Tak co se bude dít?

Tragický večer v Moskvě skončil velmi rychlým dopadením střelců. Falešní vousáči mohou očekávat velmi drsné zacházení, ostatně jeden už se o tom přesvědčil a přišel o ucho, přesto je ve vzduchu mnoho otázek.

Jindřich Kulhavý
Jindřich Kulhavý

Na horním snímku jeden ze zadržených organizátorů teroristického napadení Krokus City Hall na předměstí Moskvy. Jméno zatím nebylo zveřejněno

Tou nejdůležitější je, kdo je najal, zaplatil, vyzbrojil a určil cíl? Islámský stát to i přes tvrzení Američanů, a tím i našich médií a vojenských ,,analytiků“ schopných na povel si ukývat hlavu, určitě nebyl. Islámští fanatici vystupují jinak a Allah akbar tam nikde nezazníval.

Loutkovodiče je tedy třeba hledat jinde. Ukrajinci si systematicky malují terč na svá záda ostřelováním rafinérií a civilních cílů už déle. To, že ústupová cesta vrahů z Moskvy vedla přes Ukrajinu, jim také nepomůže. Zvláště, když na ní měli mít i jisté zázemí.

Tvrzení o neznámém internetovém guru, který je anonymně najmul, zaplatil i vybavil, je jaksi zvláštní a nevěrohodné. Samozřejmě netvrdíme, že by se nenašel nikdo, kdo by nemohl mít k Rusům osobní zášť, ostatně v některých bývalých svazových republikách nějaké ty pozůstatky nenávisti jsou, ale celá tato poslední akce vypadá jako pokus zasáhnout samotné srdce Ruska. Demoralizovat ho a oslabit ve chvíli, kdy Vladimír Putin vyhrál prezidentské volby, ruská armáda válcuje tu ukrajinskou doplněnou žoldnéry z jiných zemí a mající jasně ekonomicky i vojensky navrch nad Západní a Střední Evropou. Možná šlo i o to vrátit upadající pozornost o konflikt na Ukrajině. Ten, kdo toto naplánoval, musí počítat s brutální odvetou.

Zdá se, že samotní Ukrajinci se zděsili možných následků. Mohou tvrdit sebevíce, že se v tomto případu ničím neprovinili, ale ti bohatí již preventivně a urychleně odesílají své rodiny, které dosud setrvávaly na Ukrajině, do bezpečí. To znamená, že se dost možná mění situace a nikdo na Ukrajině si nemůže být jistý pokračováním dosavadního přístupu Rusů k civilním cílům.

Pokud se válka zatím dotknula obyčejných lidí v ukrajinských městech minimálně, pak to většinou bylo selháním ukrajinské techniky nebo nešťastným zásahem ruskou municí. Nebýt ukrajinské zákeřnosti mířící už od roku 2014 na civilisty v Donbasu a v poslední době na Beograd a okolí, byli by běžní obyvatelé dále relativně v klidu. Dokonce až překvapivém. Stačí se podívat na fungující bary a diskotéky nebo si povšimnout velmi rozsáhlého dovozu ojetin i nových aut ze Západu na Ukrajinu. Dokonce se zdá, že tamní mafiáni výrazně bohatnou, zatímco my tady u nás chudneme.

Pokud Kreml jednoznačně označí za viníky masakru ukrajinskou vládu, přijde to, co si kyjevská mocenská klika moc nepřála. Začne hon na Zelenského a jeho nejbližší spolupracovníky. Navíc, i kdyby Zelenskyj rezignoval, nebude si moci být jistý životem, ať už bude kdekoliv. Západ bude nespokojeně bučet, ale to je asi tak vše.

Ruský medvěd byl rozdrážděn a Putinova trpělivost má své hranice. Možná čekal na výsledky prezidentského klání v USA, ale to se může změnit. Odpověď nám poskytnou až další dny, týdny a měsíce. Zatím na Ukrajinu proudí především americké tanky a další zbraně, přehlédnout nejde ani munici od nás. Přestože Petr Pavel nějakou údajně ve světě sehnal a vláda tvrdila, že my ji platit nebudeme, náš státní dluh poskočíl o další obrovskou částku. Proč, na to zná odpověď Pětikoalice. Je s podivem, že Rusko nelikviduje dodané zbraně hned po překročení hranic, ale v Moskvě mají dost svých stratégů, takže jistě vědí, co mají dělat.

Všechny naše úvahy berte jako zamyšlení nad blízkou budoucností. Nejsme ani vojenští specialisté a analytici, nevidíme do zákulisí diplomatických jednání, zároveň nejsme naivními a je vcelku jasné, že globální problémy nachází často překvapivá řešení.

Snažíme se používat selský rozum, shánět informace ze všech možných zdrojů včetně od lidí pohybujících se v různých sférách, zájmových skupinách či na místech, kde se něco děje. Občas více a déle přemýšlíme, než se k něčemu vyjádříme, protože unáhlená prohlášení udělají za nás jiní. Bohužel, většinou se poté závěry redakce shodují s realitou. To bohužel platí pro nepříliš příznivé zprávy. V koutku duše však stále doufáme, že svět najde svou lepší tvář, a i naše země se vyhne válce a vrátí se k prosperitě a práci. Ne s touto vládou a s liberáli, ne s genderem, Green Dealem a Great Resetem, ale s rozumem, logikou, láskou a novými lidmi ve vedení státu ochotnými pracovat pro národ, který si je zvolil.

*

Jindřich Kulhavý, iNadhled (24.3.2024,)

4.1 13 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
13 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
richard.d
richard.d
před 1 měsícem

Nečtu všelijaké úvahy “analytiků” a už vůbec ne patlaniny ČT. Z těch mnohých názorů mimo hlavní proud jsem přijal za svůj článek pana J.Campbella, uveřejněný na vasevec.cz dne 24.3. Malý výtah z  článku : …jen otázkou času, než FSB přejde ze stopy a cesty ke konání s viníky, organizátory a vykonavateli, bez veřejnosti. Proč? Není… Číst vice »