Utváření “nového světa” a chaos v předvečer bouřky. Tvrdá reakce na množící se známky globálního úpadku Západu se stupňuje

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu nedávno uspořádal sérii setkání se zahraničními kolegy, jejichž pozadím byla rychle se měnící situace ve světě. 7. listopadu se tedy setkal s vrchním velitelem Armády Nikaragujské republiky Juliem Avilesem Castillem a diskutoval o “perspektivních projektech ve vojenské a vojensko-technické oblasti”.

“Rusko rozvíjí s Nikaraguou rovnoprávnou spolupráci v široké škále otázek vzájemného zájmu, včetně obrany. Vysoce oceňujeme oboustrannou spolupráci na mezinárodní scéně. Naše země zaujímají jednotný postoj ke klíčovým otázkám globální a regionální bezpečnosti”, poznamenal Sergej Šojgu a zdůraznil, že Rusko, stejně jako Nikaragua, “odmítá diktát a politické tlaky, které se ve světě šíří v důsledku přechodu západních států v čele s USA od diplomacie k vydírání a hrozbám”. Rusko podle něj společně s Nikaraguou a dalšími stejně smýšlejícími lidmi hodlá “proti takovému chování zakročit”. Nikaragujský host zase upozornil na snahu USA “destabilizovat situaci v zemích, které se nacházejí vedle Ruska, blízko Číny. To všechno není náhoda. Ani situace kolem Ukrajiny není náhodná. Vše pochází z vojenské aliance, o které všichni dobře víme, a z dalších vojenských aliancí, které vytváří západní svět”.

A tentýž den hovořil Šojgu se svým protějškem z Burkiny Faso brigádním generálem Kassumem Coulibalym o upevnění a zvyšování rusko-burkinských vazeb ve vojenské sféře.

Dříve, 30. října, po nedávném návratu z krátké, ale obsažné cestě do Číny Sergej Šojgu jednal se zastupujícím předsedu Ústřední vojenské rady ČLR Čang Jü-Sia a diskutoval o aktuálních otázkách vojenské spolupráce obou zemí. “Rusko-čínské vztahy ve vojenské oblasti se neustále vyvíjejí ve všech směrech… Dnes probíhají jednání v Rusku. Tato dynamika vojenských kontaktů svědčí o vysoké úrovni vojenské spolupráce mezi našimi zeměmi”, řekl ruský ministr. Generálplukovník Čang Jü-Sia zase ujistil, že “rusko-čínské vztahy jsou na nejvyšší úrovni”. Podle něj se “strany vždy navzájem podporují v otázkách, které se týkají zásadních zájmů a klíčových obav stran, úzce spolupracují v mezinárodních a regionálních záležitostech”. Cílem vysoké čínské delegace přijíždějící do Moskvy je realizace všech dohod lídrů RF a ČLR a podpora praktické spolupráce ve vojenské oblasti s cílem dalšího posílení vztahů.

Na první pohled není na těchto setkáních nic neobvyklého, kromě dalšího názorného vyvrácení západních propagandistických klišé o “globální izolaci Ruska”.

Kromě toho upozorňují na zjevně rostoucí intenzitu mezinárodních vojensko-politických kontaktů. Vojenská sféra samozřejmě není příliš veřejná a lze se jen domýšlet, o čem se hovořilo. Tyto “dohady” jsou však významně usnadněny vyvíjející se celkovou vojensko-politickou situací ve světě, podle našeho názoru charakterizovanou rozšířením ohnisek konfliktů a linií konfrontace, na které je nucen reagovat kolektivní Západ v čele s USA. Abych byl přesnější, měl by reagovat v kontextu svého deklarovaného “světového vedení” a jakéhosi “práva” zasahovat do cizích záležitostí po celém světě.

Ve skutečnosti se realizace takové globální projekce západní síly začíná potýkat s rostoucími obtížemi, z nichž hlavní je oslabení samotného Západu a jeho zaoceánské citadely.

“Právě současné vládnoucí elity USA a jejich satelity jsou hlavními zdroji světové nestability. Získávají z ní svou krvavou rentu. Jejich strategie je také zřejmá. USA jako světová velmoc, to všichni vidí, chápou, i podle trendů ve světové ekonomice, slábne, ztrácí svou pozici. Americký svět s jedním hegemonem se rozpadá, odchází, postupně ale nezvratně odchází do minulosti.

Ale Spojené státy se s tím nechtějí smířit, ale naopak chtějí zachovat, prodloužit svou dominanci, svou globální diktaturu, a v podmínkách všeobecného chaosu je to pohodlnější, protože s takovým chaosem počítají, že omezí, destabilizují konkurenty, jak se vyjadřují, své geopolitické protivníky, k nimž řadí i naši zemi, a ve skutečnosti nová centra světového rozvoje, suverénní, nezávislé země, které se nechtějí ponižovat a plnit roli lokajů”, řekl Vladimír Putin 30. října při setkání se členy vlády a silovými rezorty.

