Gazy. Zdravotnické úřady v Gaze uvádějí, že dosud bylo zabito přes 190 Palestinců a přes 1600 jich bylo zraněno. Izraelské záchranné služby hlásí nejméně 100 izraelských obětí a desítky dalších nepotvrzených zpráv uvádějí, že oběti jsou mnohem vyšší. Podle televize Al-Džazíra bylo údajně zajato a odvlečeno do Gazy 57 Izraelců, včetně vojenského personálu.

Zatímco Hamás hlásil, že na Izrael vypálil více než 5000 raket, včetně raket dlouhého doletu, izraelská armáda tvrdila, že v sobotu ráno bylo na Izrael vypáleno něco přes 2200 raket.

V 11:47 místního času oznámil izraelský premiér Benjamin Netanjahu, že Izrael je „ve válce“, a přísahal, že „nepřítel“ zaplatí cenu, jakou „nikdy předtím nepoznal“.

Izraelská armáda potvrdila, že palestinští bojovníci úspěšně prolomili bariéru v Gaze na „několika místech“ a že desítky bojovníků pronikly na izraelské území po zemi, vzduchem (nepotvrzená videa ukazovala údajné palestinské bojovníky sestupující do izraelského města na rogalu) a po moři, informovala izraelská média.

Operace začala kolem 6:30 místního času, když se Palestinci v Gaze probudili do zvuku raketové palby opouštějící pruh (pásma Gazy) směrem k Izraeli. Když se přes pruh rozlehl zvuk raketové palby, mnoho Gazanů zaplavilo ulice a vrhlo se na sociálních média, aniž by tušili, co se děje.

Téměř hodinu po vypuknutí raketové palby začaly na sociálních sítích kolovat šokující fotografie a videa, na nichž konvoje ozbrojených palestinských bojovníků prorazily izraelskou bariéru podél hranice s Gazou a pronikly do izraelských měst a vojenských základen v oblastech blízko pásma.

Nevídaná videa zachycovala palestinské radikály hlídkující v obrněných autech a vozidlech nad izraelskými městy, zatímco jiná videa zachycovala bojovníky, jak se zdánlivě nedbale procházejí po čtvrtích, zatímco izraelská policie a bezpečnostní složky ještě nereagovaly.

Podle izraelských sdělovacích prostředků Izraelci v jižních městech v okolí Gazy volali do armádního rozhlasu a izraelských televizních kanálů a tvrdili, že se bojovníci potulují po jejich městech a vstupují do budov již více než dvě hodiny, zatímco obyvatelé stále čekají na odpověď izraelských sil.

Vrchní velitel vojenského křídla Hamásu Muhammed al-Deif zveřejnil v 7:50 ráno nahrané prohlášení, v němž vyhlásil „rozsáhlou válku“ napříč okupovanou Palestinou.

„Oznamujeme zahájení operace »Povodeň al-Aksá«. Oznamujeme také, že první útok, který byl zaměřen na umístění nepřítele a jeho vojenské opevnění a letiště během prvních 20 minut, přesáhl 5000 raket a granátů,“ uvádí se v prohlášení.

V Al-Deifově prohlášení se uvádí, že operace byla reakcí na zacházení Izraele s palestinskými vězni a na pokračující útoky a násilnosti v areálu mešity Al-Aksá, které v posledních dnech zaznamenaly nárůst, když velké množství izraelských osadníků podniklo nájezdy na areál během období židovských svátků.

„Okupační síly napadají naše města na Západním břehu Jordánu každý den, dobývají domy lidí, dokud jsou v bezpečí, zabíjejí, zraňují, demolují a zadržují Palestince. Stovky Palestinců byly letos zabity a zraněny. Okupace zároveň nahradila naše lidi a násilím jim zabrala půdu, aby mohli stavět osady,“ řekl al-Deif a dodal, že „v Gaze pokračuje zločinné izraelské obléhání“.

„Uprostřed všech izraelských zločinů a porušování a jejich porušování mezinárodních zákonů, za plné podpory USA a západních zemí doprovázené mezinárodním mlčením, jsme se rozhodli tento stav zastavit. Nepřítel musí pochopit, že doba beztrestného provádění porušování skončila,“ uvádí se v prohlášení.

Krátce před 11. hodinou místního času izraelská armáda oznámila, že zahajuje operaci Iron Swords (Železné meče) v Gaze. Během několika minut začaly izraelské nálety útočit na cíle po celém Pásmu Gazy. Palestinské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že nejméně jeden Palestinec byl zabit a několik dalších bylo zraněno, když izraelský nálet zasáhl indonéskou nemocnici v severním Pásmu Gazy.

