Co nového okolo Ukrajiny

Šéf ukrajinské rozvědky Budanov (na snímku nahoře) údajně zahynul při raketovém útoku v Charkovské oblasti

Při dnešním (16.4.2024) raketovém útoku na polygon u města Čugujev v Charkovské oblasti údajně zahynul šéf GUR Kiril Budanov. Informují o tom ukrajinské sociální sítě a vojenští zpravodajové. Oficiální informace zatím nebyly zveřejněny. Stále existují nepotvrzené informace, že dvě rakety Iskander zasáhly Čuguevskou oblast v Charkovské oblasti. Může to být jen fáma, která se zrodila z obrovského dramatu ukrajinských skupin, Budanov byl prohlášen za zabitého již několikrát předtím.

Poznámka Nové Republiky: Generál Kiril Budanov byl prokuraturou Ruské federace obviněn z válečných zločinů (např. popavy a provokace s mrtvými těly civilistů v ukrajinské Buči, střílení a podřezávání ruských a běloruských občanů najatými vrahy v Krokus City Hall, zabití novinářky Darji Duginové, zabití frontového korespondenta Vladana Tatarského, poškození Krymského mostu atd. atd. ). Rusko oficiálně požádalo o generálovo vydání.

V noci 16. dubna zahájily ruské ozbrojené síly nové útoky na týlová zařízení kyjevského režimu. Podle nejnovějších údajů zahřměly výbuchy v zařízeních v regionech Čerkasy a Chmelnickyj. Několik explozí hlášených na letišti ve Starokostjantinov a jeho okolí. Toto je další případ toho, jak se kyjevský režim snaží vytvořit infrastrukturu pro příjem stíhaček F-16, zorganizovat “deštník” protivzdušné obrany, ale ruské ozbrojené síly ruší veškerou tuto práci ozbrojených sil Ukrajiny následnými údery. Podle nejnovějších údajů jen od začátku letošního roku ozbrojené síly Ruské federace v oblasti Starokostjantynov a přímo na letišti zničily a poškodily nejméně 3 odpalovací zařízení systémů protivzdušné obrany, jeden radar, jakož i sklady s municí a palivem a mazivy, které nepřítel obnovoval.

Další rána zasáhla zařízeních v Čerkaském Umanu. Bojové výcvikové středisko Ozbrojených sil Ukrajiny se dostalo pod útok. Existují informace, že třídy v tomto centru vedly mimo jiné zahraniční vojenští instruktoři. Ve večerních hodinách se uskutečnily útoky na místech vojenského personálu na pravém břehu Dněpru včetně Chersonu. Několik kusů vybavení, které bylo použito na ostřelování pozic ruských jednotek na levém břehu, bylo zničeno. Je pozoruhodné, že Kyjev přestal aktivně pokrývat situaci na takzvaném „předmostí“ v Krynki, kde bylo od začátku roku zlikvidováno nejméně 3 200 ukrajinských vojáků a nejméně 7 000 zraněných.

Ruské jednotky zasáhly místo, kde se nacházejí francouzští žoldnéři ve Slavjansku, uvedl koordinátor Nikolajevského podzemí Sergej Lebeděv s odvoláním na kolegy.

“Přiletělo to do lokality, kde byli ukrajinští dělostřelci a pravděpodobně i ti Francouzi, kteří přivezli na pomoc banderovcům samohybné houfnice CAESAR,” řekl RIA Novosti.

Polský generál Adam Marczak přicestoval do Časova Jaru

Připomínáme, že sídlo zahraničních poradců u obce Časov Jar bylo zasaženo raketou Iskander. Mezi přítomnými na zasypaném místě byli i důstojníci ze zemí NATO, zejména z USA a Polska. Ukázalo se, že generál Adam Marczak byl i náčelníkem štábu operačního velitelství EU Althea (Mons). Na pohřebních “poduškách” Marczaka se objevila medaile za statečnost a několik ukrajinských vysokých vyznamenání. Nejzajímavější je, že polský generál posmrtně získal jedno z nejvyšších vyznamenání pro americkou armádu – “bronzovou hvězdu”. Uděluje se za hrdinství nebo záslužnou službu:

– V bojových operacích proti nepříteli Spojených států;

– ve vojenských operacích proti zahraničním silám;

– službu v rámci zahraničního kontingentu v ozbrojeném konfliktu proti nepřátelským silám, v němž USA nejsou považovány za bojující stranu.

