V Moskvě se vysmívají švédským varováním před válkou

Pod tímto titulkem si stěžuje novinář Charles Szumski (jméno občas něco napoví) z eurounijního propagačního portálu Euractiv.com, že v Rusku neberou švédské obavy z války dost vážně. (Citace je na konci tohoto článku.) Celá úvaha je nanejvýš bizarní.

MUDr. Ivan David, CSc.
MUDr. Ivan David, CSc.

Je pravda, že švédská mainstreamová propaganda dlouhodobě straší svoje obyvatelstvo hrozbou války. Činí tak zcela zjevně na podporu vstupu kdysi neutrálního Švédska do NATO. Nevyděšení Švédové by potřebu takového kroku nepochopili. Švédsko může být základnou pro útok na Rusko ze severozápadu.

Strašení válkou provádí v ČR také náčelník generálního štábu Řehka v tandemu s ministryní Černochovou. Je třeba odůvodnit přípravu USA na rozšíření konfrontace s Ruskem na území střední Evropy včetně České republiky.

Důvodem prý má být úmysl Ruska napadnout země NATO. Pro primitivy dobře poslouží heslo „Putin se nezastaví!“, po porážce Ukrajiny fungující pouze v závislosti na americké, britské a eurounijní podpoře. Tato konfrontace se stupňuje dodávkami zbraní schopných útočit na velké vzdálenosti na území Ruska, ovšem také přípravou a budováním vojenských základen na východě EU.

Zřetelně se naznačuje, že útočníkem bude Rusko. Ruské federaci ovšem evidentně chybí motiv. Co by takovým útokem mohlo Rusko ztratit je evidentní – všecko. Co by mohlo získat? Potřebuje snad Rusko více území? Nerostné zdroje? Podmínky pro zemědělskou výrobu? Přístup k moři? Nepotřebuje. Úvaha, že Rusko se bezdůvodně rozhodne pro reálná smrtelná rizika bez naděje na smysluplné zisky, se může zrodit jen v debilní hlavě. Motiv útoku na Ukrajinu byl strategicky srozumitelný – vstup Ukrajiny do NATO a tím Moskva na dostřel. Jde o jasnou agresi, která ovšem na rozdíl od ve všech materiálech EU opakované lži – není nevyprovokovaná, ale naopak.

Asi před třemi lety mě v samoobsluze oslovil neznámý muž a začal mi spontánně vykládat, že: „Rus na nás zaútočí“. „Proč by to dělal?“, zeptal jsem se. Na chvíli zaváhal a pak odpověděl:  „Abysme na ně makali.“. Prohlédl jsem si ho důkladněji. Blb, jakých bohužel není vůbec málo. A to nás ohrožuje, to je úrodná půda pro Řehku, Černochovou a další sluhy cizích zájmů. Po vyprovokovaném rozšíření války s Ruskem by tu pravděpodobně nebylo Rusko, ale Česká republika by tu nebyla určitě. Eskalace by nebyla „na krev“ jak říkají Srbové, ale na nukleární zbraně.

Ohroženo je Rusko, protože má zdroje a relativně málo obyvatel, ale je spojeno s životním zájmem Číny, ohroženy jsou USA, protože jim hrozí, že nevystačí s tištěním dolarů. Ohroženy jsou země EU, protože jsou vazalem USA. Svět, jak jsme ho znali, skončí v plamenech, pokud budou silní ti, kteří je rozněcují a slabí ti, kteří je chtějí hasit.

Shora zmíněný článek v Euractiv.eu (Charles Szumski):

„Ruský senátor Alexej Puškov v úterý bagatelizoval švédské obavy z možné války. Varování před válkou zazněla z úst švédské vlády a představitelů obrany na každoroční konferenci Folk och Försvar v Sälenu.

„Řekli to mnozí přede mnou, ale dovolte mi, abych to řekl se vší váhou svého úřadu: ve Švédsku by mohla být válka,“ prohlásil v neděli (7. ledna) na konferenci švédský ministr civilní obrany Carl-Oskar Bohlin. O den později se ke stejnému názoru připojil i vrchní velitel Micael Bydén.

„Musíme si uvědomit, jak vážná tato situace skutečně je, a že se lidé, už na úrovní jednotlivců, psychicky připravují,“ řekl Bydén.

Reakce z ruské strany na sebe nenechala dlouho čekat. Komentáře zazněly nejen od jednoho z Putinových nejbližších spojenců, senátora Alexeje Puškova, ale také ze státem kontrolovaných zpravodajských médií.

„Švédsko je v Evropě na čele, pokud jde o úroveň protiruské paranoie. Ruské ponorky tam loví už mnoho let a pro některé se to stalo hlavním životním zaměstnáním,“ napsal na Telegramu Puškov, který je předsedou informačního výboru ruského Senátu.

Podle něj je Bydénovo varování před možnou válkou stejným „nesmyslem“, jaké znějí ze Švédska už mnoho let.

„Zřejmě se tak snaží Švédsku dodat geopolitický význam, který nemá. Někdy se zdá, že někteří švédští vojáci i novináři o válce téměř sní,“ dodal.

