Prezident a Česká televize pracují v zájmu velkého kapitálu…

Prezident se ve svém projevu na Nový rok vyjádřil, že podporuje myšlenku urychleného zavedení eura namísto české koruny.

Jiří Paroubek
Jiří Paroubek

To je jistě myšlenka v dlouhodobém horizontu hodnotná, ale v současné době ne příliš šťastná, a to z řady důvodů. Především z hlediska zájmů velké většiny českých občanů, mám na mysli občany ze středních a nižších příjmových vrstev. Je to v současné době myšlenka, která by jen ještě více oslabila jejich koupěschopnost. To by po velkých vlnách zdražování zejména potravin, pohonných hmot, energií, nájmů etc., v posledních dvou letech, znamenalo další pokles životní úrovně českých lidí.

Zdá se, že okruhu poradců prezidenta Pavla, kteří pochopitelně nežijí ve vzduchoprázdnu, ale mají kontakty do velkého byznysu a zejména k nadnárodním společnostem, je životní úroveň běžných lidí úplně lhostejná.

Stejně tak Česká televize masivně rozebírá v posledních dvou dnech toto téma, tedy přijetí eura v co nejkratší době, v zásadě s velkým porozuměním. Zabývá se v podstatě jednostranně pouze stanovisky byznysmenů. Vůbec neřeší celou záležitost z hlediska obyčejných lidí. Ale dokonce i mezi rozumnými byznysmeny se najdou lidé, kteří sdílejí obavy z rychlého zavedení eura u nás.

Sám jsem v minulosti sdělil mnohokrát, že pro zavedení eura u nás je potřeba vyčkat nejen splnění maastrichtských kritérií (což v příštích dvou letech by neměl být až takový problém, pokud se podaří obnovit hospodářský růst), ale také na to, až se podaří dosáhnout rozumného směnného kurzu mezi eurem a českou korunou. Osobně jsem tento „ směnný kurz“ viděl někde mezi 18 – 20 Kč za 1 euro nebo maximálně mezi 20 – 22 Kč za 1 euro a ne kurs 1 euro za 24-25 Kč.

Kroky zejména Fialovy vlády, ale také Singerova a Rusnokova vedení ČNB, vedly ale k plánovitému (!) oslabování české koruny. A protože je také vlivný bankovní sektor dokonale kartelizován, nikdo, s výjimkou několika málo jednotlivců (včetně mé osoby) proti tomuto hloupému a protilidovému rozhodnutí Singerova vedení ČNB neprotestoval.

Tehdejší soc.dem. premiér Sobotka dokonce navštívil ČNB a pochválil vedení národní banky za tento ekonomický paskvil.

Samozřejmě, že „levná, slabá koruna“ ve vztahu k euru přinese jistou přechodnou výhodu českým vývozcům (do vyprodání zásob), ale poškodí české dovozce. A protože česká ekonomika je zpracovatelskou ekonomikou, která závisí na dodávkách, dovozech např. průmyslových kovů, energetických surovin, části zemědělské produkce pro české vyrobce, bude to znamenat zdražení dovozu, které následně zhorší konkurenceschopnost českých firem na mezinárodních trzích. A zejména silně posílí už tak dost přetrvávající silné inflační tlaky v české ekonomice. Nemluvě o tom, že také stroje pro potřebnou robotizaci, digitalizaci a automatizaci průmyslu budou dražší.

Prostě Pavel a spol. kašlou na zájmy běžných občanů. Sledují jen zájmy části velkého českého byznysu. Samozřejmě, že rychlé přijetí eura v nepříznivém směnném kurzu bude znamenat také poškození středních a malých českých firem, pokud neobchodují alespoň část své produkce za eura. A bude znamenat, což si možná ani poradci prezidenta neuvědomili, další snížení hodnoty úspor českých střádalů a růst cen. Zkušenosti z okolních zemí, např. z Rakouska, při zavádění eura, jsou takové, že došlo také k poměrně rychlému růstu cen zboží, neboť firmy všeho druhu začaly „zaokrouhlovat“ ceny směrem nahoru. V ekonomice tak oligopolního a oligarchického charakteru jakou je ta česká, kde oligarchové ovládají také prakticky všechna mainstreamová média a neexistují významnější opoziční média, by to znamenalo vytvořit Eldorádo pro oligopoly, které by ještě dále zvýšily přes nekontrolovatelné nárůsty cen svou ziskovost. A pro menší firmy a zejména pro obyčejné občany ze středních a nízkopříjmových vrstev, by to byl další příval hrůz, který se vrhne na jejich peněženky.

