Korespondenční volba vyžaduje změnu ustanovení v Ústavě ČR

Kdo si myslí, že vládní garnitura volá po korespondenční volbě jen pro usnadnění možné volby českým občanům v zahraničí, je …… naivní.

Pětislepenec cítí, že do příštích voleb do PS bude potřeba každý hlas a ze zahraničí mají naději, že na jejich konto přijde více hlasů než opozici.

Jenže Ústava ČR má jasná pravidla, jak je možné volit a co musí volba splňovat:

VOLBY DO PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY

Obecná ustanovení : § 1 (1) Tento zákon upravuje podmínky výkonu volebního                 práva, organizaci voleb a rozsah soudního přezkumu.

(2) Do Parlamentu České republiky se volí na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva tajným hlasováním.

Ústavní zásady volebního práva

Všeobecnost – stanovuje, že právo volit mají všichni zletilí občané ČR bez jakýchkoliv omezení týkajících se rasy, barvy pleti, příslušnosti k  národu nebo k národnosti, jazyka, pohlaví, náboženství, politického nebo jiného smýšlení, sociálního původu, majetku, rodu nebo jiného postavení.
Rovnost – princip, podle kterého má každý volič jeden hlas a váha všech hlasů je stejná. Toto pravidlo se promítá do praktické konstrukce volebního systému, kdy je vyžadováno, aby jednoho poslance volil stejný nebo téměř stejný počet voličů.
Přímost – volba je prováděna přímo voličem. Právo volit nesmí být žádným způsobem převedeno na jinou osobu. V některých zemích je možné volit v zastoupení (Belgie, Francie, Nizozemsko), kde zastupující volič učiní konkrétní krok, ke kterému je pověřen. V České republice toto možné není.
Tajné hlasování – tato zásada znamená, že nesmí být možné spojit voliče s odevzdaným hlasem.

Nejčastější argument především z pidistran (TOP 09, STAN) jsou dojezdové vzdálenosti na konzulát – i několik set km. Nebudu tak radikální jako před pár hodinami Andrej Babiš ve sněmovně – „žádný konzulát, přijeďte volit domů, do ČR!“ Dojíždění je jistě nepříjemné, ale kvůli tomu nebudeme předělávat ústavu; zvláště když někteří voliči jsou léta zalezlí na nějakém ranči a o ČR mají jen kusé zprávy. Pokud jde o studenty na prestižních školách nebo další na stážích, je řešení nasnadě: ve spolupráci s konzulátem vybrat příhodná místa a zřídit na pár hodin volební místnost. Konzulát může vybrat spolehlivé osoby, poučit je spolu s úředním pověřením (s případnými sankcemi) a tak minimalizovat dodatečné náklady.

Je nepochybné, že se korespondenční volba dá ovlivnit, minimálně rodinnými příslušníky. To je samozřejmě možné i na domácí půdě. Tady mně chybí povinnost mít za plentou několik sad volebních lístků. Další rozpor je u těch, kteří se před x lety natrvalo usídlili v zahraničí a kontakt s ČR mají omezen; proč by měli určovat, kdo má být doma u vesla?

Závěrem malou perličku; Vít Rakušan prohlásil, že „korespondenční volba není žádným revolučním aktem“; no, skoro revolucí je ustálit ve sněmovně praxi, aby místo vládního návrhu, který musí projít připomínkovým řízení a posouzením experty, máme tady poslanecký návrh, který se všemu vyhýbá a jen musí strávit oprávněnou nevoli opozice.

P.S.

Vládní poslanecká smečka byla až příliš okatá v názoru na opozici: kecejte si tam co chcete, my máme stoosmičku a proto je nás teď ve sněmovně jen 9. A Ústavou dané zásady o způsobu volby se hodí akorát do školních osnov, praxe v našem podání je jiná – no potěš židli!

**

Miroslav Kulhavý, Vaše Věc

Otázka Nové Republiky:
Je správné, aby o nás rozhodovali lidé, kteří nežijí našimi problémy, kteří neplatí místní daně a kteří o životě v naší zemi mají jen zpostředkované, kusé či zavádějící informace? 

Naše anketa:

Jsou volby s možností korespondenčního hlasování ještě demokratické?

