Proč opouštíme “Die Linke”

Politický prostor pro nás se ve straně zmenšil natolik, že už se tam nevejdeme s rovnou páteří. Z našich regionálních sdružení víme, že mnoho členů Die Linke to cítí stejně. I pro ně chceme novou stranu a chceme vytvořit nový politický domov.

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

Protože jde o historii české levice v kostce, a zcela nedávnou historii sociální demokracie zvláště, přetiskujeme toto důležité prohlášení nového německého uskupení Bündnis Sahra Wagenknecht.

Vážení členové strany Die Odkaze

Rozhodli jsme se opustit Die Odkaze a založit novou stranu. Tento krok pro nás nebyl snadný. Vždyť Die Odkaze byla naším politickým domovem po dlouhá léta, ba desetiletí. Seznámili jsme se zde s politickými kolegy, z nichž mnozí se stali společníky, a někteří přáteli. Trávili jsme s nimi večery a víkendy na stranických akcích a volném čase jsme dělali volební kampaně. Opustit to všechno je pro nás těžké – jak z politického, tak z osobního hlediska. Kdyby existovala lepší cesta, rádi bychom ji využili. Protože se cítíme být s mnohými z vás spojeni, rádi bychom vám vysvětlili naše rozhodnutí.

Konflikty posledních let se soustředily na politický kurz Die Odkaze. Opakovaně jsme tvrdili, že špatné priority a nedostatečné zaměření na sociální spravedlnost a mír rozmělňují profil strany. Znovu a znovu jsme upozorňovali, že zaměření na městské, mladé a aktivistické prostředí nám odvádí tradiční voliče. Opakovaně jsme se snažili zastavit úpadek strany změnou jejího politického kurzu. Nebyli jsme úspěšní – a v důsledku toho měla strana stále menší úspěch u voličů. Historie Die Odkaze od evropských voleb 2019 je historií politických porážek. Příslušná stranická vedení a funkcionáři, kteří je podporovali na zemské úrovni, si dali za úkol, že o tomto neúspěchu nebudou za žádných okolností hovořit kriticky. Za debakl nikdo nepřevzal osobní odpovědnost a nebyly z něj vyvozeny žádné zásadní důsledky. Místo toho byli ti, kdo se k postupu stranických vedení stavěli kriticky, označováni za viníky proher a byli stále více marginalizováni.

V této situaci již nevidíme pro naše postoje ve straně místo. Jedním z příkladů je “Akce za mír” v únoru 2023. Jednalo se o největší mírové shromáždění za posledních téměř 20 let. Před Braniborskou bránou se sešly desetitisíce lidí. Přestože a právě proto, že zhruba polovina obyvatelstva odmítá vojenský kurz vlády, celá politická reprezentace strany se postavila proti tomuto shromáždění a odsoudila jej. Místo aby nás v tomto sporu podpořilo, postavilo se vedení Die Odkaze po bok ostatních partají. Obvinilo iniciátory shromáždění z “pravicového zaměření” a dalo podnět, aby se nás vedly další útoky.

Politický prostor pro nás se ve straně zmenšil natolik, že už se tam nevejdeme s rovnou páteří. Z našich regionálních sdružení víme, že mnoho členů Die Odkaze to cítí stejně. I pro ně chceme novou stranu a chceme vytvořit nový politický domov.

Děláme to z vnitřního přesvědčení, protože strana není cílem sama o sobě. Co nás trápí: nehodláme se dále smiřovat se současným politickým vývojem. Katastrofální sociální politika současné vládní koalice ničí velké skupiny obyvatel z hlediska jejich příjmů a kvality života. Německá zahraniční politika přikládá pod kotel válek, místo aby se snažila najít mírová řešení. Mezinárodní konflikty se stupňují, vznikající nové bloky ohrožují světový mír a způsobí obrovské hospodářské otřesy. Současně je odpor proti tomuto politickému vývoji projevovaný ve veřejné diskusi stále více sankcionován a pranýřován. Demokracie však potřebuje různorodost názorů a otevřenou diskusi. Neschopnost vlády vypořádat se s krizemi naší doby a zúžení přijatelného názorového koridoru vytlačily AfD na vrchol popularity. Mnoho lidí už prostě neví, jak jinak vyjádřit svůj protest. V této situaci se Die Odkaze již neprezentuje jako jasně rozpoznatelná opozice, ale jako nejasná strana ve stylu “Ano, ale…”. Tímto postupem klesla pod práh politického rozlišování občanů. V současné době vše nasvědčuje tomu, že v příštím Spolkovém sněmu již nebude zastoupena, zatímco AfD má v průzkumech přes 20 procent. Máme povinnost vzít boj o směřování politiky a budoucnost naší země znovu a vážně. Za tímto účelem chceme vytvořit novou politickou sílu, demokratický hlas pro sociální spravedlnost, mír, rozum a svobodu.

