Peking podpořil Moskvu. Světový řád se mění

Čína vyslala do celého světa jasný signál, že bude bojovat proti americké hegemonii společně s Ruskem. První vystoupení na veřejnosti a první vnější kontakt nového ministra obrany Čínské lidové republiky Dong Juna se uskutečnil s jeho ruským kolegou Sergejem Šojgu.

Jaká konkrétní rozhodnutí ministři učinili, je samozřejmě tajemstvím, které by západní zpravodajské služby opravdu rády znaly. Čína a Rusko se však rozhodly všechno neskrývat.

Admirál u kormidla

Poprvé v historii Číny stojí v čele ministerstvo obrany admirál. A to není náhoda. Je známo, že Peking rozvíjí své námořnictvo kolosálním tempem, protože bez námořnictva Spojené státy tuto exportně orientovanou zemi rozdrtí.

Historie znala pouze jednoho slavného námořního velitele z Číny. To byl admirál říše Ming Zheng He, který žil v letech 1371-1435. Jeho flotila byla ve vodách Tichého a Indického oceánu obávaná. Čínské lodě byly velké a dobře vyzbrojené. Koneckonců, už dávno je jasné: „Co bylo, to i bude; a co se dělalo, se bude dělat a nic není nového pod sluncem”.

Je zajímavé, že Dong Jun svého času studoval v Moskvě na Vojenské akademii generálního štábu. Své myšlenky vyjadřuje tak, že ruskému člověku je vše naprosto jasné. Jeho jednání se Šojgu plně naznačuje hluboké přátelství mezi armádami ČLR a Ruska.

Budeme efektivně realizovat důležité dohody mezi čínským prezidentem Si Ťin-pchingem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem ve vojenské sféře, „společně posouvat vztahy mezi armádami obou zemí na vyšší úroveň“ ve jménu regionální a globální bezpečnosti a stability.

“Otevřeme novou stránku spolupráce mezi našimi dvěma armádami, tato spolupráce má seriózní perspektivu. Hovoříme o ochraně společných zájmů obou zemí a prohlubování strategické součinnosti mezi oběma armádami. Vojáci ČLR a Ruska jsou povinni rozhodně reagovat na globální výzvy, neustále posilovat strategickou vzájemnou důvěru, neustále rozšiřovat praktickou spolupráci, posouvat vztahy mezi armádami obou zemí na vyšší úroveň, hrát důležitější roli v prohlubování komplexní strategické koordinace Pekingu a Moskvy a v udržení globální bezpečnosti a stability,“ uvedl čínský ministr.

Přátelství a spolupráce

Admirál nazval Šojgua „starým přítelem národa a armády Číny“.

Dong Jun také učinil řadu zvláště důležitých prohlášení.

Ujistil, že Čína bude nadále podporovat Rusko v ukrajinské otázce a čínské úřady neopustí podporu Ruska v ukrajinské otázce, navzdory tlaku USA.

Spojené státy a Evropa podle něj nadále vyvíjejí tlak na čínskou stranu, ale ani v současné situaci se Peking nechystá opustit zavedenou politiku a hodlá pokračovat v normální rusko-čínské spolupráci, (TASS).

Šéf čínského obranného resortu především otevřeně zdůraznil, že Čína v konfliktu s Ukrajinou nehraje roli prostředníka mezi Moskvou a Kyjevem s nejrůznějšími efemérními mírovými plány, ale je spojencem Ruska.

“Poskytli jsme vám podporu ohledně ukrajinské otázky, a to navzdory skutečnosti, že Spojené státy a Evropa nadále vyvíjejí tlak na čínskou stranu. Dokonce i obranná spolupráce mezi Čínou a Evropskou unií [byla] napadena, ale my to nezměníme ani kvůli tomu nechceme opustit zavedenou politiku. A neměli by a nebudou moci zasahovat do normální rusko-čínské spolupráce,“ řekl Dong Jun.

Admirál řekl, že Západ v čele se Spojenými státy se snaží Rusko izolovat, ale ČLR to nedovolí a Moskvě pomůže. Kromě toho Peking „cítí silnou podporu Ruska v otázce Tchaj-wanu a v dalších záležitostech souvisejících s klíčovými zájmy Číny“.

„Spojené státy neustále míří na Čínu a Rusko, snaží se udržet si svou hegemonii ve světě, historie a realita ukazují, že hegemonie bude poražena,“ zdůraznil Dong Jun.

Z tohoto důvodu Peking a Moskva „musí nést odpovědnost hlavních mocností společně“ a společná strategická spolupráce je pilířem zachování světového míru.

