Ukrajinské poučení Západu asi nestačí: Další velká provokace Ruska. Nacvičuje NATO námořní blokádu Kaliningradu? 70 tisíc vojáků obkličuje enklávu. Putin varuje Lotyšsko: Zacházíte s Rusy jako s prasaty. Brusel se tváří, že nic nevidí

VÁCLAV DANDA přináší znepokojivé informace o dalším avanturismu Západu, který po blížícím se debaklu na Ukrajině zkouší vyprovokovat Rusko k otevřené válce v oblasti Baltu, a zapálit tak další válečný požár na evropském kontinentě

Václav Danda
Václav Danda

Ruské námořnictvo, letectvo a armáda byly v Kaliningradské oblasti uvedeny do červené pohotovosti, protože Moskva se připravuje na rozsáhlý konflikt v Baltském moři. Rusové poznamenávají, že je velmi pravděpodobné, že se nová fronta otevře již v roce 2024.

Dvě po sobě jdoucí zprávy ruských služeb hovoří o blokádě NATO v Kaliningradu a ve Finském zálivu, která se neustále rozšiřuje, zatímco NATO v rámci cvičení simuluje okupaci ruských území.

Zkouší si NATO blokádu Kaliningradu?

Po obvodu ruské enklávy v Pobaltí se nachází celkem 70 000 vojáků NATO. Finský záliv je záliv Baltského moře, který se táhne mezi Finskem a Estonskem až k Petrohradu. „Události v Pobaltí a v okolí Kaliningradu se vyvíjejí tak, že Severoatlantická aliance postupně blokuje ruskou enklávu. NATO postupuje krok za krokem podle této strategie,“ uvádí první ruská zpráva o vývoji v regionu.

V červnu Spojené státy rozmístily šest jaderných ponorek vyzbrojených balistickými střelami do Atlantiku, aby poskytly Washingtonu výhodu nad Moskvou v případě jaderné války. Západ navíc zapojil pobaltské země. Lotyšsko oznámilo nutnost uzavřít Baltské moře pro ruské lodě, Dánsko oznámilo uzavření úžin pro ruské lodě a Estonci, Finové a Norové začínají blokovat své hraniční body s Ruskem.

Země NATO zároveň zvyšují svou přítomnost ve vodách Baltského moře. To vše činí spojení Kaliningradu s pevninským Ruskem velmi zranitelným. Baltská flotila má omezené možnosti čelit mocnostem západního bloku. Šéf německého ministerstva obrany Boris Pistorius do toho oznámil vyslání tankové brigády do Litvy k blokování oblasti.

Západ si dle amerických not hraje s ohněm

Rusové také poznamenávají, že scénáře cvičení Freezing Winds 23 neponechávají žádný prostor pro nesprávnou interpretaci toho, co přichází do regionu. „Ozbrojené síly členských zemí Severoatlantické aliance zahájily rozsáhlá cvičení s kódovým označením Freezing Winds 23. Cvičení vede nový člen NATO, Finsko, ne bezdůvodně, protože nacvičují akce proti Rusku na severu země.

Na severozápadní hranici Ruské federace byla rozmístěna skupina vojáků ze zemí NATO čítající minimálně 5 tisíc vojáků z různých států. Cvičení se účastní 30 lodí a 20 letadel. Pozoruhodné je, že ani oficiální scénář cvičení neskrývá jejich agresivní orientaci. Cvičení zahrnují dobytí Gogland Ruské federace, Bolshoy Tyuters a Moshchny ostrovy a blokádu Finského zálivu a Kaliningradské oblasti.

Jednotky armád zemí NATO potřebují zlepšit své dovednosti při kladení min v Baltském moři a také v obojživelných a obojživelných operacích.

Vojenská hrozba NATO v Kaliningradské oblasti

Finsko uzavřelo pozemní komunikace s Ruskem. Estonsko a Norsko se je chystají následovat. Tato opatření jsou zjevně zaměřena na pokračování realizace západních plánů na zablokování Kaliningradské zvláštní oblasti (KOR), říkají Rusové.

