Kryli se ruští vojáci ukrajinskými zajatci?

Veřejnost na Slovensku, která sleduje stále masmédia vyrušila před několika dny zpráva o tom, že ruští vojáci se kryli ukrajinskými válečnými zajatci. Důvodem, proč si to slovenská média mysleli je, že spolkly is navijákem zdroj této informace. Je jím video, které zveřejnilo Rádio Svobodná Evropa (RFE) a Armádní magazín rád předkládá svým čtenářům jeho plnou verzi.

Reportáž Rádia Svobodná Evropa o údajném použití ukrajinských zajatců jako živé štíty:

Co lze říci na úvod. Sám ukrajinský veřejný ochránce práv Dmytro Lubinec v závěru konstatuje, že je to první případ svého druhu za celou válku a autor, který nejprve viděl seriózní analýzy toho, co se mohlo odehrát marně pátral v paměti, zda byli Rusové z něčeho podobného dosud obviněni. V reportáži kromě ukrajinského ombudsmana vystoupil i bezpečnostní analytik Pavlo Lakijčuk, ruská strana prostor k vyjádření nedostala, přestože obvinění jsou vážná a pravděpodobně jeden z ukrajinských zajatců byl usmrcen. Rádio Svobodná Evropa také velmi zhruba lokalizovalo video do záporožské oblasti, nedaleko od notoricky známé obce Rabotino/Robotyne, kterou ukrajinská armáda získala za 5 měsíců své protiofenzívy a nyní ji postupně ztrácí.

A. Všeobecným problémem verze slovenských médií, že Rusům by se extrémně nehodilo používat zajatce jako živé štíty. To má několik hlavních příčin.

1. Nejzávažnější je to, že by tím odradili ukrajinské vojáky od toho, aby uvažovali nad možností vzdát se v situaci, kdy mají ruská vojska po porážce ukrajinské protiofenzívy iniciativu na bojišti a stále častěji berou ukrajinské zajatce.
2. Rusové jsou si vědomi, že v minulosti při výměně zajatců oni sami předávali ukrajinské straně vyšší počet osob, než sami dostávali zpět a jen tak dosáhli výměnu (jasný příznak toho, že Ukrajina vyhrává). Potřebují tedy zajatce pro vlastní směnný fond.
3. Riskují zároveň, že sami Ukrajinci budou používat ruské zajatce jako živé štíty.
4. V neposlední řadě mohou být Rusové obviněni z porušování Ženevských úmluv. Třetí Ženevská úmluva, která nahradila Úmluvu o válečných zajatcích z roku 1929, totiž takové jednání zakazuje.

Když však pozorujeme video, které nám předložilo Rádio Svobodná Evropa, tak vzniká spíše dojem, že zachycuje ruské vojáky při plnění Třetí Ženevské úmluvy, jejich činnost však byla narušena neznámou stranou konfliktu a souhra okolností pravděpodobně stála jednoho z ukrajinských zajatců život.

B. Zjevné nedostatky verze o lidských štítech.

1. Bezpečnostní analytik Pavlo Lakijčuk se vlastně pokouší obvinit Rusy ze dvou věcí, které jsou zde však navzájem téměř protichůdné. Že zajatci jsou používáni jako živý tral proti protipěchotním minám a zároveň jako živé štíty proti ukrajinské palbě na ruské vojáky.

Pokud by byli používáni proti minám, žádný z ruských vojáků by nedosáhl výhodu. Na spodní straně obrazovky kráčející voják je přinejmenším od času 00:43 příliš blízko k ukrajinskému zajatci, aby ho výbuch jím iniciované miny neohrozil.
Naopak ostatní ruští vojáci jsou od ostatních ukrajinských zajatců příliš daleko na to, aby viděli místa, kam stoupili a šli přesně v jejich stopách a vyhnuli se riziku nášlapných min.

Pokud by však byli používáni jen jako štíty před palbou, výhodu by dosáhl pouze spodní ruský voják v situaci, kdy je nejblíže ukrajinskému zajatci. Ve stejnou dobu jsou však ostatní ruští vojáci příliš daleko od ostatních ukrajinských zajatců na to, aby jim poskytovali nějaké účinné krytí. V dané situaci není třeba předvídat výskyt odstřelovače na ukrajinské straně.

Když vezmeme do úvahy rozestupy mezi ruskými vojáky a ukrajinskými zajatci, které jsou zhruba 10-20 metrů. Také průměrný střelec z automatu/útočné pušky by s použitím obyčejných mechanických mířidel měl být schopen zasáhnout ruského vojáka na vzdálenost účinného dostřelu této zbraně. A to bez ohrožení ukrajinského zajatce, který je u něj nejblíže. Tyto rozestupy jsou vážným nedostatkem verze, kterou přinesla slovenská média.

2. Chování ruských vojáků nijak nepřipomíná útočící pěchotu. Ruští vojáci (i zajatci) jdou zpříma, zastavují se a mluví mezi sebou (00:31). Nesnaží se krýt ani ukrývat. To není typické pro boj, ale spíše eskortování zajatců do sběrného tábora, kdy sami ruští vojáci mohli cítit úlevu z toho, že se přesouvají mimo oblast bojů. Využívají k přesunu stromořadí, které je má částečně chránit před pozorováním a palbou a také se v něm částečně rozestoupily. Co je spíše podružné, nebývá obvyklé, že by se bojovalo v linii nebo podél linie stromořadí. Zpravidla se útočí kolmo na něj, pokud to místní geografie umožňuje. Tak má obránce výhodu krytu a úkrytu a útočník je v otevřeném terénu.

