Ostravská huť zavřená kvůli levnému dovozu oceli z Ukrajiny!? Americká velvyslankyně v Kyjevě se chvástala, jak Ukrajinci doběhli Putina. Uplynul jediný den a ukázalo se, že Putin doběhl Ukrajince! Aneb jak neúprosná čísla odhalují tvrdou realitu války! Gargamelova analýza

Michael Svatoš
Michael Svatoš

Včera 13. listopadu Český rozhlas opět zaperlil a vytroubil do Čech, že americká velvyslankyně v Kyjevě Bridget Brinková v pondělí vyhlásila, že už 100 lodí prorazilo Putinovu blokádu černomořského pobřeží, vyhlášenou 8. srpna letošního roku,  a odvezlo do 13. listopadu z ukrajinských přístavů 3.7 milionu tun potravin a metalurgických produktů! A že zprávu Brinkové potvrdil i zástupce ukrajinského premiéra Oleksandr Kubrakov!

Zpráva je to zajímavá, protože průměrná loď by musela z Ukrajiny odvézt 37 000 tun zboží! A to není možné, protože lodi odvážející zboží z Ukrajiny mívají maximální nákladní kapacitu od 15 000 do 30 000 tun. (Loď 1Loď 2) A tak jsme se na čísla o ukrajinské válce podívali podrobněji, a hned nám bylo jasno, proč se Putin v poslední době tak spokojeně usmívá!

Zprávu Brinkové o 100 lodích, které úspěšně prorazily Putinovu blokádu, a odvezly z Ukrajiny 3.7 milionu tun zboží, převzala i tzv. nestranná západní analytická média, zřejmě aby mohla pokračovat ve svých tvrzeních, že Kyjev vítězí.

V samotné baště kyjevského režimu už tak veselo není, protože čísla, které ústředí zasílají z černomořských přístavů, a z továren, a ze sýpek, jasně ukazují, že soldatesce brzy se brzy nebude dostávat peněz na válku, protože vývoz přes černomořské přístavy se od vyhlášení Putinovy blokády dramaticky propadl, zemědělci přestávají sít příští úrodu, a továrny zavírají, protože není, jak exportovat ukrajinské zboží a potraviny. Čísla to jsou neúprosná a ukazují, že Putinovy rakety dopadají na přístavy přesně, a pomalu, ale neúprosně, je ničí:

  • 9. listopadu 2023 oznámila finanční ředitelka holandské společnosti Metinvest Group, Yuliya Dankova, která je jedním z největších plátců daní na Ukrajině, a takřka monopolním exportérem oceli, železné rudy a dalších metalurgických výrobků, že blokáda přístavů extrémně ztěžuje vývoz surovin železné rudy, a to se promítne do odvodu z daně z příjmu! Z důvodu nemožnosti přepravy železnorudných surovin po moři jsme nuceni výrazně omezit nakládku z našeho největšího dolu Kryvyj Rih GZK. V současnosti je vývoz surovin realizován přes západní hraniční přechody ke spotřebitelům v Evropě a dále do evropských přístavů, celkový objem vývozu je však mnohem nižší než v předválečné době. Vzdálenost do přístavů EU je třikrát větší než vzdálenost do černomořských přístavů na Ukrajině. A to znamená navýšení nákladů na logistiku 4-6x oproti předválečným ukazatelům.
  • Konkrétně Danková 9. listopadu přiznala, že nyní nelze exportovat metalurgické výrobky přes Černé moře!
  • Čísla, která Danková uvedla jsou naprosto děsivá – Odvody za těžební práva za rok 2023 budou nižší o 1 miliardu korun, -40%, oproti roku 2022! Mnohem nižší budou i daně ze zisku, protože se letos vyrobí jen 2 miliony tun oceli místo 10, jen 9 milionů tun koncentrátů železné rudy místo 31, a jen 3 miliony koncentrátů uhlí, místo 6! (Zdroj původní výroby). Celkem 90% vývozu výroby putovalo do Asie, a to nebude možné dokud nebudou bezpečné černomořské přístavy! Pouze 10% výroby putovalo do Evropy. Domácí poptávka nyní neexistuje!
  • V souvislosti s tvrzením finanční ředitelky Dankové, o tom, že ukrajinský Metainvest za každou cenu nyní zvyšuje export metalurgických výrobků do EU, a to po železničních kolejích, je velmi zajímavé, že ve stejnou dobu ostravská huť Liberty, původně NOVÁ HUŤ Klementa Gottwaldapřestala před pár týdny vyrábět, a v Severomoravském kraji je velké pozdvižení, hejtman se obává, co bude se dále jak 6000 kmenovými zaměstnanci, tak s dalšími až 20 000 pracovníky v přidružených provozech! Za zastavením výroby jsou prý vysoké ceny energií, které ovšem netrápí konkurenční Ukrajince, kteří nyní evropský trh zaplavují metalurgickým zbožím, které kvůli Putinově blokádě nemůže do Asie, jak tvrdila 9. listopadu Danková! Zajímavé také je, že Fiala, když ČR hrozí definitivní konec průmyslu na Ostravsku, nic nekoná, stejně jako prezident!
  • Nabízí se otázka, zda bude zvýšený export ukrajinského železa a oceli do EU znamenat konec českého metalurgického průmyslu, podobně jako dovoz obilí likviduje polské zemědělce, a ukrajinské kamiony polské dopravce! Když jsme vstupovali do EU, museli jsme omezit kapacity našich cukrovarů i hutí! Když Ukrajina vstupuje na jednotný trh EU musí česká vláda uchránit zbytek toho, co nám zbyl. Ovšem to předpokládá vyměnit fialovou vládu za politiky, kteří jsou manažeři, a nebo mají ostré lokty, a hlavně důsledně už celá léta hájí české národní zájmy proti Bruselu!
  • Putinova blokáda černomořského pobřeží je účinná. Veškerý pozemní i námořní vývoz obilí prudce poklesnul v září o více jak 51% oproti stavu za platnosti obilné dohody, (z 3.21 milionu tun na 1.57 milionu tun).
  • Podle Denyse Marčuka, šéfa ukrajinské agrární komory, se letos na podzim sníží výsev ozimů o dalších 30%, protože není možné produkci nikam odvézt, a nebo cena za přepravu je vyšší než cena za produkci. Tento stav potrvá tak dlouho dokud budou Ukrajinské přístavy pod Putinovou blokádou. Včera Marčuk přiznal, že letošní ztráty z neprodané úrody činí 64 miliard korun! Z dalších Marčukových hlášení by měl zpozornit velkoagrárník Babiš, protože Ukrajinci letos zjistili, že lépe a výhodněji než obilí se v EU  prodávají řepkový olej a řepný cukr, a proto letos na podzim obě komodity ve velkém zasadili místo obilí a kukuřice!! Už se těším, jak bude v létě Fiala zachraňovat Babiše před ukrajinským řepkovým olejem! To bude ještě větší hit, než byla fialová Nutella.
  • Ukrajinský státní rozpočet se hroutí nejen v důsledku Putinových úderů, ale i díky USA. Ukrajinský státní rozpočet na rok 2024, který byl právě schválen, je založen na předpokladu, že USA poskytnou Ukrajině každý měsíc 1.1 miliardy USD na pokrytí jejího deficitu. Washington však včera nečekaně oznámil, že poskytne je 825 milionů měsíčně! Tento výpadek příjmů v roce 2024 v celkové výši 76 miliard CZK už teď Zelenského děsí!
  • Ukrajinský státní rozpočet na rok 2024 předpokládá, že Západ věnuje Ukrajině celkem 46,2 miliardy dolarů, (1.062 bilionu CZK), jen aby měla na platy, důchody, a zajištění sociálních a zdravotních potřeb. Skutečnost je však chmurná. Západ zatím smluvně Ukrajině slíbil jen 19% této částky, a to ještě washingtonský MMF, který slíbil Ukrajině 5.4 miliardy USD, si jejich vyplacení podmínil využitím pouze ke splácení starých dluhů, a úroků z nich, ve prospěch soukromých západních věřitelů!
  • Ekonomická čísla dokládají jasně, že Ukrajina se příští rok zhroutí! Podle samotných ukrajinských ekonomů, pokud Západ bude dále omezovat finanční podporu, jak nyní činí,  bude muset Ukrajina začít tisknout nekryté bankovky, a to vyvolá obrovskou inflaci, drahotu a všeobecnou nespokojenost.
  • Z problémů západní i ukrajinské ekonomiky se tak zdá být jasné, proč se Putin v poslední době tak spokojeně usmívá!

