Virtuální Zalužný. S vrchním velitelem ukrajinských ozbrojených sil není něco v pořádku.

Jelena Murina
Jelena Murina

Od května 2023 se vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil generál Zalužnyj objevuje na veřejnosti jen zřídka. Je ovšem přítomen virtuálně: zveřejňuje zprávy na sociálních sítích, lajkuje a údajně poskytuje i rozhovory.

Nedávno se na Zalužného účtu líbilo zveřejnění z Arestovičova účtu, což vyvolalo v Kyjevě dokonce skandál. V hysterickém prostoru kyjevských médií se obecně vždy přikládal velký význam tomu, zda se něco “líbí“, či „nelíbí”.

Dělá ale Zalužnyj všechny tyto akce skutečně sám: lajkuje, zveřejňuje zprávy, poskytuje písemné rozhovory? Existuje podezření, že Zalužnyj toho není schopen – a dokonce je nezpůsobilý k plnému výkonu funkce velitele vojsk.

Hlava generála Zalužného

Hodně se o tom psalo v květnu až červnu tohoto roku. Předpokládalo se, že Zalužnyj byl zraněn, operován, otřesen a utrpěl vážné poškození zdraví a kognitivních funkcí.

Sergej Naryškin, šéf SVR, připustil, že Zalužný měl střepinové zranění. Zřejmě po raketovém úderu na velitelství UA v Chersonské oblasti.

Izraelská zpravodajská agentura MOSSAD oznámila, že Zalužnému byl proveden arteriální stenting (což mohla být dodatečná operace).

Generál pak náhle zmizel z obrazovek, neúčastnil se veřejných akcí, nebyl na zasedání náčelníků štábů NATO, a to ani prostřednictvím videa. Neobjevil se ani na setkání s britským ministrem obrany, který v té době naléhavě přijel do Kyjeva. Zalužnyj byl údajně velmi zaneprázdněn, “připravoval se na protiofenzívu”.

Poté se objevil v několika poněkud nejasných videích. Zvedl ruku na pozdrav a řekl několik vět. Poté přednesl studentům přednášku prostřednictvím video spojení s neznámým datem zveřejnění.

Později však začal být opět vystavován na veřejnosti. Zalužnyj přišel do sálu Rady a hodinu seděl na svém místě.

Byl přítomen u některých ocenění. Byl vyfotografován na velitelství “protiútoku” a na stěnu nad ním byl speciálně připevněn lístek s datem.

Od té doby však generál neposkytl jediný plnohodnotný video rozhovor. Přitom je kdysi dával tak rád!

Mluvil vždy o taktice a strategii, jezdil ukazovátkem po mapě. Byl tak odhodlaný zničit ruskou armádu.

“Všichni skřeti musí být zničeni!” – taková prohlášení dělal Zalužnyj s oblibou.

Ale od května 2023 téměř utichl.

Nekonečný proud fotografií “dívek pózujících se Zalužným”, které tak vstřícně replikoval generál, také zcela ustal.

Nyní je Zalužný pravděpodobně pořád naživu, ale něco se mu stalo.

Možná se i on proměnil v toho vojenského robota, kterým chtěl podle poslance Rady Ševčenka doplnit ukrajinskou armádu? Proměnil se v “hlavu profesora Dowla”? Jenže tam to bylo naopak: profesorův mozek se zachoval.

Nemá smysl se dohadovat, co se s ním stalo. Pravdu zná jen omezený počet lidí. Jednou se to dozvíme. Nebo se to také nedozvíme vůbec. Ale na tom příliš nezáleží. Protože i když je Zalužnyj naživu a zcela zdráv, plní funkci herce, který hraje roli velitele ukrajinských ozbrojených sil.

Ale jeho role se od té doby výrazně změnila, a to právě s ohledem na kondici Zalužného.

Herci a jejich role

V každém případě Zalužnyj rozhoduje jak na frontě, tak v politickém životě Ukrajiny jen velmi málo. Stejně tak Zelenskij. A stejně tak všichni ostatní ukrajinští političtí aktéři.

