Žhavá novinka: Ruské síly hlásí, že Ukrajinci přestali držet frontu a Ruské vzdušné síly určily tři města, na která ruská armáda zaútočí

Drolící se ukrajinská fronta a plán ruské armády na obsazení tří velkých měst na Ukrajině

Žhavá novinka: Ruské síly hlásí, že Ukrajinci přestali držet frontu

Dne 12. 12. 2023 ruské noviny Pravda vyšly se zprávou, že ukrajinská fronta se sesypala a že Ukrajinci ji již přestali držet. Informace se prý zakládá na mnoha zprávách z různých úseků fronty. Pokud je tomu tak, ukrajinská obrana je již děravá.

Průlom do městské čtvrti Avdějevky

Telegram-kanál “Šepot fronty” Ruslana Tatarinova v pondělí 11. prosince oznámil, že útvary ruské armády vstoupily do městské zástavby Avdějevky  z jihovýchodu za průmyslovou zónou. Podle Telegram-kanálu „Nehumanitární pomoc a rozvědka“ tankový průlom byl uskutečněn severně od zahrádkářské oblasti „Vinohradníci“ na ulici Kolosova. Jelikož na použití dronů bylo špatné počasí, zapracoval faktor překvapení a „do průlomu se nahrnula ruská pěchota“.

Telegram-kanál Condottierro potvrzuje upevnění se v obytné čtvrti města a také to, že ještě v noci se uskutečnila rotace vojsk. „Přisunuli na obrněncích spoustu munice a všeho nezbytného. Oponenti se sesypali, co se u nich děje ve 47 brigádě. Zdá se, že jde o tiché odmítnutí bojovat,“ uvádí zdroj telegram-kanálu. Také se oznamuje, že zahrádkářská osada “Vinohradníci” je již zcela v ruských rukou, zůstává dobýt blízké štěrkoviště.

Průlom k Časov Jaru, město je obklíčeno půlkruhem

Prudce se mění situace i směrem na důležité logistické centrum – město Časov Jar na arťomovském směru. Útok se vede dvěma směry: přes vesnici Krasnoje (Ivanovskoje) a severněji od Bogdanovky, na okraje, které již OS RF zajeli. “Pokud obsadíme výšiny nad Ivanovským, tak ukrajinským silám, které okupují Časů Jaro a Konstantinovku, bude velmi smutno,” napsal vojenský dopisovatel Aleksandr Sladkov do Telegramu. Poznamenává také, že ukrajinské dělostřelectvo „mlčí“ a „nepřátelská pěchota se vzdává nebo ustupuje“.

Ukrajinské zdroje oznamují, že v předvečer byla do týla od Arťomovska vyvedena v bojích zřídnutá 3. útočná brigáda OSU (což je bývalý pluk Azov), která byla hlavní údernou silou v útočné činnosti OSU. Morální duch jiných bojovníků OSU zde značně poklesl, proto začali ustupovat.

Co se týká Bogdanovky, “Šepot fronty” ráno 12. prosince oznámil, že OS RF jsou již ve vesnici a “v Bogdanovce jsou taková místa, kde je s dalekohledem vidět Časov Jar”.

Ruské Telegram-kanály hovoří io bojích na směrech od Bogdanovky na severozápad ke Grigorievce a na sever k Ořechovo-Vasilievce, setkajíc se s útočícími útvary od Berchovské vodní nádrže – na sever od Kleščovky.

Uvědomme si, že

i na jihu Kleščovky probíhá úspěšný útok. Znamená to, že Arťomovsk se osvobozuje od hrozby opětovných “kleští”, což byl od loňského roku plán OSU hned po dobytí města skupinou Wagner. Je také očividné, že útok se vede i po trase silnice M03 na Slavjansk. Gubernátor Záporožské oblasti Jevgenij Balickij potvrdil úspěch armády Ruska na Vremenském výstupku na severovýchod od Novopokrovky. Vyvádějí se odtud útvary nacistického seskupení “Marun”, které mají značné ztráty. Na jejich místo přijíždějí zmobilizovaní nováčci. Předpokládá se, že OS RF brzy osvobodí Robotino.

Fronta, držená OSU, se “rozplývá”

Telegram-kanál Condottierro poukazuje na to, že “front OSU se – podle našeho chápíání – nějak absurdně rozplývá po celé délce linie bojového dotyku”. Ukrajinskými vojsky opuštěné postavení a naše postupy mají za uplynulý den hodnotu 1,5 km do hloubky. Týká se to Limanského směru a Arťomovska, kde jsme vyřadili „opory“ před Ivanovkou. A také směrem na Mariinku, Ugledar a Avdějevku,“ píše zdroj, který předpokládá, že OSU jen čekali na přechod ke „strategické obraně“. A „mazáci“ zakolísali. Ukrajinské zdroje poznamenávají, že na linii bojového dotyku OSU už velmi silně cítí deficit těžké, střední a dokonce i lehké bojové techniky. Fakticky všude tedy musí bojovat pěchota. Situace je složitá a komplikovat se bude stále více.

