Jak skončí ukrajinský blázinec neví nikdo

Z hlediska budoucnosti není důležité, jaká je v konfliktu dnes taktická situace, ale co bude za půl roku. O Ukrajině platí, že z dnešní situace nelze o budoucnosti vyčíst vůbec nic.

František Roček
František Roček

převzato
Po 2. světové válce George Orwell napsal, že uctívání moci zastírá politický úsudek: Pohled na přítomnost téměř nevyhnutelně vede k víře, že současné trendy budou pokračovat. Kdo právě vyhrává, bude vypadat jako neporazitelný, upozorňuje publicista František Roček v komentáři pro Prvnizpravy.cz..

Stále se nacházíme na hranici neznáma

Číst ve válečném konfliktu je od konce 19. století stále obtížnější, až nemožné, protože dynamika lidské blbosti se nástupem techniky stále více zrychluje a rozšiřuje v prostoru (někteří tomu říkají, že se konflikt globalizuje).

Od počátku konfliktu na Ukrajině jsou argumenty o budoucnosti založené na vývoji z měsíce na měsíc a mnohdy i z týdne na týden.

Základní problém je, že nejde o rusko – ukrajinský problém, ale o americko – ruský. Severoamerická média přinesla řadu informací o tom jak na konfliktu Ukrajiny s Ruskem pracovali v rámci demokratizace Ukrajiny pilné USA od devadesátých let 20.století. Také uvádějí, že závislost Ukrajiny na americké pomoci ukazuje na pokračující slabost evropských partnerů v poměru k síle USA. Válečnická administrativa USA je přitom spokojena, protože bojuje proti Rusku prostřednictvím „proxy“, používá zlomek síly USA.
 
Dnes je situace pro Ukrajinu špatná: Potřebuje od USA a EU další válečnickou almužnu, další vojenskou techniku a dělostřelecké granáty – desítky miliard dolarů, ale i euro. I peníze ne platby úředníkům a zdravotníkům. V USA další peníze blokují konzervativci, v EU zase Maďarsko.

Nakonec budou dolary v USA uvolněny. Ukrajina je pouze rukojmím. Republikáni schválit další pokračování amerického vyzbrojování Ukrajiny se uvolí, až Biden a jeho demokraté ustoupí ohledně jižní mexicko –  americké hranice. Republikáni chtějí zpřísnit imigrační politiku, aby zabránili velkému přílivu nelegálních migrantů do Spojených států. Nakonec se dohodne i Maďarsko s podivíny z vedení EU na kompromisech, a EU vyhodí desítky miliard EU směr Ukrajina.

Podle emeritního senátora Jaroslava Doubravy „budoucí postoj Maďarska je zřejmý z toho, že v polovině listopadu 2023 maďarský premiér Viktor Orbán zablokoval balík pomoci EU ve výši 50 miliard eur pro Ukrajinu několik hodin poté, co vedoucí komedianti EU souhlasili se zahájením rozhovorů s Kyjevem o vstupu do EU.

 
Orbán byl sice proti zahájení přístupových rozhovorů, ale souhlasil s tím, že odejde z jednacího sálu, aby umožnil ostatním představitelům EU přijmout toto hloupé rozhodnutí bez něj. Později dohodu odsoudil jako “zcela nesmyslné, iracionální a špatné rozhodnutí”, ale svým jednáním to umožnil. Čili Orbánův postoj je učebnicově politický – nelze odhadnout, co bude pro jeho politiku důležité pozítří.“

Proto se stále nacházíme na hranici neznáma. Může se stát cokoliv, protože jsme v zajetí politického autismu.

Mír není v zájmu USA čili NATO

Ukrajinské velení bude podporováno USA tak dlouho, dokud budou Severoameričané považovat za nutné  oslabovat Rusko zástupným bojem pomocí ukrajinských domorodců. Militanty z USA a NATO nezajímá mírové řešení konfliktu, ale jenom parametry zástupné opotřebovací války vůči Rusku.

Nelze vyloučit v roce 2024 ani masivní finanční a materiální posilování kyjevské Ukrajiny, aby udržela vysokou míru zabíjení a válečných nákladů na straně Ruska. Strategickým plánovačům z USA nebude záležet na míře obětí a destrukce tzv. spojenců, tedy domorodců z Ukrajiny. Důležité bude jenom oslabování Ruska.

