Pouze pokud budeme pokračovat v hledání pravdy, máme šanci nalézt mír

Když se podíváte blíže na politiku, uvidíte, že vše, co se děje v politickém zpravodajství, se řídí určitým příběhem. A obvykle má vyprávění také co do činění s propagandou. Proto vám důrazně doporučuji, pokud jde o důležité politické záležitosti: okamžitě se podívejte na paralelní zdroje.

MUDr. Ivan David, CSc.
MUDr. Ivan David, CSc.

Německý politický veterán Oskar Lafontaine píše o Georgi Orwellovi a jeho slavném románu 1984, kde Orwell předpověděl důsledky informačních válek naší doby:

„A kdyby všichni ostatní věřili lži, kterou strana [válčících frakcí a médií] řekla – pokud by všechny zprávy byly stejné – pak by to fungovalo. Lež by vstoupila do historie a stala se pravdou.”

Oskar Lafontaine ve svém článku pro Weltwoche pokračuje:

„Když píšu tento článek, čtu: ‚Izrael odmítá obvinění, že je odpovědný za nedostatek potravin v Gaze, obviňuje OSN, že nedokázala nakrmit lidi.” Neřekl jeden z fašistů v Netanjahuově vládě, ministr obrany Yoav Gallant: “Žádná elektřina, žádné jídlo, žádný plyn. Vše je zapečetěno. Bojujeme proti lidským zvířatům a podle toho se chováme”? Válečný zločinec Netanjahu je zodpovědný za hladomor v pásmu Gazy.

V roce 2018 bylo používání hladu jako válečné zbraně zakázáno Radou bezpečnosti OSN rezolucí 2417. „Důrazně odsuzuje hladovění civilistů jako způsob vedení války, který je zakázán mezinárodním humanitárním právem“.

Dokonce i Spiegel, který je v čele německých válečných štváčů, si něčeho všiml a píše: ‚Izraelská legitimní sebeobrana se změnila v kampaň ničení. Němečtí politici nad tím zavírají oči. To je špatné a nebezpečné. [. . .] Bomby a chléb, USA vedou. Zahraniční politika by jen stěží mohla působit jako cyničtější.‘

Když se lži stanou pravdou, činy se také stanou lží. Jak rád by člověk vděčně uznal, že západní státy, včetně USA a Německa, nyní shazují potraviny do pásma Gazy. Ale když zároveň dodávají zbraně, jimiž jsou Palestinci vražděni a jejich země se stává stále více neobyvatelnou, pak toto pokrytectví a prolhanost lze jen stěží překonat. Mimo země NATO se německé zahraniční politice, která byla v době kancléře a nositele Nobelovy ceny za mír Willyho Brandta po celém světě vysoce ceněna, nyní sklízí jen pohrdání.

Nepoctivost a nepravdivost také zvítězily poté, co papež František vyzval Ukrajinu, aby vztyčila bílou vlajku a zahájila jednání o ukončení zabíjení na Ukrajině. Nejvyšší představitel katolické církve marně upozorňoval, že vyjednávat neznamená kapitulovat. Váleční štváči v Německu zuřili a německá biskupská konference se také poklonila bohu války.

V Německu ze sboru nerozumných lidí, kteří každý den posílají mladé Ukrajince a Rusy na smrt prosbou o dodávky zbraní a prodlužování války, nejen vládní politici Strack-Zimmermannová, Hofreiter a Roth, ale i politici obou křesťanských stran (CDU, CSU) RöttgenKiesewetter neblaze vyčnívají. Mluvčí CDU pro zahraniční politiku Norbert Röttgen řekl, že papež není v politických otázkách neomylný. Putina považuje za válečného zločince, ale nikoli amerického prezidenta George W. Bushe, který má v Iráku na svědomí milion mrtvých v důsledku války porušující mezinárodní právo.

‚Odborník na obranu‘ CDU Roderich Kiesewetter považoval papežovu výzvu k zahájení mírových jednání za ‚neuvěřitelnou‘ a obvinil Františka, že stojí na straně agresora. Je přesvědčen, že americké raketové základny poblíž ruských hranic nejsou namířeny proti Rusku, ale proti Íránu, a prosazoval použití německých raket Taurus ke zničení ruských ministerstev. Naplňuje tak přečin § 13 odst. 2 Mezinárodního trestního zákoníku: ‚Kdo plánuje, připravuje nebo iniciuje útočnou válku nebo jiný útočný čin ve smyslu odstavce 1, bude potrestán doživotním vězením nebo trestem odnětí svobody v délce nejméně deseti let.‘ Kiesewetter stále chodí svobodný a neobtěžovaný německou justicí, i když – když se nad tím zamyslíte – představuje hrozbu světové války.

