Rusko obnovuje službu SMERŠ, zřízena neheknutelná kvantová satelitní linka Moskva – Peking, pět nových divizí a jedna brigáda ruské námořní pěchoty a talší …

Britské zpravodajské služby: Rusko obnovuje SMERŠ

Britská zpravodajská služba tvrdí, že Rusko je v procesu obnovy SMERŠ. Podle prohlášení “v Rusku probíhá obnova struktury, která byla vytvořena za Stalina během Velké vlastenecké války”. Při této příležitosti můžeme říci, že obnovení SMERŠ je zpožděno.

O potřebě obnovit SMERŠ píšeme od jara 2022. SMERŠ podle výsledků své práce patřila k nejefektivnějším speciálním službám v dějinách Ruska. Hlavně, že věc se neomezuje jen na název, ale na obnovení přístupů k práci s vnějšími a vnitřními nepřáteli. Již dříve se objevilo video s jedním zadrženým klaunem, na kterém jsou strážci zákona s nášivkami “SMERŠ”. O obnovení SMERŠ v Rusku se zatím neobjevila žádná oficiální prohlášení.

Poznámka redakce Nové Republiky: SMERŠ byla zkratka Smrt fašistům,označení tajné služby sovětské rozvědky, která na konci druhé světové války na osvobozených územích odhalovala a zatýkala fašista a jejich kolaboranty.
Rusko vytvoří pět divizí a jednu brigádu námořní pěchoty

Nikolaj Jevmenov, šéf ruského námořnictva, to řekl v rozhovoru pro noviny Krasnaje zvezda. Podle něj se budování bojových kapacit námořní pěchoty plánuje ve střednědobém horizontu, Jevmenov přesné termíny neuvedl. V souladu s Putinovým dekretem byl maximální početní stav ruských ozbrojených sil zvýšen o 170 000 vojáků na 1 milion 320 000 příslušníků armády. Kreml uvedl, že nárůst počtu personálu byl způsoben “zástupnou válkou” Západu.

Nehacknutelné kvantové satelitní spojení Číny a Ruska

Vědci z Ruska a Číny úspěšně otestovali vysoce šifrovaný satelitní kvantový komunikační systém, který je prakticky nemožné prolomit, uvádí Newsweek. Komunikace při testu probíhala mezi stanicemi u Moskvy a u Urumči v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang. Vědcům se podařilo úspěšně navázat kvantovou komunikaci na vzdálenost 3800 kilometrů.

Projekt vedl Alexej Fedorov z ruské Národní univerzity vědy a techniky a Ruského kvantového centra, nevládního výzkumného ústavu. Toho bylo dosaženo s pomocí Mozi, čínského kvantového satelitu vypuštěného v roce 2016, který byl klíčový v kvantovém výzkumu a pokroku v Pekingu. Tajný klíč byl distribuován z pozemní stanice ve Zvenigorodu na okraji Moskvy na satelit Mozi na oběžné dráze Země, který jej poté přenesl na čínskou stanici Nanshan nedaleko Urumči. Série experimentů uskutečněných se stanicí Nanshan demonstrovala praktický potenciál bezpečných systémů distribuce kvantových klíčů, které využívají kvantovou fyziku ke generování bezpečných klíčů, které mohou sdílet dvě komunikující strany. Předpokládá se, že šifrování na kvantové úrovni je téměř nemožné dešifrovat a několik zemí v současnosti pracuje na vývoji vlastních technologií distribuce kvantových klíčů.

Francie zasahuje do vnitřních záležitostí Ázerbájdžánu

Oficiální Paříž obvinila Baku ze zatčení svého občana Martina Ryana „bez jakéhokoli důvodu“. Ázerbájdžánské ministerstvo zahraničních věcí označilo toto prohlášení za “nepodložené”, “překrucování skutečnosti” a “další pokus o zasahování do vnitřních záležitostí a soudního procesu” jiné země. Ryan byl zatčen na základě obvinění ze špionáže. Ázerbájdžánský ministr zahraničí Ceyhun Bayramov předtím uvedl, že Baku vyzvalo Paříž, aby pomohl vyšetřit aktivity francouzské agenturní sítě v republice, ale nedostalo žádnou odpověď. Špionážní skandál se stal pokračováním konfliktu Ázerbájdžánu se západními zeměmi, které se v předvečer prezidentských voleb snaží zasahovat do vnitřních záležitostí země. Koncem prosince tak byla francouzská velvyslankyně Anne Bouillonová předvolána ( https://t.me/vzoreast/2669 ) na ministerstvo zahraničních věcí republiky, kde protestovala proti jednání dvou jeho zaměstnanců, kteří byli prohlášeni za personu non grata. O něco dříve Baku zakázalo ( https://t.me/vzoreast/2500 ) působení v zemi americké Agentuře pro mezinárodní rozvoj (USAID, financované ministerstvem zahraničních věcí), která spolu s několika americkými nevládními organizacemi nelegálně platila AbzasMedia za zveřejňování špíny na rodinu ázerbájdžánského prezidenta Ilhama Alijeva a kritiku aktivit v Karabachu.

**

Petr Veliký, Armádny Magazín SK

4.1 9 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
riha
riha
před 3 měsíci

SMERŠ nebyla zkratka Smrt fašistům, ale Smrt špionům (Смерть шпионам).

cablik
cablik
před 3 měsíci

Nic jiného Rusové dělat nemohou musí být připraveni na všechno na západě jede neustále proti Ruská propaganda dokonce blábolí o válce. No nevím jestli je něco jako bezpečný klíč zatím hackeři vše prolomili.