Militantní analytici budou doporučovat další pokračování americko – ruské války na Ukrajině v roce 2024, protože je třeba rozrušit dosavadní relativní odolnost Ruska vůči embargu vynucovaného administrativou USA. Odolnost Ruska závisí na síle Číny, ale zároveň síla Číny je posilována odolností Ruska, které na sebe váže potenciál NATO. Na sílu Ruska a Číny je vázána i neochota zbytku světa připojit se k severoamerické a evropské sankční protiruské hysterii.

Neočekává se masivní odpor západní veřejnosti vůči ukrajinské válce, jako v případě angažování USA ve Vietnamu, protože na Ukrajině nebudou nasazené jednotky vojáků ze států NATO.

Problémem bude především schopnost současného západoukrajinského režimu udržet si postmajdanovskou moc. Bez viditelného úspěchu na válečnické frontě budou ukrajinské oběti k ničemu. Již dnes sílí mezi ukrajinskými domorodci deziluze. Typická je reakce ukrajinského mladíka zaznamenaná 8. prosince 2023 ve The Washington Post, kde uvedl, že on a jeho společník – kterého popsal jako dezertéra z aktivní služby – překročili hranici (utekli) bez průvodce. Řekl, že odešel, protože si myslí, že válečná Ukrajina se stala stejně represivní jako Rusko, a že ze zoufalství po shánění bojovníků byli muži prakticky chytáni přímo na ulici.

Ještě bude psina

Věřím, že v roce 2024 se dočkáme ještě šťavnatých masakrů a husté politické hysterie, asi ještě horší než ve smrtonosném roce 2023. A těch mrtvol co se přitom vyrobí.
(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)

 

4.1 11 hlasy
Hodnocení článku
17 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Ludvik
Ludvik
před 4 měsíci

Rozšířené jednání kolegia MOPrezident dorazil do Centra řízení národní obrany Ruské federace, kde se zúčastnil rozšířeného zasedání předsednictva Ministerstva obrany. http://kremlin.ru/events/president/news/73035 “Dovolte mi připomenout, jak všichni dobře víme, v roce 1991 slíbili Gorbačovovi: ne, ne, ani píď na východ – no, teď to vidíme. Takoví partneři to jsou. Lžou bezostyšně, prostě… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 4 měsíci

Psala jsem to tady několikrát, naposledy v komentáři zde https://www.novarepublika.cz/2023/12/setkani-v-putina-s-vudci-sunnitskeho-a-siitskeho-sveta-v-osudovem-okamziku-pro-blizky-vychod z něhož cituji větu: “Že teď se přes Jemen a Hamas a Hizballah (Palestina a opět ta Británie) hraje proti Izraeli a tím i proti Rusku (a tím o Rudé moře a Suez, ale především o Mandeb a Hormuz), to už je jiná piesnička”. A už je to tady – výrazně začíná… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

-pokr- K čemuž já dodávám, že je jen otázkou času, kdy dojde na Hormuz – vše je k tomu totiž dávno tomu připravené a připravené s tím, že válka “Izrael – Palestina” je jen finální tečkou, přes kterou má být “náhlá energetická krize” spuštěna. Aneb historie se opakuje a aneb Green deal bude ať po dobrém… Číst vice »

Naposledy upraveno před 4 měsíci uživatelem Pozorovatelka
Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

-dopovím- Před 2000 lety byly na Zemi cca 2 mil. lidí, dnes je to cca 8 miliard lidí. Z elektřiny ani plynu hnojiva nevyrobíš a tolik kravských a koňských lejn, aby pole pohnojila, není, nemluvě o kombajnech a dalších strojích, která bez ropy-nafty, benzínu- pole neobslouží. Jestli si někdo myslí, že ropa bude upřednostněna před… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Cha, cha … https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/usa-povedou-mezinarodni-operaci-k-ochrane-lodi-pred-utoky-husiu/2455687? https://www.epochtimes.cz/2023/12/19/usa-povedou-mezinarodni-operaci-k-ochrane-lodi-pred-utoky-husiu/ USA krokem Putina odtáhly ze Sýrie (hlavního spojence Íránu), odtáhly z Afgánistánu a od plynovodu TAPI – Turkmenistán, Afgánistán, Pákistán, Indie: , teď ztrácejí svou hlavní pobočku nad blízkovýchodním uhlíkem, Izrael, a budou se angažovat v proíránském Jemenu??? Srandy kopec v tom již téměř odepsaném PETRO dolaru… Co si s tím… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Česko v EU vede a to je fajné a pjekné… A lodě zaseknuté v Suezském průplavu, to je fajné znamení – však USA se do toho vloží a bude dobře….
https://byznys.hn.cz/c1-67277990-inflace-v-eu-klesla-na-3-1-procenta-nejhur-v-unii-je-na-tom-cesko

