NATO „jeden krok“ od vyslání vojáků na Ukrajinu

NATO „jeden krok“ od vyslání vojáků na Ukrajinu – prohlásil Orbán

Konflikt by mohl zatáhnout Evropu „do jejích hlubin“, varoval maďarský premiér

Vedoucí představitelé EU a NATO jsou potenciálně připraveni rozmístit své síly na Ukrajině, prohlásil v pátek maďarský premiér Viktor Orbán. Brusel považuje konflikt mezi Moskvou a Kyjevem za „vlastní“ a nezvažuje rizika vyplývající z jeho stále hlubšího zapojení, varoval.

Nálada vůdců EU je „válečná“, řekl Orbán na shromáždění své strany Fidesz před volbami do Evropského parlamentu. „V Bruselu je dnes proválečná většina,“ řekl a dodal, že politiku bloku „ovládá logika války“. Politici EU jsou již do konfliktu tak zapálení, že nevidí chyby ve své strategii, argumentoval premiér.

Přes všechny „peníze a zbraně se situace [pro Kyjev] nezlepšuje, ve skutečnosti se zhoršuje… Jsme krůček od toho, aby Západ poslal vojáky na Ukrajinu,“ varoval Orbán. „Toto je válečný vír, který může Evropu zatáhnout do jejích hlubin. Brusel si zahrává s ohněm.’

„Nechceme válku a nechceme, aby se Maďarsko znovu stalo hračkou velmocí,“ prohlásil Orban.

Myšlenka vyslání jednotek NATO na Ukrajinu byla opakovaně vznesena západními vůdci. Francouzský prezident Emmanuel Macron to poprvé vznesl v únoru a řekl, že „všechny možnosti jsou možné“.

V březnu polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski řekl, že ruská vojenská operace na Ukrajině vyžaduje „asymetrickou eskalaci“ ze strany Západu. Vrchní diplomat Varšavy také označil myšlenku přítomnosti NATO na Ukrajině za „nemyslitelnou“.

Estonský ministr obrany Hanno Pevkur dříve v dubnu řekl, že každý člen NATO již má na Ukrajině vojenský personál, který působí jako poradci nebo instruktoři. Minulý týden bývalý britský ministr pro ozbrojené síly James Heappey řekl Sky News, že vyslání sil NATO na Ukrajinu si „zasluhuje pozornost“.

Moskva opakovaně varovala, že rozmístění jednotek NATO na Ukrajině by přivedlo blok vedený USA na pokraj plnohodnotného konfliktu s Ruskem. Prezident Vladimir Putin v březnu prohlásil, že to bude „jeden krok před rozpoutáním třetí světové války“.

RT, Pokec24

4.4 7 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 13 dny

Myslel jsem, že jsem originální, když jsem tu psal, jak Západní politici chtějí své lidi vyslat umírat na Ukrajinu, zatímco statisíce pro Ukrajinu zběhů a dezertérů se u nich, samozřejmě ke spokojenosti Rusů, ukrývá a válí si šunky. Kreslený vtip. Zežraný Ukrajinci sedící na předzahrádce někde v Paříži (vzadu Eifelovka)a kolem nich jdou vojáci… Číst vice »

standa
standa
před 13 dny

Předpokládám kapitulaci Ukrajiny ke konci roku. Sivce NATO tam může nasypat vojáky, ale je třeba popřemýšlet zda z nich nebude exemplární příklad k potrestání a co nejtvrdší způsobem, aby byly zchlazeny horké západní hlavy. RF na to prostředky má – je jen otázkou zda je použije. Proč si např. schová bomby typu FAB 3000… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 13 dny

Vzdyt vzdycky vykrikovali,ze diky EU nebyla dlouho zadna valka v Evrope…Sice jsem si rikala,ze tedy nejsou moc dobri v zemepisu ( Srbsko je v Evrope)…ale ted to vypada,ze pada i toto zduvodneni toho proc byt v EU

cablik
cablik
před 13 dny

Nemyslím že se o to pokusí nemají šanci na vítězství a pokud je tam pošlou tak dostanou přes hubu stejně jako bandera. Jasně pobaltský fašisti a Poláci chtěj do války jenže USA ne a to je rozhodující.