Jako voliči jen „žmouláme čepici“ – nechcete to změnit?

Začíná nám v podstatě volební rok – letos budou volby do EP, krajské volby a ve 27 volebních obvodech pak ještě senátní volby. Pojďme se podívat na dosavadní zavedený a s úsměvem na rtech praktikovaný mechanismus.

David Dvořák
David Dvořák
Zatím vždy celé volební divadlo začíná tím, že kandidující politický subjekt si objedná a zaplatí mediální agenturu, která v podstatě udělá poctivý průzkum, co lidé chtějí slyšet … na co by mohli být „chyceni“ do sítě předvolebních slibů. V tomto bodě je třeba si uvědomit krutou pravdu – průzkumy se nedělají proto, aby následně veřejně pronášené sliby byly plněny, ale jen a jen proto, aby byly získány hlasy důvěřivých voličů. Je zde totiž stále dost velká množina spoluobčanů, kteří si myslí, že někdo bude konat pro jejich dobro a oni se ani nebudou muset o nic starat. Prostě věří na charitu ve svůj prospěch, přestože jsou dnes a denně konfrontování s realitou, která svědčí o něčem úplně jiném – že politici konají naopak jen ve svůj prospěch, myslí nikoliv na voliče (kteří jsou jim minutu po volbách už šuma-fuk), ale výhradně na své pochybné zájmy a hamižnost s přesvědčením, že rubáš má kapsy. Tady musím zvolat: Čest výjimkám! Další důsledek (který si nechceme moc přiznat) je, že rozhodně nelze říct, že politici neví, co by voliči rádi … vědí co chceme, moc dobře to vědí!Mediální agentura tedy zadavatelům celkem přesně zjistí „co by mohlo zabrat“. A začne se slibovat, až se hory zelenají. Nikdo z politiků samozřejmě nemá v úmyslu plnit cokoliv, co by ohrozilo jeho zájmy nebo zájmy jejho loutkovodičů. Jde v podstatě jen o jediné – jakýmkoliv způsobem získat důvěru a následně hlasy voličů. Kdo je přesvědčivější, ten hlasů získá více.

Situaci nahrává i fakt, že tento v podstatě volební podvod nemůže být sankcionován a politici nemohou být odvoláni pro neplnění volebních slibů. Všichni vědí, že zvolením hra na sliby skončila a jak svého času po svém zvolení prohlásil Kalousek – volně citováno:

Teď když jsme byli DEMOKRATICKY zvoleni, tak si můžeme dělat co uznáme za vhodné

 Když jsem to slyšel, tak jsem si říkal: … ty parchante, ty jsi nebyl zvolen DEMOKRATICKY, ale pomocí volebního PODVODU, protože konáš pravý opak toho co jsi veřejně sliboval …

Pamatuji si, že před dalšími volbami po tomto jeho výroku jsem si udělal účet na FB a ve formátu 1 strany A4 jsem zveřejnil výzvu „Nabízím svůj hlas voliče“ a zhruba v 10 bodech jsem specifikoval, co požaduji za odevzdání svého hlasu některému kandidujícímu subjektu. Stránka už tehdy byla ihned zablokována – tuším, že to netrvalo ani 3 dny a zdůvodnění si již nepamatuji. Jenom jsem si řekl – áááá pozor, tohle asi míří správným směrem.

Ovšem vše tenkrát zapadlo, protože, jak se říká – nenastala vhodná doba, nedozrál čas, příznivci Pjakina by řekli, že nebylo připraveno informační pole.

Nicméně, zhruba před rokem jsem na v podstatě stejnou iniciativu narazil na webu doc. Radima Valenčíka a říkal jsem si … „uvidíme co se z toho vyklube“. R. Valenčík je odborník na teorii her a tak jsem si říkal, že pokud s tím přišel nyní, pak by už mohla být vhodná doba. Skutečností totiž je, že Nutelliér pro přípravu informačního pole udělal maximum – jeho lhaní a konání pravého opaku toho, s čím vystupoval před svým zvolením je tak očividné, že tohle už nemohou ignorovat ani mainstreamová média, která jsou šampióny ve vymlčování podstatného.

Nejde přitom o nic menšího než o změnu volebního paradigmatu

Zatím tedy politici beztrestně předvolebně slibují s vědomím, že jsou za své lhaní nepostižitelní a voliči po uzavření volebních místností mohou akorát žmoulat čepici a dožadovat se plnění vyřčených slibů. Místo času plnění slíbeného však nastává čas kreativity ve zdůvodňování toho lhaní – už jsme slyšeli „Ty sliby nebyly zasazeny do reálného ekonomického rámce a dnes v konfrontaci s realitou neobstojí.“ nebo např. „… to byla jen taková metafora“ … atd., citovat by šlo delší dobu.

Otázka tedy zní, zda by se s tím i při dnešním systému nedalo něco udělat.

A očividně nejsem sám, kdo si myslí, že dalo. Ono totiž pouhým „otočením pořadí“ získáváme radikální změnu volebního paradigmatu.