„Asi se nemohou uklidnit od porážky u Poltavy,“ dodal proputinovský senátor s odkazem na bitvu z roku 1709, která znamenala rozhodující zlom ve Velké severní válce a začátek cesty Ruska do postavení velmoci.

Puškov byl kritizován za silnou podporu autoritářské a represivní politiky ruské vlády a byl také obviňován z propagandy a šíření dezinformací. V roce 2022 se ocitl na západních sankčních seznamech v souvislosti s ruskou válkou na Ukrajině.“

4.6 18 hlasy
Hodnocení článku
27 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 3 měsíci

To mi připomíná velmi starý vtip o dezinformacích(moderní vyjadřování, že). Existovala postava Nasreddina – buřiče a jeho příhody cca  13. století. Tato postava přešla do moderního světa – implementována. Takže Nasredin rozšířil fámu (dezinfo), že na rohu v obchodě Elektro budou ledničky dávat zdarma ! Tak se procházel městem a vidí jak kolem něho utíkají… Číst vice »

skeptik
skeptik
před 3 měsíci

Toto je názorná ukázka jak pisálci bulvárními titulky záměrně vyvolávají negativní emoce, protože ve vyjádření ruské strany není ani náznak vysmívání.

mikkesh
mikkesh
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  skeptik

Pokud bude přetrvávat systém, že majitelem informací je pět, šest rodin, tak pisálci budou psát tak jak píší. Jinak by chcípli hlady. No a příklad, že ty netáhla nejsou s to se uživit jinak máte v diskuzích (tam kde je ještě jako kontraproduktivní nezrušili) tam je vidět co za studenty se na žurnalistiku… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Servery seznam.cz, novinky.cz…které byly původně levicové či aspoň politicky neutrální, koupili pravicoví majitelé, proto se tam musí propagovat pouze pravicové a proamerické názory a musí se opěvovat Zelenskyj. Levičáci či “vlastenci” nemají peníze na to, aby utáhli celostátní noviny či zpravodajské servery. Mohou si dovolit pouze zastrčené, poloilegální, “dezinformační” servery typu NR, kterým hrozí každou… Číst vice »

standa
standa
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Světová media patří cca 6 lidem. Na čem se dohodnou, vyjde vzápětí jako pravda pro všechny ostatní.

skeptik
skeptik
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  standa

Nejde ani tak o samotná média jako o to, kdo vyrábí ty informace, které nám média prezentují. Kdo tvoří tento vlivný trojlístek? Americký Associated Press (AP), která patří majitelům novin, má dvě stě šedesát poboček ve sto šesti zemích se čtyřiceti tisíci zaměstnanci. Zprávy AP používá tisíc tři sta sdělovacích prostředků, které ovlivňují víc než… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  standa

To je zajímavý postřeh. Četl jsem knihu “Návrat ze Sovětského Svazu” od Andreho Gidea a on tam píše, že když se na své návštěvě SSSR bavil s jedním člověkem, bylo to jako by se bavil se všemi obyvateli SSSR. Všichni mu totiž opakovali stejné věty, které se dočetli v největším sovětském listu “Pravda”.… Číst vice »

cablik
cablik
před 3 měsíci

Jo jo to jsou bláboly prostě to nelze reálně udělat transatlantické spolčení mele z posledního tak straší válkou. Švédové a Fini počítají s územními zisky ale to se nikdy nestane.

standa
standa
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Švédové a Fini by měli počítat s tím, že skončí jako státy v případném konfliktu. Finsko je rovina – to stačí na vypálení země se vším všudy. Švédové se v horách neuživí všichni a stanou se skupinkami, pokud budou mít štěstí přežití. Divím se jim, že přijali roli vazalů USA jako my.

cablik
cablik
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  standa

Protože jsou též liberálně nemocní a naivně si myslí že je tenhle systém a USA chrání a že každý obdrží kus Sibiře s surovinami.. Ostatně Švédové za 2 sv čile obchodovali s nacisty a Finové s nimi bojovali.

Karel2002
Karel2002
před 3 měsíci

Švédsko je díky Gretě Thunbergové hlavní zemí světa bojující proti globálnímu oteplování. Včera se konečně ve Švédsku oteplilo, předtím tam bylo -43. Jinak nejen Švédsko se bojí agrese ze strany Rusů a Putina. I moji sousedé a vůbec spoluobčané tady v Praze se jí obávají. Ještě že jsme prý v NATO, říkají. Zaslechl jsem hovor… Číst vice »

vachav
vachav
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Nejen premier Německa,ale i poslední expresident (zřejmě odkopaný)podlehl primitivní rusofobii.A v tom je právě to nebezpečí,neboť kdyby takové žvásty povídali jen pitomci na Novinkách atd.,dalo by se to přehlédnout.