Rusko je solidární

Vztahy mezi Ruskem a Čínou nyní prožívají nejlepší období vztahů v celé své historii a koordinace úsilí mezi Moskvou a Pekingem má stabilizační účinek na mezinárodní situaci, oznámil ruský ministr obrany Sergej Šojgu během jednání s čínským ministrem obrany Dong Junem. Poznamenal, že úsilí Ruska a Číny také pomáhá snížit potenciál konfliktu, (TASS).

Šojgu potvrdil, že země mají společné aspirace. Zdůraznil, že rusko-čínské vztahy ve vojenské oblasti se neustále rozvíjejí ve všech směrech. Na souši, na moři i na nebi jsou pravidelně prováděny společné operační a bojové výcvikové činnosti a úspěšně se nacvičují bojové výcvikové mise různé úrovně složitosti.

Ruský ministr obrany doufá v „co nejužší a nejplodnější spolupráci“ s Pekingem. Je přesvědčen, že dialog mezi šéfy resortů poslouží k dalšímu posílení rusko-čínského strategického partnerství v oblasti obrany. Šojgu je rád, že vztahy mezi oběma zeměmi zažívají nejlepší období ve své historii.

Šojgu poblahopřál Dong Junovi k jeho jmenování do funkce ministra obrany Číny. Popřál svému kolegovi „úspěch v jeho odpovědné pozici při obraně vlasti, posílení její obranyschopnosti a další modernizaci Lidové osvobozenecké armády Čínské lidové republiky“.

Poznamenal, že Dong Jun už má zkušenosti s interakcí s ruskou armádou, a to samozřejmě přispěje k rozšíření vojenské spolupráce mezi mocnostmi. Moskva a Peking se zavázaly realizovat všechny dosažené dohody, které naznačují dlouhodobé cíle v oblasti rozvoje a bezpečnosti.

Čínská strana byla překvapena, že ruský ministr obrany Sergej Šojgu v rozhovoru s šéfem čínského ministerstva obrany Dong Junem použil oslovení „milý soudruhu“.

„Na začátku konverzace Šojgu oslovil admirála Donga frází „milý soudruhu“ a pak ho pozdravil v čínštině,“ uvádí RIA Novosti s odkazem na 163.com.

V Pekingu byli Šojguovou frází velmi mile překvapeni, protože věděli, že se v Rusku nepoužívá tak široce jako v Sovětském svazu. 163.com také poznamenává, že Šojgu působí dojmem muže, který používá málo slov, ale ukázalo se, že je to dobrý diplomat.

Je třeba poznamenat, že „Šojgu byl nadšený jmenováním Donga čínským ministrem obrany a připomenutí jeho studií v Rusku umožnilo navázat vřelou atmosféru mezi oběma stranami během komunikace“.

Na cestě do multipolárního světa

Nyní jsou ve světě tři klíčové síly – Spojené státy, Čína a Rusko. Evropská unie, která rovněž aspiruje na vedoucí roli, je příliš amorfní a s největší pravděpodobností nebude mít dlouhého trvání.

Dá se konstatovat, že o osudu světa budou rozhodovat především tři hlavní geopolitičtí hráči. Pokud Rusko a Čína vystupují jako jednotná fronta, Amerika nemá šanci zachovat si hegemonii, tedy žít na úkor ostatních. Spojené státy to zatím nechápou, ale úkolem Moskvy a Pekingu je jim to jasně vysvětlit.

Ani Rusko, ani Čína se nehodlají chopit světové nadvlády. Postačí multipolární svět, ve kterém zaujmou své místo Indie, arabské a latinskoamerické země, státy jihovýchodní Asie, africký kontinent a samozřejmě Evropa (která musí znovu získat svou suverenitu). Nakonec z takovéto spravedlivé situace budou mít prospěch všichni, včetně obyčejných Američanů, kteří si již začínají uvědomovat, jak slepou uličku Bílý dům následuje.

**

zdroj: https://1url.cz/Fu0VX, překlad Pokec24 (Janinna)

*

Redakce Nové Republiky děkuje všem dárcům, kteří vědí, že nežijeme ani z reklam ani ze sponzoringu, a proto nám zaslali na účet zapsaného spolku Nová Republika peněžní dary.

Fiobanka: 2300 736 297 / 2010

Velmi si vaší pomoci vážíme. Zaslané prostředky slouží k realizaci našich seminářů a panelových diskuzí a konferencí, k jejich audiovizuálnímu záznamu, tvorbě podcastů a zveřejnění a k rozšíření činnosti a působení spolku Nová Republika.