Situaci dále vážně zhoršují prohlášení z Kodaně o brzkém uzavření vodních cest pro ruské lodě, stejně jako budování amerických sil i nadcházející cvičení NATO v této oblasti. Je proto důležité bedlivě sledovat, co se děje kolem Kaliningradské oblasti. Nasazeny již byly námořní síly NATO, americké jednotky čítající asi 20 tisíc vojáků, 30 tisíc polských vojáků a 10 tisíc Litevců. Do koridoru Suwalki se přesune také 42. tanková brigáda „Litva“ s 5 tisíci vojáky. Celkový počet armád NATO tak dosáhne asi 70 tisíc vojáků, připravených obsadit Kaliningrad a jeho okolí.

pp

Mapa s obklíčením enkávy Kaliningrad

Cílem NATO je zničení Baltské flotily

Je pravděpodobné, že pokud Západ zaútočí, v první fázi se NATO pokusí zničit síly baltské flotily, systémy protivzdušné obrany, ruské letectvo a důležitou infrastrukturu. Poté bude následovat útok pozemních jednotek ze severu a jihu s cílem zabránit průlomu z východu silami skupiny RGV(S) připravenými k osvobození blokované enklávy.

V současné době probíhá posilování 12. a 16. polské divize, která se nachází nedaleko Kaliningradu. Poláci dostanou tanky K2, samohybná děla K9 a Krab a také HIMARS MLRS a Rak. Polské formace provádějí cvičení, která stále více simulují skutečné vojenské operace.

„V únoru až březnu 2024 proběhnou velká cvičení NATO, během kterých budou západní jednotky provádět bojovou koordinaci. Pak budou pravděpodobně realizovány plány na dobytí Kaliningradu, aby se eliminovala „hrozba“ pro severovýchodní stranu aliance,“ uzavírají Rusové.

Před pěti lety zachytila americká špionážní družice dokončování palpostu jaderných zbraní v kaliningradské oblasti. Dnes jsou ruské taktické jaderné zbraně v Kaliningradu připravené ke zdrcující salvě jako odpovědi okolním zemím na agresi NATO – Polske, Litvě, Estonsku, Lotyšsku, Finsku a připojí-li se Švédsko, tak i tam.

Putin: Zacházíte s Rusy jako s prasaty

V této napjaté situaci přichází tento týden prohlášení Vladimíra Putina, ve kterém varoval Lotyšsko před terorizováním ruské menšiny v zemi. Pobaltské zemi nepřímo pohrozil, že ji za to stihne neštěstí. Oznámil, že Moskva “upraví” vztahy se zeměmi, které etnické Rusy diskriminují.

Připomeňme, že sovětské Lotyšsko po vyhlášení nezávislosti v roce 1991 vytvořilo skandální rasistický zákon (a přesto bylo bez problémů přijato do EU (!), jež jinak tak lpí na “demokratických hodnotách”), který udělil občanství pouze těm lidem a jejich potomkům, kteří v Lotyšsku žili již v meziválečném období.

V důsledku toho se “neobčany” stali všichni, kteří se do země přistěhovali v době, kdy bylo Lotyšsko součástí Sovětského svazu. “Neobčané” jsou obyvateli druhé kategorie. Nemohou například zastávat veřejné funkce a nemají aktivní ani pasivní volební právo.

Z přibližně 1,8 milionu obyvatel Lotyšska je zhruba každý čtvrtý ruského původu. Většina z těchto etnických Rusů však nedostala po rozpadu SSSR lotyšské občanství občany, ale ač žijí v této zemi již po celé generace, jsou bez občanských práv ve statutu takzvaného “neobčana”.

„Nemyslím, že štěstí přijde do domu těch, kteří takovou politiku provádějí,“ řekl Vladimír Putin na zasedání Rady pro lidská práva. “Pokud bude Lotyšsko s místními Rusy zacházet jako s prasaty, pak nakonec bude samo čelit stejnému ´prasáctví´“, uvedl.

Pokud by se lotyšští etničtí Rusové nechtěli vrátit do své historické vlasti, musí pro ně Rusko vytvořit alespoň trochu důstojné podmínky k životu na místě, dodal ruský prezident. Je ostatně zcela příznačným pokrytectvím Bruselu, který mantru lidských a občanských práv používá jako klacek právě na Ruskou federaci, že po desetiletí ignoruje skandální ignorování práv celé etnické menšiny ve svém členském státu.

Oblast Baltu se tak stává stále výbušnější. Po blížícím se krachu války vojenské aliance NATO vedené Spojenými státy proti Rusku na Ukrajině hrozí Západ zapálit dalších požár nedozírných následků.

