69% pro rychlé ukončení války na Ukrajině

Podle průzkumu agentury Stem si 69% českých občanů přeje rychlé ukončení konfliktu na Ukrajině, a to i za cenu určitých územních ztrát ukrajinského území ve prospěch Ruska.

Jiří Paroubek
Jiří Paroubek

převzato

Myslím, že toto by měla být klíčová informace pro vedoucí politické činitele tohoto státu, protože více než dvě třetiny jeho občanů si “něco” přejí. V tomto případě by se jednalo o závažné politické rozhodnutí, v rozporu s vládní politikou. Samozřejmě, zajímavé by byly i některé další otázky. Např.: Kolik občanů si nyní přeje přestat s dodávkami zbraní na Ukrajinu a tím eskalovat tento konflikt?

53% občanů si přeje, aby pokračovala pomoc ukrajinským uprchlíkům. Je to ovšem nižší číslo, než jaké bylo při předchozím měření.

Takový vývoj názorů české společnosti se dal očekávat a myslím, že s postupujícím válečným konfliktem, ve kterém, jak se zdá, hrají čím dál více prim Rusové, kteří postupují na řadě úseků 1300 km dlouhé fronty, se bude počet lidí s tímto názorem ještě zvyšovat.

Bohužel, činitelé NATO zatím mluví spíše o eskalaci s tím, že stíhačky F-16, které mají být Ukrajině dodány, mohou útočit i na ruském území. Konstatuji, že činitelé NATO, jmenovitě generální tajemník v tomto případě, ale také řada šéfů států a vlád EU, projevuje ve vztahu ke konfliktu na Ukrajině stejnou lehkomyslnost, jakou v polovině roku 1914 projevovaly politické špičky rozhodujících evropských zemí: Německa, Ruska, Velké Británie a také Rakouska-Uherska. A krátce po Sarajevském atentátu na rakouského následníka trůnu se rozpoutal celoevropský a následně celosvětový konflikt, který dnes s odstupem nazýváme I. světová válka anebo také Velká válka. Výsledkem konfliktu byly miliony zmařených životů, miliony zmrzačených, obrovské materiální škody a také úplné rozbití politické struktury Evropy a světa. Důsledkem války byla bolševická revoluce v Rusku, fašismus v Itálii a s určitým časovým odstupem také nacistický režim v Německu a nová, II. světová válka.

Češi jsou jako obvykle racionální, byť dnes racionální část české společnosti představuje její mlčící většinu, za kterou se snaží mluvit jakási válečná strana, kterou vytvořila vláda pětikoalice.

Již před dvěma lety jsem volal po mírovém řešení konfliktu ve východní Evropě. K tomu nedošlo. Výsledkem jsou statisíce mrtvých vojáků, ale také desítky tisíc mrtvých civilistů, nedozírné materiální škody.

Pokud jde o Česko, výsledkem tohoto konfliktu je v důsledku růstu cen rozhodujících surovinových komodit, počínaje energetickými surovinami, zemědělskými produkty a průmyslovými kovy, obrovská inflace a razantní pokles životní úrovně českého obyvatelstva. Je dobře, že Češi začínají tyto souvislosti mezi válkou na Ukrajině a poklesem své životní úrovně vnímat. Kdo to ovšem vnímat nebude schopen, je Fialova vláda a jí podporující menšina českého obyvatelstva.

 

5 3 hlasy
Hodnocení článku
21 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 2 měsíci

Mám takový hezký zážitek z pátku od Svatého Václava, jak jsem tam do mikrofonu povídal, jak Popelku 6 x zavřela socialistická policie za protistátní činnost a teď že mu nasolili u soudu 2 měsíce za to samé, a že jsem poprvé slyšel jméno Popelka od nějaké Lídy Rakušanové, jak se čílila v roce 1988, co… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

Sundání vlajky cizí země je činnost proti státu? Kolik dostávají lidé po světě od svých soudů, když pálí americké vlajky? Jo, kdyby tu vlajku od spodu zapálil, bylo by to zajímavé divadlo. Nebýt to vlajka ukrajinská, asi by měl ve správním řízení něco dostat. ..

cablik
cablik
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

Pan Popelka za socialismu bojoval proti špatnému nepříteli a co dnes hází si popel na hlavu. Liberální tyrani ho odsoudili natvrdo do lochu má zakázanou Prahu jako nějaká štětka.

