Slováci se nepoučili

Jindřich Kulhavý
Jindřich Kulhavý

Boj o post slovenského prezidenta postavil do závěrečného duelu proti sobě vítěze prvního kola liberála Korčoka a o něco menšího příznivce Západu Pellegriniho. Což připomíná situaci u nás, kdy se utkali těžce proamerický a prounijní Petr Pavel a zase ne tak o moc menší antirusky a ,,proevropsky“ uvažující Andrej Babiš. Čímž byly tady i na Slovensku eliminovány jakékoliv snahy vrátit do politiky slušné vztahy a konstruktivní diskuzi. Tady nakonec vyhrálo zlo v osobě Pavla, u našich sousedů to dotáhne do konce při plánované neúčasti voličů třetího Harabína k vítězství válečný štváč Korčok a vznikne tím patová situace v celé jejich politice. Co vymyslí Fico, to vetem ocení nový prezident.

Voliči Harabína se sice nabízí jako výpomoc Pellegrinimu, ale pokud je Harabín nevyzve k podpoře vládního kandidáta, což asi neudělá, je rozhodnuto. Západ Slovenska se totiž cítí být stabilním partnerem EU a především Bratislava ukazuje, jak zmanipulovaní obyvatelé velkých hlavních měst jsou. Je to stejné, jako v naší Praze. Vysoká koncentrace vysokoškoláků, umělců, sídel zahraničních koncernů a státních úředníků způsobuje totální vymytí mozků a ztrátu smyslu pro realitu. Navíc se po neúspěchu Šimečky v parlamentních volbách tamní liberálové zmobilizovali, netříštili síly a výsledkem je šokující a více jak 5% náskok Korčoka před druhým kolem. Je strašidelné, jaký vliv mají lidé typu Vašáryové, Dzurindy a řady dalších umělců a médií na myšlení lidí žijících v Bratislavě.

Jestliže Fico udělá vše pro nezatažení Slovenska do příprav na válku, což nebrání přejezdu Slovenska vlakům se západní vojenskou technikou, pak Korčok bude jeho protiváhou a bude se snažit zapojit Slováky do čehokoliv, co bude namířeno proti Rusku, ale i proti sousednímu Maďarsku a Orbánovi. Prezidentské volby jsou tak varováním i pro nás. Nenávist vůči vládě Petra Fialy je v ČR vnímána na sociálních sítích, v diskuzích mezi lidmi i v dění v Parlamentu, nicméně opravdu se tyto nálady promítnou nejdříve do evropských, a později i do parlamentních voleb? Pětikoalice má na své straně média, eurounijní peníze, a i když se to nezdá, stále ji veřejně preferuje třetina obyvatelstva. Uvědomíme li si, jak zdatně umí pětikoaliční kandidáti před volbami lhát a blafovat, čímž i s podporou mainstreamu zmanipulují část nerozhodnutých voličů, není změna u nás nijak jistá. A navíc Praha.

Jestliže Petr Pavel těsně porazil Andreje Babiše, přestože bylo evidentní, že je bezprecedentní sluha Západu (což by byl Babiš také, jen o chloupek menší), pak se nakonec to samé může opakovat i v dalších našich volbách. Na Slovensku v těch parlamentních liberálové zaspali. Matovič a Šimečka byli svým přihřátým vládnutím skutečnou ostudou, ale kdyby prounijní a protiruské síly nasadily proti Ficovi jiné neprofláknuté tváře, asi by Slovenko dále pokračovalo ve starých kolejích. Liberálům to došlo pozdě a nyní tedy vsadili na jednoho ze svých řad a Korčoka vynesli k vítězství v 1.kole. To druhé bude mít možná dost usnadněné a Slovensko tím promarní šanci na změnu.

Vrátíme se ještě k nám. ANO není ničím jiným, než další liberální stranou se zaměřením na Západ. V podstatě je na stejné vlně jako ODS a s výjimkou Petra Fialy a pár dalších současných předáků modroptáků či Pavla Novotného by si navzájem rozuměli. Jejich rétorika je probruselská, protiruská a k demokracii má stejně daleko. Babiš není zdaleka čistý, stejně, jako Fiala a pár dalších motajících se v kauzách kolem kampeličky a Dozimetru. Prozatím jakékoliv dohodě mezi ANO a ODS brání partnerství občanských demokratů s bezvýznamnou stranou Top09 a se skomírající KDU-ČSL, ale v podstatě se toto může po volbách změnit. Nezapomeňme, jakých lopingů jsou naši politici schopni. Jen naivní občan má radost z vysokých preferencí ANO a věří v jejich schopnost změnit dění u nás. Je to jen komedie pro lidi.