Odcházíme bez zášti a bez zášti vůči naší staré straně. Konflikt pro nás skončil. Jedno je jasné. Někteří z vás po tomto kroku toužili, jiní budou zklamáni a další nyní počkají, jak se věci vyvinou. Všem vám vzkazujeme: chceme se rozejít jako dospělí lidé. Válka mezi levicovými stranami by nás všechny poškodila. Strana Die Odkaze není naším politickým protivníkem. Mnohým z vás, s nimiž jsme po mnoho let spolupracovali v duchu důvěry, také vzkazujeme: Jsme připraveni k rozhovorům a rádi vás ve vhodnou dobu přivítáme v naší straně.

Se srdečným pozdravem
Sahra Wagenknecht, Amira Mohamed Ali, Christian Leye, Lukas Schön, Jonas Christopher Höpken, Fadime Asci, Ali Al-Dailami, Sevim Dagdelen, John Lucas Dittrich, Klaus Ernst, Andrej Hunko, Zaklin Nastic, Amid Rabieh, Jessica Tatti, Alexander Ulrich, Sabine Zimmermann

*

Prohlášení vyšlo na stránkách nově založeného “Uskupení Sáry Wagenknechtové” dne 27. 10. 2023 pod názvem Warum wir DIE LINKE verlassen.

**

převzato

5 6 hlasy
Hodnocení článku
17 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 5 měsíci

U Němců to má levice těžké ti se mají v kapitalismu dobře tak proč by je volili jsou tam též chudí ale není jich tolik. Dnes je cílem odstranit liberální diktaturu a je třeba podpořit AfD.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Míra chudoby i v BRD stoupá, ale levice tu není jen jako lék na chudobu. Jsou tu problémy imperiálních válek vedených členy NATO, nšsmysly “zelené” politiky, oblbování lidí médii, která josu v rukou hrstky bohatých atd. atd. – V AfD jsou někteří, kteří chtějí revanš za prohranou válku, návrat sudeťáků, naprostou dominanci Německa v Evripě… Číst vice »

cablik
cablik
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

No jo ale furt je to lepší než liberálně zelený nacismus revanš za prohranou válku je blbost. Všichni co to zažili jsou už bradou vzhůru. Ta dominance to mají v krvi to je fakt ale to co vládne je šílenství.

Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Návrat sudeťáků si přece přejí hlavně Fiala s Pavlem. Jsou snad Fiala s Pavlem spojenci AfD?

Primak
Primak
před 5 měsíci

Zase ty “Die Odkaze”¨? To tam nikdo ten automatický překlad nezkoukne a nepraští ho to přes nos?
A existuje české slovo “opuštíme”?

Jana
Jana
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Také jsem vždy hodně naštvaná a vůbec nechápu, jak taková blbost – die Odkaze – může vzniknout. Die Linke je v překladu Levá a na E-republice.ch /což je zdroj/, je zachován německý název strany, tedy: Die Linke. Tak kdo to zpotvořil? A článku to fakt hodně vadí.

danny
danny
před 5 měsíci

Přesně jako u nás! jak ČSSD tak KSČM se zmocnili aparátčíci, kteří veškerou energii věnovali vnitrostranickému šmelení, politickým kšeftíkům s politiky ostatních partají a hlavně svým korýtkům. Jak Sobotka, tak Filip museli řešit přežití obrovských neúspěchů a proher. Proto se obklopili poskoky, kterým zajišťovali pořadí na kandidátkách, která jim zjistil místečka nejen v parlamentu (Sobotka… Číst vice »