**

Zdroj, použitá grafika Protiproud

4.7 12 hlasy
Hodnocení článku
17 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
dorotik
dorotik
před 4 měsíci

Jestliže Rusko má už své balistické rakety a jaderné zbraně na Kubě, v Nikaragui, Venezuele, ….., tedy u břehů USA s dostřelem na území USA řádově v jednotkách sekund, čí minut, tak Amíci si nic nedovolí, protože v případě konfliktu by ze dne na den byl konec velké Ameriky a mezi Kanadou a Mexikem by byla jen… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  dorotik

Jestliže …

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  dorotik

Vy víte úplně určitě, že tam ty jaderné střely mají?

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci

Potěš pánbůh, 3. světová válka je opět na spadnutí. A s ní i konec světa. Máme se ukrýt před všeobecnou apokalypsou na nějaký vzdálený ostrov v Tichém oceáně?

Ludvik
Ludvik
před 4 měsíci

Světlogorsk: Lidé, bděte! “Zmocněnec pro lidská práva Luhanské národní republiky Vikroria Serdjukova uvedla statistické údaje, potvrzené trestními řízeními, o faktech genocidy Ukrajinců. Podle ní se současná politika Západu podobá politickému kurzu nacistického Německa nejen ideologií, ale i používanými metodami. Jako příklady uvedla zákaz ruského jazyka, používání zakázaného druhu zbraní, cílené ničení civilní… Číst vice »

standa
standa
před 4 měsíci

Vypadá to na to, že Balt bude očištěn od vojsk NATO. Otázkou je jak si státy NATO přejí být zlikvidovány a proto budou riskovat vše ? Všechny zúčastněné státy se stanou legitimními cíli pro rakety Ruska. 3.WW na obzoru vč. konce Česka.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 4 měsíci

Osobně si myslím, že krize kolem Kaliningradu bude mít hlavně za úkol zakrýt debakl na Ukrajině. Navíc Ukrajinci jsou již otravní a zájem o ně upadá. Tak se pozornost soustředí jinam. Navíc se zjišťuje, že svět až tak moc protirusky zaměřený není, tak je třeba proti Rusům ,,vybejkovat” alespoň evropské země. Ony… Číst vice »

Plebej
Plebej
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Pokusem o blokádu RF na Baltu by si Západ mohl i vykoledovat odpověď.
A-navštívenky doručené hypersonickou poštou.
Být jím, ten nápad bych rychle zavrhl, dřív než se zvrhne v jeho bitvu poslední.

VlastimilCech
VlastimilCech
před 4 měsíci

Lidi! Co blbnete!

danny
danny
před 4 měsíci

Otázkou je, zda je zjevně prohraná ukrajinská válka opravdu porážkou USA. Američtí generálové nemohou být takovými idioty, kteří by věřili, že by stát jako Ukrajina, navíc rozložený korupcí na všech úrovních mohl byť jen ohrozit Rusko. Dokazuje to i přístup: naverbovali evropské “spojence” A ti dodali Ukrajincům pouze starou techniku, za pár… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Máte o USA přehnaně dobré mínění. Spojené státy si zadělali nejen svým klientelistickým a ještě mnohem více korupčním systémem než je na Ukrajině, ale hlavně vzdělávacím prostředím. Tzv. pozitivní diskriminace (to sousloví tam vymysleli) kde se dostane na university cca půl černochů (podle % vpřijímačkách by to mělo být 0,94%!!!) tak tento “výběr”… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 4 měsíci

Je to zahrávání si s ohněm. Stačí malá jiskřička a bude velký jaderný požár.

eFPe
eFPe
před 4 měsíci

A to už jsou všichni v nato,a tam už si rukavičky brát nebudou.hrozi jaderný konflikt

mikkesh
mikkesh
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  eFPe

Jaderný konflikt opravdu hrozí. Vypadá to, že strýček Sam našel dalšího idiota. Polák. Nepoučitelný Polák s pobaltskými trpajzlíky. Škoda, že v Evropě nejvíce věřící Polák si opomněl předčíst v Bibli “Po owocach poznacie ich“. Není s to si zapamatovat, že může mít ze západem smluv kolik chce a v historii stěží najde tu kterou se Slovanem… Číst vice »

jbskalensky
jbskalensky
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Ti debilové, naše eurohujery nevyjímaje, naivně doufají, že se Rusko nakonec lekne a ustoupí. Je to pořád o pohybu na hraně války, a nedostat se do ní. Obávám se, hodně, že uvěří, až někde vyroste jaderný hřib. Je jen otázka, v které evropské zemi to bude, aby ji pak USA tradičně nakoplo do zadku,… Číst vice »

Ludvik
Ludvik
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  jbskalensky

Kdo si v současném Japonsku na to vzpomene ?