Ruský statistický úřad hlásí – sankce fungují

Marie Divišová
Marie Divišová
Vždycky jednou měsíčně vypouští Rosstat objemnou publikaci o několika stovkách stran s čísly z ruské ekonomiky a společnosti. Takže vybírám pár aktuálních čísel.

Ministerstvo financi Ruska hlásí:
Za 11 měsíců letošního roku příjmy ruského rozpočtu za odvětví ropy a plynu dosáhly 8,226 trilionů rublů. To je více, než byly plánované příjmy v návrhu rozpočtu za celý rok: 8 trilionů rublů.
Zvýšené příjmy za ropu a plyn umožní ruskému státu snížit plánovaný deficit rozpočtu ze 2% HDP na 1%.

Růst HDP v Rusku ve třetím čtvrtletí dosáhl 5,5%.
Průmysl ve třetím čtvrtletí rostl o 10,2% .
Kromě zbrojní výroby se na růstu průmyslu podílí také obnovení výroby v mnoha závodech, odkud odešly zahraniční firmy, a nechaly svoje výrobní kapacity prostě opuštěné. Ve většině těchto závodů obnovily výrobu ruské firmy, které je odkoupily nebo převzaly do užívání.
Nejhorší propad byl loni ve výrobě automobilů – v polovině loňského roku téměř všechny automobilky přestaly vyrábět, protože i ruské závody, vyrábějící ruská auta, byly zapojené do mezinárodní dělby práce a část komponent dovážely ze zahraničí. Letos byla obnovena výroba ve všech ruských automobilových závodech, i v některých původně zahraničních, do části z nich naběhly čínské automobilky, Výroba aut ve srovnání s loňským rokem nyní dosahuje +59%, výroba je nyní cca na polovině předcovidového období a připravuje se obnovení výroby v dalších opuštěných závodech během následujícícho roku. Dovoz automobilů do Ruska většinově převzaly čínské a korejské automobilky a import aut z Číny vyrostl více než 5x. Čína se díky tomu stala největším exportérem automobilů na světě.
Vyrostla výroba železničního vybavení, zemědělských strojů, bytových spotřebičů, nábytku (+25% yoy), textilní průmysl (+40% yoy), chemická a farmaceutická výroba atd. Pro plný obrázek je třeba opět zdůraznit, že vysoký růst je daný nízkou základnou v předchozím roce, kdy mnoho výrobních kapacit nepracovalo, protože byly opuštěné západními firmami, takže se výroba prostě vrací na předkrizovou úroveň.

Ruské zemědělství zaznamenalo druhou nejvyšší úrodu v historii a letos už bylo exportováno více než 80 milionů tun obilí a dalšího zrna (sója, luštěniny, olejniny). To je 10x více, než se ročně urodí obilí v Česku. Ruské exportní firmy postavily nové odbytové terminály na potraviny, jeden na hranici s Čínou (Zabajkalsk, 8 milionů tun potravin ročně) a tři další na Baltském moři (UstLuga, Vysock, Vyborg, celkem 10 milionů tun potravin ročně). Tyto nové kapacity umožní dále zvyšovat export potravin v dalších letech a znovu obdělat další půdu, kterou zemědělci opustili v bankrotových 90. letech. Mimořádně vysoký byl také výlov ryb jak na moři, tak i ve vnitrozemí (+15%).

Stavebnictví vyrostlo o 15% a počet nových dokončených bytů za rok je nejvyšší v historii – v přepočtu na počet obyvatel se v Rusku staví asi 2,3x více bytů, než v Česku.

Nezaměstnanost je nejnižší za celou historii Ruska a počet zaměstnaných nejvyšší v historii Ruska.

Sankce fungují!

**

*

Chcete-li podpořit Novou republiku, její web a překlady, její akce, podcasty, natáčení debat a panelových diskuzí, přispějte laskavě na účet 2300 736 297 / 2010.

Děkujeme!

