Orel mouchy nelapá

Jan Schneider
Jan Schneider

převzato

Na pondělní demonstraci proti vládní neschopnosti v oblasti školství, energetiky, hospodářství, financí, atd., promluvil z tribuny na Malostranském náměstí kromě dalších řečníků i publicista, moderně řečeno “blogger”, řečený Vidlák.
Na to konto zveřejnil spolek “Učitelská platforma” na sociální síti tento text:

„Ostře se vymezujeme proti akci odborů, která původní záměr učitelské stávky zneužívá a spojuje s lidmi, kteří jsou pro demokracii ohrožením a nikdy na demonstraci neměli vystoupit! Boj za zachování nebo zlepšení podmínek vzdělávání neznamená boj proti vládě a demokracii. Nepodporujeme proruské kolaboranty.”

V Interview  24 na ČT24 pak předsedkyně spolku Učitelská platforma Petra Mazancová doplnila, že „na té demonstraci dnešní odborářské vystoupil člověk s přezdívkou Vidlák, který provozuje něco, co se jmenuje Vidlákovy kydy – já jsem naštěstí zapomněla jeho občanské jméno, protože si úplně nechci pamatovat lidi, kteří hájí Rusko a vyprávějí o něm desinformace. To znamená, ta proruská desinformační scéna tam proboha opravdu být neměla a já vůbec nechápu, jak to odbory mohly dopustit a myslím si, že je to velká chyba odborů, kterou udělaly, protože spousta těch stávkujících opravdu nedemonstrovala proti demokracii a za Rusko, to znamená proč tam ti lidé byli nebo konkrétně tento člověk mi nedává smysl a myslím, že by se pan Středula měl zamyslet a vyvodit z toho nějaké důsledky.”

Moderátor je dotázal: „Čili ten proruský kolaborant, to je ten pan Vidlák?”
Mazancová přitakala: „Je to jeho přezdívka, ale jeho jméno je dohledatelné, já jsem ho s úspěchem zapomněla.” Pak to ještě potvrdila, když v rámci další otázky na postoj pana Františka Dobšíka, předsedu Českomoravského odborového svazu pracovníků školství, řekla, že vystupoval „po tomto kolaborantovi”.

Petra Mazancová nedoložila své hrubě pomlouvačné tvrzení žádným důkazem, čímž stylově navázala na tradici normalizačních kádrováků.

Moderátor pořadu též vyjevil své normalizační ledví, když Mazancovou s jejích pomluvách svým přístupem vlastně vybízel, aniž by ji zastavil s upozorněním, že Vidlák ve studiu není, aby se mohl ohradit, jak je v demokracii dobrým zvykem, a nadto na demonstraci vůbec nemluvil o Rusku, a co řekl, to byla řádně fakty doložená kritika vlády.

K dotazu na tuto situaci, která je skutečně zralá na občanskoprávní žalobu na ochranu osobnosti (kterou, jak pevně doufám, vezme jako podnět i Rada České televize), Vidlák pouze noblesně pravil, že o žádné žalobě neuvažuje, protože má úplně jiné starosti, a nadto – orel mouchy nelapá.

To je krásná facka jak Mazancové, tak onomu nébich moderátorovi, který asi neví, co je původem slova moderovat.

Nicméně, z druhé strany viděno, je to velká škoda. Takovéto hrubosti by neměly ve veřejném prostoru beztrestně procházet, protože jej kontaminují totalitárními manýrami. Česká televize by však měla veřejný prostor civilizovat, činit kulturním – a měla by tak činit demokraticky. Referenčním znakem demokracie je pak zásada plurality, což je naprostý opak toho, co předvedla Česká televize.

Je proto škoda, že Vidlák much nelapá, ale možná, že by se našel právník, který by tuto kauzu z Vidlákova pověření nenechal upadnout v zapomnění, a v občanskoprávním sporu by mohl po Mazancové chtít omluvu a jako trest by mohl požadovat třeba to, aby uskutečnila sto přednášek pro veřejnost, na nichž by pohovořila na téma společenské škodlivosti nepodložených pomluv a morální pokleslosti pomlouvačů ….dodává Jan Schneider.