Nahrávání ... Nahrávání ...
4.7 13 hlasy
Hodnocení článku
14 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 3 měsíci

Tedy já nevím, ale volič tím že volí, přebírá také část zodpovědnosti za chod a budoucnost své země. Nevím jaký díl té zodpovědnosti budou mít čeští občané žijící trvale někde v cizině a mnohdy už ani nemluvíc česky. Oni někomu pomohou ke zvolení a pak si můžou dělat prču jak nám to tu zavařili.… Číst vice »

Praded
Praded
před 3 měsíci

Paraziti si tady vytvářely zákony celý čas a určitě tam mají připravené cesty jak prosadit to co uznají za sobě prospěšné, viz Rychetského podraz.

demstav@volny.cz
demstav@volny.cz
před 3 měsíci

Jsou i jiné možnosti, než vyjadřovat nesouhlas v diskuzích. Z demonstrací si spolek zlodějů 5kolky dělá pouze pr…. a občané jsou jim pro srandu! Existují i jiné možnosti a tou je občanská neposlušnost a  ne pouze “cinkat klíči”. Bohužel má spousta lidí vypláchnuté mozky fialovou propagandou a odmítají mít vlastní názor! Připadá mi, že i opozice si hájí… Číst vice »

vachav
vachav
před 3 měsíci

Musíme se, vážení diskutující, bohužel smířit s tím,že nežijeme v právním státě.Tuto realitu ovšem umožňuje stávající politický systém,který je přežitý a již netransformovatelný. Toto je ale problém téměř celého lidstva – parazitický kapitalismus.

Hokarc
Hokarc
před 3 měsíci

Té partě oslů, by se slušelo připomenout, co dnes řekla jejich kamarádka Čaputice. Řekla, že, když někdo vyhrál volby, ještě neznamená, že si může dělat co chce. Ale, jak všichni víme, tyto řeči byly určeny někomu úplně jinému. Kamarádů se netýkají!

cablik
cablik
před 3 měsíci

Snad se jim to nepovede protlačit prý opozice dělá obstrukce a bylo by dobře jim už něco zatrhnout Je to i varování opozici že se mají proti těm lumpům spojit.

toto
toto
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Vládní 108-ička si protlačí to, co bude chtít. Obstrukce to sice zdrží, ale když by mělo být nejhůř, prostě ukončí rozpravu a začne se hlasovat. A v ten moment končí obstrukce. Jediná nadějej je v tom, že to nemusí projít přes ústavní soud, i když jak známo, tato vláda si prosadila PePa proto, aby se… Číst vice »

Naposledy upraveno před 3 měsíci uživatelem toto
Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  toto

Vždy se najde dost Rychetských…

cablik
cablik
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Bohužel pánové v tomhle žijeme.

cablik
cablik
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

„Stálo nás to miliony!“ Nářek pětikoalice nad rekordem Okamury. Ale pak přišla připomínka
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Stalo-nas-to-miliony-Narek-petikoalice-nad-rekordem-Okamury-Ale-pak-prisla-pripominka-749379

standa
standa
před 3 měsíci

Kdo není v době voleb přítomen osobně v Česku, ztrácí pro tyto volby právo volit ! Přijeď si a hotovo. Tečka. Souhlas s Babišem !

Anonym
Anonym
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  standa

Kdo je v současné době v zahraničí a chce volit, má možnost vyřídit si volební průkaz a volit na konzulátu. Co ještě řešit?

Karel2002
Karel2002
před 3 měsíci

Vládu a její lidi v parlamentu a senátu nějaká ta naše ústava nebude zajímat, jako jí nikdy nezajímala. Prostě napíše a schválí nový volební zákon a bude to. Opozice to dá k posouzení ústavnímu soudu. Ten je však v rukou přívrženců vládních stran a tak stížnost opozice odmítne. Marně se utěšujete elementární logikou a spravedlností.

adam
adam
před 3 měsíci

S argumenty proti korespondenční volbě – a že jich je pěkná řádka – souhlasím. Nejvíce mě pobaví, když stoupenci tohoto způsobu hlasování ve své argumentaci zejména zdůrazňují, že se takto hlasuje ve většině států EU. To je argument dobrý jen tak pro zakomplexované měšťáčky, protože vůbec nic neříká o ústavních pravidlech v těchto… Číst vice »