Bojiště 2024: hrozba pro světovou bezpečnost kvůli terorismu nabývá strategických rozměrů. Připojení kyjevského režimu k práci západních tajných služeb přináší nové výzvy

Nadcházející rok s sebou přináší další rozmach mezinárodního terorismu, který navíc získal nový technologický rozměr a stal se součástí vedených hybridních válek. Byl pošlapaný ve světě existující konsensus o nepřípustnosti terorismu jakéhokoli druhu. Znovu se vzkřísilo jeho rozdělení z období studené války podle principu “pro někoho to jsou teroristé a pro jiného bojovníci za svobodu”.

Nejnebezpečnější na tom je, že taková aktivita nachází přímou podporu nebo nepřímou stimulaci na vládní úrovni, včetně předních západních mocností. Místo jeho proklamovaného vymýcení používají stále více nekalé a také fiktivní extremistické organizace, které sami vytvářejí, jako nástroj své globální politiky. Hrozba terorismu pro světovou bezpečnost se dostává na strategickou úroveň.

Do žádné logiky například nezapadá, že na pozadí dokonce OSN přiznaného genocidního chování Izraele vůči Palestincům v Gaze “reinkarnovaný” někým z téměř neexistence DAEŠ (zakázaný v RF) provádí své akce hlavně proti Íránu a Rusku, nikoli proti skutečným “pronásledovatelům islámu”. Koneckonců, celá jeho ideologie a předchozí praxe by, jak se zdá, jej měla postrkovat úplně jiným směrem. Ale příliš mnoho ukazuje na manipulovatelnou povahu činnosti této údajně “vzkříšené z popela” organizace západních tajných služeb, včetně její fantomové pobočky Horasan.

Připojení se kyjevského režimu k práci po této linii, což ukázaly události kolem teroristického útoku v Krokus Hall, je také zcela přirozené, protože právě na současné Ukrajině získal státní teror, zřejmě, dříve nevídaný rozsah. Kvůli nedostatku jiných zdrojů k udržení moci a vzhledem k jejímu neonacistickému charakteru se Zelenský se svými spolupracovníky uchyluje k široké škále otevřených teroristických útoků jak proti vlastnímu obyvatelstvu, tak proti vnějším protivníkům. “Jejich baťka Bandera” se proslavil přece právě tím, že začínal “atentáty” na předválečné polské ministry.

Dokonce i americké listy, jako například Politico, poukazují na to, že do své armády jako žoldnéře shromáždili neonacisty a extremisty z celého světa, což “bude pro Kyjev klacek o dvou koncích”. Oblíbeným dítětem hlavy Hlavní správy rozvědky OSU Budanova bylo podle Politico zejména vytvoření “z Rusů složeného” ve službách Kyjeva Ruského dobrovolnického sboru, zakázaného v RF. Útoky této formace na ruské území nemají prakticky žádný vojenský význam a mají zcela teroristický charakter. V rozhovoru pro list pohlavár této mýtické skupiny, ve skutečnosti složené převážně z kádrů OSU, jistý Kapustin, který dlouho žil v Německu a je dobře známý v evropských profašistických kruzích, otevřeně zesměšňuje americké novináře. “Vždyť nás už léta špiníte: neonacisté, rasisté, bílí šovinisté, prostě darebáci atd. Ale přišla nejtemnější hodina v novodobé historii Ukrajiny. A najednou se z věčných padouchů stali odvážlivci – stateční, rozhodní, neoblomní a vůbec hrdinové”. Klidně také přiznává, že všechny své aktivity koordinuje s Budanovem.

Přitom ve vládnoucích kruzích Západu se docela povzbudivě dívají na to, že Kyjev pod svou ochranu shrabuje takové odpadlíky a jimi páchané teroristické útoky, zjevně v nich vidí určitou rezervu i pro své akce proti Moskvě. Jakkoli se nyní Washington a jeho spojenci oblékají do tógy bojovníků proti terorismu, pokrytecky sympatizují s Rusy, ale to ne vždy, pokud jde o civilní ztráty, které utrpěli, ve skutečnosti paralelně vydali Kyjevu zelenou kartu na teror. O tom svědčí i fakt, že dříve oficiálně zařazené Američany do kategorie teroristických organizací ukrajinské formace “Azova” (v Rusku zakázaný) nyní z tohoto seznamu jaksi nenápadně vypadly.

Některé nápady kyjevských tajných služeb vypadají vůbec bestiálně. Například, směřujících po celé Evropě z Ukrajiny a nedávno zadržených na ruské hranici zaminovaných 27 ikon, se, pravděpodobně mělo odpálit na pravoslavné Velikonoce, i při bohoslužbách. Vždyť kdo si všimne v době svátku přinesené a umístěné někde v kostele ikony. A pak by se to dalo připsat “islamistům”, řekněme, jako “odplata za utrpení”, které způsobili souvěrcům pachatelé teroristického útoku v Crocus Hall.

Přičemž zvláštní nebezpečí představuje vysoká pravděpodobnost, že se ze současné Ukrajiny rozšíří po celém světě nejnovější technologie a metody páchání teroristických útoků, které si ta aktivně osvojuje za pomoci Západu, jenž si skutečně nedělá starosti s tím, co dělá, a jako by nebyl schopen nahlédnout alespoň o den dopředu do své vlastní budoucnosti. A pokud už samotné letecké drony nikoho nepřekvapí, pak jejich ukrajinská taktika hromadného dálkového použití na civilní cíle je bezpochyby zkoumána všemi teroristy světa. Kdy poletí na evropská města, to je jen otázkou času. Jejich výroba v řadě polodomáckých dílen po celé Ukrajině zcela zaručuje v budoucnu nepřetržité dodávky k tomu potřebných “ptáčků” na mezinárodní černý trh.