Napoleonovi se připisuje citát, že historie je součtem lží, na kterých se shodla většina. Lži, na kterých se USA dohodly se svými vazaly a německými válečnými příznivci ve válce na Ukrajině, jsou založeny na popírání faktů, jejichž pravdivost si může každý ověřit. Od 90. let 20. století američtí stratégové Zbigniew Brzezinski, Henry KissingerGeorge Friedman prosazovali, aby se východoevropské státy, včetně Ukrajiny, staly americkými vazaly s cílem zabránit sloučení německých technologií s ruskými surovinami a zajistit tak dominanci USA v Evropě a Asii.

Gorbačov, Jelcin a Putin jednomyslně odmítli expanzi NATO na východ, tedy postup amerických vojenských zařízení k ruským hranicím, jako neslučitelné s bezpečnostními zájmy Ruska. USA v osobě svého tehdejšího ministra zahraničí Jamese Bakera slíbily, že nedovolí NATO aby rozšířilo základny do východního Německa. ‚Ani píď,‘ to bylo doslova to, co mi řekl, když jsem ho v roce 1990 navštívil jako kandidát SPD na kancléře.

Stejně jako by USA nepřijaly ruské rakety na svých hranicích s Mexikem a Kanadou nebo na Kubě, nemohou Rusové tolerovat na svých hranicích americké rakety, které mohou zničit Moskvu během několika minut. Protože to USA uznaly, zatím nedodaly Ukrajině rakety dlouhého doletu. Na konci 90. let jeden z nejmoudřejších amerických politiků, George Kennan, popsal expanzi NATO na východ jako nejkatastrofálnější chybu v zahraniční politice USA po druhé světové válce a předpověděl militarismus a nacionalismus jako výsledek tohoto špatného rozhodnutí. Rusové 30 let prosili o to, aby byly brány v úvahu jejich bezpečnostní zájmy. Ale americký zbrojní průmysl, který – jak správně předpověděl prezident Eisenhower – nyní ovládá Kongres a Senát, si to nepřál a financoval výbor pro expanzi NATO na východ. Tímto způsobem si zajistil miliardové kontrakty na vyzbrojení amerických vazalů v Evropě.

Válka na Ukrajině začala nejpozději převratem v Kyjevě v roce 2014, který tehdejší americký viceprezident Joe Biden a rusofobka Victoria Nulandová financovali a zorganizovali pěti miliardami dolarů. 27. února 2014 zvolil ukrajinský parlament na nátlak USA předsedou vlády Arsenije Jaceňuka, kterého navrhla Victoria Nulandová. V jeho vládě byli i tři ministři z pravicově extremistické strany Svoboda. Její předseda Oleh Tjahnibok udal směr pochodu:

‚Chyťte své pušky, bojujte s ruskými prasaty, Němci, židovskými prasaty a jinými odpadky.‘

  1. března 2014 Rusko v rozporu s mezinárodním právem anektovalo Krym.

Notoricky známý pluk Azov poté stále více terorizoval rusky mluvící obyvatelstvo na východní Ukrajině a Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva opakovaně informoval o zvěrstvech této síly, střelbě, mučení a znásilňování – válečných zločinech, které jsou dodnes páchány. Může za to i ruská armáda. A veřejnoprávní ARD ještě nebyla zapojena do lži propagandy a v Tagesschau se vyjádřila: ‚Ukrajinská armáda terorizuje i civilní obyvatelstvo. Přináší válku do obývacích pokojů a ložnic dělostřeleckou palbou.‘ Podle OSN přišlo za osm let války na východě Ukrajiny o život 14 000 lidí. V březnu 2021 Zelenskyj podepsal dekret o znovuzískání Krymu. V důsledku toho došlo na jihovýchodě země k masivnímu nahromadění ukrajinských jednotek, od 16. února 2022 OBSE zaregistrovala prudký nárůst dělostřeleckého ostřelování Donbasu ze strany ukrajinské armády. Putin 24. února 2022 nařídil ruské armádě invazi na Ukrajinu, která navzdory všemu porušila mezinárodní právo, což on jako vycvičený informační válečník označil za speciální operaci. The New York Times na začátku března 2024 připustil, že CIA udržovala na ukrajinské hranici s Ruskem po dobu osmi let dvanáct špionážních bunkrů, a Victoria Nulandová musela již v roce 2022 přiznat, že USA zřídily biologickou službu financovanou Pentagonem, tedy výzkumné laboratoře na Ukrajině.

