Energie v hlavní roli

Je tragédií mít takovou vládu jakou máme, ale daleko horší je mít zfanatizovanou veřejnost, jakou máme…

Včera mi to nestačilo, a tak jsem si dnes střihnul ještě Rozstřel na @iDNEScz Budu rád, když se mrknete psal na síti X 18. prosince 2023 Andrej Babiš. Vladimír Vokřál tentokrát moc inteligentně svůj rozhovor nevedl. Pořád se snažil donutit hosta, aby se konkrétně vyjádřil k problému, který podle Babiše, při dobrém řízení nemůže nastat. Také se nerad vyslovuje k situaci „co by, kdyby.“ Vrcholem byla i snaha donutit Babiše, aby se vyjádřil k válce na Ukrajině a jak by tlačil na Putina(!) Přesto, že mu Babiš zdůrazňoval, že válku nechce, ale není světový lídr. Babiš není řečník a stále utíká k „Ich“ formě. Přesto jedno řekl jasně a nedvojsmyslně. Všechna naše současná bída pochází z toho, že vláda Petra Fialy nechala zdivočet ceny energií. Neřekl nic, co není pravda, když řekl, že Fiala je politolog, ale ekonomický analfabet.

Lidé jako Fiala opravdu vůbec netuší, co se stane, pokud nastane nedostatek energie.

Energie je krví jakékoliv civilizace: Není energie, není civilizace. Řešení není v úsporách za každou cenu a ani v návratu do jeskyní: Řešením jsou moderní zdroje. Jestli je to fúze nebo thoriové reaktory – to si nedovolím říct. Vím jen že to rozhodně není výhradní přimknutí k energii ze slunce a větru jak nás vyškolil německý příklad. Na to jsou takové zdroje až příliš nestálé. Ty skutečně perspektivní musíme zkoumat, vyvíjet, stavět – a teprve až se stanou rutinní záležitostí, teprve potom můžeme přejít do bezemisní budoucnosti.

Pokud se nespolehneme na vyzkoušené postupy a budeme se pohybovat ve snech o Green Dealu, tak si jenom podepíšeme evropské civilizační autodafé.

Bezesporným faktem také je, že zvyšováním daňové zátěže a proinflačním vývojem možná snížíme zadlužení (polkne ho inflace), ale rozhodně to není cesta k rozvoji. Přes to, že Babiš své myšlenky podává dosti polopatisticky byly pod jeho příspěvkem hlasy:

Premiérů máte, ale kolik stojí máslo nevíte…Docela trapas ne?
…to ani nemusels, včera ses ztrapnil zase na několik měsíců dopředu, dědulo estébácká
…TV Nova, fekální žumpa zpravodajství a iDnes, od převzetí Babišem nejhorší bulvár a nejprolhanější tendenční média… jak typické, ještě na TV Prima můžeš chodit verbálně defekovat, Bureši.
…Něco tak lidsky odporného a patologicky ulhaného nevyhraje,většina bude proti vám i když nadávající na vládu a zatatými pěstmi.Paraziti jako vy a vámi ovládaná ANO sekta do slušné společnosti nepatří.
…Člověče zcela upřímně. Vy jste psychopat! Pokud chcete upřímně pomoci této zemi (myslím ČR, ne vás), tak odejděte z politiky.
…Takže stejný bláboly? Proboha nechte toho a jděte do důchodu.
…Čuráke v roláke! Bez dotací zkrachovalec, nula, parazit.
…Řekl ti někdo ze všech těch tvých Premiéra že jdi včera dostal hroznou nakládačku od pana Fialy. Byl jdi jako vždy, hloupej a nevychovanej spratek.

To je přesně to, proč si zoufám. Je tragédií mít takovou vládu jakou máme, ale daleko horší je mít takto zfanatizovanou veřejnost. Jejich postoj není jen ideologií, ale je i součástí rafinovaného konkurenčního boje – tentokrát USA a Číny. Nejdříve je však nutné vyřídit Rusko, protože Čína s Ruskem je neporazitelná. A všichni, kteří poukazují na to, že rozhádaná a rozložená společnost je ideální stav pro „věrchušku,“ jsou jejím pochopitelným nepřítelem.

