Naši „mnichovští přátelé“ slíbili bezpečnostní záruky Ukrajině

Jaroslav Štefec
Jaroslav Štefec

Říkám si, jakou asi budou mít pro Ukrajinu reálnou hodnotu smlouvy o finanční podpoře a vojenské pomoci, které s ukrajinským vůdcem Zelenským podepsali prezident Macron a premiér Sunak, až dojde v rusko-ukrajinském konfliktu na skutečné “lámání chleba”.
My, Češi, historicky máme s “váhou” bezpečnostních smluv, uzavřených s těmito dvěma státy, velmi bolestnou zkušenost. Mnichovská dohoda, podepsaná 30.září 1938 mimo jiné Chamberlainem za Velkou Británii a Daladierem za Francii, z nich učinila škrtem pera pouhé cáry papíru s nulovou hodnotou. Hitler dostal zelenou, 2.světová válka mohla začít a Československo stála důvěra ve smluvní “partnery” životy více než 300.000 občanů, píše na facebooku Jaroslav Štefec.

Co bude stát Ukrajinu důvěra ve smlouvy, podepsané s těmito dvěma státy, je zatím velkou neznámou. Už teď je ale jasné, že nedůležitějším a nejvíce ceněným platidlem v ní bude krev obyčejných Ukrajinců a Rusů.  A také podstata Ukrajiny – její zemědělská půda, výrobní podniky, zdroje. Čím déle, tím více a tím lépe pro oba západní signatáře a jejich velkého guru, USA. V našem “západním” světě, k němuž se čeští politici tak rádi hlásí, přece nic není zadarmo.

Bojím se, že Ukrajina zaplatí za dodané zbraně a půjčené peníze až příliš krvavou daň, z níž se už nevzpamatuje. Šance roku 1991 se pro ni už nikdy nebude opakovat.
 
(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:arch.)

3.9 10 hlasy
Hodnocení článku
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 3 měsíci

Francie, Velká Británie a Německo mají starost jen o to, aby se ti Slované moc nemnožili.

cablik
cablik
před 3 měsíci

A jé je to už známe záruky západu ale nějak se zapomíná na Rusko to chtělo jen neutrální Ukrajinu. A nikdo zatím jednat nechce tak to asi dojede do hořkého konce.

mikkesh
mikkesh
před 3 měsíci

Naši zahraniční “přátelé” s našimi kolaboranty, se dle mého krapet mýlí. Myslím, že nepochopili, že to co zbude z Ukrajiny, není Rusko. Není to Rusko, které na rozdíl od našich západních přátel i kolaborantů, dodržuje každou smlouvu. Domnívat se že po konfliktu plně vyzbrojený zbytek Ukrajinců bude dodržovat nějaké smlouvy? Že políčka, fabriky, nerostné… Číst vice »

Ludvik
Ludvik
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Smlouva o přátelství, spolupráci a vzájemné pomoci mezi Československou socialistickou republikou a Svazem sovětských socialistických republik ze dne 6. května 1970

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1970-67#

Kde je její konec ?!

jbskalensky
jbskalensky
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Tak to, velmi pravděpodobně, bude. Kromě toho to nejspíš dopadne tak, že přesně ty “komodity” o kterých je řeč, na tom zbytku nebudou. Pokud nějaký “zbytek” Ukrajiny vůbec zůstane. Kdo chce moc, nemá nic. A my, náš stát, protože je vzorně aktivní, dokonce ještě dlouho budeme splácet dluhy, půjčky, které jsme si… Číst vice »