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Já mu říkal, Slávku, ty jsi dopadl, ten, kdo se tě dříve zastával, tě tě dnes tlačí do basy a tomu, komu jsi škodil, ten se tě teď zastává, ale on to přízná, on není žádný idiotský zpanštělý disident, on přízná, že to je dnes větší humus, než to byl tenkrát… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

Tak to je pane kolego naštěstí má rozum a ví kdo je horší a pokud to ti zlí dotáhnou do konce tak bude se všemi ámen.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci

Nejen v Cechach..V cele EU ..proto uz take zacali vykrikovat,ze by se nemeli ridit verejnymi pruzkumy

cablik
cablik
před 2 měsíci

Kolik mají u nás podporu válečníci tak 5% liberálních fanatiků Češi nejsou pro žádné války. Stihačky F-16 nemají nad územím kde je nejlepší PVO na světě žádnou šanci navíc s rychle vyškolenýma piloty.

skeptik
skeptik
před 2 měsíci

Jakýsi pisálek si to vyložil tak, že dvě třetiny obyvatel ČR by se podvolili Rusku.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 měsíci

Podle průzkumu řadě Rusů na základě bojkotu chybí mnoho lepších potravin, na které jsou zvyklí. Právě mi přišlo video z ruského supermarketu. Jen pití: Staropramen, Plzeň, Kozel, Becherovka, Matonka, Magnézia… Nestlé, dokonce Nutella ve všech velikostech(!!!), atd., atd.,atd. Od nás tam jsou zastoupeny. většinou ,,české” firmy zahraničních vlastníků. No to by… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 2 měsíci

Pane Paroubku, sám lépe než kdokoliv z nás diskutujících víte, že průzkumy našich agentur jsou, no jak to nazvat … Snad nás jen mají připravit na to co bude. 53% občanů si přeje, aby pokračovala pomoc Ukrajincům. Jaká pomoc? Kde? A ta druhá polovina občanů si tedy asi nepřeje vůbec žádnou pomoc.… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 měsíci

Jen pár postřehů. Desetitisíce mrtvých civilistů, masivní nálety na město, jeden mrtvý dva zranění. Při masivním útoku být cynik , bych očekával min. stovky mrtvých civilistů. A to je stále. Pak bych věřil. Želenský hlásil, že u Mariupolu zahynulo deset tisíc civilistů. Nakonec se to scvrklo na dvě stovky zabitých fašistických hrdlořezů, kteří… Číst vice »

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 2 měsíci

Je otázkou, co byla ta otázka? Mně jednou zavolali, je to tak rok a půl, z nějaké této průzkumové agentury a ptali se mě, jestli si myslím, že Ukrajincům dodáváme dost pomoci a nebo bychom jim té pomoci měli dodávat ještě více, a já jsem řekl té dámě na telefonu, tak tam zaškrtněte, že bychom… Číst vice »

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

Tak jsem řval u Sv. Václava o Čermákovi, Tušlovi, učitelce Bednářové, a nově o Popelkovi, kterému minulé úterý napařili 2 měsíce natvrdo, ale zapomněl jsem říci, že na rozehřátí davů jsem pustil hit, ” A můžete se spolehnout..”, jak Yngland Hrušková rozsekala ten slavný projev Fialu, jak se můžeme spolehnout, jak tu společně budeme bohatnou z růstu… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

Buďte rád, že vás ještě pořád nezavřeli či vás rozzuřený, uvědomělý pražský lid alespoň nezlynčoval za tiché asistence policie. Pražáci (údajně lidé s nejvyšším IQ v republice) jsou totiž i ti největší násilníci v republice, horší než dávní holohlaví skini s noži a řetězy. V roce 1992 násilně rozháněli shromáždění za referendum o zachování společného státu, v roce 2001 se… Číst vice »

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

já to vím, já jsem si pochodil Prahu se stánkem Vitáskové, já vím, co jsem v které části Prahy zažil, před Hlavním vlakovým nádržím, to jsem byl jako mezi svými. Teď jsem našel fotku, jak jsem stál u sochy Koněva zakryté plachtou s transparentem “Koláři, jsi prase”. A dnes se divím, že jsem to… Číst vice »

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

já jsem si tam vzal známého v pátek k tomu Svatému Václavovi s foťákem a říkám mu, stůj tady opodál, ale jak uvidíš, že na mě někdo začne dorážet, tak ho hned vyfoť, já jsem měl vyhozenou ruku v ramene a zlomenou ramenní kost na pravém rameně, já bych ještě ránu někomu po papuli pravou rukou nezvládnul.… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

A nevyhrožovali i vám, že vás zavřou?

Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci

Pane Paroubku, někdy před rokem nám agentury pro výzkum veřejného mínění tvrdily, že 90% českého obyvatelstva miluje Zelenskeho a nenávidí Putina resp. “rusáky”. Těch 10%, které bylo “proruské” a “proputinovské” se k tomu stydělo přiznat, protože by šlo okamžitě do vězení či by bylo zlynčováno Zelenskeho přívrženci. Zároveň těch 90% odmítalo jakékoliv vyjednávání s Putinem… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Na občanech našeho malého státečku vůbec nezáleží. V rukou to má Biden a další západní lídři, ale hlavně Biden a americká vláda. Pak bude záležet na výsledku amerických prezidentských voleb. Ale asi ani i v případě vítězství republikánského kandidáta to nemusí znamenat konec války, protože v Republikánské straně USA, stejně jako v Demokratické straně USA, převažují nepřátele… Číst vice »

Primak
Primak
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

A co teprve nejnovější průzkumy lidí na Ukrajině…