Kompenzace je matkou provokace. Západ chce i nadále odebírat ruský majetek

Ruský ministr financí Anton Siluanov byl klidný, ale rozhodný. ” Sledujeme rozhodnutí západních zemí. Ani my nemáme o nic méně zmrazených aktiv. Na jakékoli operace s našimi aktivy odpovíme symetricky,” řekl.

Vladimir Skačko
Vladimir Skačko

A tato slova byla zřejmě i odpovědí Ruska na snahu kolektivního Západu nejen odebrat ruská aktiva v hodnotě téměř 300 miliard dolarů, jež jsou na Západě zmrazena, ale dokonce je pustit do války v rámci speciální vojenské operace (SVO). Samozřejmě proti Rusku, formou zbraní pro Ukrajinu.

To dokonale zapadá do paradigmatu akcí Západu v posledních měsících, kdy se speciální vojenská operace začala vyvíjet podle ruského scénáře, přičemž ruské ozbrojené síly systematicky a metodicky likvidují ukrajinskou armádu a současně s ní i poradce a instruktory NATO, kteří se krčí pod jejím pláštíkem.

Na jedné straně chce Západ všemi možnými způsoby vyprovokovat Rusko ke stejnému druhu brutálních odvetných akcí, které spadají zcela jednoznačně do kategorie zločinů proti lidskosti. Těch akcí, jež předvádí prohrávající Ukrajina a její ozbrojené síly – ostřelování mírumilovných měst a vesnic, nespočet obětí mezi civilním obyvatelstvem, ničení sociální a ekonomické infrastruktury, jež absolutně nesouvisí s válkou atd. Ukrajinská armáda již neodvádí pozornost Ukrajinců od vlastních neúspěchů na bojišti jen ostřelováním nových i starých ruských území, ale nestydatě se mstí za své porážky, snaží se zastrašovat a vyvolávat protesty proti státním orgánům uvnitř Ruska.

Jedná se o jednoznačný přechod ukrajinských ozbrojených sil k vojensko-politickému teroru jako hlavnímu prostředku k dosažení svých cílů. A Kyjev chce, aby ruské ozbrojené síly jednaly stejným způsobem. Pak totiž bude možné šířit po celém světě lživé informace o “ruských zvěrstvech” a ospravedlňovat tím barbarské akce Kyjeva. Všechno je tak primitivní a tak banální, ale tam – v “zahradě” pro “zlatou miliardu”- jsou si jisti, že primitivové žijící v okolní “džungli” jsou hloupí a ničemu nerozumějí. Je to zřejmý blud, předzvěst konce právě pro tuto “miliardu”, ale oni si to fakt myslí. A tak tlačí, šikanují, provokují.

Na druhou stranu však Západ pochopil, že nemůže přehrát Rusko ani na bojišti, ani v Rusku samotném tím, že zastaví a zničí jeho ekonomiku sankcemi. A že válka je velmi drahá. Ale pokud se v případě Ruska jedná o otázku jeho bytí a nebytí – a je připraveno platit, lakotní západní “dijači” (představitelé –  z ukr.) začali přepočítávat peníze a jejich zdroje, jež by jinak na Západě nikdy nebyly.

Ruská aktiva, jež Západ zmrazil hned po začátku SVO, jim připadají jako nečekaná výhra. Už v říjnu 2022 vedoucí představitelé EU pověřili Evropskou komisi, aby připravila návrhy, jak zmrazená aktiva využít. Vymysleli dokonce elegantní záminku – “financování obnovy Ukrajiny”. Ve skutečnosti by vše bylo použito na válku s Ruskem.

Právě na virtuálním summitu G7, který se konal v neděli, americký prezident Joe Biden opět aktivně nastolil téma využití zmrazených ruských aktiv pro potřeby Ukrajiny. Následoval ho britský premiér Rishi Sunak, který ještě den předtím v článku pro deník The Times vyzval partnerské země k větší odvaze při zabavování zmrazených ruských aktiv.