**

Michael Svatoš, MaP 1833

4.1 7 hlasy
Hodnocení článku
10 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 8 měsíci

a když se zavřely téměř celé Vítkovice holding se 7.500 pracovníky díky korupci na projektu ADULARYA, tak se nad tím nikdo nepozastavil, jen já tady několik let píši články o tom, a každému v této republice je to úplně ukradené. ZA NAHLÁŠENÍ KORUPCE, ŠUP ZA KATR – Lípový List (lipovylist.cz)

mikkesh
mikkesh
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

Každému né.

Praded
Praded
před 8 měsíci

No není to jen Met Invest Group, ale také Black Rock, vlastnící 3,5 milionů hektarů půdy a proto to obilí a pod. vlastně není Ukrajinské. To je ten velký problém.

Ludvik
Ludvik
před 8 měsíci

Bývalý analytik CIA: Putin byl v roce 2014 podveden, ale nyní bude diktovat podmínky  14/11/2023 – 15:33 Экс-аналитик ЦРУ: Путина обманули в 2014-м, но сейчас уже он будет диктовать условия Источник: https://rusnext.ru/news/16999651931226437 “Jaká je jeho (Putinova) pozice teď? Odpověď: Tentokrát se nenechá oklamat. Nemá důvěru v vyjednávací partnery. Pokud se jednání nakonec uskuteční, povedou je ( Rusové)… Číst vice »

cablik
cablik
před 8 měsíci

Analytik Campbell: Zelenskyj se vstupu do EU nedožije, protože EU se nedožije splnění svých záměrů
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Analytik-Campbell-Zelenskyj-se-vstupu-do-EU-nedozije-protoze-EU-se-nedozije-splneni-svych-zameru-745993

cablik
cablik
před 8 měsíci

To je ten nejpošahanější režim který si likviduje ekonomiku zeleným blábolem na Ostravsku zavřeli šachty a moc práce tam nezbylo. Bandera by měl podle toho co čtu přes zimu zkrachovat.

reproduktor
reproduktor
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Spejeme do bankrotu a v podstatě to je dobře. Co vlastně vlastnime? Nic. Či je to vina? Čechů.

vaclav
vaclav
před 8 měsíci

Na stejné cestě do pekel jsme i MY

Ludvik
Ludvik
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  vaclav

Zřejmě ano, ale mám pocit, že většině občanů u nás, to ještě nevadí.

reproduktor
reproduktor
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  Ludvik

To je pravda. Třicet let čumíme jak se republika rozkládá a bankrotuje. Jestli nas pohltí okupační ruka trhu je otazka času. Nic jinyho si nezasloužíme.