Tento vývoj a fakta, která si může každý snadno ověřit, ukazují, že vyprávění o nevyprovokované ruské útočné válce je nestoudná válečná lež. Dokud se toho budou USA a jejich evropští spojenci držet, nebude mír, protože všechny tyto lži odporují spravedlivému zvážení ruských bezpečnostních zájmů. Pokud je historie americké války na Ukrajině proti Rusku příliš komplikovaná, měli byste si uvědomit prostý fakt: Na hranicích s USA nejsou ruské jednotky, ale na ruských hranicích americké jednotky. Na otázku, kdo je agresor, by pak bylo snazší odpovědět.

To, že západní váleční příznivci lžou, ukazuje i jejich jazyk. Jazyk je často zrádný. Pouze válka na Ukrajině je nevyprovokovaná, zločinná ‚útočná válka‘, zatímco mnohé americké války v Jugoslávii, Afghánistánu, Sýrii, Libyi, Iráku a méně známé v mnoha dalších zemích po celém světě se téměř nikdy neoznačují jako útočné války. A protože je třeba označit hlavního padoucha, jsou to vždy Putinovy jednotky, Putinovy rakety , Putinova letadla, Putinovy tanky, Putinovy lodě, Putinovy válečné zločiny a tak dále, zatímco propagandistická média nikdy nezmiňují Bidenovy jednotky, Bidenovy rakety, Bidenova letadla, Bidenovy tanky, Bidenovy lodě, Bidenovy drony nebo Bidenovy válečné zločiny. A samozřejmě nikdy neříká, že Netanjahuovy bomby, Netanjahuova letadla nebo Netanjahuovy tanky učinily pásmo Gazy neobyvatelným a zavraždily přes 30 000 Palestinců.

Zničení energetických zařízení na Ukrajině je samozřejmě válečný zločin, zatímco vyhození centrálního energetického vedení Nord Stream ze strany USA, oznámené americkým prezidentem Bidenem, válečným zločinem není. A i kdyby to byli Ukrajinci, jak tvrdí německá investigativní média, jako že to zjistila, zničení našeho nejdůležitějšího plynovodu není válečný zločin, a proto vděčně a pokorně dál zásobujeme Ukrajinu zbraněmi a penězi.

Hvězdný německý režisér Werner Herzog představil knihu s názvem ‚Budoucnost pravdy‘. V nedávném rozhovoru řekl: ‚Když se podíváte blíže na politiku, uvidíte, že vše, co se děje v politickém zpravodajství, se řídí určitým příběhem. A obvykle má vyprávění také co do činění s propagandou. Proto vám důrazně doporučuji, pokud jde o důležité politické záležitosti: okamžitě se podívejte na paralelní zdroje. Každý z nás je povolán k bdělosti. Dnes můžeme rychle zjistit mnohé na internetu prostřednictvím rozdílných názorů a médií z jiných zemí. Mějte nedůvěru ke všem, mnohem více než dříve.‘ Poslední věta jeho knihy zní:

‚Pravda nemá budoucnost, ale pravda nemá ani minulost. Musíme ji hledat, nikdy to nesmíme vzdát.‘

Zažíváme to každý den: Ve válce je pravda vždy a všude první obětí. Ale pouze pokud budeme pokračovat v hledání pravdy, pokud budeme odhalovat lži a válečnou propagandu a zůstaneme pravdě věrni, budeme mít šanci nalézt mír.“

Pokud se lži stanou pravdou. . .

. . . nebude míru na světě.

**

MUDr. Ivan David, CSc. – na svém facebookovém profilu

4.3 7 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
19 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
mik521
mik521
před 22 dny

Odklon od pravdy je ten největší průšvih, základ všech následujících. Každá životaschopná společnost hledá pravdu o světě, aby mohla vůbec přežít a příp. i prosperovat. Dneska mocenské zájmy převálcovaly směřování k pravdě jako cíl společenské diskuse. Ukázkový byl Dvořák u Jílkové: To co řekl Fico, to je ruský narativ! Už nejde o to, zda řekl pravdu… Číst vice »

cablik
cablik
před 25 dny

Tak to chodí v dnešním světě ale dnešní válečníci budou mít za chvilku utrum a pak nebude kdo aby rozpoutával nové konflikty. Kdo jim bere ty jejich lži jen fanatici a profitující slouhové režimu.