“Začněme tím, že vezmeme miliardy na úrocích, které tato aktiva generují, a pošleme je na Ukrajinu,” napsal. A stále se přimlouval za to, aby Západ rozhodně našel legální způsoby, jak tato aktiva zabavit a peníze předat neonacistické Ukrajině. A pak vyzval “spojence”, aby Kyjevu nadále poskytovali vojenskou pomoc, včetně dalekonosných zbraní a rozšíření protiruských sankcí.

Celý problém však nespočívá jen v Sunakově pochybném IQ, ale také v tom, že Západ zatím nedokázal najít právně bezchybné zdůvodnění pro zabavení ruského majetku, aniž by porušil základní kámen celého západního života – nedotknutelnost soukromého vlastnictví. A také – aby bez zásadního reputačního a obchodního úderu celému finančnímu a investičnímu systému Západu, nebyly podkopány jeho základy.

Kdo do něj, proboha, bude investovat peníze, když je (peníze) bude možné zkonfiskovat podle rozmaru politizujících idiotů? Správně, málokdo. A rozhodně to podkope hlavní západní měny – dolar a euro, což chápou všechny střízlivě uvažující postavy na Západě. Například agentura Bloomberg uvedla, že Londýn a Washington trvají na úplné konfiskaci ruských aktiv a Kanada je připravena vše cholericky podpořit. Paříž a Berlín jsou však proti, nechtějí vytvořit nebezpečný precedens, který by mohl mít negativní důsledky i pro euro.

Od února 2022 Západ nedělá nic jiného, než že hledá právní ospravedlnění pro zabavení majetku. Dokonce byl připravován jakýsi rámcový univerzální zákon, který by byl vhodný pro všechny země. Pak se začalo mluvit – opět o jakémsi – “mezinárodním tribunálu”, který by Rusko žaloval a odebral mu aktiva. Ale nic z toho nebylo.

Usnesení Rady Evropské unie z 12. února 2024 však oficiálně umožňuje použít výnosy ze zmrazených devizových rezerv Ruska pro případné financování Ukrajiny. Toto nařízení ukládá evropským centrálním depozitářům cenných papírů, jež drží aktiva ruské centrální banky v hodnotě vyšší než 1 milion eur, povinnost evidovat zisky z těchto peněz a uchovávat je odděleně. Je jim zakázáno jakkoli nakládat s čistým ziskem. Musí se odvádět do zvláštního fondu, odkud peníze poputují na Ukrajinu.

Další eurohujeři byli také pěkně rozjařeni. Například předseda zahraničněpolitického výboru německého Bundestagu Norbert Rettgen vyzval ke konfiskaci ruského majetku a navrhl, aby se odpovídající zákony jmenovaly zákony Alexeje Navalného, který zemřel ve vězení a nyní se z něj aktivně dělá “opoziční ikona”. “Západní země zmrazily ruská státní aktiva ve výši 300 miliard dolarů. Tyto peníze musí být zkonfiskovány na financování obrany a obnovy Ukrajiny. Je to složitá otázka mezinárodního práva, ale je to otázka elementární spravedlnosti. Navrhuji, aby se zákony, které tuto konfiskaci povolují, nazývaly Navalného zákony,” vyzval německý aktivista.

G7 je však ve svém prohlášení na summitu stále opatrná. Na jedné straně nadále provokuje Rusko tvrzením, že Západ ponechává ruská aktiva zmrazená do doby, než dojde k odškodnění – reparacím za škody způsobené Ukrajině speciální vojenskou operací. “Potvrzujeme, že v souladu s našimi právními systémy zůstanou ruská suverénní aktiva v našich jurisdikcích zmrazena, dokud Rusko nezaplatí za škody, které způsobilo Ukrajině,” uvádí se v prohlášení G7.

A slovo “kompenzace” se stalo novým západním čipem-výmluvou pro snahu okrást Rusko. G7 zároveň uvedla, že bude i nadále usilovat o univerzální právní zdůvodnění zabavení ruských aktiv, a uvítala přijetí právních aktů EU týkajících se mimořádných příjmů centrálních depozitářů cenných papírů držících zmrazená ruská aktiva a dalších kroků “k zajištění jejich využití v souladu s platnými smluvními závazky a platnými právními předpisy”.

