Svatý hexogen: Ukrajina připravovala pro Rusy krvavé Velikonoce

V úterý 2. dubna odhalili příslušníci FSB společně s celníky dovoz 27 improvizovaných bomb a výbušnin z Evropy do Ruska. S mimořádným cynismem byly ukryty v ikonách a církevním náčiní. Další zločin kyjevského režimu už je za hranicí dobra a zla, míní ruská pravoslavná církev.

Nebezpečný náklad

Podle Federální bezpečnostní služby se pokusili propašovat z Evropy do Ruska téměř tři desítky výbušných zařízení pod pláštíkem ikon a církevního náčiní. Výbušný náklad byl odhalen na hranicích v Pskovské oblasti.

“Celkem bylo z nákladu, který putoval po trase: Ukrajina – Rumunsko – Maďarsko – Slovensko – Polsko – Litva – Lotyšsko – Rusko, vyjmuto 27 improvizovaných výbušných zařízení maskovaných v ikonách a připravených k použití, 70 kilogramů průmyslově vyráběné plastické trhaviny o vysoké síle, 91 elektrických rozbušek a součástky střel do RPG-7”, – uvádí se v materiálu.

Podle Dmitrije Bělocerkovského, vedoucího regionálního expertního a forenzního centra ministerstva vnitra, je výbušnou látkou ukrytou v ikonách hexogen. Jedná se o bílý krystalický prášek bez zápachu, extrémně výbušnou látku, která svými ničivými vlastnostmi předčí TNT.

“Hmotnost zajištěné výbušné látky je dostatečná na to, aby vyhodila do povětří čtyřpatrový obytný dům,” uvedl kriminalistický expert.

Bělocerkovskij dodal, že ikony obsahovaly průmyslově vyráběné sabotážní rozbušky se zpomalovacími sadami, které používají speciální jednotky k provádění sabotáží.

Vyšetřovatelé zjistili, že auto s tímto nákladem vyjelo z Kyjeva, a pokračovalo do města Černivci, kde byly výbušniny přeloženy do bílého Mercedesu Sprinter, na němž pachatelé překročili hranice s Rumunskem. Tam na ně čekal řidič, který dostal balíček s doklady a byl poslán po zvolené trase dále. Tento řidič byl nakonec zadržen na ruských hranicích.

Na videozáznamu uvedl, že doprovázel náklad z území Rumunska a cestoval s těmito ikonami bez překážek přes několik zemí, nikde nebylo objeveno nic podezřelého. Konečným cílem nákladu měla být Moskva.

Bylo zahájeno trestní řízení ve věci nelegálního převozu výbušnin a výbušných zařízení přes hranice skupinou osob na základě předchozího spiknutí.

FSB zdůraznila, že všechny osoby zapojené do tohoto trestného činu, včetně občanů jiných států, budou identifikovány, zařazeny na seznam hledaných osob a postaveny před soud.

Cesta teroru

Případ u Pskova je příznačný. Odhalil celou teroristickou a protikřesťanskou podstatu současného režimu na Ukrajině.

Vasyl Maljuk, šéf ukrajinské bezpečnostní služby, v jednom rozhovoru z minulého týdne dokonce uvedl, že jím vedená bezpečnostní služba stojí za vysoce sledovanými teroristickými útoky a vraždami v Ruské federaci v posledních letech.

Oficiálně sice nepřijal přímou odpovědnost za vraždu vojenského zpravodaje Vladlena Tatarského nebo bývalého poslance Nejvyšší rady Ilji Kivy, ani za pokus o vraždu spisovatele Zachara Prilepina či výbuch na Krymském mostě, prozradil však podrobnosti o těchto zločinech.

Ruské ministerstvo zahraničí označilo Maljukovo sebeodhalení za přiznání Kyjeva k účasti na provádění teroristických činů.

“Ruské ministerstvo zahraničí sdělilo ukrajinským orgánům požadavky vyplývající z Mezinárodní úmluvy o potlačování teroristických bombových útoků (ICBT) a Mezinárodní úmluvy o potlačování financování terorismu (ICSFTU) na okamžité zatčení a vydání všech osob zapojených do těchto teroristických činů,” uvedlo ruské ministerstvo zahraničí v prohlášení.

Již dříve ruské úřady uvedly, že Ukrajina se podílela na teroristickém útoku v Crocus City Hall u Moskvy 22. března, při kterém radikální islamisté zabili více než 140 lidí.

Velikonoční teroristický útok

Po Euromajdanu v roce 2014 začala na Ukrajině postupná státní ofenziva proti Ukrajinské pravoslavné církvi Moskevského patriarchátu, která se zintenzivnila po zahájení SVO.

Použití ikony jako bomby zcela zapadá do logiky boje kyjevského režimu proti kanonickému pravoslaví, který vedou lidé, jimž není nic svaté, řekl agentuře RIA Novosti předseda synodálního oddělení Ruské pravoslavné církve pro vztahy církve se společností a médii Vladimir Legojda.

Podle něj má víra v Boha sjednocovat a “ponechávat prostor pro budoucí mír, i když se válčí”.