Také Česká televize potřebuje nový vítr. I v tomto médiu by měly zaznít nejen hlasy vládních a opozičních politiků, kteří často plytkými argumenty odsuzují čí naopak schvalují možnost urychleného přijetí eura, ale také opozičních ekonomů, kteří by se kvalifikované vyjádřili k této otázce.

V každém případě nesmí být přijetí eura věcí jen administrativního rozhodnutí, učiněného jen v úzkém kruhu „hochů, kteří spolu mluví“.

Prezident Pavel se obrátil v této věci s apelem na vládu, aby začala tímto směrem pracovat.

P. Pavel, který věnoval určitou část svého novoročního projevu mladým lidem, kde hořekoval nad tím, že je prakticky nemožné, aby mladí lidé získali odpovídající bydlení a ekonomickou samostatnost, naopak už žádný silný apel na vládu neučinil. Je jasné, že se jen málo mladých lidí vyzná ve finesách šíbrů, kteří připravují politické projevy vysokých ústavních činitelů. Ale pokud vláda jako celek neučiní, respektive nebude mít vůli učinit, změny ve své bytové politice, neznamenají prezidentova slova týkající se řešení bytové otázky a ekonomické samostatnosti mladých lidí, vůbec nic.

Ve vládě se zabývá v podstatě formou jakéhosi legislativního kutilství otázkou dostupnosti bydlení ministr Bartoš. Nyní přišel v piratské dílně na “geniální” myšlenku, že je možné využít u nás potenciálu 860 tisíc volných bytů právě pro potřeby zejména mladých lidí. Úžasná myšlenka. Pan ministr už ale neřekl a asi mu to ani nikdo z jeho poradců nesdělil, kolik z těchto bytů se nalézá v nejmenších obcích s největšími dopravními problémy, kde je nízká dostupnost jakéhokoliv zaměstnání. Kolik z těchto bytů by potřebovalo zasadní rekonstrukci. Prostě jen plácnutí do vody.

Dalším plácnutím do vody je, že MMR pod vedením Bartoše použije z peněz z Evropského plánu obnovy 4,5 mld. Kč k výstavbě nových bytů. Pomíjím myšlenku, že jsou to peníze republice jen půjčené a jednou se budou muset vracet. To už ale Bartoše a spol. nemusí zajímat, protože v té době už budou na politickém hřbitově a problém bude řešit někdo jiný.

Pokud vezmu, že průměrný nájemní byt, z těchto peněz postavený, bude stát cca 3 mil. Kč, bude to znamenat, že se obce, či neziskový sektor či kraje takto dostanou k úžasnému číslu výstavby cca 1500 nových bytů. To nám ale opravdu bytovou krizi nevyřeší.

Prostě blábol na blábol. Místo, aby Bartoš a spol. hledali rozumné a ověřené řešení v legislativě okolních i vzdálenějších zemí (Rakousko, Velká Británie ad.), chtějí bezuzdně experimentovat, ať to stojí, co to stojí. Je smutné, že zrovna pirátská strana, jíž je Bartoš předsedou se v průzkumech veřejného mínění pohybuje kolem 10% respondentů. Převážně pak lidí mladých a mladších, jejichž problémy ovšem nedokáže efektivně řešit, což předvedla za 4 roky v Praze, kde v čele města stál pirátský primátor a nyní to již 2 roky předvádí na MMR, které je odpovědné za bytovou politiku státu.

**

Jiří Paroubek, Vaše Věc

*

Chcete-li podpořit Novou republiku, její web a překlady, její akce, podcasty, natáčení debat a panelových diskuzí, přispějte laskavě na účet 2300 736 297 / 2010.

Děkujeme!

*

4.2 5 hlasy
Hodnocení článku
12 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Hokarc
Hokarc
před 3 měsíci

Euro? Nikdy ! Nepouštějme korunu z ruky. Už jsme jim toho dali dost. Naopak, je třeba si brát zpět !!! Tohle je zase naše hodnotová politika.