Obyvatelé Gazy se stanou Evropany. Starý svět čeká další nové zostření migrační krize

Evropané byli zpočátku hrdí na svou toleranci, byli přeplněni radostí, že pomáhají nešťastným, utlačeným. Pak je ovládlo zklamání, které vystřídalo rozhořčení. Migranti se nezačleňují mezi ostatní, ale vytvářejí ostrůvky s vlastním uspořádáním, které hrozí pohlcením okolí, přeformátováním hodnot, které jsou drahé Starému světu.

Dveře Evropy, které v roce 2015 otevřela německá kancléřka Angela Merkelová, jsou už dávno strženy ze závěsů, návštěvníci přelézají plot a lezou do oken. Mezi přijíždějícími jsou nejen civilisté, ale i zločinci všeho druhu, lidé s falešnými pasy. Na pokojný a klidný život Evropané dávno zapomněli.

Úřední pánové z EU jsou důležití, důstojní, kteří na své hladké tváře navlekli znepokojení, se ničím jiným, než klábosením nezabývají. Už kolikátý rok opakují, že mají plány na vybavení přijíždějících. Ale zdá se, že jen natahují čas. Čas pracuje pro přijíždějící, Evropa smahne a černá.

“Od začátku roku 2023 se na italském pobřeží vylodilo více než 145 tisíc lidí, jejichž základ tvořili občané z Guineje, Tuniska a Pobřeží slonoviny. Pro srovnání: v roce 2022 se počet nelegálů pohyboval kolem 88 tisíc, píše ázerbájdžánský zpravodajský portál Haqqin.az. Hlavní nápor na sebe vzala Itálie a Řecko, v září tak počet migrantů na malém italském ostrově Lampedusa překročil počet místních obyvatel”.

Za starých časů se na kontinent valily z východu laviny krutých jezdců chána Batyje … Evropský dům je přeplněný “hosty”. Výrazně se zhoršila ekonomická situace zemí, kde se soustřeďují, což jsou hlavně Německo, Maďarsko, Itálie, Rakousko, Švédsko, Francie, Belgie, Nizozemsko. Stále hlasitější jsou hlasy nacionalistů a šovinistů.

Evropská unie se ještě nevzpamatovala z přílivu uprchlíků z Ukrajiny, a již se připravuje start nového “výsadku”, a sice z Pásma Gazy. Jsou to lidé, kteří dlouho žili pod vládou Hamásu. Pracovat si odvykli, zvykli si střílet. A samozřejmě, jako všichni migranti, rádi pobírají peněžní dávky za nečinnost. Spolu s uprchlíky se do Evropy určitě přesune část rozdrcených radikálů. Ale bojovníci nebudou sedět bez práce. V Evropě by mohlo vzniknout nové “pásmo Gazy”.

Podle amerického deníku Wall Street Journal poslanci Knesetu (izraelského parlamentu) vyzvali světové společenství, aby pomohlo obyvatelům sektoru tím, že je přijme u sebe. Zároveň upřesnili, že “pokud by země přijaly po 10 tisících uprchlíků, pomohlo by to zmírnit krizi”. Zajímavý návrh, že? Jako by se obyvatelé jiných států provinili válkou Izraele a Hamásu, kvůli níž se Gaza změnila na planoucí region!

Dříve Západ, plný špatných tušení, vyzval Egypt, aby umístil uprchlíky ze sektoru u sebe. Tato země ale zdaleka není bohatá, má dost ekonomických a sociálních problémů. Britský list Financial Times uvedl rozhněvaný výrok jednoho z představitelů egyptských úřadů: “Chcete, abychom přijali milion osob? Nu což, pošleme je do Evropy. Když se tak staráte o lidská práva, tak je přijměte!”

Evropská unie se před třemi lety pokusila přemluvit Turecko, aby na svém území zadrželo migranty – převážně z Íránu, Pákistánu a Afghánistánu. Prezident země Recep Erdogan souhlasil, ale za peníze. Nějakou dobu dohoda fungovala, ale pak Turecko otevřelo pro “hosty” hranici s Řeckem.

