“Takový výpad nezůstane bez odezvy”: ruské ministerstvo zahraničí varovalo Českou republiku

Oficiální Praha by měla pochopit důsledky pokusu o útok na ruský majetek. Uvedla to oficiální představitelka ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová 16. listopadu.

“Zařazení FSUE “Goszagransobranstvo” na tzv. národní sankční seznam, což znamená “zmrazení” majetku a nemovitostí společnosti v České republice, považujeme za další protiruský krok Prahy, který potvrzuje její tvrdošíjný záměr pokračovat v konfrontaci s naší zemí,” uvedla oficiální mluvčí Moskvy.

Zacharovová poznamenala, že Česká republika dosud nezaslala oficiální oznámení o svých krocích týkajících se ruského majetku.

“Česká republika, která má v Rusku majetek, by si měla uvědomit, že takový výpad nezůstane bez odezvy. Rusko podnikne všechny nezbytné kroky k ochraně svých oprávněných zájmů, a to i v právní oblasti,” uvedla Zacharovová.

Poznamenala také, že české “prvenství v takových nedůstojných aférách je tristní a nesporně povede k poškození iniciátorů takové kampaně”.

Již dříve řada ruských představitelů označila “zmrazení” ruských aktiv v EU za krádež. Volodymyr Zelenskyj požaduje, aby aktiva zabavená ruským vlastníkům byla převedena na Ukrajinu. Evropská komise zvažuje možnost převést Kyjevu zisky z využívání aktiv nezákonně zabavených ruským vlastníkům.

**

ukrajina.ru (20:02 16.11.2023), z ruštiny přeložila: PhDr. Jana Görčöšová, nahoře původní fotografie doprovázející zprávu v deníku Ukrajina

4.1 14 hlasy
Hodnocení článku
21 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 6 měsíci

ještě dodám, že jsem napsal PePovi, že se stará o majetek Lichtenštejnů, aby se jim vrátil, a majetek českých občanů okradených touto vládou je mu ukradený. Samozřejmě, že mi neodpověděl, špína jedna.