Meandr vytvořený zástupem lidí

Lenka Procházková
Lenka Procházková

MEANDR VYTVOŘENÝ ZÁSTUPEM LIDÍ,

kteří v mrazivých dnech 24. a 25. ledna 1969 čekali mnoho hodin, aby se na nádvoří Karolina mohli rozloučit s Janem Palachem. Graficky upravený snímek byl na obálce mé první knihy o Janu palachovi, kterou jsem napsala na základě materiálů novináře Jiřího Lederera, který zemřel v exilu. Dokumentární kniha vyšla v samizdatu na podzim roku 1989. Bylo to první samizdatové dílo rozmnožované na počítači, takže náklad byl na tu dobu obrovský – 300 kusů. V roce 2008 jsem o Janovi vydala román Slunce v úplňku. Příběh byl uveden citací J. W. Goetha: „Zkoumali jste až do detailu motivy nějakého činu? Víte, co jej způsobilo a proč byl nevyhnutelný?“

Křest prvního vydání knihy Slunce v úplňku se konal 21. srpna 2008 v pražském knihkupectví Academia. Přítomen byl i Janův bratr Jiří Palach, který přijel z Kamenického Šenova. Když Jiří večer odjížděl s knihou v aktovce, cítila jsem velkou nejistotu, jak Janův převyprávěný příběh přijme a zda nebude zklamaný. O několik týdnů později, po přečtení Jirkova dopisu, jsem si oddechla. Teprve pak jsem začala jezdit na besedy do škol a knihoven.

Nejzvláštnější odezvu jsem prožila v Moskvě, kde jsem v den čtyřicátého výročí Janova činu 16. ledna 2009 v prostorách Českého centra měla přednášku o Pražském jaru. Sál byl plný moskevských studentů a novinářů. Promítala jsem jim dokumenty z invaze, mluvila o Vysočanském sjezdu a četla přeložené úryvky ze své knihy o Palachovi. Když pak započala diskuze, vstal v zadní řadě posluchačů starší muž, představil se jménem a řekl: „Nejsem novinář. Jsem jeden z vojáků, kteří v té srpnové noci přijeli obsadit Prahu. Bylo mi dvacet, tak jako Janu Palachovi. Dnes jsem přišel, protože se chci omluvit.“

Lidé v sále napjatě čekali, co udělám. Po několika dlouhých vteřinách jsem se naklonila k mikrofonu a řekla: „Omluva se přijímá.“ A pak jsem tomu muži stojícímu v poslední řadě šla podat ruku.

Nebylo to diplomatické gesto, ale reakce na jeho osobní omluvu. To, že svou lítost projevil veřejně, jistě vyžadovalo určitou odhodlanost a vnitřní připravenost. Ale i pro mě byl ten večer jedním z nejdůležitějších v životě, protože mě osvobodil od nenávisti. Přestala jsem současné Rusko setrvačně vnímat černými brýlemi starých křivd.

V pondělí 22. ledna 2024 budu o Janu Palachovi a studentském hnutí debatovat s několika kolegy ve  Slovenském domě (Soukenická 3, Praha 1). Pořad začíná v 17 hodin.

Praha Jana Palacha

Miroslav Holub

Vyšlo v časopise Listy, týdeníku Svazu československých spisovatelů, 23. ledna 1969, ročník II., číslo 3

A tady dusají Picassovi býci.
A tady pochodují Daliho sloni
na pavoučích nohách.
A tady bijí Schoenbergovy bubny.
A tady jede pán de la Mancha.
A tady Karamazovi nesou Hamleta.
A tady je jádro atomu.
A tady je kosmodrom Luny.
A tady stojí socha bez pochodně.
A tady běží pochodeň bez sochy.
A je to prosté. Kde končí
Člověk, začíná plamen.
A pak v tichu slyšet drmolení
Červů popela. Neboť
Ty miliardy lidí v podstatě
Drží hubu.