Karel2002
Karel2002
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  vachav

Nevím, kterého ex-prezidenta máte na mysli. Oba dva ex-prezidenti přece odsuzují “ruskou agresi”. Otázkou je, co by se s nimi stalo, kdyby to neudělali. Kdyby dál trvali na tom, že to všechno způsobil Majdan (Obama, Kerry, Biden), nedodržení Minských dohod. Domnívám se, že by šli okamžitě do vězení kvůli podpoře ruské… Číst vice »

vachav
vachav
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Specielně pro Vás! Měl jsem samozřejmě na mysli exZemana a jeho blábol o šílenci Putinovi.Takže dle Vás,pokud by toto neprohlásil,šel by nejspíše “do vězení”.Zajímavý myšlenkový pochod..P.S.A hlavně nevidím jediný důvod,proč bych se měl zastávat oportunistů a jejich myšlení.

Karel2002
Karel2002
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  vachav

Ano, klidně by ho zavřeli. Proto musel reagovat něčím úderným, aby svoje předchozí prohlášení nějak oslabil. Oni ho můžou klidně zavřít i teď, aspoň mně říkají, že to udělají. Ale co já vím, třeba už je starý. Tak už mu to tolik nemyslí. Všichni budeme staří. Zeptejte se MUDr. Ivana Davida,… Číst vice »

standa
standa
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Tak dlouho sami sebe strašíme až jsme dospěli do stadia, že jsme se sami pořádně vystrašili a ze strachu se dělají vždy hrubé chyby !

danny
danny
před 3 měsíci

Švédsko ztratilo postavení velmoci ve dvacátých letech 18. století, kdy po několikerých porážkách na zemi (Poltavská bitva byla sice největší, ale nikoliv jedinou) ruské loďstvo pod velením admirála Apraksina vymetlo jeho flotilu z Baltu. A r. 1812 přišlo definitivně o Finsko. Pak 200 let žilo ze své neutrality, byť podmíněné. Ovšem po několika sociálních experimentech se… Číst vice »

vachav
vachav
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  danny

A kromě toho jste zapoměl zmínit že mají obrovské sociální problémy s imigrační vlnou,se vzrůstající zločinností,které se jim vymykají z ruky.Takže toto může být i zastírací manévr.

Primak
Primak
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Švédové, dříve tak výbojní do celé Evropy, pak tak neutrální, že ani Hitler a jeho sviňárny jim nevadily. A teď jsou “ohroženi” Ruskem? A Finsko, které se propůjčilo k válce proti Rusku jako generálka na 2.sv.válku? Spolu s mnoha dalšími, kteří si tam chtěli to válčení s moderními německými zbraněmi vyzkoušet. I známý anglický Drakula Christopher Lee… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Milý Primaku, co vy píšete, tady v Čechách nikdo neví. Všichni ale vědí, že komunističtí Rusové přepadli před 2. světovou válkou mírumilovné Finsko a začali vyvražďovat jeho obyvatele. Proto byl SSSR vyloučen ze Společnosti národů a Anglie s Francií zvažovali pomoci Finům tím, že SSSR napadnou. Jinak Finové chtěli za svou pomoc Hitlerovi připojit ke… Číst vice »

vachav
vachav
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Samozřejmě-Finsko bylo (a možná že znovu je)fašistický stát a lokaj Hitlera. SSSR se tudíž zachoval zcela logicky a adekvátně ,ostatně zrovna tak jako 24 .února 22 na Ukrajině.Opět-dějiny se opakují.

tomaskova
tomaskova
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  danny

S jakou kořistí počítají ? Kodex Gigas už nám ukradli, tak co by ještě chtěli? 🙂

standa
standa
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Švédsko v r. 1812 nemohlo přijít o Finsko, ale pouze o území a na nich žijicími Finy se švédskou správou. Stát Finsko v té době neexistoval. Stát Finsko byl uměle stvořen carským Ruskem a Finsko mu tehdy bylo vděčné za vytvoření finské administrativy, hranice, úřední jazyk a písmo, školy a vůbec vše co souvisí se státem ! Rusko… Číst vice »

spartak
spartak
před 3 měsíci

Projel jsem si Švédsko autem a příjemně jsem byl překvapen příjemnou zemí ,bez přetížených silnic atd. Jistě ,USA jsou pozitivně vnímány např. us bouráky hlavně u mladých. Švédsko má významný zbrojní průmysl a tady je asi zakopaný pudl ,že neutralitu vem pes.

Primak
Primak
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  spartak

Bodejť by měli přetížené silnice v takové rozlehlé zemi s 10 miliony lidí?
A tam dále na sever, v zimních měsících, kdy je v těch rozsáhlých pustin i v noci vidět – ale ne človíčka – se pak dost pije. Ještě tam maj jistá omezení při nákupu alkoholu?

kutnohorsky
kutnohorsky
před 3 měsíci

Švédsko se potácí na pokraji imigrační krize. Pryč jsou doby bezpečného a celkem dobře sociálně zabezpečeného státu. Jako v mnoha dalších státech Evropy to ve Švédsku pomalu začíná bublat. No go zóny a zvýšená kriminalita začínají dělat své. Proto je třeba obyvatele strašit ještě větším nebezpečím. Co je trápení s imigranty proti daleko většímu… Číst vice »