“Teroristé všech druhů se však snaží udělat z náboženství prostředek sváru a rozkolu. Je nad rámec dobra a zla udělat z předmětu uctívání – ikony, před kterou se lidé shromažďují, aby vrátili mír do svých srdcí – nástroj války. Vděčnost patří všem lidem, kteří tento rouhačský a proti Bohu bojující záměr zastavili,” řekl Legojda.

Andrej Medveděv, novinář z VGTRK a místopředseda Moskevské městské dumy, se domnívá, že Ukrajina mohla na Velikonoce plánovat teroristické útoky.

“Výbušná zařízení maskovaná jako ikony. To znamená, že můžeme předpokládat, že ukrajinská GUR připravovala na Velikonoce sérii teroristických útoků. Proč by jinak takto ukrývali výbušná zařízení? Myslíte si, že to není možné? Hromadné teroristické útoky v kostelech?” – napsal na svém kanálu Telegram.

Verzi o možné přípravě teroristických útoků ze strany Ukrajiny v době Velikonoc podpořil i ruský bloger Sergej Koljasnikov.

“To ukazuje, že ukrajinská GUR pod patronací a se souhlasem NATO připravovala na Velikonoce masový teroristický útok v Rusku, a to ve 27 pravoslavných chrámech. V době jejich maximální návštěvnosti civilisty, starými lidmi, ženami a dětmi,” stojí ve zprávě na jeho kanálu Telegram.

Podle blogerova názoru je “čas skoncovat” s Ukrajinou, protože tam už není s kým a o čem jednat.

**

Pavel Kotov, Ukrajina.ru (11:06 02.04.2024), pro Novou Republik vybrala a z ruštiny přeložila PhDr. Jana Görčöšová

*

Redakce Nové Republiky děkuje všem dárcům, kteří vědí, že nežijeme ani z reklam ani ze sponzoringu, a proto nám zaslali na účet zapsaného spolku Nová Republika peněžní dary.

Fiobanka: 2300 736 297 / 2010

Velmi si vaší pomoci vážíme. Zaslané prostředky slouží k realizaci našich seminářů a panelových diskuzí a konferencí, k jejich audiovizuálnímu záznamu, tvorbě podcastů a zveřejnění a k rozšíření činnosti a působení spolku Nová Republika.

Všechny texty uveřejněné na Nové Republice jsou volně šiřitelné.

*

5 3 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem

Mě více zaujalo, že Zelenskyj přijal oslavu Velikonoc podle západního kalendáře https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/Zahrani%C4%8Dn%C3%AD/zelenskyj-poslal-ukrajinc%C5%AFm-velikono%C4%8Dn%C3%AD-vzkaz-podle-z%C3%A1padn%C3%ADho-kalend%C3%A1%C5%99e/ar-BB1kQbZl tedy podle Vatikánem zavedeného Gregoriánského kalendáře, který Rusko a pravoslavná církev nikdy nepřijaly. Rusko bude slavit Velikonoce až 5. května, židé 22. dubna (Pesach). Západní kultura v 16. století přijala oslavu “obětování beránka” dříve, než jeho obětování oslaví židé, čímž mají židé nad… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 měsícem

„Dost NATO! Žádné zbraně a války v 21. století.“ Proběhlo v Norimberku. Média „zavřela“ oči
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Dost-NATO-Zadne-zbrane-a-valky-v-21-stoleti-Probehlo-v-Norimberku-Media-zavrela-oci-753169

standa
standa
před 1 měsícem

Anglosasové nenávidí Rusko a Rusy, protože se ještě nedostali plně k surovinám a energetickým zdrojům Ruska a to je opravdu hodně, ale hodně se – hněte ! Na člověka, který se v Pardubicích procházel s mikinou ze Zetkem a symbolem Ruska na rukávu se strhlo Luciferovo dopuštění – dokonce chtějí i jeho smrt ! Tak daleko dospěla fašizace… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  standa

Kdyby se to nekde volne prodavalo,nosim to taky ( shanet to nebudu na to jsem lina)..Rada provokuji idioty..At jim treba prasknou pumpicky

cablik
cablik
před 1 měsícem

Tak jsem zvědav jestli bude označen teroristický stát tohle zase ty nýmandi přepískli. Naštěstí to nedotáhli do konce typické metody muslimských fanatiků. Všeho dočasu který jim už došel.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  cablik

Muslimsti fanatici ..ono je to tezke…kdyz jim tam zabijeli bombami pribuzne a oni nemeli takove armady a vybaveni..Vzdyt si je Zapad sam vytrenoval.Co vim,tak Afgance treba trenovalo a vyzbrojovalo USA proti SSSR…I ISIS nebo ISIL vznikla v zajateckem tabore ( opet USA)

cablik
cablik
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Oni už dlouho takhle vraždí pro víru a západ toho zneužil v zástupné válce v Sýrii jaké zvěrstva ti mladí lidé z rádoby demokratických zemích páchali.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  cablik

Ja v podstate nevim,kde tento ” styl” vznikl..Oni ani krizaci nebyli zadni holoubci

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Ja tak premyslela,co bych udelala ja,kdyby mi bombou vyvrazdili celou rodinu…Mozna bych take nekam sla s ” batuzkem” jen si myslim,ze cil bych si vybrala jiny ( i kdybych mela vse udelat proto,abych se k nemu dostala)…A to fakt nemam rada miseni kultur a “stehovani narodu”