Profesor Petr Drulák vyhrál soud. Vyhodili ho neprávem

Vyhazov, který začátkem roku dostal bývalý diplomat Petr Drulák z Ústavu mezinárodních vztahů, neplatí. Soud v první instanci mu dal zapravdu. ParlamentníListy.cz o tom informovala Drulákova advokátka Jana Zwyrtek Hamplová.

Parlamentní listy

Obvodní soud pro Prahu 2 ve čtvrtek rozhodl, že se Ústav mezinárodních vztahů zbavil svého výzkumného pracovníka a někdejšího prvního náměstka ministra zahraničí neprávem.

O možné výpovědi se mluvilo dlouho, šéfovi ústavu dlouho vadily Drulákovy názory prezentované v médiích. Sám někdejší diplomat byl přesvědčen, že výpověď je protiprávní a rozhodl se bránit soudně. Dnes mu bylo dáno zapravdu.

„Výpověď Prof. Ing. Petra Druláka, Ph.D., je neplatná,“ stojí v oficiálním vyjádření jeho advokátky. Dnes tak rozhodl Obvodní soud pro Prahu 2. Petra Druláka zastupovala advokátka a senátorka Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová.

Ústav mezinárodních vztahů se podle ní pokusil napřed vytknout Petru Drulákovi porušení pracovní kázně tzv. vytýkacími dopisy. „Proti jejich obsahu se však Petr Drulák důrazně ohradil, neboť se týkaly toho, že vyjadřuje ve sdělovacích prostředcích své názory. Poté ústav upustil od vytýkaní porušení pracovní kázně, ale vzápětí dostal Petr Drulák výpověď z pracovního poměru z důvodu organizační změny,“ uvádí dále.

„Proti tomu však podala advokátka Jana Zwyrtek Hamplová žalobu. Organizační změnu označila za účelovou, právní výklad podepřela řadou argumentů, poukázala i na původní snahu vytvořit zdání porušení pracovní kázně, a navrhla, aby soud rozhodl o neplatnosti výpovědi. Po dvou soudních jednáních jí dal soud za pravdu. Organizační změnu označil za neprokázanou, a neshledal příčinnou souvislost v tom smyslu, ze dostal výpověď zrovna Petr Drulák. Jde o rozhodnutí soudu prvního stupně, druhá strana se ještě může odvolat,“ připomíná tisková zpráva.

Sama advokátka pochopitelně rozhodnutí velmi vítá. „Tyto spory nejsou snadné, protože zaměstnavatel, v tomto případě Ústav mezinárodních vztahů, bývá v silnější pozici. Jsem moc ráda, že tady účelová snaha zbavit se pracovníka proto, že nesouhlasím s jeho názory, které Petr Drulák kultivovaně vyjadřoval v mezích svého práva na svobodu projevu, nebyla úspěšná. Mám proto profesní i obyčejnou lidskou radost,“ sděluje Zwyrtek Hamplová.

„Jsem rád, že první instance uznala účelovost konstrukce mé výpovědi. Uvidíme, jak to bude pokračovat,“ sdělil pro ParlamentníListy.cz profesor Drulák.

Podle svých slov si byl vědom, že se pouští do nesnadného boje. „U soudu jsem byl navíc poprvé v životě, tedy jsem měl zdravý respekt. Ale věděl jsem, že jsem ve správných rukou. Jana to chápala nejen jako právní věc, ale současně jako věc principiální, a dala tomu maximum. Prostě jsme spojili síly, a za dnešní rozsudek jsem opravdu velmi rád. Lidé přece nemohou dostávat takto vykonstruované výpovědi,“ dodal.

4.9 9 hlasy
Hodnocení článku
11 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vaclav
vaclav
před 6 měsíci

No první vyhrání z kapsy vyhání. Také jsem asi rok a půl chodil k soudu a nakonec vyhrál. Ale v zápětí jsem dostal pozvánku k dalšímu soudu a tam mne ani mého právníka nepustili k vyjádření a rovnou bylo rozhodnuto že BIS jednala správně. Bez možností dalšího řízení.

Karel2002
Karel2002
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  vaclav

To je nějaká podivná historie. Pokud by to byla pravda, bylo by porušeno právo na řádný proces. Po vyčerpání všech normálních právních prostředků má občan právo se obrátit na ústavní soud (který je ovšem v dnešní době složený z fanoušků ODS-TOP09-STAN-Pirátů-Lidovců a BIS). Když občan neuspěje u ústavního soudu, má právo se obrátit na soudní… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 6 měsíci

Mělo by se uvádět jméno soudce, který měl tu odvahu a rozhodl podle práva. Tedy jasně pojmenovat to zdravé co v taláru zbylo.

Vlastimil
Vlastimil
před 6 měsíci

Panu profesorovi držím palce. Bohužel se opět historie vrací v podobě ryze vykonstruovaných politických procesů.

Karel2002
Karel2002
před 6 měsíci

On byl vyhozen z práce, protože byl a je proruský a protože měl a má raději Putina než Zelenskeho s Bidenem. Oproti USA dává přednost Rusku. To všechno jsou v současných Čechách trestné činy, profesor Drulák může být rád, že není ve vězení. Stříž s Bradáčovou se přece vyjádřili jasně. Kdo ví, jestli nakonec nemá profesor Drulák… Číst vice »

Praded
Praded
před 6 měsíci

Od chvíle kdy došlo k prolomení Dekretů prezidenta Beneše, nemůže nikdo soudný, považovat soudnictví česka za morální. Rozhodnutí Rychetského odstartovalo rychlou devastaci ústavnosti.

spartak
spartak
před 6 měsíci

Tak se stalo po 30ti letech vysněného kapitalismu ,vše smrdí a je v rozkladu.

cablik
cablik
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  spartak

Žádný kapitalismus neexistuje ale korporátní fašismus je to pravé kapitalisté by nelikvidovali ekonomiku zeleným blábolem. Netahali by sem příživníky a nepřátele z Afriky a nechtěli by světovou válku. Pan Drulák byl správně očištěn nikoho nelze perzekuovat za politické názory.

heriot
heriot
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Hm, jenže korporátní fašismus, jak ten systém dobře nazýváte, je právě ta pravá tvář kapitalismu. Ten jiný být neumí a nemůže.

Naposledy upraveno před 6 měsíci uživatelem heriot
adam
adam
před 6 měsíci

Panu Drulákovi samozřejmě držím palce, aby soudní řízení definitivně dopadlo v jeho prospěch. A jen jednu poznámku. Asi to mnohým lidem ještě nedochází, ale stávající režim se v některých oblastech začíná nebezpečně měnit a nabývat celkem odpudivé rysy. Nevím, nevím, jak dlouho ještě vydrží prorežimním propagandistům poukazovat na to, že “za komunistů” byl nedostatek… Číst vice »

Hokarc
Hokarc
před 6 měsíci

Jinými slovy. Ti, kteří Petra Druláka vyhodili, se dopustili protiprávního jednání a měli by být za to trestáni.