Premiér Fiala – Demolition Man

„Česká republika je v současnosti skutečným nemocným mužem Evropy. Nejpůsobivějším důkazem toho je, že česká ekonomika je jedinou z 27 ekonomik EU, která se stále plně nezotavila z propadu způsobeného koronavirovou krizí,“ píše nelichotivě o Česku deník Die Welt.

Jiří Paroubek
Jiří Paroubek

Důvodů tohoto pochmurného stavu je hned několik. Zásadní je extrémní nárůst cen energií. Slovensko, Rakousko, Maďarsko stále odebírají levný ruský plyn, stejně jako Ukrajina. Ke všem proudí stejným potrubím, které vede i na naše území. Vláda Petra Fialy chce být ukrajinštější než sama Ukrajina a odmítá brát „špinavý“ a tedy levný ruský plyn. Moc praktické to ale není…

Současně se chová jako agent soukromých vlastníků ČEZu a pod rouškou výmluv typu Lipská burza, nechává pohádkově vydělávat právě tyto minoritní soukromé vlastníky. Samozřejmě na úkor občanů a celého firemního sektoru. Proto platíme za elektřinu takovou „raketu“. A budeme platit ještě více.

K tomu přistupuje servilita vůči EU projevovaná souhlasem se spekulacemi s emisními povolenkami, tedy jejich drahotou a ohlašovaná destrukce tradičního autoprůmyslu.

K tomu přidejte neexistující vládní vizi a strategii, jak dál v podnikatelském sektoru a nejhloupější daňový systém, který si umíte představit. Hloupé nastavení daňového systému dusí menší firmy, ale prospívá nadnárodním oligopolům a způsobuje zaostávání a snižování konkurenceschopnosti takřka veškeré výroby. Nevyplácí se investovat do nových technologií, včetně robotizace a automatizace výrob. “Vyplácí” se odeslat do zahraničí stovky miliard na dividendách…

Samozřejmě, v tržní ekonomice vláda neřídí firmy, ale vytváří podmínky a prostředí. Fialova vláda intenzivně vytváří zcela nekonkurenční prostředí.

Co by měla dělat?

Předně využít všech možností ke snížení cen energií. V otázce plynu se chovat stejně jako Slovensko, Maďarsko, Rakousko, ale i Ukrajina. Na půdě EU otevřít diskuzi o otázce emisních povolenek a spekulací s nimi spojených. Povolenky jsou v naší situaci naprostý nesmysl, stejně jako zákaz spalovacích motorů nebo zákaz spalování uhlí. Pokud nešlápneme na brzdu, čeká nás hospodářský úpadek, rozval společnosti, bída a chaos.

V oblasti daní je potřeba se vrátit k systému progresivního zdanění, včetně zavedení této formy daně pro oligopoly. Banky, energetické giganty a další oligopoly musí být zdaněny víc než malé a střední národní firmy. Od vysokého zdanění je může ochránit jen přesun peněz do investic na modernizaci jejich zdejších provozů.

Prostě, malá a střední firma nemůže platit 21% daně stejně jako nadnárodní oligopol už jen proto, že nemůže používat všech triků „optimalizace“ daní pomocí uměle nafouknutých nákladů ze zahraničí. Místní podnikatel nemá stejné možnosti jako nadnárodní Godzily.

Kroky Fialovy vlády, včetně jejich „balíčku“, ženou naši zem k úpadku. Dnes už to přiznávají i provládní ekonomové a analytici. Bohužel není síla, která by dokázala destrukční partu odstavit od kormidla.

Druhou otázkou je, zda opoziční ANO bude schopno nastavený kurz zásadně otočit. Zkušenost z minulých období ukazuje, že se v realitě vládnutí od současné party až zas tak neliší. ANO se nepostavilo proti emisním povolenkám, nebránilo zákazu spalovacích motorů, nebojovalo proti zákazu spalování uhlí, mlčí v otázce plynu z Ruska, nepřevzalo ČEZ a v neposlední řadě s ODS zrušilo superhrubou mzdu a nevrátilo přitom systém progresivního zdanění s daňovým zvýhodněním investic.

Pokud se nestane zázrak, naše budoucnost rozhodně růžově nevypadá…

**

Jiří Paroubek, Vaše Věc

Poznámka: Text byl psán pro Mladou frontu Dnes, kde byl publikován v sobotu 18. listopadu.

 

3 10 hlasy
Hodnocení článku
14 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Georg
Georg
před 5 měsíci

Pan Paroubek píše, že premiér Fiala je “Demolition Man”. Jeho přirovnání je stručným vyjádřením faktu, který je pro mě a spoustu lidí pravdivý. Četl jsem, je to ovšem neověřené a tak je třeba tuto informaci brát. Předseda naší vlády prohlásil, že příští rok se chystá na cestu do ČLR. Jestli je to… Číst vice »

vachav
vachav
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Georg

Nalejme si čistého vína-chtěl jste asi říci že je nejen škůdcem,ale také blb….!?

Georg
Georg
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  vachav

O tom, že s největší pravděpodobností nerozumí ekonomice a řízení hospodářství jsem byl přesvědčen. Ale nemyslel jsem si, že je to hlupák jako Pekarová, nyní po Nutele jsem změnil názor.

vachav
vachav
před 5 měsíci

Na zázrak nečekejme-pouze změna společenského systému,a to celosvětově může změnit tento marasmus.Jinak řečeno-jedině Ruská federace a Čína to mohou otočit.

cablik
cablik
před 5 měsíci
cablik
cablik
před 5 měsíci

Bohužel to je realita České republiky u moci bude ANO a to je pro EU. Ale pozor liberální totalitáři už brečí že se dostane k moci Trump a bude konec zeleného blábolu.

Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

ANO nebude vládnout. Babiš půjde přece do vězení za Čapí hnízdo. Budou nám pořád vládnout ODS-TOP09-STAN-Piráti-Lidovci. Holt neměl ten Babiš krást. Z ODS-TOP09-STANu-Pirátů-Lidovců nekrade vůbec nikdo.

cablik
cablik
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Já vím Karle vaše komentáře jsou neustále stejné oni jsou hrdinové a všichni ostatní pitomci už je to nudné. Divím se vědomě lžete oni nekradou málo……

vachav
vachav
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Stále nechápete co je to ironie.

vachav
vachav
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  vachav

Dodatek: I když uznávám,že je pan Karel s tím způsobem komentování někdy únavnej!

cablik
cablik
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  vachav

Furt číst takové žvásty dokola přestane bavit. Fiala má podporu 17% jen těch finančně zabezpečených.

Stanislav Sevecek
Stanislav Sevecek
před 5 měsíci

nepomůže výměna žárovek, když nejde proud. a změna systému nikde.

skeptik
skeptik
před 5 měsíci

Každá vláda ODS znamenala katastrofu pro ČR. Voliči ODS musí být očividně masochisti.

Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  skeptik

Už máme přece novou generaci voličů ODS. Mnoho těch bývalých voličů ODS z 90. let je pro Putina.