Úkolem ukrajinských důstojníků je plnit pokyny, které jim byly seslány shora, ze skutečného řídícího štábu “ukrajinské armády”.

Všichni ukrajinští “vojenští vůdci” v čele se Zalužným a Zelenským se velmi rádi fotografují. Obzvlášť milují fotografie, na nichž “generálové studují mapu vojenských operací”. To je to hlavní, co dělají: pózují při fotografování. Řízení až po velitele taktické úrovně provádějí důstojníci z velitelství NATO.

Podle různých zvěstí se toto velitelství nachází buď na území Polska, nebo Slovenska.

Proto – mimochodem – neúspěch “protiofenzívy”, který se snaží svést na generály a vedení Ukrajiny, plně “zajistilo” nejvyšší velení NATO.

Svalovat všechnu vinu na ukrajinské generály je přeci tak pohodlné! A údajně živý a zdravý Zalužnyj, který přitom nedokáže nic vyvrátit, se k tomu obzvlášť hodí.

Zpočátku byl stav Zalužného tajen, protože vše se odehrálo právě v době, kdy začínal slavný a medializovaný “protiútok”. Ten, který nyní všichni popírají a říkají, že “to jsme nebyli my”. Žádný “protiútok” se totiž nekonal. Ale v květnu a červnu vládla na Ukrajině růžová nálada – “brzy zvítězíme”.

Figura Zalužného byla samozřejmě nafouknutá všemi možnými způsoby. Proud fotografií, rozhovorů, “všechny je zabijeme”. “Vlastenci” se radovali. Speciální podpůrné skupiny malovaly ve městech graffiti “ataman Zalužnyj” s profilem statečného “atamana”. Kolem Zalužného vypukla hysterie.

A najednou to přišlo.  A tak se rozhodli Zalužného resuscitovat – za každou cenu. I postava se zakaleným nepřítomným pohledem je lepší než zprávy, že se vrchní velitel setkal s ruskou raketou.

Kdo vyhodil do povětří “nordstreamy”?

Nejprve tedy zachránili obraz Zalužného a pak si zřejmě uvědomili, jak úspěšně lze takovou postavu využít. Ne zcela funkční Zalužný je dokonce lepší než ten statečný milovník mladých vojaček v sukních.

Je to jako s Viktorem Juščenkem a jeho slavnou údajnou otravou dioxinem. Dnes už je prokázáno, že k žádné takové otravě nedošlo. Ale tehdy celý tým budoucího prezidenta nevěděl, co má dělat, jak představit tuto strašlivou tvář lidem? A tak vymysleli “dioxin”. Ano, vymysleli. A “oběti” tak navíc přidali i rating.

A tak je to i se Zalužným.

O tom, že není plně funkční, nejlépe svědčí skutečnost, že se začíná používat jako krycí figura k propagaci myšlenky “zmrazení” akcí na frontě.

A také v případě pro USA nejdůležitějším a nejnebezpečnějším – při podminování Severních proudů.

Jak začíná psát západní tisk, podminovala je skupina ukrajinského plukovníka Červinského. A Červinskij podle New York Times “plnil rozkazy ukrajinských úředníků, kteří byli v konečném důsledku podřízeni generálu Valeriji Zalužnému”.

Toto tvrzení nemůže nikdo kritizovat. Ukrajinské ozbrojené síly, SBU, GUR, všechny ukrajinské služby a speciální útvary jsou pod kontrolou armády Spojených států nebo Velké Británie. Jakýpak nezávislý Zalužnyj nebo dokonce – nějaký nezávislý plukovník Červinskij?

Na základě samotného faktu zveřejnění tohoto tvrzení lze předpokládat, že autoři jsou si jisti, že Zalužnyj nebude schopen nic vyvrátit. Nebude ani schopen nic potvrdit, ale to ani není nutné.