Zahrávání si se strachem lidí spouští pocity všemohoucnosti,

jak nás svým chováním názorně přesvědčuje náš ministr vnitra. Je to sice balancování na hraně nože protože ideologie mohou zrodit vražedný fanatismus a sadismus. Ideologie také poskytuje ospravedlnění pro nelidskost. Oběti nejsou v očích katů lidmi. Jsou to havěť, kterou je třeba vymýtit. Všimněte si, že Patrik Tušl, Tomáš Čermák, Daniel Makay, Ladislav Vrábel a mnozí další čelí soudním procesům (či už byli odsouzeni) že schvalovali ruskou agresi na Ukrajině a přitom denně čtete na sociálních sítích či v tak zvaných diskusích o hordách opilých ruských mužíků znásilňujících kdeco a kdekoho. A nikomu to nevadí. Vlastně se touto politikou zvolna vytváří vrstva lumpenproletariátu, který v minulém století dal vzniknout oddílům SA oddaných myšlenkám národního socialismu. Tato vrstva už vůbec nemyslí. Své myšlení přenechala služebným mediím. I když je to tak jednoduché. Jan Kelner to vyjádřil slovy:

Věří, že na rozdíl od poctivých odborníků, jež se sešli v současném vládním kabinetu, je onen nekompetentní člověk, který zmařil náš hospodářský zázrak, vzděláním ekonom a profesí miliardář. Jeho školácké chyby musejí nyní napravovat učitelé češtiny, němčiny a hudební výchovy…

Jeho sarkasmus je pochopitelný a namístě. Překvapivým jevem je spíš obecný souhlas s dehonestačními „výroky“ uvedenými výše. Soudím tak proto, že jsem v tom slovopádu špíny našel jediný příspěvek, který Babiše obdivoval pro jeho odolnost vůči mainstreamem šířené nevůli. Svůj podíl na odklonu od poctivého myšlení má také opět mainstreamem šířené klišé o řádu a pravidlech jako například ve větě:

Ruská agrese na Ukrajině ukázala pravou podstatu ruského vidění světa. Společně s Čínou usilují o demontáž světového řádu založeného na pravidlech.

Kde je ono klišé? No přece v založení (světového) řádu založeného na pravidlech. To zní úctyhodně. Založení…jako od Boha. Je to snad On, kdo stanovil ta pravidla? To nejsou hloupé otázky. Ptáme se na podstatu. Kdo tedy zavedl onen řád a stanovil pravidla? Nebyl to ten, co se sám jmenoval šerifem celosvětového dění? Ten, co se rozhodl obhajovat své zájmy po celém světě.

Je potom divné, že se proti tomu část světa (která má jiné zájmy), bouří?

Jakou to má spojitost s energiemi? Šerifově vůli není radno vzdorovat. Když Evropa mluví o atlantismu, tak proč se neskloní a neprosazuje naše (Americké) zájmy? Mluví a mluví o spojenectví ale čile obchoduje s tím z ďábla zplozencem, který má velké energetické zdroje. Jak účinně zasáhnout?

Mít spojence, který vyhodí do vzduchu ty zpropadené energetické cesty…

Nepřítel, který nám (i západní Evropě) dodával více než 40 let levnou energii bez jakýchkoliv vedlejších podmínek a spojenec, který nás od těch energií odřízne – tomu nerozumím. Proč musíme poslouchat šerifa, který hraje proti nám? Abychom si mohli ohmatat všechny ty koncepty o erozi národních států a jejich bezradnosti vůči neomezené nadvládě globální ekonomiky? Sice nám nabízí jako odškodnění Green Deal, zelený Matrix, ale i k jeho uskutečnění nám schází – právě ta energie. I když se spojí 27 států ještě úžeji, tak když se zbaví krve civilizace, když se odřízne od fosilních zdrojů, tak může maximálně paběrkovat na výsledcích Spojených států, které mají všechno. I ty fosilní zdroje. Vidíme to na každém kroku. Někdy i jako komiku nechtěného. V přehledu „Právě dnes“ se pod hlavičkou iRozhlasu 17. prosince objevily dva titulky: Česko má 32 tisíc dolarových milionářů a Splatit státní dluh a nezchudnout nejde. Žili jsme nad poměry, teď budeme pod nimi.

