Bez krve člověk zbledne, bez vzduchu zmodrá, bez mozku zezelená

Jana Kunšteková
Jana Kunšteková
Volné cesty pro zemědělce, speditéry a řemeslníky – obyvatelé Kolína jsou solidární

Felicitas Rabe shrnula dění v Kolíně nad Rýnem v den největších protestů v moderní německé historii:

Od rána do odpoledne několik stovek farmářů, speditérů a řemeslníků projíždělo centrem města Kolín nad Rýnem v protestní koloně, která trvala hodiny v těžkých vozidlech a kolínští občané ji šťastně vítali. Policie obří průvod přátelsky a pohotově podpořila.

Farmáři protestují proti vládní politice v Kolíně nad Rýnem, 8. ledna 2024 Konvoj na Siegburger Straße v Kolíně nad Rýnem

Půl desáté ráno v Německu – Kolín nad Rýnem: V třeskutém mrazu a ostrém slunci se v pondělí od časného rána na dvou úsecích kolínského vojenského obchvatu sjely stovky tahačů a kamionů. Nakonec podle policejních informací zahájili svůj protestní konvoj proti daňové a hospodářské politice spolkové vlády s přibližně 600 vozidly v centru Kolína.

Mezitím i dnes pokračují, byť ve skromnějším rozsahu, protesty převážně v Berlíně a Braniborsku.

Farmáři protestují proti vládní politice v Kolíně nad Rýnem, 8. ledna 2024: Traktory čekají na kolínském vojenském okruhu

Protest farmářů proti vládní politice v Kolíně nad Rýnem, 8. ledna 2024: Procesí projíždí hranicemi města

Jak jste mohli vidět z bannerů na vozidlech, kromě speditérů se k farmářům přidalo i mnoho řemeslných podniků. V posledních týdnech se požadavky na zvrácení zvýšení daně na naftu a pracovní vozidla proměnily v mnohem obsáhlejší katalog protestů proti federální vládě.

Protest farmářů proti vládní politice v Kolíně nad Rýnem, 8. ledna 2024: Ve stylu protestů farmářů v roce 1524 – hnutí Buntschuh – boty a boty jsou zavěšeny

Na hranici města Kolína nad Rýnem už mávají první chodci. Kolemjdoucí postávají po celé trase a mají z protestu evidentní radost. Mnoho lidí mává, tleská nebo dává palec nahoru. Nálada obyvatel Kolína je zjevně solidární s bojem zemědělců proti zvyšování daní a semaforovou politikou.

Protest farmářů proti vládní politice v Kolíně nad Rýnem, 8. ledna 2024: Kolínští občané vítají farmáře s transparenty, když vjíždějí do centra města na Luxemburger Strasse

To se projevilo i v tom, že v ulicích rýnské metropole nebyla téměř žádná dopravní špička. Město bylo prázdné. Prodavačka pekárny z Kolína nad Rýnem-Deutz hrdě ukázala autorce v 9 hodin ráno o svou plnou výlohu. To ráno skoro nic neprodala. Na ulicích nebyl žádný provoz, protože farmáři přijíždějí do Kolína nad Rýnem protestovat – a to je při politice vlády nesmírně nutné.

Protest farmářů proti vládní politice v Kolíně nad Rýnem, 8. ledna 2024: Káva podávaná kolínskými občany v Severinsbrücke

Na cestě do centra města kolonu vítaly mosty s transparenty. Další obyvatelé Kolína se seřadili podél trasy s termoskami plnými kávy a procházeli se, aby nabídli řidičům čerstvou kávu a rohlíky namazané máslem.

Policie byla velmi nápomocná a flexibilní při uvolňování cesty protestnímu pochodu v Kolíně nad Rýnem. I když se průvod nakonec poněkud nepřehledně pohyboval městem v několika kolonách, policisté vždy zajistili volnou cestu a nedovolili ostatním vozidlům jet ulicemi určenými pro průvod nebo je odvrátili.

Farmáři protestují proti vládní politice v Kolíně nad Rýnem, 8. ledna 2024

Občas bylo vidět policisty, jak mávají farmářům a řidičům kamionů. V policejním sboru mohou být také lidé, kteří jsou „otrávení“ semaforovou vládou. Člověk neví. V Drážďanech jste mohli vidět policisty, kteří ostrakizovali demonstranty kritizující vládu. V Kolíně tomu tak tentokrát nebylo.

Protest farmářů proti vládní politice v Kolíně nad Rýnem, 8. ledna 2024: Občané tleskají konvoji farmářů na kolínském Neumarktu

Kolínští zjevně rádi uvolnili farmářům cestu. To, v co možná klimatičtí aktivisté doufali, totiž pochopení pro jejich protest za „záchranu klimatu“ (!), zažili demonstranti za záchranu zemědělství a německé ekonomiky jako celku. Nejen pochopení pro svůj protest, ale i velkou podporu ze strany obyvatelstva.

Tolik Felicitas Rabe a její fotogalerie.