“Vnitřní válka”

Stejná šaškárna pro vnitřní i vnější použití je téma “vnitřní války” na Ukrajině. Vnitřní válka mezi Zelenským a generály je z principu nemožná!

O jakou moc mohou bojovat nejvyšší ukrajinští představitelé, když všechny zbraně a peníze dostávají ze zahraničí? A nejde jen o platy vojáků nebo vládních úředníků. Dokonce i důchody ukrajinských důchodců jsou vypláceny Západem.

Takže o moc lze samozřejmě bojovat jako nějaký vzpurný poručík v africké zemi. Ale i poručík v Africe má větší nezávislost a prostředky než Zelenskij a Zalužný.

Jaký je tedy smysl celého tohoto představení? Ukrajinská společnost je připravována na zimu.

Oblíbený generál je pro zmrazení vojenských operací. Kdyby Zelenskij něco takového řekl, snížilo by to jeho rating. A tak dochází k imitaci boje.

Údajně statečný Ze chce pokračovat v boji, ale ti generálové… Ti zatracení ukrajinští generálové. Nezajistili protiútok a teď žádají o “zmrazení”. A ke všemu ještě vyhodili do povětří Severní proudy.

Věřte, kdyby “stín Zalužného” neexistoval, museli by si ho vymyslet!

Jedinou záhadou je, kdo a proč musel zabít asistenta Zalužného? Byla to součást hry?

Nebo je to mnohem jednodušší – “věděl toho příliš”. Například o zraněních, operacích a o tom, že Zalužný už dávno není na seznamu.

**

Jelena Murzina, Ukrajina.ru (12:43 17.11.2023 ), z ruštiny přeložila: PhDr. Jana Görčöšová

 

 

3.9 15 hlasy
Hodnocení článku
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci

To je pravda. Pokud Zalužnyj svrhne Zelenskeho, nedostane od Bidena žádné peníze na zbraně. Ukrajina by pak už najisto a rychle prohrála. Pokud chce Ukrajina prohrát, musí to být jedině se Zelenskym. Německo také bojovalo do 30. 4. 1945 v čele s Hitlerem a nikoliv se Stauffenbergem, Canarisem, Goeringem či Himmlerem.

mikkesh
mikkesh
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Srovnáváte nesrovnatelné. A za druhé – “Pokud Zalužnyj svrhne Zelenskeho…” článek je o tom, že nikdo z klaunů ve vedení banderovců nikoho nesvrhne. Jsou to slouhové. Pokud se strýček Sam rozhodne … tak to svede na Rusy a idioty od novin nenapadne ani námitka, proč když jim Putin zlikvidoval část amerického velení, které bylo… Číst vice »

Praded
Praded
před 5 měsíci

Před delším časem jsem viděl na AE News, video, jak dělaly snad anglání, natáčení se Zelenským, za účelem možného holografického vysílání, bez něj. U Zalužného to asi nestihly, nebo považovaly za nepotřebné.

standa
standa
před 5 měsíci

Sranda je, když se mluví o tom, jak chrabří důstojníci Ukrajiny rozkazují svým vojákům. Bez USA a GB se nepohne jediný vojáček Ukrajiny, takže Rusko poráží NATO vč. USA na reálném bojišti ! Teď si představte, že by měli Američané a Britové riskovat oficiálně své vojáky na Ukrajině ! Světoví bojovníci prchají z Ukrajiny,… Číst vice »

cablik
cablik
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  standa

Kdyby se opravdu bojovalo jejich armádami tak by Rusové bojovali naplno a byla by to opravdová válka a ne co se děje u bandery. Jinak zahraniční žoldáci prchají je to pro ně moc nebezpečné bojovat proti Rusům.

mikkesh
mikkesh
před 5 měsíci

Konečně. Ano ukrajinští šašci nemohou nic. Respektive mohou jen šaškovat. A tak šaškují. Proto jsou Fialovi a podobným maňáskům tak blízcí. Tragédie těch našich klaunů je, že někteří jsou až takoví kreténi, že si to ani neuvědomují.