Útok USA v Jemenu bez arabské účasti je neúspěch

Letecký útok USA na Húsíe 12.-13. 1. 2023 v Jemenu je dokladem politické složitosti současného světa, kdy již Západ není vedoucí silou, k níž by se vždy někdo z ostatních částí světa přidal. K USA a Británii se přes jejich snahu nikdo ze sousedních států nepřidal.

Zdeněk Koudelka
Zdeněk Koudelka

To, že Húsíové útočí na lodě v Rudém moři, které nějak spojují s Izraelem, vede k oslabení námořní dopravy přes Suezský průplav, což se dotýká Egypta, který má z průplavu významné příjmy. Přesto se Egypt nepřidal k válečnému útoku USA. Ekonomické zájmy nepřevážily nad neoblíbeností americké politiky v arabském světě. Ještě zajímavější je, že se k útoku nepřidala sunitská Saudská Arábie, která s šíitskými Húsíi v letech 2015-22 válčila a podporuje v Jemenu jejich odpůrce. USA oznámily jen podporu malého státu Bahrajn, který se však do vojenské akce přímo nezapojil a neleží ani v oblasti Rudého moře.

Spojené státy o arabskou účast při svém útoku v Jemenu usilovaly, ale neuspěly i u států, pro které by to bylo ekonomicky či jinak politicky výhodné. Pro arabské státy je nyní nepřijatelná účast v americkém útoku na jakýkoliv arabský stát a v tomto případě i jen na arabskou povstaleckou skupinu. To ve spojení s růstem vazeb arabského i afrického světa na Čínu a Rusko, dokazuje zánik amerického snu o světovládě (unipolarismu) a pokračujícího mocenského slábnutí Západu. Útok vojenské cíle splnil, ale americké politické cíle naplněny nebyly.

Navíc mi není jasné, zda se může o této válce svobodně diskutovat nebo Ministerstvo vnitra a nejvyšší státní zástupce Igor Stříž bude podporu vojenskému útoku USA anebo naopak jemenským povstalcům cenzurovat a kriminalizovat. Ani nevím, zda zas premiér Fiala nebude o tomto konfliktu lhát, že jsme ve válce, byť jsme žádnou válku nevyhlásili, a že náčelník generálního štábu Řehka nebude volat po našem zapojení do války do první minuty.

**

Zdeněk Koudelka, blogosvět

**

Redakci Nové Republiky při její práci posiluje podpora našich čtenářů. Sami víte, že nás neživí ani reklama, ani státní podpora, ani cizí granty. Naopak, jsme různými způsoby pomlouváni a nálepkováni vláda Pětikoalice nás vystavila cenzuře. Vše děláme dobrovolně bez náhrady na honoráře. Prostředky, které od vás dostaneme, používáme k placení hostingu, úhrady nájmů, na honoráře překladatelů a IT pracovníků, k nákupu nezbytné techniky. Že náš web může českou veřejnost informovat o skutečnostech a názorech, které současné protektorátní vrchnosti rozbíjejí její lži a kazí propagandu, je i vaše zásluha. Jezdit mezi lidi a organizovat besedy, pořizovat videozáznamy, podcasty a reportáže si můžeme dovolit jen díky finanční podpoře, kterou posíláte na účet

2300 736 297 / 2010

Mnohokrát děkujeme!

4.6 11 hlasy
Hodnocení článku
11 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 3 měsíci

já znám 4 zločinné státy: USA, Velká Británie, Izrael a Ukrajina. Před třemi z nich už jsem v Praze demonstroval, ještě mi chybí ten Izrael, tak snad tam půjde nějaký ten Palestinský průvod v dohledné době, at´ to mám všechno odškrtáno. Před ambasádou Velké Británie je zákaz demonstrací, to mi oznámili z Magistrátu, já jsem… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

Před rokem 2013 nebyla Ukrajina zločinným státem. Otázkou je, kdo z ní ten zločinný stát udělal. Izrael musel dlouho strpět vraždění svých žen a dětí. V roce 1972 Palestinci mučili a povraždili izraelské sportovce na OH v Mnichově. Nikdy před tím a nikdy potom se nic takového nestalo. Je divné, že Velká Británie nestrpí demonstrace před… Číst vice »

skeptik
skeptik
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

Zločinné státy jsou všechny ty, které jsou v zločinecké organizaci NATO. Všechny tyto státy mají společný podíl na zločinech KoZa.
Ukrajina je obětí těchto zločinných států.

danny
danny
před 3 měsíci

USA jejich poskoci přece prosazují politiku podle pravidel. TA pravidla operativně mění podle potřeby a nebo na ně úplně kašle. To zlé Rusko chce jednat podle mezinárodního práva a trvá na tom. Tedy útok na Jemen je agresí podle mezinárodního práva. USA ani nepožádaly o souhlas RB OSN. Co na to Lipánek?

Ludvik
Ludvik
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  danny

USA a jejich spojenci se v tomto případě snaží použít rezoluci Rady bezpečnosti OSN č. 2722, přijatou v předvečer jejich útoku pod záminkou zajištění bezpečnosti plavby v Rudém moři. Zřejmě opět záleží, podobně jako v případě Iráku nebo Lýbie, na jejím “výkladu”…

Ludvik
Ludvik
před 3 měsíci

Hromadné protesty v Jemenu po leteckých úderech Spojených států a Velké Británie.

t.me/sanya_florida/14398

pohledy

13. ledna v 11:01

vera havrankova
vera havrankova
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Ludvik

Děkuji za odkaz, je to impozantní!

Slovan
Slovan
před 3 měsíci

Oni už ten souhlas někdy měli? A mezinárodní právo? Ve vztahu k USA a celému anglosaskému světu je to, řekl bych, sprosté slovo. Stejně jako “smlouva”.

cablik
cablik
před 3 měsíci

No jo dvě největší imperiální země se nechtějí vzdát ropných zdrojů na blízkém východě. pokud se muslimské země spojí tak budou mít velký problém.

Karel2002
Karel2002
před 3 měsíci

Měly USA a Velká Británie ke své agresi souhlas RB OSN a probíhá tato agrese v souladu s mezinárodním právem?

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Washington a Londýn jsou právo. A to stačí.