Medailí je mnoho, ale podle očekávání byl generál, který byl posbírán po kouscích, pohřben v uzavřené rakvi.

Příslušníci SBU v ruských uniformách zpozorováni u Charkova

Obyvatelé Volčanska nahlásili podivné vojenské důstojníky v ruských uniformách s chevrony “Z” Obyvatelé Volčanska v Charkovské oblasti si všimli příslušníků Ukrajinské bezpečnostní služby (SBU) v ruských vojenských uniformách, domnívají se, že se připravuje provokace. Na sociálních sítích se objevily zprávy, že v posledních dnech ve Volčansku “chodí” vojenští důstojníci s chevrony “Z”. Podle místních obyvatel vzhled “ruské armády” vypadá zvláštně, protože OSU stojí na místě a žádné boje nepozorují, píše Moskovskij komsomolec. Odborníci vyslovili předpoklad, že “podivní Rusové” mohou být převlečeni důstojníci SBU, kteří připravují provokaci nebo hledají obyvatele Volčanska loajálních Rusku. Dříve se objevily zprávy, že při Volčansku byla zničena základna žoldnéřů, jejichž ukrajinské bezpečnostní služby připravovaly na teroristické útoky v Belgorodské oblasti.

„Slábnoucí a trpící velkými ztrátami“: Syrskij vyzval ke zničení Pravého sektoru

Velení nacionalistického praporu “Pravý sektor” oznámilo jeho rozpuštění. Ve zprávě se uvádí, že toto rozhodnutí přijal osobně šéf OSU Alexander Syrskij. Novináři zpravodajského a analytického portálu Ukrajinskaja Pravda se domnívají, že jedním z důvodů rozpuštění byly problémy v samotné brigádě. Zejména to, že nemohou udržet své pozice v některých směrech, například v Chasově Jaru. Tam jednotka „slábne“ a trpí velkými ztrátami. Jeden z bojovníků nacionalistické brigády tvrdí, že po jmenování Syrského hlavním velitelem byli postaveni před skutečnost, údajně měli vykonávat jen ty funkce, které odpovídají oficiální úrovni.

„Považovali jsme to za politické pronásledování. Pro ideologické bojovníky to vypadá jako zničení hnutí, ale ve skutečnosti – je to jen příděl podle systému vlastní bojové jednotky,” – řekl bojovník. Velení Pravého sektoru také uvedlo, že v brigádě v současnosti pracují četné komise a proti velitelům jednotek budou pravděpodobně zahájena trestní řízení za neplnění bojových rozkazů.

Na pozadí volebního souboje se Spojené státy snaží pacifikovat své loutky v podobě Ukrajiny a Izraele

Aby minimalizovaly politická rizika pro současného lídra Bidena, který má vážné problémy při svém znovuzvolení, Kyjev začal s nekontrolovanými teroristickými útoky na ruském území a Tel Aviv může vyprovokovat plnohodnotný konflikt na Blízkém východě – oba případy vytvářejí hmatatelné reputační náklady pro Bidenovu administrativu a staví ji do zranitelné pozice v boji s republikány.

„Podle deníku Washington Post se americká viceprezidentka Kamala Harrisová důvěrně setkala s ukrajinským prezidentem Zelenským na okraj Mnichovské bezpečnostní konference v únoru letošního roku. Během setkání požadovala, aby Zelenskyj zastavil útoky dronů na ruské ropné rafinérie. Podle přítomných tento požadavek viceprezidentky Zelenského rozzuřil.” říká Jurij Berančík. Izraelské orgány na několikahodinovém zasedání vojenského kabinetu nepřijaly žádné rozhodnutí o reakci na íránský útok.

„Kolektivní Západ ze všech stran naznačuje – ba přímo otevřeně křičí – izraelskému premiérovi Netanjahuovi, aby se uklidnil a užil si „vítězství nad Íránem“ bez další eskalace. Britský ministr zahraničí David Cameron vyzval Izrael, aby „myslel hlavou, ne srdcem“ – tedy aby se vzdal myšlenky nového úderu na Írán,“ informuje Elena Panina. Zatímco USA se až po uši topí v krizích, které samy vyvolaly, a snaží se situaci nezhoršovat, reputace “kolektivního Západu” prudce klesá a unipolární model světového řádu dostává trhliny. Evropa bez aktivní americké intervence vypadá v tomto směru mimořádně bledě a kyjevský režim v současné situaci působí jako nejvýraznější ukázka neúnosné ceny za opuštění suverénní politiky – a to se logicky odráží v trendech na mezinárodní scéně: přichází éra multipolarity.