Green Deal je ideologie a ta v ekonomice zpravidla selhává. V době, kdy jsme přejímali ruskou technologii v jaderné technologii, zúčastnili jsme se pokročilého výzkumu ve Spojeném ústavu jaderných výzkumů v Dubně u Moskvy a byla dohodnuta velmi intenzivní spolupráce našeho průmyslu, takže jsme vlastními silami byli schopni postavit všechny jaderné bloky, které jsou dnes základem naší energetiky a k tomu dodat příslušenství pro primární i sekundární okruh atd. V minulosti jsme to dokázali vlastními silami. Ale „politici“ si z ideologických předpojatostí prosadili stopku ruské technologii. Dnes jsou všechny tyto výrobní kapacity v podstatě nenávratně ztraceny. A především chybí k nim dnes specialisté. Ti jsoucí beznadějně zestárli. A k tomu, aby likvidace těchto výrob byla dovršena, zahraniční banky působící v naší ekonomice mají ze svých centrál zakázáno úvěrování takových výrob i pro těch několik malých výrobců kdysi silného českého jaderného strojírenství. Je to mnohem vážnější než se zdá, protože z našeho know-how těžil i vývoz na třetí trhy.

To je smysl politiky evropského pokorného služebníka Petra Fialy?

**

napsal Leo K., Kosa Zostra

4.5 16 hlasy
Hodnocení článku
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
dorotik
dorotik
před 4 měsíci

Brutalismus USA vede k ohlédnutí do historie, co se děje a kde to má kořeny. Je to logické. USA sklízejí plody svého, více než stoletého machiavelistického prosazování a hájení svých zájmů všemi prostředky úkor zbytku světa. Jsou ale i důkazem fungování zákona o kvantitě a kvalitě. USA s plnou pusou svobody a demokracie jsou, a vždy byly světovou jedničkou… Číst vice »

Rob
Rob
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  dorotik

Dobře jste to napsal, ale s tím posledním nemohu zcela souhlasit. Je to totiž i neschopnost. Jenže se musíme zeptat neschopnost čí? Neschopnost koho? Každopádně, jak již řekl Jean de la Fontaine (1621-1695) „Mocní jsou většinou jak divadelní masky a obdiv vzbuzují jen u prodejné chásky.“ Ale co ti ostatní, co nejsou prodejní? Co… Číst vice »

dorotik
dorotik
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Rob

Netvrdím, že neschopní nejsou. Jenže oni jsou nesvéprávní, musí poslouchat a plnit zadané úkoly, zpívat podle not, které jim píšou naši protektoři. Pokud si všehoschopně plní, co jim bylo uloženo, tak jejich neschopnost, o které píšete Vy, a že jsou to jen figurky, kterými táhnou jiní, už není až tak podstatná.

spartak
spartak
před 4 měsíci

Nýmandům se po roce 1989 podařilo využít roku 1968 k nenávisti a dnes sklízíme úrodu rozdrobeného a porobeného národa.Nevěřím v zásadní změnu neboť i opozice jede v kolejích současna.

Naposledy upraveno před 4 měsíci uživatelem Václav Dvořák
cablik
cablik
před 4 měsíci

Ano energie potřebují všichni jak výrobci tak občané a to co oni dělají je cílená likvidace bílých lidi. Jestli to někdo nechápe tak to je cesta do středověku přes předražené energie zlikvidují jak výrobce tak občany svých zemích je třeba se proti tomu postavit.