Ve Verchovné Radě Ukrajiny navrhují každodenní modlitbu za vítězství OSU

Poslanci Verchovnoj Rady Ukrajiny cítí krach: někteří předávají mandáty, jiní se veřejně modlí

Zbývající poslanci opravdu navrhují celé Ukrajině každodenně se modlit za OSU. Opravdu podivné věci se dějí v Kyjevě. “Sluhové lidu” ve Verchovno radě už podle všeho ztratili jakoukoli naději na svého prezidenta Zelenského, v podstatě už nespoléhají ani na USA a ani na EU. Jediné, co jim prý zůstává, je dovolávat se vyšších sil. Poslanec Verchovnoj Rady z prezidentské strany “Sluhů lidu” Georgij Mazuraši navrhl zavést každodenní všenárodní modlitbu za vítězství Ozbrojených sil Ukrajiny a už podal na to návrh zákona (je to i na stránce Vrchovnoj Rady).

Pokud to pomohlo Churchillovi…

Podle jeho názoru je to třeba udělat i proto, že taková modlitba se již osvědčila a „změnila chod dějin v jiných státech“.
„V květnu 1940 premiér Velké Británie Winston Churchill ustanovil Den národní modlitby. O pět dní poté přišla na ostrovy zvěst o úspěšné evakuaci britské armády z Dunquerku,“ prohlásil poslanec. Kromě toho, prý, celonárodní modlitbu vyhlásili v USA v předvečer výsadku spojenců v Normandii v roce 1944. Je pravdou, že tato aktivita byla jen jednorázová, ale Mazuraši navrhuje uskutečňovat na Ukrajině celonárodní modlitbu každodenně. V rámci opodstatnění svého návrhu poslanec připomněl, že prezident Zelenskij podepsal výnos o všenárodní minutě ticha za padlé, která se koná každý den v 09.00 hodin místního času.

**

Přeložil a komentoval,  Vladimír Mikunda – Armádny Magazín Sk, zdroj: Pravda.ru

***

Ruské vzdušné síly určily tři města, na která ruská armáda zaútočí

Byla identifikována tři města, která budou v blízké budoucnosti cílem ruských ozbrojených sil. Jedná se o Kyjev, Oděsu a Charkov. Co na to ukazuje? – Údery ruských leteckých sil.

Ruské vzdušné síly se náhle „zmocnily“ Kyjeva

V noci na 13. prosince zahájily ruské vzdušné síly druhý velmi úspěšný raketový úder proti cílům v         Kyjevě. Byly zaznamenány nejméně tři výbuchy (první útok byl v pondělí 11. prosince). Úspěch je pravděpodobně způsoben včerejším kyberútokem, který zasáhl i vojenskou infrastrukturu.

Podle ukrajinských zdrojů byly při obou útocích na Kyjev sestřeleny „všechny rakety“ a jejich trosky poškodily civilní objekty. Přitom protiraketové střely ruských/sovětských systémů S-300 a S-400 nazývají Ukrajinci ničivými střelami. Jde o běžný trik, za kterým se skrývají neúspěšné výstřely jejich vlastních systémů protivzdušné obrany, často starých vyřazených raket.

Když se podíváte, které oblasti Kyjeva jsou zasaženy, jsou to tyto:

  • Golosejevskyý – na jihozápadě,
  • Desnjanský, Darnický a Dněprovskyý – na východě (v blízkosti letiště v Brovary),
  • Ševčenkovský – na severozápadě města.

To všechno jsou oblasti, kde se nacházejí lesní masivy, průmyslové zóny s továrnami a sklady, vědecké instituce a lze s jistotou předpokládat, že vojenské objekty, včetně velitelství NATO s podzemní logistikou. Právě tyto oblasti jsou chráněny systémem protivzdušné obrany.

K jeho deaktivaci byl včera proveden velký kybernetický útok, předtím Gerany (muškáty) létaly nad Kyjevem celý předchozí týden a také monitorovaly rozmístění protivzdušné obrany.

Zvýšená intenzita útoků ruských vzdušných a kosmických sil a jejich zaměření naznačují, že se připravuje útočná operace proti hlavnímu městu Ukrajiny. Svědčí o tom i náhle rozšířená touha zastupitelů Věrchovnej Rady Ukrajiny rezignovat na svůj mandát a odejít. V ukrajinském parlamentu v současnosti sedí 401 poslanců ze 450, dalších 50 žádostí o udělení mandátů se zvažuje, uvedl vůdce frakce ´Služebník lidu´ David Arachamia .

Na sociálních sítích se uvádí, že poslanci se snaží prodat své nemovitosti poblíž Kyjeva „za jakoukoli rozumnou cenu“. Pravděpodobně dochází k únikům informací z ukrajinských zpravodajských služeb o skutečné situaci na frontě k Radě.

Podzemí je aktivní v Oděse

Druhým městem, jehož cíle jsou dlouhodobě pod bedlivým dohledem ruských leteckých sil, je Oděsa a i to je známkou chystané operace na její osvobození. O vážnosti situace svědčí fakt, že ukrajinské ozbrojené síly urychleně vyslaly do Oděsy systém protivzdušné obrany Patriot. Během imunity dohody o obilí nashromáždila Oděsa a region obrovský vojenský potenciál, včetně skladů a továren na montáž dronů a výcvikových škol pro vojáky ukrajinských ozbrojených sil pod vedením NATO.