 

2.9 11 hlasy
Hodnocení článku
15 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
tomaskova
tomaskova
před 3 měsíci

Paní Procházková, tak jako většina Čechů nepochopila o co v 68 šlo. Že nám tzv. okupanti darovali 20 let života v klidu a míru, protože zabránili invazi nácků a amíků, kteří stáli na západní hranici s ČSSR. Bývalý ruský voják na tom byl stejně a neměl se za co omlouvat.

jbskalensky
jbskalensky
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  tomaskova

Jenže to víte teď. Tenkrát to většina viděla jinak. A nechtěli “žádný trh” bez přívlastků. Smysl článku paní Procházkové vidím v tom, že není správné živit v sobě nenávist na základě tehdejších událostí. Potkal jsem pár pošuků, Rusů, dokonce s akademickými tituly, kteří dodnes nedokáží pochopit, že nám to tehdy mohlo vadit a vadilo. A dost… Číst vice »

maxim
maxim
před 3 měsíci

Je těžké hodnocení toho Palachova činu …, emoce ho vyzdvihují a připomínají …, rozum ho spíše odsoudí a radši mlčí …
Karel2002 uvedený rozpor emocí a rozumu popsal ad absurdum …

Karel2002
Karel2002
před 3 měsíci

Pěkně o Janu Palachovi mluvil a psal jeden z našich nejvýznamnějších intelektuálů, katolický kněz Tomáš Halík. Sebevražda sice je hříchem, ale u Palacha to neplatí. Palachův čin je na roveň oběti Ježíše Krista. Palach byl na brigádě v Rusku. Viděl, jak to v Rusku vypadá a nechtěl, aby to v Čechách bylo jako v Rusku. Palach chtěl lidi probudit… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Prostě každý si může Palachův čin vyložit, jak se mu bude hodit. Ta Halíkova interpretace je tady u nás v Praze nejčastější.

Primak
Primak
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Protože se hodí oficiální dnešní politice. (anebo to bylo myšleno sarkasticky?)

SunTzu
SunTzu
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Idiotský názor!

Rob
Rob
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

A zase jenom Rusko, Rusku, ruské, proruské… Běžte se léčit. Trpíte animozitou. Bavme se o tehdejší době tak, jak opravdu byla. Minimálně to byl svazový stát tvořen z 15 republik a nespočet národností, kteří se na čemkoliv podíleli společně v zájmu tehdejší doby a společného ideologického smýšlení… To za A. Za B. Kněz Halík je… Číst vice »

vachav
vachav
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Rob

Souhlásím,až na to,že to nebyl pokus o nastolení “socialismu s lidskou tváří”,ale pokus značné časti společnosti o restauraci kapitalismu,což v kontextu tehdejší pol.situace(tvrdá studená válka) byla naivita non plus ultra-také proto to tak nemohlo dopadnout jinak. A to právě student Palach tragicky nepochopil.

vachav
vachav
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Ty minusy zřejmě dávají opět lidé,kteří nechápou ironii p.Karla.Soudím,že flanďák Halík je dlouhodobě psychicky narušenou osobností,pokud tento blábol napsal,vůbec mě to nepřekvapuje.Jinak i nebohý student Palach musel mít zřejmě jisté psychické problémy a jeho nešťastný čin byl ideologicky zneužit.

SunTzu
SunTzu
před 3 měsíci

Kolik se upálilo lidí po roce 1989?? Nedávno snad v Olomouci – bezejmenný?? Kolik páchá lidí sebevraždu v ČR ročně – ?? tisíc?? Naposledy jeden student, tragicky vzal s sebou desítky nevinných, bohužel nevzal s sebou ty “správné” co by to zasloužili. Tak jako jeden ukřižovaný se stal slavným, miliony jiných ukřižovaných byla statistika???

shakalaha
shakalaha
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  SunTzu

aby se clovek dokazal upalit musi byt psychicky hodne dole

dorotik
dorotik
před 3 měsíci

Je čas pohlížet na historii a hodnotit ji s nadhledem, objektivně a ne si neustále pěstovat pocity ukřivdění, zhrzenosti a mindráky. A to obzvlášť optikou mezinárodní situace ve světě dneška.

Praded
Praded
před 3 měsíci

Jak se Vám podařilo překonat staré křivdy tzv. západu?

jbskalensky
jbskalensky
před 3 měsíci

Děkuji za zveřejnění tohoto příběhu, zážitku. Ani já jsem nemohl, ve své době pochopit mnohé z toho, co se dělo. Až teprve pozdější zkušenost mi dovolila najít odpovědi na otázku “proč, když..”? Už jsem tu kdysi psal o příběhu mého strýce, který musel zapírat, že přišel jako osvoboditel s generálem L.Svobodou, a byl na… Číst vice »

Naposledy upraveno před 3 měsíci uživatelem jbskalensky