Karel2002
Karel2002
před 25 dny

Papež si naběhnul, když mluvil o míru. Viděl jsem karikatury, jak Ježíš Kristus vypráskává papeže bičem z Vatikánu. Jakoby Ježíš Kristus, který se v současné chvíli nalézá na nebesích, fandil Zelenskemu, Bidenovi či Fialovi.

vaclav
vaclav
před 26 dny

No pravda a láska určitě nezvítězí. To už věděli i husité.

vaclav
vaclav
před 26 dny
Odpověď uživateli  vaclav

Nepřátel se nelekejme na počet nehleďme a POTOM BUH BUDE S NÁMI..

unkas
unkas
před 26 dny

v článku jsou věcné chyby-omyly-lži ohledně Krymu a speciální vojenské operace. Pokud se týká Krymu, postupoval podle tehdy platné ukrajinské ústavy, která mu garantovala speciální postavení v rámci Ukrajiny i možnost z ní vystoupit. Proto všelidové referendum se známým výsledkem. Pokud se týká speciální vojenské operace, Rusko postupovalo legálně podle Charty OSN článek 51,… Číst vice »

Primak
Primak
před 26 dny
Odpověď uživateli  unkas

Oskar Lafontaine jako bývalý vedoucí politik Německa – a manžel současné političky Sahry Wagenknechtové (která si právě založila svou novou stranu, se kterou si mocně doufá) – nemůže v Německu o Putinovi vše dobré říct na plnou hubu. Ale i tak aspoň tu propagandu dává do správných souvislostí a porovnává dvojí míru. A píše to ve… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 25 dny
Odpověď uživateli  unkas

No jo Unkasi, podle článku 51, oddíl 7, se může vojensky zasáhnout proti státu, kde vítězí fašismus, jenže na Ukrajině od roku 2014 přece vítězí demokracie a lidská práva. Přece by se naši vládní politici nekamarádili s fašisty, to přece dá rozum. Náš lid a celý Západ to vidí naopak, fašistické je Rusko… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 26 dny

Paralelní zdroj je dnes nezbytná součást k vytvoření si vlastního úsudku a názoru. Vcelku není co prověřovat na zprávách o  nekončících válečných úspěších Ukrajinců nebo vládních prohlášeních, neb každý normálně uvažující občan ví, že jsou to jen samé lži. Překontroluji si z druhé strany i pana Svatoše, ten sice nelže ale hrozně přehání. No… Číst vice »

skeptik
skeptik
před 26 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Neplést si Židy a sionisty.
Boj proti okupantům je terorismus? Pak jsou ti, co bojovali proti nacistickým okupantům teroristi a ne hrdinové.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 26 dny
Odpověď uživateli  skeptik

Neplést si vedení boje. Ono je trochu jiné bojovat ,,čestně” a nebo jako zbabělý terorista. Podle našich milých krajanů byl např. atentát na Heydricha taky teroristickým činem. Ano podle vyššího principu mravního není vražda tyrana zločinem. Co člověk to názor. Ani Izraelci ani Palestinci proti sobě ,,čestně” nebojují. Jako teroristické státy ano..… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 26 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Dnes málokdo ví jaký je rozdíl mezi Židy a Sionisty. Prostě kolektivní vina jako třeba u Rusů. Proto nabádám: Osvěta…

skeptik
skeptik
před 26 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Vedení boje jako “hrdinové” Mašíni? To jste měl na mysli tím čestně?

kutnohorsky
kutnohorsky
před 26 dny
Odpověď uživateli  skeptik

Skeptiku, ale ale! Vy se do toho motáte a teď bijete dokonce na mou stranu. Ano Mašíni byli teroristé se vším všudy. Vraždili nevinné navíc antikomunisti nekomunisty a mladého závodčího dokonce podřízli jako podsvinče. To není opravdu ,,čestně zabíjení” v rámci nějakého odboje. A už se tím netrapte! ,, Čestné zabíjení” samozřejmě neexistuje to… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 26 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

No doufám, že tou sličnou a mladou krasavicí není Pekari prasátko, nebo sličná kráva Černochová, nebo ta z Brna – to je opravdu kus hnusu

vaclav
vaclav
před 26 dny
Odpověď uživateli  vaclav

Opomněl jsem Jouru Kňouru a fon Hovno

Karel2002
Karel2002
před 25 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

V každém národě jsou lidé hodní i zlí.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 26 dny

Zaklad je casova osa,nikoliv emoce…Jakmile je clanek plny emocionalnich vylevu tak je zbytecne ho cist…Pres emoce se clovek pravdy nedopatra

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 26 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Pak jeste mam dalsi vec,kterou z duse nesnasim…moralizovani a poukazovani na to,ze to delaji pro nas….To maji ze zakladni prirucky pro podvodniky