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Zdá se, že to, co píše Wagenknechtová o německé levici platí i na tu českou. Proto lidé jako Bašta, David a další z ČSSD odešli. Teď to myslím ideově, ne o prebendách, i když je pravda, že touha po prebendách přetloukla ideje a propad voličských hlasů se následně dostavil. Stačí se podívat, co dělají mladí socdem a komunisti a víte,… Číst vice »

danny
danny
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Příznačné je i to, že z těchto stran odešli i ti, kteří je přivedli ke krachu. Pan Sobotka už ČSSD k ničemu nepotřebuje, odešel i soudruh Dolejš, který měl ostatně ideově daleko blíže k TOP09.Členové těchto stran vypadávají i z regionální politiky a to i z takových bašt levice, jako severní Čechy nebo Ostravsko. Kromě frází a ideologických floskulí nemají nic, co… Číst vice »

vachav
vachav
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Dříve či později dojde k pádu parazitického kapitalismu (J.J.Rousseau-“Jak může věřit nějaké společenství ve svoji věčnost,když zanikly Sparta a Řím”).Pokud ovšem živoč.druh Homo sapiens sapiens do té doby totálně nezdegeneruje,k čemuž má silně nakročeno.A pak se to otočí.Akorát že my ateisti si o tom ve druhém životě nepopovídáme.

Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Křivdíte Dolejšovi, patřil názorově spíše k ČSSD než ke KSČM. TOP09 byla Kalouskem založena jako strana napravo od ODS. To by bylo silné kafe, kdyby se k ní Dolejš přiklonil.

danny
danny
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Nekřivdím mu ani v nejmenším! Stačí si poslechnut jeho vystupování už před několika volbami. Před odchodem už to bylo úplně jako u Pekarové nebo u Pirátů. Ostatně on byl ze stáje soudruha Filipa, kde imitoval “mladou generaci”. On patří k hlavním strůjcům likvidace strany. Spolu s dalšími “osvědčenými” soudruhy, kteří se funkcí drželi zuby nehty… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Jim vymřela členská základna a nikdo z mladší už je nevolil. S tím se nedalo nic dělat.

danny
danny
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

A co třeba se zaměřit na mladou generaci. Na její problémy. Se získávání vzdělání, uplatnění, zakládání rodiny, bydlení, mírová budoucnost… Proč to jde Pirátům, kteří v podstatě žádné reálné řešení nenabízejí, jen prázdné, pseudorevoluční fáze? Nejen že se s tím dalo něco dělat, ale hlavně se s tím MĚLO něco dělat! KSČM se… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Když pominu to, že Piráti jsou totálně neschopní a skoro k smíchu, tak mají hlavně obrovský prostor ve sdělovacích prostředcích stejně jako s nimi spřízněné strany ODS-TOP09-STAN a Lidovci. I kdyby měli komunisté nějaké geniální nápady, neměli by je kde prezentovat. Ty jejich noviny (Halo noviny, Naše pravda) nikdo nečte a asi už ani neexistují. Od… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  danny

KSČM vymírali starší voliči. Skalní komunisté. Proto zákonitě skončila. ČSSD se pro změnu musela řídit příkladem sociálně demokratických, socialistických atd. stran na Západě. Jinak by jí česká média obvinila z kryptokomunismu a příklonu k východním despociím. Západní levice včetně Demokratické strany USA (která se účastnila sjezdů Socialistické internacionály) nenáviděla a nenávidí zvláště Srby a Rusy.… Číst vice »

Plebej
Plebej
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Je pak otázkou, jestli tu západní levici (včetně US Demokratické strany), vůbec považovat za levici. Pokud totiž kdos šíří nenávist mezi národy a lidmi, má blíž k nacismu než k té levici. Není proto k podivení, že tito západní “levičáci” dokážou bez mrknutí podporovat i vysloveně nacistický režim na býv. Ukrajině, dnes banderistánu. A lifrovat… Číst vice »