*

4.9 13 hlasy
Hodnocení článku
18 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 měsíci

Peking podpořil Moskvu. A já dnes čtu ve zprávách jak se proradný Putin chystá Čínu napadnout. Průhledná, hloupá až idiotská snaha hodit mezi oba státy vidle…

Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

On chce Putin zabít dvě mouchy jednou ranou, zabrat území nejen Ukrajiny, ale všech členských států NATO a zároveň zabrat celou Čínu. Prostě magaloman. 🙂

standa
standa
před 2 měsíci

Perfektní objasnění kdo je kdo a spolupracují ! Jen tihle 2 jsou zárukou, že se to nezvrátí ! Anglosasové si musí zvyknout, že místo u velkého stolu již není jejich výsadou ! Kde budou sedět si budou muset zasloužit, jinak budou sedět na zemi – což potřebují jako koza drbání po letech čerpání… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 měsíci

Osobně nevěřím, že by šli Američani do horkého střetu s Čínou. Nesmí se zapomínat na to, že Čiňani mají v USA mnohamilionovou armádu – pátou kolonu osadníků a tak i různé vazby, jak obchodní, tak rodinné na svou bývalou zem…. I Číňan z 10 kolena je hrdý na svůj původ a udržuje se svou zemí všemožný styk.… Číst vice »

standa
standa
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Ukrajinci nejsou zase tak zbabělí jak se to jeví, jen nechtějí bojovat za udržení majetků oligarchů ? Proč by měli bojovat za oligarchy, když to jsou právě oni co jim zhoršují život , ať už na Ukrajině nebo v zahraničí. Nám se se také zahraniční oligarchové serou do života a proto nerozhodujeme… Číst vice »

Anonym
Anonym
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  standa

Ukrajinci nechtějí v této válce umřít. Pro takovou oběť musíte mit pádný důvod. A ten, myslím, nemají.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  standa

Stando, ono záleží na úhlu pohledu, jak se na utečence díváte. Pro některé to jsou hrdinové, kteří k velké radosti Rusů nechtějí válčit za Zelenského a jeho rodinu A my Rusům zadržujeme živou nepřátelskou sílu navíc hostitelské země jsou jimi dojeny. Pro některé zrádci, kteří klidně nechají svou zemí vykrvácet akorát umí šermovat… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci

Americka arogance prinesla vysledky

cablik
cablik
před 2 měsíci

Na seznamu byl včera článek jak se chystá Rusko bojovat s Čínou. Jim nic jiného nezbývá než spolupracovat. Nejdřív by zničili Rusko a potom Čínu jistě si to uvědomují.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Njn..jejich propaganda je cim dal tupejsi

cablik
cablik
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Oni budou lhát až do úplného konce jsou šílení a posedlí mocí.

standa
standa
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

To byly plány do r. 2014 a uběhlo 10 let ! Doba se změnila. Anglosasové udělali to, před čím Kissinger varoval – dali dohromady Čínu s Ruskem ! Od Anglosasů je to pokus nahlodat spolupráci s Čínou. Čína si je vědoma, že by po Rusku byla na řadě ona ! Takže za mne Rusko-Čína… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  standa

Správně kolego to je i můj názor a Čínská ekonomika lidské zdroje plus Ruské nejlepší zbraně a jejich zdroje to nelze porazit.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 měsíci

Už několikrát jsem varoval při jednáních s Čínou. Vždy neuvěřitelně zdvořilí, nikomu nic neodmítnou ale pak si to stejně dělají po svém a to co jim vyhovuje. Neradi podepisují nějaké smlouvy a dohody Až budou jednat s ministrem obrany USA, tak to bude zase o něčem jiném….

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Oni se jen rychle uci..Kdyz to vezmete,tak tato jeste pred 30 lety velmi chuda zeme,mela byt vyuzivana jen jako zdroj levne pracovni sily.A oni to dokazali obratit ve svuj prospech

Praded
Praded
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Zato vůdci Euroatlantických civilizací podepíší cokoliv a potom si udělají co jim vyhovuje. Mnichovská dohoda je pro nás nejzářivějším dokladem. Slib nerozšiřování NAHOVNO, největším podvodem tisíciletí.

vachav
vachav
před 2 měsíci

Je to sice smutné,že se svět dostal do tohoto konfrontačního stavu(vinou anglosasů a USA),ale tomuto je třeba fandit,jinak ten pruhovanej parazit nedá pokoj.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  vachav

Take tomu fandim,protoze to,co se ” tady” deje je uz neunosne …Plne pusy demokracie,ale nesmite mit vlastni nazor,jinak vas ustekaji,spolecensky znici a nebo dokonce zavrou …Nesnasim uniformitu…je tupa