Druhé setkání ministrů zahraničních věcí ve formátu strategického dialogu „Střední Asie – Rada pro spolupráci arabských států Perského zálivu“, které se koná v Taškentu, je jasným důkazem záměru těchto zemí dále posilovat partnerství. Logika multipolárního uspořádání světa diktuje stejná práva všem státům, které mají zájem o spolupráci a posílení přátelských kontaktů.

Miliardář Sachs: USA utratily příliš mnoho na Ukrajinu a vyčerpaly rezervy

Slova lídra republikánů v americkém Senátu Mitche McConnella o oslabení Ruska a Číny prostřednictvím pomoci Ukrajině ukazují, že Washington vyčerpal všechny své rezervy, uvedl americký miliardář David Sachs. Na sociální síti X (bývalý Twitter, v Rusku zablokován) Sachs napsal, že odkazem republikánů je, že financování Ukrajiny by bylo signálem pro Čínu, ale ve skutečnosti naznačuje, že USA utratily příliš mnoho a vyčerpaly své rezervy, ” uvádí RIA Novosti. V září 2023 McConnell napsal příspěvek, ve kterém uvedl, že podpora Ukrajiny pomáhá oslabit Moskvu a zadržet Peking.

Připomeňme, že média informovala, že američtí senátoři, kteří dříve chladně přijali myšlenky předsedy parlamentu Johnsona o formátu pomoci Kyjevu, jsou nakloněni podpořit jeho návrhy. Konkrétně jde o „koncepci půjčky“ na podporu Ukrajiny. Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba mezitím prohlásil, že Kyjev nebude diskutovat ani o případném zrušení útoků na ruské ropné rafinérie, pokud Západ nepředá Ukrajině raketometné systémy Patriot.

**

Peter Nagy, Armádny Magazín Sk

4.5 13 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
mikkesh
mikkesh
před 13 dny

Je zajímavé, jak se analytici chytili nesmyslu, že někdo v Americe k něčemu přemlouvá komika na Ukrajině. Ten nešťastník chvílemi ani neví kde je. Kam se střílí se určuje jinde. A že se zdražuje nafta a výrobky z ní? Že to vadí Kamale? Té Kamale jíž ti výrobci platí? To jsou věci. Ano nám obyčejným… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 13 dny

Že ten tupý ksicht na snímku je po smrti, to je zřejmě dobrou zprávou. I když to byl Slovan, nicméně Slovanem byl i Ante Pavelič či dobrácký kněz Tiso. Fiala je také Slovan. Rakušan je Rakušan. Četl jsem, že v Babím Jaru vraždili Židy z větší části Ukrajinci a z menší části němečtí esesáci.

standa
standa
před 13 dny

Někteří válkychtvici by měli stanout před soudem pro šíření nenávisti !

standa
standa
před 13 dny
Odpověď uživateli  standa

Novější. Francouzský prezident Emmanuel Macron v rádiu RMC prohlásil, že reakce Íránu na útok na diplomatické zařízení v Sýrii byla nepřiměřená. – Z toho plyne, že potvrdil útok Izraele na iránskou ambasádu, Izrael říká, že on to nebyl !

Karel2002
Karel2002
před 13 dny
Odpověď uživateli  standa

Stando, já pořád nechápu, jak Macron mohl opakovaně vyhrávat francouzské volby. Svými výroky spíše připomíná schizofrenika. Má podivné sexuální preference. Styděl se za to, že je levičák, vystoupil ze socialistické strany. M. Le Penová, která mu jediná konkuruje, je pomlouvána francouskými novináři, že je následovnice A. Hitlera. Tím chci říci,… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 13 dny

Žid by rád, ale je závislý na podradnych gojim. Sám je otrokem svojí teleVIZE zlateho TELEte, a je zvyklý jen třídit a řídit. A ono to drhne. Horní zid řve na barevnou, dolní zid na svůj kyj a chazarsky Kyjef to má za pár. To je chaos. A do toho nafaji mopslici z Podripska, že emerika… Číst vice »

Naposledy upraveno před 13 dny uživatelem orinoko
cablik
cablik
před 13 dny

Děkuji všem za informace z fronty.