*

4.3 16 hlasy
Hodnocení článku
14 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
tomaskova
tomaskova
před 3 měsíci

No prosím, jak jim to jde a to se ta mrcha Nabiulina snaží seč jí síly stačí, aby se zavděčila páníčkovi a přivedla ekonomiku na buben. Ani 16% úrok jí k tomu nedopomohl, nejspíš to bude tím, že Rusové, nejsou Češi.

trebron
trebron
před 3 měsíci

Nemecka zahranicni ministirine Berbokova byla zeptana “proc ty polozene sankce na Rusko vubec nefunguji?”. Ona blba jako poleno, vysvetlila ze je zase videt jak se Rusko chova, oni se tem uvedenym sankce nedodrzi a proto musime vyvolat nove dalsi sankce.

Naposledy upraveno před 3 měsíci uživatelem Václav Dvořák
vachav
vachav
před 3 měsíci

Je třeba držet palce Ruské federaci v odporu proti planetárnímu parazitovi.

cablik
cablik
před 3 měsíci

Jo sankce fungují na obyvatele EU vše se neustále zdražuje podniky krachují díky zelenému blábolu a sankcím. Ale stále blouzní po vítězství nad „zlým Ruskem”..

Plebej
Plebej
před 3 měsíci

Dotaz nevzdělance: co to prosím znamená těch “+40% yoy

HanyseG
HanyseG
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Plebej

year-on-year, tzn. meziroční srovnání

Plebej
Plebej
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  HanyseG

Dík!

mikkesh
mikkesh
před 3 měsíci

I toto nám hravě vysvětlí vládní ekonom Honzík Skopeček. Třeba, že mínus je plus a opačně. Nebo když nám v září vylítnou ceny o 100% a listopadu přidáme dalších 12%, v prosinci už přihodíme jen 8% … pro Honzíka Skopečků už je to signál jak vláda zvládá inflaci. Stanjura s Fialou mají kliku, že neví co… Číst vice »

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

A to nyní rozjeli kampaň za přijetí eura. Kampaň duní v televizích, v rozhlase a v tištěných médiích, na sociálních sítích, všude. Zelená guma na příkaz loutkovodičů ji odstartovala, novináři statečně papouškují. Pro 80% občanů a českého byznysu nemá přijetí eura žádnou cenu, ale když z nás udělali kolonii, tak chtějí, aby i skrz euro jsme byli… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Ano, už do rádia a televize lezou “zaručení” odborníci na ojro a propagují výhodnost takovéhoto kroku. A troubové horlivě přikyvují. Ti by odkývali i vlastní smrt, pokud už to neudělali.
Nejčastější fráze se týká spojeneckých závazků, společných hodnot, demonstrace nerozborného přátelství se Sov… Evropskou unií až na věčné časy.

Naposledy upraveno před 3 měsíci uživatelem Haskuv Duch
Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 3 měsíci

Sankce opravdu fungují, 90 tisícům Čechů tady Fialova zločinná vláda, aby vlezla do rektálního traktu USA, ukradla jejich peníze na účtech ve Sberbance, mně ukradli 3 miliony Kč, já permanentně připomínám na PePu, na ČNB, na Juřičky a dnes napíši na Pepka Vystrč, že kdysi se tady propagovalo, že co bylo… Číst vice »

Plebej
Plebej
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

Není to jen tato vláda (a polit. partaje), která by vám odrecitovala mantru o nedotknutelnosti majetků. Kolikrát už jsem to musel poslouchat! Jak je ovšem podle vašeho příspěvku vidět, i tak je tento dotknutelným! Stejně tak mají plné huby práv a občanských svobod, aby je (když se jim nehodí “do krámu”) porušovali či  omezovali.… Číst vice »

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Plebej

To pokrytectví je na tom to nejodpornější, vzpomínáte, “co bylo prý ukradeno, to má být vráceno”, ale jen v některých případech, kde pak z toho něco kápne.

Plebej
Plebej
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

… jak bych mohl zapomenout?
V době, kdy se rozebíral (či rozkrádal) národní majetek, zněly ty žvásty obzvlášť orwellovsky.
Svým pokrytectvím to vydatně “rámoval” Havel, k němuž se po svém způsobu i “hlásíte”. Takže ani na tuto humanitárně-bombardovací a všehoschopnou kreaturu nezapomenu, co živ budu. Jeho pokrytectví snad nepřekoná ani dnešní hradní loutkový p-resident.