Kdyby tomu tak nebylo, tlak na vyšetření kriminality vedení Pětikoalice by byl mnohem intenzivnější. Bohužel, skutečná opoziční síla je roztříštěná, slabá a nejvýrazněji se projevuje na sociálních sítích, nikoliv ve volebních místnostech.  Slováci ukázali, že ani u nich není změna směru prioritou. Nakonec se možná ukáže, že zvolení Fica byly jen podceněním soupeře a nedůslednost tamních liberálů. Nápravu však zjednali obratem.

*

Jindřich Kulhavý, iNadhled

3 6 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
12 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
toto
toto
před 1 měsícem

Vidím to více optimisticky. Voliči Harabina a několika dalších politiků sice neprosadili svého kandidáta do 2. kola, ale jejich síla je poměrně velká. Jsem přesvědčen, že 2. kolo s převahou vyhraje Pelle. Přesto je zde několik momentů, které jeho šance snižují. Předseda vlády Fico má z minulosti (díky usilovné práci médií i několika vlastním chybám) máslo… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  toto

Moc to nesleduji. Harabin je něco jako náš Bašta? Přes různé pokusy o ovlivnění jsem mu to osobně nehodil. Bylo mi jasné, že neproleze do druhého kola. A ke druhému už jsem se neobtezoval. Výsledek byl také jasný.
Ale jinak dobrý. Pelle…Garinca, Didi, Vava, Zagalo … To byly doby!

shoty
shoty
před 1 měsícem

Netreba si o voličoch robiť ilúzie. Polovica z nich sa volieb ani nezúčastnila. Neviem, či kvôli znechuteniu z ponúkanej kandidátky. Ale dnes som sa pýtal jednej pani/slečny, ako volila a ona ani nevedela, že boli nejaké voľby. Myslím, že korčokofili volili všetci. Mimovládky, študenti z fakúlt práva, čo politológie, “myslitelia” z bratislavskej kaviarne… A korčok dostal nejakých 22% z celého… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  shoty

Přesně tak to je. Volební docházka tzv. pravice připomíná fanatismus normalizacniho fanatika. Část zbylých se nehodlá “namočit” v podvodu, čast se macha v moudrosti – kdyby volby něco… čast je úplně vylizana, a ten zbytek je bez šance něco změnit. A občas poslouchat plky svickovych bab je za trest covidovy OČKO kanceláře.

cablik
cablik
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  shoty

Bohužel třetina prozápadních slouhů se pere s třetinou vlastenců a třetina na to kašle jenže to není dobré. Liberální fanatici nám ukázali že může být daleko hůře přeji Slovákům ať to u nich dobře dopadne a nevyhraje čaput v kalhotách.

oldo
oldo
před 1 měsícem

Podle toho,jak se SVÉPRÁVNÍ občané rozhodnou,tak to bude.Pokud to bude cesta do pekla,plně si to zaslouží a já jim to přeji.Pokud si přejí likvidaci státu,je to tak správně,protože STÁT JSME MY.

spartak
spartak
před 1 měsícem

Chápu vlastence naší skupiny ,že mají jasno ,kdo za co může ,ale problém s ČR je nesmírně složitý a to současná politická uskupení v žádném případě nevyřeší.

mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem

Myslím, že vysokoškolský diplom s volbou nemá nic společného. “Úmělci”, kteří se bez sosíku neuživí ano. Stejně tak koncentrace zahraničních firem. Ale ta největší tragédie jsou media. To se povedlo obsadit neoliberálům komplet všude. Je zajímavé, že společnost, je jedno kde v Evropě, je rozdělená přibližně na půl, ale pouze ta jedna… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  mikkesh

Ještě dodám, jak nám nezávislá paní Senátorka Zwyrtek Hamplová, slibovala – zvolte mě a já se podívám pod to černidlo na smlouvách České televize. Ač jí pořád fandím, černidlo už rok drží pořád pevně. To, že nám mainstream lže od rána do rána, budiž. Ale aby to někdo(?) dotáhl k takové dokonalosti,… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  mikkesh

Bilak – Co se babe chcelo, to jej aj zdalo.
Pivo je něco jako náš chleba.

vachav
vachav
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  mikkesh

Mám pocit,hraničící s jistotou,že velká část příslušníků mé generace(70 a více),která v době socialismu měla někdy velké výhrady k některým tehdejším politikům,se jim hlavně v posledních letech v duchu omlouvá.My jsme totiž netušili.že ty pravé kreatury teprve přijdou a my budeme prožívat závěr života v tomto obludáriu.A volby? Ty nemohou odstranit primární příčinu tohoto stavu,a tou je systém… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  vachav

Je potvrzeno, že někdejší kapik si držel určitou úroveň, protože měl jako systém konkurenci. Dneska jde jen o drzavu kapounu, kteří se domnívají, že domnele vítězství je opravňuje k největším myslitelnym prasarnam.
Anebo také: Tehdy nám komunisti lhali o sobě a říkali pravdu o dobytku.