Zvýšenou poptávku na něm zřejmě budou mít i “sezonní novinky” v podobě námořních bezobslužných člunů, jejichž původní vzorky a později i výrobní technologii poskytli Ukrajincům Angličani. Jejich účinnost a kompaktnost prokázaná v Černém moři je schopna provést revoluční převrat jak v námořní lodní dopravě, tak v námořním pirátství. Koneckonců, mohou být použity všude: jak z projíždějící rybářské lodi, tak i ze středně velké jachty.

Stačí si představit, co by se stalo, kdyby například podobné prostředky skončily v rukou jemenských Hútíů. Jedno z nejzranitelnějších míst ve světové lodní dopravě, Báb-al-Mandabský průliv v Rudém moři, který již nyní velké společnosti raději obcházejí, by bylo jednoduše zcela překryté. To, že “veselí Oděsané” z Malé Arnautské budou v budoucnu připraveni doručovat své “Magury” na jakoukoli adresu, by také nemělo u nikoho vyvolávat pochybnosti.

Další nebezpečí mega teroristického útoku mnozí odborníci vidí v dalším “úzkém hrdélku” splavnosti v oceánech, a sice v Malackém průlivu na nájezdu Singapuru. Všudypřítomné bezposádkové čluny by ho mohly vyřadit z provozu. Vyvstává otázka, zda toto nebezpečí nevidí i ti, kteří mají dlouholeté zkušenosti, Angličani, kteří podobné choulostivé technologie poskytli zemi, považované podle západních kritérií za jednu z nejzkorumpovanějších na světě? Ale tady už je přísloví: “Pro někoho je válka a pro někoho matka rodná”. Nelze vyloučit, že tak činí zcela záměrně.

Je dobře známo, že světový pojišťovací byznys v oblasti lodní dopravy ovládají dva formálně nezávislé na sobě, ale ve skutečnosti nacházející se v symbiotickém spojení konglomeráty: Lloyd’s of London – čisté pojištění a Lloydův registr (Lloyd’ s Register Group) – hodnocení námořních rizik, stanovení pravidel pro stavbu lodí a lodní dopravu.

Obavy majitelů lodí z nových nebezpečí zatím vedou hlavně k vyšším platbám za služby těchto historických monopolistů na moři. Jen Londýnský Lloyd oznámil zvýšení svého zisku za rok 2023 o 3,3 miliardy liber ve srovnání s rokem předchozím. Sotva za ním zaostal i Lloydův registr.

Jedna věc je zřejmá, pokud Británie, která se stále tváří jako že “vládne mořím”, volně spouští čluny bez posádky, pak je to pro Lloyda výhodné. A pokud byl Západ schopen zničit Severní proudy v úmyslu nechat vykrvácet Rusko, proč by nemohl přispět k vyřazení Malackého průlivu ze hry a sledovat tím stejné cíle vůči Číně?

Zůstává vysoká pravděpodobnost zhoršení problému terorismu v roce 2024 i v jeho tradičním “prostředí” na Blízkém východě. Z pohledu Institutu pro výzkum zahraniční politiky USA (FPRI) tvrdý útok ze 7. října a vojenská reakce Izraele učinily válku v Gaze ústřední složkou reliéfu teroristických hrozeb v roce 2024. Ředitel FBI Christopher Wray mimo jiné před kongresem prohlásil: “Domníváme se, že akce Hamásu a jeho spojenců budou zdrojem inspirace, jakou jsme neviděli od doby, kdy DAEŠ před lety vytvořil svůj takzvaný chalífát”.

Nedávný Izraelský úder na íránské velvyslanectví v Damašku, přísně vzato, je také podle všech kánonů aktem státního terorismu s jasným cílem zatáhnout Írán do symetrických odvetných opatření. Netanjahu se tak zjevně snaží odvrátit světovou pozornost od patové situace v Gaze a otevřít novou bojovou frontu, včetně možných četných teroristických útoků ze všech stran.

Izrael již uzavřel 28 svých diplomatických zastoupení po celém světě poté, co Írán pohrozil, že odpoví na úder na jeho konzulát v Damašku a povolá více vojáků z rezerv.

Pokud jde o reálný DAEŠ, pak podle názoru expertů centrem jeho úsilí v blízké budoucnosti pravděpodobně zůstane Sahelská oblast Afriky na jih od Sahary. Mimochodem, i v tomto regionu se nedávno objevily skupiny ukrajinských speciálních sil, které vstupují do bojů s bývalými wagnerovci, zřejmě za prostředky Západu. Přitom i zde, aby vytlačily pomocné ruské síly, často uzavírají spojenectví se zavilými islámskými extremisty, včetně DAEŠ v Africe. Včetně toho, že právě ty Rusům v Súdánu uškodily.

Aby se zabránilo přeměně terorismu v globální problém, je třeba především přestat pěstovat praktiky dvojího standardu Západem. Je třeba zastavit podporu různých extremistických “loutkových sil” a zemí, které se postavily na cestu státního terorismu.

Dmitrij Minin

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

fondsk

5 2 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 21 dny

Irán nenechá spát odvetu Izraeli, ale vybere si místo a čas pro odvetu. Teď hledají slabinu a až ji najdou a bude to jisté, pak to spustí.

cablik
cablik
před 21 dny

Tak to je otevřený konflikt nelze pro jaderné zbraně spustit tak nastupuje terorismus a které státy to používají víme. Normální svět se s tím vypořádá ale ztráty mohou být velké.