Dedolarizace: Čína a Rusko realizují svou obchodní výměnu už jen v národních měnách

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

převzato

Dedolarizace: Čína a Rusko realizují svou obchodní výměnu už v národních měnách.
Americké sankce posunuly Rusko s Čínou ještě dále, než USA chtěly. Z amerického manévrování dolarem se téměř zcela vyvlekli. Ruský vicepremiér Černyšenko oznámil, že obě země realizují již 92% vzájemného obratu v národních měnách.

Dolar bude ještě hrabat prstíčkem, aby se dostal na svoji někdejší level mezinárodního platidla. Svět začíná běžet i bez něho,  a nemá důvod se k němu vracet. Nárůst vzájemného rusko-čínského obchodu letos dosáhl 26,7% a celkový objem přesáhl v přepočtu 218 mld USD.

Zatímco USA naplňují válkou na Ukrajině svoji doktrínu zadržování Ruska, nezápadní svět a především protiamerický profituje ze zadržování a vyčerpávání Západu. Sankce proti Rusku by fungovaly, kdyby se Rusko nedokázalo bez nich obejít.

Jestliže se ale obešlo, poškozují nyní a v dlouhodobém horizontu západní ekonomiku, což je ovšem trestuhodný miskalkul, ze kterého se Západ jen tak nezotaví. A  v čem byla chyba? Jednoznačně v přání otci myšlenky anachronicky vidět ruskou ekonomiku jako sovětskou, a nikoli dnešní tržní s celosvětovými kontakty.

K dolaru se totiž nikdo jen tak vracet nebude, nakolik – jak prohlásil ruský ministr zahraničí Lavrov – dolar se stal instrumentem k ovlivňování a  podvracení hospodářské soutěže v mnoha regionech světa a vměšování se do vnitřních záležitostí.

No a hlavní a zásadní je to, že ke kultuře dedolarizace iniciované zeměmi BRICS má zájem připojit se čím dál více zemí světa. A to už opravdu hrozí pádem dolaru z jeho trůnu. Adekvátně tomu už mnoho zemí snižuje své rezervy v dolarech a diverzifikuje je jinak.

zdroj: globovision.com

 

4 4 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 4 měsíci

BRICS má většinu zdrojů světa a tím budou mít nejlepší ekonomiku a s dolarem si poradí. Nejhorší je že USA a jejich poskoci nechtějí kupovat ty zdroje a vymysleli si šílený zelený blábol.

Praded
Praded
před 4 měsíci

Dolar byl vždy velmi nadhodnocen a v současnosti už je to neudržitelné. Jak to výstižně napsal komentátor pod jménem Rossco: Dolar je vyráběn z řídkého prdu. Stačí si jakýkoliv produkt přepočítat z ceny v dolarech na cenu v Kč a zjistíte realitu jejich HDP. Do toho ještě co všechno do HDP zahrnují a je z toho sračka.