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Aktualita právě teď: “Na jednání EU o energetické bezpečnosti Česko zastupuje Síkela” https://www.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/ministri-eu-odsouhlasili-prodlouzeni-opatreni-zmirnujicich-dopady-energeticke-krize-1412464 Aby nezapadlo, Síkela je ten, jehož návštěvu nedávno odmítla Saúdská Arábie, zatímco následně přijala Putina,krátce cituji: “před 12 dny – Před měsícem Saudská Arábie zrušila setkání s Českem (zrušena cesta Síkely), teď přijala Putina: “Rozhovory mezi ruským prezidentem Vladimirem… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci

Jak to skončí neví nikdo? Ale přece víme, jak to skončí. Rusko si nemůže dovolit prohrát. Pokud do konfliktu aktivně vkročí NATO, skončí to 3. světovou válkou a koncem života na této planetě. Pokud ne, Ukrajina pravého břehu Dněpru prohraje, jako prohrála kdysi dávno UPA. Banderovská Ukrajina je jen pěšákem ve hře… Číst vice »

Ludvik
Ludvik
před 4 měsíci

“…, protože na Ukrajině nebudou nasazené jednotky vojáků ze států NATO.” Tak tím si “už není jistý” ani S.Lavrov: “Kromě žoldáků (nemohu říci stoprocentně a pod přísahou) je důvod se domnívat, že na Ukrajině bojují profesionální vojenští pracovníci členských zemí NATO. Na teroristických akcích se aktivně podíleli a podílejí také odborníci ze… Číst vice »

toto
toto
před 4 měsíci

Výrok, že “válečná Ukrajina se stala stejně represivní jako Rusko” je evidentně nepravdivý. Zatímco v Rusku dnes přicházejí noví vojáci téměř výhradně jako dobrovolníci a měsíčně se hlásí až 40.000 lidí, v Ukrajině je skutečný represivní režim. Lidi odchytávají zastavením autobusu, zatýkáním na ulici, v obchodě, v posilovně a nedávno dokonce vojenským obsazením lázní… Někteří politici… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  toto

V Berlíně v dubnu 1945 byli odváděni na vojnu i lidé nad 65 let a děti pod 10 let. To je zoufalství.

skeptik
skeptik
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  toto

Česká vláda není Česká. Dělá to co se po ní chce z ambasády USA..

danny
danny
před 4 měsíci

Nejde o blázinec, ale promyšlenou hru USA. Výsledek je znám. Rusové zničili ukrajinskou armádu ve stepích. Ale ještě pár Ukrajinců zbylo. Ukrajina provede totální mobilizaci. Rukovat budou ženy, děti, starci – všichni. Zákon už je v Nejvyšší radě a vzhledem k rostoucím ztrátám na frontě bude urychleně přijat. Peníze ani technika situaci nezachrání, protože… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Ukrajinci mají ještě šanci, když svrhnou Zelenskeho. Tím pádem se odstřihnou i od českých dobrodinců…Fialy, Rakušana, Pekarové, Pávka. Ale do budoucna na tom vydělají. Otázkou je, jestli tam takoví odvážlivci ještě jsou.

vachav
vachav
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  danny

USA-darebácká země a planetární parazit.

cablik
cablik
před 4 měsíci

A čím bude bandera bojovat prachy a nějaké zbraně dostane ale kdo je bude obsluhovat kanonefuter došel už nemají lidi. Také se zapomíná že i Rusové mají nějaké plány a pokud se vrátí Trump…..

vaclav
vaclav
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Trump nenechte se vysmát