Městské úřady hlásí, že v noci na 13. prosince bylo v důsledku nočních náletů ´potulující se munice´ v oděské oblasti zasaženo území podniku na opravu automobilů, ve kterém byla zničena cenná nákladní doprava a vypukl požár. Hangár byl zničen, 11 civilních vozidel bylo poškozeno, tři byla spálena. Oděská veřejnost objasňují přílet „muškátů“ do Malodolinského, kde se nachází kontejnerový terminál a celnice.

V Oděse je pozoruhodné, že podzemí aktivně pracuje. 

Ruská federace čerpá do Charkova velké rezervy

Třetím objektem je Charkov. Minulý čtvrtek 7. prosince zahájily ruské vzdušné síly raketové útoky na

  • kasárna Charkovské letecké vojenské akademie, kde byli ubytováni důstojníci a vojáci ozbrojených sil Ukrajiny,
  • hangáry vojenského letiště Čuguevsky s dílnami na výrobu UAV,
  • dopravní a strojírenský závod Malyševa.

Podzemní závod vyrábí obrněná vozidla.

Generál ozbrojených sil Ukrajiny Alexander Syrskij varoval, že Rusko k městu přiváží velké zálohy. Ruské ozbrojené síly útočí na Kupjansk, po jeho dobytí se otevře cesta do Charkova. Útok na toto město je prostě nezbytný k ochraně oblastí Belgorod, Kursk a Brjansk v Ruské federaci před terorem.

Ruská armáda nebude spěchat, čas je na straně Ruska, hlavním úkolem je chránit životy ruského vojenského personálu, jak několikrát opakoval Vladimir Putin.

**

Ljubov Stepušová, Pravda.ru

***

Přečtěte si k tématu:

Víc najdete v ruštině na https://military.pravda.ru/1922254-kiev_odessa_kharkov/

4.7 20 hlasy
Hodnocení článku
10 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
shoty
shoty
před 4 měsíci

Tá evakuácia britskej armády z Dukquerku tiež vykazuje všetky známky prapodivnosti. Akoby či už Churchill, či Hitler boli manažovaní z jedného centra.

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci

Co to je za nesmysl? Zelenskyj a spol. se modlí za své vítězství a dokonce na to vydají zákon. Ale Putin a spol. se přece také modlí za své vítězství. Dokonce ke stejnému Bohovi (pravoslavnému, jestli Ukrajinci zůstali pravoslavnými).

VlastimilCech
VlastimilCech
před 4 měsíci

Takže Ukrajinci se modlí k jejich pánu Bohu, aby vyhráli. A má vyhrát i ten Žid, šulinopianista co ho KNĚZ PROKLEL? Ten má taky vyhrát? Ten UA pánbíček se z toho modlení a proklínání zvencne.

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci

Jen aby. Takových pozitivních (pro vedení našeho státu negativních) zpráv už tady bylo.

VlastimilCech
VlastimilCech
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Nejsem věštec, ani nějaký znalec. Ale myslím, že pro Ukrajince by bylo nejlepší udělat převrat, Židy co se zmocnili pučem vlády potrestat (mají na Ukrajině trest oběšením, nebo jenom zastřelením?) a rychle se domluvit s Ruskem. RYCHLE! Jinak Ukrajina prostě zanikne.

eFPe
eFPe
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  VlastimilCech

Zítra ji befelem přijmou do EU, zaplatíme to my. Bulhaři začínají vyvádět, Baltové začínají vyvádět, USA si mnou ruce protože to bude další fronta.
Jsem zvědavý na zítřejší horkou linku s prezidentem.

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  VlastimilCech

Opravdu Židy? Volodymir Zelensky je napůl Žid, ale i napůl Rus. Prý není Ukrajinec. Jeho rodná řeč je ruština, ukrajinsky se musí doučovat (aby byl tím správným “vůdcem” Ukrajinců). Ale s tím původem to nevím jisté.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Zelenský byl pár roků v angažmá i v Moskvě a nikdy se ani slovem nezmínil, že by byl Jevrej. Ani na obec nedocházel, ani se s jevreji nespolčoval. Ale toto tvrzení/svědectví může být je podlá ruská pomluva, nepřející propaganda… znáte to.

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Ale říká, že jeho předky Židy zabili za 2. světové války Němci. To prý je důkaz, že nemůže být nacista či fašista a nikdy by prý nepřipustil, aby Ukrajina byla nacistická. Židy ovšem na Ukrajině za 2. světové války nevraždili jen Němci, ale i samotní Ukrajinci. V první fázi okupace po 22. červnu 1941 Ukrajinci se svým vražděním… Číst vice »

cablik
cablik
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Oba dva jsou stejní kovaní nacisti a mají stejné zájmy jako Hitler. Ukrajinci dělali špinavou práci ve všech vyhlazovacích zařízení měli na to školení a náturu.