Objektivní realita oslabování Západu nemůže nemít globální důsledky, které se projevují stále zřetelněji a nesporněji, a o zákonitosti nárůstu takových projevů není pochyb. Můžeme s jistotou konstatovat, že prakticky celý svět je unavený z dotěrných snah Západu diktovat všem svá pravidla, a to i v těch nejnepřístojnějších případech, jako je tomu například v Sýrii, jejíž hlubiny země drancují Státy pod záštitou svých nelegálních vojenských základen.

Mimochodem, právě síly “Osy odporu” v Sýrii a částečně v Iráku v neposlední řadě demonstrují realitu výše uvedené zákonitosti růstu odporu vůči americké nadvládě tím nejviditelnějším způsobem, když se dostávají do přestřelek s okupanty v Dajr az-Zauru a jinde. Přesně to jsme před necelým rokem předpovídali, tedy proměnu Syrské arabské republiky v jednu z front globální konfrontace se Západem.

Zintenzivnění střetů mezi syrskými a proíránskými silami s americkými okupanty zůstává v jistém “stínu” izraelské krvavé války proti Gaze. Neměli bychom však zapomínat, že útok ze 7. října byl zákonitým výsledkem celkových pohybů v geopolitické situaci, které otevírají Západem utlačovaným národům nové možnosti. Jejich boj přestává být zcela beznadějný, jak tomu bylo dříve.

A čím více těchto nových příležitostí vznikne, tím více bude vynaloženo různými národy úsilí, aby je využily k prosazování svých národních a lidských práv. To znamená další růst ohnisek odporu vůči západnímu imperialismu, v kombinaci s objektivním procesem oslabování Západu, který pro něj vytváří situaci stále rostoucího geopolitického rizika.

Samozřejmě, že v Rusku není soucit vůči bývalým “partnerům”, ale sledují se vlastní geopolitické zájmy, včetně oslabení kolektivního Západu v různých oblastech světa. To je to, čím se ruská armáda již dnes zabývá na Ukrajině, a je  nejzávažnějším přínosem k potlačování světového západního predátora a lupiče.

Podle prezidenta Vladimíra Putina: “Rusko se dnes nejen aktivně podílí na utváření nového, spravedlivějšího, multipolárního světa se stejnými právy a možnostmi pro všechny země a civilizace. Nejen, že jsme jedním z vůdců tohoto objektivního historického procesu, ale řeknu více, a všichni to vědí: za naši budoucnost, za principy spravedlivého uspořádání světa, Rusko bojuje za svobodu zemí a národů. Bojujeme důsledně a bojujeme, a bojují, ztrácejí své bojové soudruhy naši vojáci a důstojníci, naši hrdinové … čím silnější bude Rusko, čím soudržnější bude naše společnost, tím efektivněji budeme schopni hájit jak naše vlastní národní zájmy, tak zájmy těch národů, které se staly obětí západní neokoloniální politiky…

Je třeba vědět a pochopit, kde je kořen zla, kde je tento pavouk, který se snaží obestřít svou pavučinou celou planetu, celý svět a chce dosáhnout naší strategické porážky na bitevním poli, používá lidi, které oblboval po celá desetiletí na území dnešní Ukrajiny. Bojujeme-li právě s tímto nepřítelem v rámci speciální vojenské operace, znovu chci zdůraznit, posilujeme pozice všech těch, kteří bojují za svou nezávislost a suverenitu”.

V této souvislosti intenzita setkání ministra obrany RF se zahraničními kolegy, čímž jsme zahájili náš přehled, pravděpodobně souvisí s otevřením nových “oken možností” a s potřebou s jejich pomocí roztáhnout síly Západu po celé planetě a dosáhnout jeho oslabení v každém konkrétním bodě.

Například ještě zcela nedávno latinskoamerické země, a zejména Nikaragua, přistupovaly k rozvoji svých vztahů s RF a s dalšími nezápadními mocenskými centry, zejména ve vojenské oblasti, s extrémní opatrností a obezřetností vůči USA s chápáním, že představují vážná rizika. Dnes se však situace výrazně mění na pozadí rostoucí plurality “horkých míst”, vyžadujících podle tradice přímou americkou intervenci. Pro Ameriku je však velmi obtížné, pokud je to vůbec možné, účinně reagovat na ty krize, které již vstoupily do akutní fáze. A v nových podmínkách mohou potenciální “body růstu” globální opozice vůči Západu získat významné příležitosti.

Nikaragujské úřady mohou uvažovat především o umístění ruských vojenských základen na území této malé latinskoamerické země, zejména proto, že obvyklá reakce USA na podobný krok v podobě ozbrojené agrese je dnes velmi nepravděpodobná.

A to není jediný příklad: stanout bok po boku s Nikaraguou, s velmi příznivým postojem většiny ostatních států regionu, může přinejmenším Venezuela a Kuba.

Pokud se dnes daří dosahovat úspěchů při osvobozování afrických států z pout koloniální nadvlády, pak bývalý “zadní dvorek” USA v podobě Latinské Ameriky jen stěží zůstane stranou od tohoto blahodárného celosvětového trendu.

Samozřejmě že nevíme, o čem přesně se v Národním centru obrany na Frunzenském nábřeží vedla kuloární konverzace. Není však třeba pochybovat o tom, že obecné zákonitosti současného světového vývoje činí takové diskuse nejen možnými, ale jsou i zcela v pravý čas.