Agentura Anadolu také oznámila, že během pokračujících ozbrojených konfrontací mezi Palestinci a izraelskými silami podél hranice s Gazou byli čtyři Palestinci zabiti a několik dalších bylo zraněno.

Nebývalý útok a oběti

Sobotní operace, kterou vede Hamás, ale podle všeho se k ní připojují různé militantní frakce po celém pásmu Gazy, neměla na mnoha frontách obdoby. Už teď je považována za jedno z nejhorších selhání izraelských bezpečnostních a zpravodajských služeb v nedávné historii, vzhledem k tomu, že operace Izrael do značné míry zaskočila.

Sobotní ráno bylo prvním případem od doby, kdy Izrael před více než 16 lety uvalil na Gazu blokádu, kdy se odbojářům z Gazy podařilo prorazit izraelský bariérový plot podél hranice a ve velkém počtu vstoupit na izraelské území pěšky.

Na sociálních sítích se objevila videa, která zveřejnily izraelské i palestinské účty a na nichž jsou zachyceni maskovaní a ozbrojení palestinští bojovníci přijíždějící do Sderotu a dalších izraelských měst sousedících s Gazou v nákladních vozidlech vybavených velkorážnými střelnými zbraněmi.

Další videa zachycovala velké množství Palestinců, jak ve vozidlech a na motorkách prorážejí otvory v hraničním plotě v Gaze. Zatímco nebylo jasné, jak k počátečnímu proražení došlo nebo kde k němu došlo, jak dopoledne pokračovalo, záběry zachycovaly palestinské buldozery, jak rozbíjejí části plotu, když zdánlivě obyčejní Palestinci přecházejí na druhou stranu.

Profesionální videozáznam zveřejněný Hamásem v Gaze zachycoval jeho bojovníky, jak startují z Gazy za použití motorových paraglidingů a letí na izraelské území. Další videa zveřejněná Hamásem zachycovala, jak jeho síly shazují výbušniny na izraelský tank „Merkava“ podél hranice s Gazou. Fotografie a videa zveřejněné později dopoledne zachycovaly Palestince, jak slaví, když stojí na střeše ukořistěného izraelského vojenského tanku. Bylo oznámeno, že několik tanků bylo zajato i s vojáky uvnitř.

Izraelské zpravodajské kanály informovaly, že palestinští bojovníci se dostali na 21 různých míst uvnitř Izraele a informovaly o několika izraelských mrtvých a stovkách zraněných. „Lidé v Be’eri, Kfar Aza a Holit informovali, že bojovníci Hamasu procházejí uvnitř měst a útočí na Izraelce,“ informoval izraelský (TV) kanál 13.

Uvnitř izraelských měst a vojenských základen, které byly infiltrovány palestinskými bojovníky, se objevily grafické záběry uniformovaných vojáků a mrtvých Izraelců ležících na zemi. Další záběry zachycovaly palestinské bojovníky, jak vstupují do domů Izraelců a žádají, aby jim ukázali osobní průkazy, zdánlivě při hledání ozbrojených sil.

Zatímco oficiální izraelské zdroje ještě nepotvrdily, kolik Izraelců bylo zajato, videa vycházející z Gazy údajně ukazovala značný počet Izraelců, mrtvých i živých, kteří byli zajati a odvlečeni do Gazy. Několik izraelských mediálních zdrojů uvedlo, že palestinští bojovníci zajali přes 35 Izraelců a odvedli je do Gazy, ale Hamás to zatím nepotvrdil, pokud jde o dobu, kdy se o tom píše.

V Chán Júnisu jižně od Gazy bojovníci hrdě ukazují nějaké izraelské vojáky, kteří byli zajati a přivezeni do Gazy ve svých vojenských uniformách. Izraelský server Ynet news uvedl, že všechny izraelské obranné linie byly prolomeny a že izraelská armáda se stále snaží získat kontrolu nad situací.

Reakce izraelských vojenských sil přišla několik hodin po překvapivém útoku odboje, když izraelské vzdušné síly zahájily letecké údery v pásmu Gazy přibližně v 10:57 dopoledne s cílem na nemocnici na severu Gazy a zabily jednoho z jejích zaměstnanců. Další letecké údery byly hlášeny na několika místech po celém pásmu. Izraelské nálety v Gaze zatím zabily 20 lidí, včetně novináře, a přes 105 jich bylo zraněno.

I když se překvapivý útok nazývá vyhlášením války, ve dnech, které mu předcházely, se neobjevily žádné známky toho, že by měl začít vojenský konflikt. Lidé v Gaze zaplavili ulice, když proudily zprávy o útoku odboje, zatímco rodiny, které se připravovaly do školy, držely své děti doma.