Krátký rozhovor s úspěšným ruským „šturmovikem“. Jak zapadá do videa RFE?

3. Obrovské trhliny dostává verze slovenských masmédií v případě, že se upřesní geolokace incidentu (koordináty 47° 27′ 56,4″ severní šířky, 35° 57′ 42,4″ východní délky). V tom případě úplně ztrácí smysl. Ukazuje se totiž, že ruští vojáci se spolu s ukrajinskými zajatci pohybují stromořadím podél linie fronty, přičemž od ukrajinských pozic je odděluje minimálně další linie stromořadí. Směřují zjevně do místa soustředění zajatců v obci Verbove, kde je mají předat.

Jenže to se nestane. Vybuchne před nimi pravděpodobně dělostřelecká mina a ukrajinští vojáci začnou utíkat opačným směrem. Tehdy jeden ruský voják začne střílet a pravděpodobně usmrtí zajatce, který od něj odběhl nejdál. Moment zásahu není vidět, v průstřihu je ovšem vidět ležícího ukrajinského vojáka. Nejdůležitější je, že vojáci se se zajatci nepohybují směrem k ukrajinské obranné linii, ale podél ní a v dostatečné vzdálenosti.

Fakta o této geolokaci přeložil sice silně proukrajinský, v zásadě ale objektivní německý analytik, který nemá problém obvinit Rusy z válečných zločinů, zároveň ale připouští, že je páchají i Ukrajinci. Úroveň jeho kompetentnosti je vysoká, stejně jako výkonnost, se kterou od začátku války bojuje za Ukrajinu.

Třeba dodat, že koordináty incidentu doplnil i o časový rozměr, datoval události do 29.11.2023. Od té doby zaznamenali Rusové na tomto úseku jisté úspěchy, pokud bychom neuvedli datum, s verzí slovenských médií by ani nemělo smysl polemizovat.

Máme-li být 100% objektivní, můžeme připustit, že i verze autora ovlivněná zjištěními německého analytika má jeden nevysvětlitelný moment. Ten na videu RFE nastal v době 01:26 kdy jeden z ruských vojáků vystřelí dávku, kterou nezasáhne žádného z ukrajinských zástupců, není však jasné proč a kam střílí. To je faktor nejistoty. (Může však jít o elementární zkoušku zbraně proti pevnému objektu po nějakém pádu, odhánění volně žijících zvířat od nepohřbených mrtvol, preventivní střelbu na podezřelé místo, střelbu na neznámý dron apod., ostatní ruští vojáci v danou chvíli zjevně nijak nereagují což je podstatné.)

Slovenská masmédia zacházejí dál než RFE, které se ptá i ukrajinského ombudsmana, co by to znamenalo, kdyby se pravost videa potvrdila (02:46). Mají potřebu a možná i zadání démonizovat a dehumanizovat Rusy. Jejich čtenáři nepotřebují objektivní informace, jen potvrzení toho čemu sami věří. Když se pak ukáže, že to není pravda, nechápou co se děje, ale věří dál.

Úplně příznačné je, že tento případ se měl stát u obce Rabotino, kde slovenská média pět měsíců, periodicky, každé dva týdny prolamovala první linii ruské obrany a postupovala strategickým směrem na Tokmak a Melitopol. Dnes se ani nepozastavují nad tím, že tam nechávají Rusy útočit na jedinou vesnici, kterou Ukrajinci během protiofenzivy v záporožské oblasti dobyli. Podstatné je, že se přitom Rusové mají krýt zajatci. V článku je nezašifrovaným textem popsán jeden ze způsobů, jak tím Ukrajině škodí. Jedná se o ten směnný poměr. Pokud se ukrajinští vojáci nechají pod vlivem podobných videí zabít, místo aby se vzdali a nechali ve výhodném poměru vyměnit za ruské zajatce, tak Ukrajině opět nebude stačit právě oznámená mobilizace dalšího půl milionu lidí. Že by jen další tragédie, na které se slovenská masmédia budou podílet?

**

MK, Armádny Magazín Sk

4 8 hlasy
Hodnocení článku
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
lubkral
lubkral
před 4 měsíci

Všude jsou duševně postižení lidé, ne jen v naší pětikoalici… I na tom prý vyspělém zapadním světě který má svoje pravidla. Přitom všichni ví, že kdyby nebyl za americké dolary provedený krvavý převrat demokraticky zvolené vlády v Kyjevě proložený vražděním a genocidou rusky mluvícího obyvatelstva s trochou agresivity “mírového” spolku NATO a láskou k ruskému nerostnému bohatství… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci

Ve Francii probíhá štvanice proti herci Gerardu Depardieu, protože má prý rád Putina a Rusko. Přemýšlí, co s ním udělají. Jaké řády mu vezmou. V Itálii měla potíže herečka Ornella Muti, která je napůl Ruska. Večeřela s Putinem. Špatně to prý dopadne i s Rogerem Watersem, hlavním tvůrcem skupiny Pink Floyd.

cablik
cablik
před 4 měsíci

Generální štáb RF: Ruské ozbrojené síly rozšiřují svoji kontrolu ve všech směrech v zóně SVO
https://42tcen.com/entry/generalni-stab-rf-ruske-ozbrojene-sily-rozsiruji-svoji-kontrolu-ve-vsech-smerech-v-zone-svo

cablik
cablik
před 4 měsíci

No jo vítězný president Asad „házel sudy z vrtulníků s chemikáliemi” na protivníky a civilisty a tohle bude to samé a než to skončí tak ještě něco vymyslí.