Egypt si klidně může vzít příklad z Erdogana a natáhnout ruku pro peníze. A za ně postavit uprchlický tábor. Ale co bude potom?

Izrael po válce v roce 1967 proti Egyptu a dalším arabským zemím obsadil Sinajský poloostrov. A na jih od Pásma Gazy se začalo stavět město Jamit. Na tom místě byla poušť, samý písek a spalující slunce. Jen občas kolem procházeli beduíni. Zde byla zanedlouho zahájena intenzivní výstavba a na Sinaji vyrostlo město s pohodlnými domy, rozvinutou infrastrukturou, záhony, zahradami. Jamit se začal rychle rozvíjet, vzrostl i počet jeho obyvatel. Vyhlídky byly velmi nadějné, ale v roce 1979, po mírové smlouvě s Egyptem uzavřené v Camp Davidu, mu Izrael poloostrov vrátil. Ale bez Jamitu. Jeho obyvatelé byli evakuováni a město zničeno.

Proč by teď Izrael nepomohl Palestincům něco podobného vytvořit? Bylo by to gesto dobré vůle, projev milosrdenství. Vždyť Cahal ve snaze zničit Hamás napadl Gazu a v podstatě ji vymazal z povrchu zemského.

Takový dárek pro obyvatele Gazy však Izrael rozhodně neudělá. Podle americké agentury Bloomberg stojí válka v Gaze židovský stát 260 milionů dolarů denně. Výdaje se zvýšily ve všech článcích, od výzbroje až po platy statisíců záložáků. Ministr financí Becalel Smotrič oznámil, že vyškrtne všechny výdaje, “které přímo nesouvisejí s podporou bojů”.

Co máme tedy ve výsledku?

Egypt pravděpodobně přijme nějaký počet uprchlíků, někdo z nich se dostane do jiných zemí. Z nějakého důvodu se zdá, že Írán, který o Palestince projevoval tak dojemnou péči, je nebude chtít pozvat k sobě. Většina uprchlíků z Gazy zamíří do Starého světa. K nim se nenápadně mohou připojit i někteří Egypťané.

Evropská unie bude muset opět otevřít peněženku. Platit Egyptu za to, že přijme část migrantů. Platit samotným migrantům, kteří se dostanou na kontinent. A ještě k tomu uspokojovat země, které byly původně proti cizincům, Maďarsko, Slovensko.

Kromě toho musí EU stále vydržovat Ukrajinu, odškodňovat ztráty ruských energetických zdrojů, pomáhat chudým státům Unie. A za těchto podmínek se mluví o přijetí do Unie, mírně řečeno, chudého Moldavska a Ukrajiny! Vzniká otázka, co si myslí paní von der Leyenová a její společnost? Tím, že se nechali unést vášnivou péčí o cizince, úplně zapomněli na své, prosté Evropany. Ti se však ještě připomenou.

Valerij Brut

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

fondsk

2.1 7 hlasy
Hodnocení článku
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci

To by mohlo být řešení. Izrael vyžene všechny své muslimy do ČR, ta se jich ujme a bude tady mít nová náboženství. Izrael bude mít konečně klid, Zeď nářků bude patřit jen a jen Židům. A ČR se stane multikulturním státem s milionem pravoslavných ukrajinských křesťanů a milionem palestinských muslimů. A ČR přestane být ateistickým státem.

tomaskova
tomaskova
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

A ČR-přestane být.

Stanislav Sevecek
Stanislav Sevecek
před 5 měsíci

etnicky/regionálně/religiozně skupinová migrace (je vždy kulturně a ideově cizorodá), která přinese do země nad 3% nové etnicity je začátkem proměny obyvatelstva. Následuje natalita, od 5% se migranti organizují, od 10% přebírají řízení regionální, od 20% řízení státu.

/Západní hodnoty už mají hotovo.

Praded
Praded
před 5 měsíci

Celý euroatlantický svět je jimi prolezlý, mají pařáty ve všech svinstvech, proto také měly stále nějaké problémy a tímto způsobem jej zničí, aniž si uvědomují že se jich to dotkne také. Mamon je nejsilnější droga, ale co je nějaký mamon proti věčnosti světa.