Výzvy k naprosté válce

Jak ubíhalo ráno, na videích byly vidět desítky bojovníků na motocyklech a vozidlech, jak překračují východní hranice Gazy za izraelský plot.

Na zemi lidé v Gaze oslavují překvapivý útok, zatímco se začalo mluvit o osvobození. Jiní analytici na místních zpravodajských stanicích tvrdí, že tento útok zasadil vážnou ránu izraelskému vojenskému a bezpečnostnímu aparátu, což povede k masivní izraelské reakci.

Generální velitel vojenského křídla Hamásu vyzval k rozsáhlé válce proti Izraeli, a to nejen ze strany Palestiny, ale ze strany veškerého regionálního odboje, včetně Libanonu, Íránu a Jemenu. „Dnes vybuchne hněv al-Aksá, hněv lidu a hněv všech svobodných národů na světě. Dnes je náš den, abychom nepříteli vysvětlili, že jeho čas vypršel.“

Al-Deif ve svém prohlášení také vyzval Palestince na Západním břehu Jordánu, aby bojovali proti Izraelcům a útočili na izraelské osady na palestinské půdě a zároveň prosazovali, aby starším lidem a dětem nebylo v souladu s Boží vůlí ubližováno.

„Dnes je váš den, abyste okupanta a jeho osady vymetli ze všech našich zemí na Západním břehu Jordánu,“ uvedl al-Deif ve svém prohlášení. „Zorganizujte své útoky na osady všemi možnými nástroji, které máte k dispozici…dnes, pro každého, kdo má zbraň, je nyní čas ji použít. Ti, kdo nemají zbraně, používají nože, sekery, sekery, molotovy. Použijte svá auta, náklaďáky nebo buldozery.“

„Dnes se píše nejčistší a nejčestnější stránka historie,“ pokračovalo prohlášení. „Napište svá jména a jména rodin na stránku slávy. Ti, kdo se nemohou skutečně připojit k poli, se mohou připojit protestem a projevením podpory.“

„Nastal den osvobození“

Poté, co vyslechli projev generálního velitele vojenského křídla Hamásu a viděli bezprecedentní útoky uvnitř okupované Palestiny v izraelských městech sousedících s Gazou, se lidé v Gaze nahrnuli k izraelskému plotu, který palestinské buldozery zbouraly. Lidé v ulicích se shromáždili před svými domovy a řeči o osvobození a o tom, že se lidé budou moci vrátit na svá území, se začaly šířit jako požár. Desítky lidí se chopily zbraní a vydaly se k hranicím, aby vstoupily do okupované Palestiny. Všechny palestinské frakce v Gaze vydaly prohlášení, v nichž deklarovaly svou plnou účast na operaci a vyzývaly lidi, aby se připojili k boji za osvobození.

Třiadvacetiletý Mahmúd Husam stál mezi davy v ulici Al-Mansura východně od Gazy, kde skupina lidí jela izraelským vozidlem, které zabavili na východních hranicích.

„Tohle je poprvé, co jsme něco takového udělali z Gazy,“ řekl Mondoweissovi. „Je den osvobození a všichni Palestinci by se měli připojit v tak slavných časech. Izrael musí pochopit, že Palestince nemohou žádným způsobem zlomit.“

Mluvčí armády Hamásu Abú Obidah v prohlášení uvedl, že operace stále pokračuje podle plánu, a vyzval Palestince na Západním břehu, aby okamžitě vyrazili na izraelské osady.

„Nepřítel bude ohromen, až uvidí své ztráty a probudí se ze šoku a uvědomí si své selhání,“ řekl.

Příběh se vyvíjí dál.

**

Tareq S. Hajjaj Tareq S. Hajjaj je gazským dopisovatelem Mondoweiss a členem Svazu palestinských spisovatelů. Je k dosažení na twitteru na @Tareqshajjaj. (překlad Vladimír Sedláček)

3.3 7 hlasy
Hodnocení článku
1 komentář
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
danny
danny
před 7 měsíci

Palestinští ozbrojenci vraždili cíleně napotkání především civilisty. Všude – v autech na silnicích, rodiny i s dětmi v domech, mladé na festivalu. Židy i ne-Židy, staré, mladé. Mučili a znásilňovali, plivali na mrtvoly obyvatel. Důkazy si natáčeli sami a chlubili se jimi na sociálních sítích. To je naprosto neomluvitelné a ničím ospravedlnitelné! Izraelskému vedení nezbyde nic jiného, než… Číst vice »