Další etapou, v níž se Západ pokusí buď zamáznout krádež, nebo nakonec Rusko přímo okrade, bude summit G7 v italské Apulii, který je naplánován na 13.- 15. června 2024. Ministři G7 mají za úkol poskytnout aktuální informace o možnostech využití zmrazených ruských aktiv na podporu Ukrajiny v souladu s evropskými právními systémy a mezinárodním právem.

Aby mezitím nepadaly Kyjevu kalhoty a – nedej Bože – aby dokonce nezůstal jen ve spodkách, rozhodl se Západ, zejména EU, živit neonacisty z 50 miliard eur, které EU nedávno slíbila poskytnout Ukrajině na příští čtyři roky. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, která přijela do Kyjeva v den druhého výročí SVO, 24. února po setkání s ukrajinským premiérem Denisem Šmygalem na své stránce na sociálních sítích uvedla, že EU poskytne Kyjevu první 4,5 miliardy eur pomoci v březnu.

Jedná se o první tranši nového programu pomoci Ukrajině, který byl schválen 1. února letošního roku. “První splátka ve výši 4,5 miliardy eur dorazí v březnu. Diskutovali jsme i o tom, jak se vypořádat s ukrajinským exportem a vyřešit problémy na pozemní hranici,” napsala Ursula a netajila se ani tím, že probírali během schůzky se Šmygalem  spolupráci v oblasti obranného průmyslu.

Tyto eurodotace budou vynaloženy právě na vyzbrojování Ukrajiny pro válku s Ruskem. Tak to nařídil americký “strýček Sam”. A to navzdory tomu, že se EU stále snaží tvářit jako dobrák ve špatné hře. Například Olivér Várhelyi, evropský komisař pro sousedství a rozšíření, prohlásil, že až Kyjev dostane první eura z 50 miliard, začne se v zájmu zachování hladkého chodu věcí pracovat na plánu “peníze za reformy”, podle něhož obdrží Ukrajina zbývající tranše ve čtvrtletních splátkách.

To znamená, že “peníze na reformy” se stanou stejnou záminkou pro pomoc Kyjevu, jakou byly dříve “univerzální zákony k potrestání Ruska za agresi”, “mezinárodní tribunál k zabavení majetku” nebo ” kompenzace škod”. To vše je informační šum, lži k ospravedlnění neoprávněné pomoci, hromadění podvrhů a informačních simulaker.

Situace však vypadá spíše tak, že se strany v konfrontaci o majetek dostávají do cílové rovinky. A Rusko má velkou šanci přinejmenším neprohrát, ne-li vyhrát. Budeme-li věřit ministru Siluanovi, Rusko finančně neprohraje, pokud na oplátku odebere západní aktiva. No a co budou dělat na bitevních polích s Ukrajinci a jejich západními lokaji ruská vojska, to dokazuje celkový průběh speciální vojenské operace.

**

Vladimír SKAČKO, UKRAJINA.ru (14:37 26.02.2024), pro Novou Republiku vybrala a z ruštiny přeložila: PhDr. Jana Görčöšová

*

Vážení čtenáři, texty, které přejímáme a překládáme z jiných zdrojů, sice nemusí vždy odpovídat názoru redakce, ale uveřejňujeme je proto, aby vyvažovaly jednostrannou ulhanost a překrucování českých médií a ukázaly jiné pohledy na společenské porblémy. Věříme, že naši čtenáři to chápou a proto náš web v hojném počtu navštěvují.

Děkujeme i za podporu finančními dary na konto FIO banky: 2300 736 297 / 2010

*

 

5 3 hlasy
Hodnocení článku
14 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 měsíci

Evropa není svět. Ukrást ruský majetek bude varovat ostatní světové státy, buďme obezřetní ve spolupráci s Evropu, aby jsme nedopaly jako Rusové. Nevím, co by bylo, kdyby se tohle stalo Číně. Začíná být doba, kdy už si mnohé státy před těmi evropskými a USA na rpdel nesednou(Afrika , J.Amerika). Odvrací se i ty… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci

Myslím, že i kdyby všechny země NATO poslaly na frontu všechny své vojáky, nic by se nezměnilo. Ani střely s dalekým doletem by nic nezmohly. Zabili by sice plno žen a dětí, ale ti zlí Rusáci by se ještě více namíchli. Ve 2. světové válce proti SSSR bojovalo nejen Německo, ale i Itálie, Maďarsko, Rumunsko,… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Vzdycky je to o motivaci..Oni tenkrat i ted vedeli,ze jsou ohrozeni a tedy musi spolupracovat…My jasne vime,ze ohrozeni nejsme..Nas ohrozuji jen zajmy miliardaru…

Praded
Praded
před 2 měsíci

Emerika už nechce tam nic kupovat, tak už nechce ani nic platit. Co chtěly už koupily. Teď de o to, dostat EU do situace, kdy bude nucena vše co potřebuje koupit, kupovat v emerice za výhodné ceny.

mikkesh
mikkesh
před 2 měsíci

Myslím, že dříve nebo později někdo na západě navrhne vypustit balonek, ústy a činy toho nejblbějšího poskoka, aby se v jednom členském státu EU zkusila konfiskace Ruského majetku, jestli opravdu bude z Ruské strany reagováno recipročně. Kdo začne je nasnadě. Snad si je president Putin vědom toho, jakého imbecila jsme si zvolili, neskočí… Číst vice »

standa
standa
před 2 měsíci

Dnes jsme svědky bezprecedentní lživosti a nenávisti v mediích a “našich” politiků !
Chtějí 3.světovou válku ! Odveta Ruska bude krutá a rychlá ! Jestli Rusko pro začátek ukáže těm, co pošlou vojska NATO na Ukrajinu oficiálně Kinžaly v jejich hlavních městech nebo elektrárnách, pak musíme nadávat jen sami sobě za naši bezprecedentní eskalaci !

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  standa

Ja uz toho taky mam dost…Mel by jim nekdo uz vysvetlit,ze hrdina neni ten,co si sam leta po svete a nechava se oplacavat,ale ten, kdo sve lidi pred valkou uchrani

cablik
cablik
před 2 měsíci

A co se divíte to dělá západ celou svoji existenci že okrádá jiné země dnes USA kradou Syrskou ropu a proto také toho mají ostatní země dost. Rusové se těmi penězi nenechají rozhodit stejně jako sankcemi.

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 2 měsíci

To Fiala se ani nezabýval přemýšlením nad nějakým legální důvodem pro ukradení peněz českých střadatelů ve Sberbance, sebral je, a vymalováno. Do dneška jsem ze svých peněz v bance nedostal ani korunu, ale to si Fialo ještě vypiješ. Zítra jdu řvát do megafonu před užitečného idiota této vlády, a to je Česká národní… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

Fiala s agentem Pávkem zatím mohou úplně všechno. Vykašlete se na peníze, buďte rád, že jste zatím na svobodě a že jste nedostal nějakých 40 let vězení za podporu terorismu.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci

Nedaji si pokoj a nedaji..Pak se budou divit,co tim spusti…Dodnes nemohou prijit Kube na jmeno a pritom si vzala jen sve…Az to udela kazdy,prijde svet o dost miliardaru ( ne,ze by mi to vadilo)

adam
adam
před 2 měsíci

Naši “spojenci” si čím dál víc hrají s ohněm. Dnes dokonce francouzský prezident Macron vyhrožoval, že “některé země NATO” mohou poslat pozemní vojska na pomoc Ukrajině. Nespecifikoval, o jaké země se má jednat, ale jeho země to asi nebude, to by jej totiž Francouzi vykopali z prezidentského paláce…Pokud si ale Makronek chce hrát… Číst vice »

standa
standa
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  adam

Fiala to věděl a musel o tom jednat! Asi tajně, ale Fico s tím udělala krátký proces a řekl to všem přes televizi po schůzce bezpečnostního výboru ! Za pravdu se jinde dávají bany – viz např. Parlamentní listy !

Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  adam

No a co? Ať Macron pošle Francouze, konečně se pak LePenová stane prezidentkou. Pokud pošle Fiala s Pávkem na frontu nějaké Čechy, budou to spíše mladší lidé, voliči vládní pětikoalice. Přišli by tím o své voliče. Možná ale pošlou do války důchodce, aby se jim ještě více pomstili, když je předtím okradli. Kdo… Číst vice »