Petře Fialo, je to na ručník!

Jiří Paroubek
Jiří Paroubek

Společnost Morning Consult vypracovala průzkum veřejného mínění, který srovnává popularitu vybraných lídrů celé řady zemí.

Je to zajímavý, i když ne úplně reprezentativní přehled. Určitě by bylo dobré znát, jakou popularitu má ve své zemi např. Vladimir Putin, či jeho běloruský prezidentský kolega Alexandr Lukašenko.

Špičku přehledu, pokud jde o popularitu lídrů, ovládli, s výjimkou, švýcarského prezidenta, lídři zemí třetího světa. Nejvyšší popularitu v celém průzkumu má indický prezident Narendra Modi (78%).

Vynikající popularitu má na druhém místě také mexický levicový prezident Andrés Manuel López Obrador (67%).

Na třetím místě je ne zase tak úplně překvapivě švýcarský prezident Alain Berset (54%). Zde se sluší připomenout, že Švýcarsko je zemí, kde mají ústavně zakotvený de facto rotující mandát prezidenta Švýcarské konfederace. V nominálně nejvyšší ústavní funkci, která není opatřena žádnými exekutivními pravomocemi, se ve Švýcarsku střídají po roce členové švýcarské vlády.

Na čtvrtém místě žebříčku, což stojí rovněž za zaznamenání, je jeden z nejvýznamnějších lídrů rozvojového světa, po jisté časové přestávce znovuzvolený, brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva (52%).

Na konci celého žebříčku – jak ostudné – „trůní“ s 18% popularity český premiér Petr Fiala. Za zmínku stojí ještě připomenout, že Petra Fialu v jeho funkci odmítá 78% potenciálních voličů v ČR. Není to určitě dobré vysvědčení pro Fialu a pro současnou vládní koalici.

Pravicová vládní koalice by si neměla nic nalhávat a buďto změnit vládní výkon a vládní postup anebo hodit ručník do ringu. Bohužel, zřejmě neudělá ani jedno ani druhé. Tedy alespoň ne v dohledné době. A důsledky pro ni budou podobné jako pro pravici na Slovensku.

Jiří Paroubek, Vaše Věc

4.5 8 hlasy
Hodnocení článku
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Praded
Praded
před 6 měsíci

Na téhle konstelaci pracovaly pracovaly největší kapacity euroatlantického světa a celý tenhle aparát plní jejich zadání, protože nemohou jinak. Nic je nemůže ohrozit, jenom jejich selhání, ale to vědí, že by pro ně bylo fatální. Na konci jejich vlády, budeme nejzadluženější stát na světě. Hádejte komu budeme dlužit.

Hokarc
Hokarc
před 6 měsíci

Tragédií je, že spousta lidí nemá takovou rozlišovací schopnost, aby toto nebezpečí odhalila ještě před volbami.

Karel2002
Karel2002
před 6 měsíci

Vladimíru Špidlovi kdysi novinář položil otázku, co říká rekordně nízkým preferencím své strany a své osobní nepopularitě. Odpověděl logicky: “K čemu jsou dobré preference mezi volbami?” A tak je tomu i dnes, Fialovi může být ukradené, že je nejméně populární premiér na této planetě. Má v parlamentu většinu 108:92, kterou mu zajistil ještě před minulými… Číst vice »

vachav
vachav
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Žádný ručník nebude-smutná realita!A tupci tomuto absurdistánu říkají demokracie.

cablik
cablik
před 6 měsíci

To tak když se někdo řídí jen cizími zájmy a jedná proti svému národu to má metál za svou „záslužnou” práci.