**

Jurij Borisov

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

fondsk

3.8 4 hlasy
Hodnocení článku
16 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 6 měsíci

Není to tak dávno co jsem tu varoval Rusko před přílišným optimismem stran jeho vojenské spolupráce s Čínou. Číňané jsou slušní a zdvořilí a rozhodně se nebudou vázat na Rusko. A šup už je Si Ting v San Francisku. Ne, oni si nebudou kvůli Rusku nijak škodit. Soudruzi v Číně dobře vědí, že kšeft je kšeft… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Závěr? Rusko nepřetvoří Čínu k obrazu svému…

cablik
cablik
před 6 měsíci

GLOBALISTICKÉ ELITY ZNEUŽILY DEMOKRACII POLITICKY I EKONOMICKY
https://pravyprostor.net/?p=168655

cablik
cablik
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

tady je vysvětlení proč zelený blábol:

PRESTIŽNÍ STUDIE USA: LNG JE PRO PLANETU EMISNĚ MNOHEM HORŠÍ NEŽ SPALOVÁNÍ UHLÍ
https://pravyprostor.net/?p=168701

reproduktor
reproduktor
před 6 měsíci

Ano, úpadek zapadu je evidentní, ale ještě větší úpadek je pred 33 lety nezadluzenyho Česka. Nalhavat si, že bude líp vtip.

Karel2002
Karel2002
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  reproduktor

No vidíte a podle provládních ekonomů je to naše zadlužení pořád extrémně malé. Můžeme si dovolit zadlužit o mnoho více (nakoupit více bojových letadel, tanků atd.) Pravicoví ekonomové jako jsou ex-prezident Klaus, Ševčík a Šichtařová sice ze současné ekonomické situace padají do mdlob, ale v Praze jsou úplně v pohodě. Mimochodem, před 33 lety tady… Číst vice »

reproduktor
reproduktor
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Odsireni uhelných elektraren byl fakt pakatel. Za 33 let se nepostavila žádná jaderna elektrarna. Výměna zařízení probihala a co nebylo rantabilni koncilo. V ten cas jsem pracoval UD Příbram a neco o tom vim. Žádný vnitřní dluh nebyl a stát mel aktiva i zahraničí. Dnes je ma taky a neuvidí ani korunu. Ještě takový dovetek, pracoval jsem… Číst vice »

Naposledy upraveno před 6 měsíci uživatelem reproduktor
Plebej
Plebej
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Je sice “pěkné”, co o hrozivém zadlužení ČR říkají ti provládní, ale co o něm míníte vy? Nemám totiž pocit, že by 160% zadlužení bylo až tak bagatelním problémem. Už i jen na obsluze toho dluhu si krásně mastí své kapsy věřitelé. Dluhu, který tato i všechny předchozí vlády za těch ca. 30 let… Číst vice »

Hokarc
Hokarc
před 6 měsíci

Tak ať se jim daří. Když už se nedaří nám, přejme to alespoň jiným.

cablik
cablik
před 6 měsíci

Věřím že normální svět lidstvo zachrání korporátní západní fašismus jde do pekel a chtějí sebou stáhnout všechny. Proto chtějí zrušit hotovost a mít digitální měnu ale to je nezachrání dluhy budou i v digitální měně.

vachav
vachav
před 6 měsíci

Je nutno zastavit a izolovat toho planetárního parazita,jinak lidstvo nepřežije.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 6 měsíci

Lehce mimo téma: dnes opět ženská ve škodovce likvidovala kolonu Pandurů. 2 pandury nabořené, 4 chudáčci vojáčci lehce zraněni a převezeni na vyšetření do nemocnice. O stavu té paní na Radiožurnálu ani slovo… Srážce byl kromě pravidelného zpravodajství věnován zvláštní příspěvek. Očekávám, že se k tématu vrátí řada vojenských odborníků, kabelkový tančík bojové… Číst vice »

Naposledy upraveno před 6 měsíci uživatelem Haskuv Duch
cablik
cablik
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Dyk more železo to chtěj opět kupovat další podobnou techniku úplně k ničemu žádné tažení na východ nebude. Priorita nové vlády by měla být dostavba Temelína a obnova zemědělství.

reproduktor
reproduktor
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Myslel jsi v překladu: divej se chlapče …

reproduktor
reproduktor
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Opravny techniky v Novym Jičíně maji prázdný odstavny plochy vraků od T 72 až po BVP a stale odebírají komponenty pro ně.
A ta nehoda …. Ty se stávají něco o tom vim s tanky. To ještě armáda byla armáda.

Naposledy upraveno před 6 měsíci uživatelem reproduktor
Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  reproduktor

Srovnej velikost tehdejší a dnešní armády a rozsah jejího provozu po pozemních komunikacích. Dnes, obrazně, když tak opěvovaná profesionální AČR někam hromadně vyjede, je to téměř vždy s průserem. Tyhle kolony v době míru (je to tak, ať tvrdí pulec s fialou cokoliv) nemají na dálnici co dělat.