Je Jurečkovi odpuštěno?

Jede se dál, stoosmička je nerozborná. Premiérovi Jurečkův mejdan v průběhu vraždění nevadí. Ministr se omluvil, bylo to přijato, bylo odpuštěno. Oba jsou katolíci a vědí, jak je odpuštění osvobozující. Není ovšem zdaleka pravda, že kupčení s odpustky skončilo ve středověku.

MUDr. Ivan David, CSc.
MUDr. Ivan David, CSc.

Korupce fungovala, funguje a fungovat bude, protože prospívá korumpujícímu i korumpovanému, každý dostane svůj díl. Pan premiér Fiala si nemohl dovolit neodpustit předsedovi byť jen dvouprocentní strany. Rozpadla by se mu vláda, za jejíž celistvost odpovídá vlastní ODS i koaličním stranám. Marian Jurečka jako provinilý měl navrch. Za nepostradatelnost lidovců v koalici si koupil odpustek.

Ze strany zkušeného politika Jurečky je ovšem jeho selhání překvapující. Když už jemu samotnému pokračování v mejdanu nepřipadalo nevhodné, dalo by se očekávat, že dokáže odhadnout, jak ho bude vidět veřejnost. Neodhadl. Jde opravdu o tak velký defekt sociální inteligence u ministra práce a sociálních věcí? Nebo ho zaslepuje pocit bohorovnosti?

Tato vláda a její ministři neselhávají jen morálně například jako sluhové cizích zájmů, nebo okázalým plýtváním, ale i vlastním rozhodování v rámci kompetence nejvyšších představitelů státní správy. Morální selhání se pak jeví jako prkotina. Někteří darebáci se však nedočkají trestu za své zločiny, ale spíše za morální poklesky, které jsou snáze prokazatelné a pro veřejnost srozumitelnější. Al Capone neskončil ve vězení za vraždy, ale za neplnění daňových povinností, komisař Evropské komise Phil Hogan neskončil kvůli nadržování nadnárodním korporacím, ale kvůli účasti na večírku v golfovém klubu, a to bez roušky v době covidových opatření. Údajně se nedostatečně omluvil. Jurečka se zřejmě omluvil „dostatečně“.

Jenže ani rozhřešení duchovního, byť by to byl sám papež, nesmazává vinu v očích veřejnosti. Ten, komu je stokrát odpuštěno, zůstává stonásobným darebákem.

Ursula von der Leyenová zůstává ve funkci i po skandálech, jejichž příčina je zcela reálná. Jak budou lidé dál vnímat Vládu ČR nebo Evropskou komisi? Jakou ale bude mít autoritu, jakou vážnost?

Ve skutečnosti každý další čin, který lidé vnímají jako prohřešek, byť by byl už třeba stopadesátý, oslabuje osobnosti i instituce, které reprezentují. Klesají zábrany lidí se proti provinilým postavit. Ten, kdo padne pro morální prohřešky, může být nakonec odsouzen pro zločiny, které média hlavního proudu zamlčovala.

4.4 16 hlasy
Hodnocení článku
12 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vik
vik
před 3 měsíci

Ten měkýš, který se dostal do funkce ministerského předsedy, se za dobu svého působení ani jednou neodvážil použít své pravomoce. Ve všech případech, kdy bylo jasně vidět, že by měl něco přirozeně rozumného podniknout, neudělal nic. Jen se vždy ohlížel, zdali dostatečně plní příkazy a případně jen horlivě ukazoval snahu služebníčka.… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 3 měsíci

Pane doktore, jste velice slušný člověk a proto mi odpusťte, že dopovím za Vás přesněji. Ano, u Jurdačky jde o defekt, nikoli však sociální, ale komplexní přirozené inteligence. Nevím proč, ale neustále mi připomíná jiného hochštaplera – Řebíčka. Ohledně omluvy bych naopak nechal Jurdačka mluvit každý den v ČT. Pro republiku je velice prospěšné… Číst vice »

vachav
vachav
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

“Zkušený politik Jurečka” -vtip týdne od od p.Davida!

mikkesh
mikkesh
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  MUDr. Ivan David, CSc.

Tam se krapet lišíme v názoru. Ale myslím, že podstatnější než to jak velký je Juračko blb, je chování lidí z ministerstva. Všichni vidí co to je za hochštaplera a přesto se těší a přijdou na žranici. Teď bez ohledu na tragedii. Já ho mám opravdu až za takového blbce, že i kdyby na žranici… Číst vice »

Jan REPT
Jan REPT
před 3 měsíci

Buďme lidé,
na každém mejdánku teče alkohol hrdli a ve víších patrech naší demokratické společnosti není nouze o kokain.
V tomhle stavu jestli rozjařený Marián mrkl na obrazovku, musel si zákonitě vyhodnotit
že střelba se odehrává v Oděse, nebo někde,, u nás na Ukrajině,,… :))*

cablik
cablik
před 3 měsíci

Jo tak oni nerezignují nikdy i kdyby měl nějaký liberál na triku vraždu vše jim zatím prochází. Kradli dozimetr tenhle pařil když se u nás vraždilo a pokud je bude někdo volit tak je stejný jako oni.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 3 měsíci

Jistě, Jurečkovi odpuštěno, kam se hrabe jeho úlet na takového slovenského brankáře Hudáčka, který si dovolil chytat v KHL! Jak nemorální a odsouzeníhodné! Novotný(vylízaná makovice) ho dokonce za to označil za vraha! Co potom je podle toho blba Jurečka, skřepčící po masové vraždě svých spoluobčanů…? U mě je to, jako by tančil na hrobech… Číst vice »

spartak
spartak
před 3 měsíci

Odpověď je jednoduchá . Musí dokončit utahování šroubů jejich demokracie a přišli nato ,že lhát se vyplácí ,neboť i národ žije ve lži a rozkrádání.

Karel2002
Karel2002
před 3 měsíci

Jurečkovi bylo odpuštěno ještě před tím, že ten vůbec mejdan uspořádal. Jako je za všech okolností odpuštěno i Rakušanovi. Přece nechcete, aby naše vláda padla a tím došlo k oslabení Zelenskeho, posílení Putina a naši dezinformátoři tak triumfovali.

Sat
Sat
před 3 měsíci

Je velmi zarážející, že většině lidí nevadí, že členové takzvané vlády nenesou žádnou odpovědnost. Řidiči aut, elektrikáři a jiní nesou odpovědnost za škody, které svou nepozorností, nedbalostí či nedostatečnou znalostí napáchají. Proč jsou “ministři”, kteří zjevně republice škodí, výjimkou? Proč může nějaké seskupení jít do voleb se sliby, které nehodlá splnit a nakonec… Číst vice »