(na scanu obrazovky Petra Mazancová předsedkyně Učitelské platformy)

3.9 17 hlasy
Hodnocení článku
20 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 5 měsíci

Mohlo by být i hůř! To kdyby Mazancová požadovala pro svou kolegyni paní učitelku Bednářovou trest smrti za vlastizradu…

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 5 měsíci

Někdo tam včera říkal na pódiu, že zemědělci mají dostat 45 miliard dotací v prosinci a že mají obavy, že to chce vláda vyplatit až v lednu 2024, aby snížila o těch 45 miliard deficit za tento rok. Tak pozor na to. Neviděl jsem tam včera zemědělce, myslel jsem si, že přijedou traktory, koňská… Číst vice »

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 5 měsíci

Byl jsem včera na obou demonstracích, nejdříve se studenty od 11 hod. z Národní třídy k Ministerstvu školství a před 13 hod. jsem pak přešel na Malostranské náměstí na demonstraci Kovo. Se studenty jsem si zakřičel: chudé školství – chudý stát a studenti nepoleví atd. Obě demonstrace výborné, možná tak 50 nás ještě pak došlo… Číst vice »

vera havrankova
vera havrankova
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

Výborně, jste akční a smělý! Děkuji.

adam
adam
před 5 měsíci

“Orel mouchy nelapá” je také moje oblíbené heslo a chápu tudíž postoj řečeného a váženého Vidláka. Nicméně bych si dovolil vyjádřit naději, že se najde alespoň někdo v Radě ČT, který chápe podstatu své koncesionáři placené funkce a nenechá bez odezvy výkon televizního moderátora. Rozhovor jsem viděl a opět se mně udělalo šoufl od žaludku… Číst vice »

spartak
spartak
před 5 měsíci

Ohánět se dokola.”normalizací”, či “padesátkami” ,vlastně ukazuje ubohost nové politiky .Nic nevymyslí jen papouškují a tak je to všude ,nejen v politice ,ale i v kultuře ,kde je to tragédie

heriot
heriot
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  spartak

No přesně !

mikkesh
mikkesh
před 5 měsíci

To je panoptikum, to je panečku systém. Sice nevím co je to Učitelská platforma, ale vypadá to tak, že učitelé jdou do stávky proti vládě a když se sejdou tak je nenapadne nic přirozenějšího než tu vládu chválit. Jinak naprostý souhlas s vachavem zdola, že “pedagogové” jako ta soudružka učitelka Mazancová, kterou… Číst vice »

Naposledy upraveno před 5 měsíci uživatelem mikkesh
vachav
vachav
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Když už ste zmínil tu “předsedkyni platformy”,nevím čím to je že mi nějak vizuelně připomíná tu blonďatou k…u na ministerstvu obrany-podobná vizáž, stejné žvásty.

Prodost
Prodost
před 5 měsíci

“Panenko Podsrpenská, ty to všechno vidíš a slyšíš”. A tohle, z Božího dopuštění, učí naše/Vaše děti! To může znamenat také to, že “Všemohoucí” na tento národ zanevřel a sesílá na něj svůj hněv!

Naposledy upraveno před 5 měsíci uživatelem Prodost
Franta Jetel
Franta Jetel
před 5 měsíci

Tady jde jasně vidět, že ta pseudo stávka měla jenom upustit páru. A byla domluvená. Členové aspenu proti sobě nepůjdou. Jedinému odboráří komu zatím věřím je pan Dufek z ASO.

vachav
vachav
před 5 měsíci

Aniž bych chtěl paušalizovat.mě tyto názory zcela jistě většiny učitelů,resp.jejich představitelů vůbec nepřekvapují.Učitelé jako státní zaměstnanci od nepaměti ochotně slouží jakémukoli režimu,který je zrovna u moci.Proto když každý rok(někdy i dvakrát) řvou ,že chtějí přidat,napadají mě tato dvě slova-ani korunu.Neboť přes 30let vymývají mozky našim dětem a teď již i vnukům a pomáhají přepisovat historii.Samozřejmě… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci

Takže učitelské odbory jsou provládní tzn. mají rádi ODS-TOP09-STAN-Piráty-Lidovce…jsou proameričtí a protiruští? A šlo jim jen o kosmetické změny? 🙂 Tomu se říká pozitivní, provládní stávka. Možná objednaná vládou.

Prodost
Prodost
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Připomínám úryvek z “Občanské nauky” let 60., století minulého. “Odboroví předáci v kapitalismu jsou zkorumpovaní a proto nehájí zájmy pracujícího lidu”.

Plebej
Plebej
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Prodost

… a proto si lid obecný – pro jasnější rozlišení – obarvil ty odbory na rudé a žluťáky.