Řekněme, že skupina voličů zformuluje např. 10 podstatných bodů, které za odevzdání svého volebního hlasu požadují, resp. požadují veřejný příslib jejich povolebních plnění. Dále předpokládejme, že tato skupina bude svým počtem větší než malá. Pro voliče tohle neznamená žádnou práci navíc – v podstatě stačí jen sledovat situaci, ti aktivnější se mohou účastnit na formulování bodů tzv. „Programového minima“ … zkrátka gaučing a arašídy => nedotčeno.

Bude jenom otázkou času, než organizátory osloví nějaký kandidující subjekt, který dostane zálusk na hromadu volebních hlasů. Dokonce i z pohledu kandidujících subjektů je vše bez chybičky – nevzniká tady kandidující konkurent, nedochází k dalšímu drobení a nepřibývá další rival na volební scéně. Samozřejmě je možné jít tomu „štěstíčku naproti“ a lehce oslovit kandidující, zda by nechtěli „pár jistých hlasů navíc“.

Pro všechny pesimisty „nejde to“, „nemá to cenu“ atd.

1. Není to žádná práce navíc, čas pohodlného gaučingu s arašídky nebude narušen … naopak, je zde příslib možné zajímavé podívané.

2. Nemáme co ztratit. Můžeme buď postupovat tak jako dosud a očekávat jiný výsledek – což A. Einstein označuje za bláhovost nebo holt vyzkoušet něco nového.

3. Změna volebního paradigmatu nám nezajistí odvolatelnost politiků ani nezaručí plnění veřejně uzavřených předvolebních slibů. Uvědomte si ale, že v podstatě probíhá mediální válka a proto musíme hodnotit povolební výsledek nikoliv s ohledem na plnění veřejných slibů, ale výhradně s ohledem na mediální dopady … a ty by mohly být silně devastující:

  • – politik by nemohl prohlásit, že to byly metafory
  • – nemohli by prohlásit, že JEJICH sliby nebyly zasazeny do reálného ekonomického rámce
  • – nemohli by říct „Pepo, já se spletla …“
  • – jediné co by mohli říct a co by jim bylo dnes a denně otloukáno o hlavu by bylo, že VĚDOMĚ lhali, kalkulovaně podváděli a uzavřeli smlouvu, kterou nehodlali naplnit, zkrátka svůj mandát tedy získali volebním podvodem.

Destrukční důsledky na mediálním poli by byly, při neplnění, značné. Kolik lidí by po takových volbách nadále setrvávalo ve víře, že volby jsou fér a demokratické?

Hra na to, že volby by mohly něco změnit by definitivně a hlavně VEŘEJNĚ skončila … bylo by to jako nahlas vyřčená věta „císař je nahý“ za situace, kdy se všichni probruselští rozplývají nad kvalitou a módním střihem neexistujících šatů.

Je totiž hrozný rozdíl slibovat a pak konstatovat, že vlastně ani nelze zjistit, zda volič volil právě kvůli vyřčeným slibům a říct – věděli jsme co volič chce, promyšleně jsme to slíbili, hlasy jsme získali, ale plnit odmítáme. To druhé je doložitelné podvodné jednání, to první nedoložitelné podvodné jednání. A doložitelnost podvodu – to je to oč tu v této fázi Potěmkinovy demokracie běží …

Pamatujte !!! … hodit flintu do žita můžeme kdykoliv a za vyzkoušení nic nedáme.

**

David Dvořák, zdroj

4.3 6 hlasy
Hodnocení článku
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vachav
vachav
před 3 měsíci

V tomto státě existuje hra na volby více než 30let.Společnost se dostala do stavu,kdy volby přestaly býti prostředkem k nápravě,myšleno nápravě radikální,nikoli kosmetické-to nic neřeší.Mám obavu,že pokud by byl jen náznak,že by volby mohly (čistě teoreticky)něco radikálně změnit,ještě před tím by je “demokraticky” zakázali.

cablik
cablik
před 3 měsíci

„Nenecháme se sebou orat!“ Čeští zemědělci jako Němci. V pondělí vyjedou traktory
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/-Nenechame-se-sebou-orat-Cesti-zemedelci-jako-Nemci-V-pondeli-vyjedou-traktory-749117

ToSomJa1
ToSomJa1
před 3 měsíci

Teď když jsme byli DEMOKRATICKY zvoleni, tak si můžeme dělat co uznáme za vhodné

  • môžte protestovať podľa ľubovôle, ale tento výrok je pravdivý. Toto je princíp demokracie – ktorú všetci tak milujete.
cablik
cablik
před 3 měsíci

Přesně tak pesimismus není na místě nikdy se s tím co dělají nesmířím je třeba volit vlastenecké strany. Nebo skončíme jako chudý deparment rádoby superstátu který časem přeberou muslimové.

ToSomJa1
ToSomJa1
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Máte úplnú pravdu. Lenže tato pravda je v demokracii k ničomu. V demokracii nezvíťazí sloboda, ani rozum, zvíťazí dementná demokratická väčšina.

cablik
cablik
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  ToSomJa1

Pokud nebude jiná možnost tak si pro ně národ dojde jak to udělali naši předci.