Spolková vláda samozřejmě musela ukázat, jak důsledně na zemědělce kašle, a schválila včera vše, proti čemu protestují, zejména postupné rušení slevy na naftu a taktéž rušení daně ze zemědělských vozidel. Jak pravil Habeck ve svém „kůlplotovém“ projevu včera ráno na X – jiné cesty není. Samozřejmě blábolil něco o klimatu, ale o miliardách pro Ukrajinu se nezmínil, ani o miliardách na zbrojení. Je vůbec zajímavé, jak Zelení nepovažují válku za rušivý prvek pro životní prostředí. Podle informací spolkového ministerstva hospodářství se německý vývoz zbraní jen do Izraele v roce 2023 oproti roku 2022 zvýšil téměř desetinásobně. V roce 2023 byla vydána povolení na vývoz vojenského materiálu v hodnotě kolem 303 milionů eur. V čele těchto aktivit stojí ministryně zahraničí za Zelené – Annalena Baerbocková.

Naprostá většina mainstreamových německých médií, stejně jako většina semaforových politiků, včerejší demonstrace odsoudila jako „ nepřiměřené“, „infiltrované krajní pravicí“ a podle superministra  vicekancléře Roberta Habecka dokonce „vyvolávající sny o státním převratu“.

Pouze Berliner Zeitung přirovnaly protesty k roku 1989:

Berliner Zeitung cítí, že protesty farmářů připomínají konec NDR. Alespoň to je podstata názoru, který se objevil v úterý brzy ráno. Autorkou je Anja Reichová, vedoucí týmu Dossier a manželka reportéra Spiegelu Alexandra Osanga, kterého lze považovat za ztělesnění zavedeného a úspěšného východního Němce.

Reichová poznamenává, že když poslouchá zprávy, vybaví se jí termín „revoluční situace“ a zaznamenává „lidový hněv, který by mohl svrhnout státní moc“. Jazyk, kterým politici o protestech mluví, jí připomíná konec časů NDR, stejně jako debata o údajné „infiltraci“ protestů zprava a skepsi vůči médiím, která je nyní zjevně všudypřítomná.

Novinářka se ptá, jak velký vztek v zemi naroste. A kdy politici začnou brát obavy lidí vážně, místo aby je uráželi. Ve svém závěru čerpá z učení Lenina a Marxe:

„Dívala jsem se na internet. Revoluční situaci se říká – podle Lenina a Marxe – spouštěč revoluce, kdy propuká otevřené rozhořčení vykořisťovaných mas. Mezi charakteristické rysy patří nemožnost vládnoucích tříd udržet vládu v nezměněné formě a kontrolovat zvýšenou aktivitu mas. A budování proletářské strany připravené převzít vedení.“

**

Autorka: Jana Kunšteková, její zdroj: https://rtde.live/inland/192132-freie-fahrt-fuer-bauern-spediteure/, text vyšel na Litterate

*

Chcete-li podpořit Novou republiku, její web a překlady, její akce, podcasty, natáčení debat a panelových diskuzí, přispějte laskavě na účet 2300 736 297 / 2010.

Děkujeme!

*

4.2 10 hlasy
Hodnocení článku
10 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 3 měsíci

Ti němečtí zemědělci musí pochopit, že jejich dotace už navždy skončily. Budou daleko chudší, nebudou mít na Ježíška. Jejich levicová vláda (sociální demokracie a zelení) to ovšem myslí dobře. Musí honit několik zajíců, proto je třeba se něčeho vzdát a uskrovnit se. Za prvé je to čistě zelená energie, díky níž budeme… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 3 měsíci

… a ti zfialovělí, co jim chybí???…

skeptik
skeptik
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

čest, morálka, vlastenectví, zodpovědnost

Primak
Primak
před 3 měsíci

Nejen v Kolíně n/R, ale i v Berlíně, Drážďanech atd. Zde, jak to švýcarská Weltwoche komentuje, že v německých médiích je o tom ticho, případně že odkloňují pozornost a že varují před koncem demokracie. (Nejen německá média…)
https://weltwoche.ch/daily/wird-der-bauer-unbequem-ist-er-ploetzlich-rechtsextrem-deutsche-medien-lenken-in-grossem-stil-vom-inhalt-der-bauernproteste-ab-dafuer-warnen-sie-vor-dem-ende-der-demokratie/
Googlovat image: “deutsche bauerproteste”

oldo
oldo
před 3 měsíci

Já tedy schopnou stranu převzít vládu revolučně nevidím a nerevoluční ANO je stejně protiruské , proamerické a proevropské jako pětikoalice,Jsme v hajzlu.

cablik
cablik
před 3 měsíci

U huby vezmou i nás. Proto fandit Němcům. „Na světlo vyjde takové špíny a takové lži…“
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/U-huby-vezmou-i-nas-Proto-fandit-Nemcum-Na-svetlo-vyjde-takove-spiny-a-takove-lzi-748847

cablik
cablik
před 3 měsíci

Správně to dělají Němci ještě to chce více a když nebude zbytí tak generální stávku pryč s těmi ideologickými šílenci. AFD dostane další hlasy jen tak dál.

Karel2002
Karel2002
před 3 měsíci

Ale v naší státní televizi prý hlásili, že se jednalo o fašisty z AFD, následovnici NSDAP.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Je mi tě líto…

vachav
vachav
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Proč líto? Pan Karel pouze nastínil smutnou realitu.