Těžké ticho

Nelíbí se mi to. Něco se chystá. Dělají něco, čím bychom v žádném případě nesouhlasili a proti čemu bychom se bouřili. Potichu rozlévají mlíko, aby pak nemělo cenu plakat. Dělají nám něco za zády.

Daniel Sterzik-Vidlák
Daniel Sterzik-Vidlák

Nemáte pocit, že se v posledních dnech vlastně vůbec nic neděje? Je takové geopolitické ticho. Tak velké, že je najednou vidět i na takové debily, jako je třeba mladý Kolář, který zahajuje svoji TOPáckou kampaň sloganem, že se nebojí postavit Rusku, i když si všichni pamatujeme aféru agenta s ricinem, kdy Kolář zalezl hodně hluboko do země a když vylezl, vypadal, že ho ruští agenti skutečně unesli a mučili.

Před pár týdny událost stíhala událost. Každý den se toho dělo tolik, že nebylo v mých silách, vměstnat to do jednoho článku. Dějiny šly rychle kupředu, nebezpečí byla jasná a konkrétní, záměry naší fialové vlády také. A teď najednou mám pocit, že bych si měl dát nohy na stůl, vzít si sklenku portského a koukat, jak naše třešeň kvete o čtrnáct dní dřív než obvykle. Kromě obvyklých nešvarů naší vlády se najednoou neděje nic.

Jsem táta pěti dětí… znáte to. Když je doma ticho, když se děti tváří, že nic nedělají, nejspíš právě chystají nějakou lumpárnu… Podobný pocit mám teď z naší evropské geopolitiky.

Dánům se prý splašil jakýsi odpalovač raket a lodě nemohou proplouvat úžinou Velký Belt… zřejmě se stalo něco úplně jiného, ale to se dozvíme až za čas. Až zase dějiny budou pádit tak rychle, že je nebudeme stíhat.

Jak je to dlouho, co Macron začal mluvit o tom, že Francie pošle svoje vojáky na Ukrajinu? Tři týdny? Měsíc? Teď už to nikoho nevzrušuje. Pokud se francouzské jednotky dostanou na Ukrajině do ruské palby, Francie nebude žádat NATO o pomoc… To byla tak nějak poslední informace od Macrona. Ale zároveň se prý uskutečnil rozhovor mezi Sergejem Šojgu a francouzským náčelníkem štábu. První kontakt Francie a Ruska po víc než roce.

Když si vzpomenu, že na začátku války Macron volal Putinovi dnes a denně…

Teď zase probleskují zprávy, že na Ukrajinu půjdou i Poláci… ne bojovat, samozřejmě. Nahlas se říká totéž, co slyšíme i od našeho prezidenta Gumy. Že je lepší, poslat instruktory na Ukrajinu, než převážet ukrajinské vojáky sem. Ale před rokem Černochová tvrdila, že to udělat nemůžeme, protože by to bylo zapojení do války…

Petr Pavel to samozřejmě nemá ze své hlavy. Když něco takového říká, říká to proto, že mu řekli, že to má říkat.

Generální tajemník NATO Stoltenberg začal mluvit o stamiliardovém fondu pro vyzbrojování Ukrajiny…

Po teroristickém útoku v Moskvě také nějak zmlkli i Rusové. Kromě občasných zpráv o ukrajinské stopě při vyšetřování teroristů je vlastně ticho. Poslení výmluvný vzkaz raketami, při kterém Rusové zničili celou řadu ukrajinských elektráren, je už víc než týden starý.

Najednou jsou všichni skoupí na slovo. Je to jako okurková sezóna v létě 2019, kdy byl svět ještě v pořádku a vodu kalil jen Mikuláš Minář a jeho Milion chlívek, protože se mu nelíbilo, že Babiš je premiér, i když čelí trestnímu oznámení. Ještě neexistovalo slovo „dezolát“ a nikdo by tehdy neuvěřil, že za pár let soud Babiše prohlásí za nevinného.

Přesto přesně v tomto bezčasí už pod povrchem začínal bublat covid, biolaboratoře na Ukrajině, už se vyzbrojovalo a ladily se detaily pro budoucí konflikt. Jen jsme nic z toho ještě neviděli. Proč? Protože jsme se nedívali. Neměli jsme ještě důvod.

Teď mi to přijde hodně podobné. Není to jako chvíle před bouří, ale spíš jako chvíle před výbuchem sopky. Tu a tam se něco zatřese, tu a tam se objeví dým… ale nic určitého. Někde v temných kancelářích se peče něco, o čem zatím (raději) nemáme vědět. Orbán i Fico už u toho nejsou a tak to nemohou vynést ven. Řeší se to někde jinde a veřejnost ať se baví tím, jaká blběna chce být českou eurokomisařkou…

Najednou nikdo nemá potřebu nás informovat, jak to pokračuje v Gaze, jak pokračuje vyšetřování našeho šíleného střelce Kozáka, nikdo nemluví o Sýrii ani Arménii, ba i ti gaučoví vojenští analytici si nějak dali pohov a přestali nás zásobovat svými moudry a předpověďmi. Něco ještě běží ze setrvačnosti, ale jako by všichni ztratili zájem.

Když je podobné ticho u mě doma, zpravidla pak nacházím rozstříhané záclony, počmárané zdi, med vylitý na koberci a podobné radosti. Je prostě podezřele ticho. Jako v posledních dnech před invazí na Ukrajinu, kdy to vypadalo, že napětí opadává.

Nelíbí se mi to. Něco se chystá. Dělají něco, čím bychom v žádném případě nesouhlasili a proti čemu bychom se bouřili. Potichu rozlévají mlíko, aby pak nemělo cenu plakat. Dělají nám něco za zády.

**

Daniel Sterzik – Vidlák, Litterate

4.6 27 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
25 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
peter matej
peter matej
před 24 dny

Ešte ju nevidíme,ale už počujeme šum jej krídiel. Čierna labuť!

standa
standa
před 24 dny

Vypadá to, že kolektivní Západ a Východ se připravují na nějaké střetnutí. Asi velké. Ukrajina, Irán, Čína. U Ruska se to dá předpokládat, tam takové FAB 3000 nebo vakuové bomby 500kg (mrak, který je následně zapálen dělá šeredné škody – není možné se ukrýt) asi si je ponechávají pro NATO.

cablik
cablik
před 24 dny

Furt se něco děje každý den čtu špatné články vojenská realita je daná a vědí to obě strany pokud tam pošlou instruktory tak dopadnou jako ti před nimi. Nevěřím že budou vystřeleny západní zastaralé jaderné rakety.

orinoko
orinoko
před 24 dny
Odpověď uživateli  cablik

Jj, jak vyprávěl Donutil příhodu z Vackavaku: Starší pod vlivem pozoroval dění kolem sebe – někdo zvracel, jiný ho objimal: vůbec se vam nedivím, jinde někdo nemohl pořád něco vyndat z poklopce a tamhle zase jedna zpívala: ukážu ti cestu rájem…
A starsi pod vlivem ze sebe vysoukal – jj, pořád se něco děje.

standa
standa
před 24 dny
Odpověď uživateli  orinoko

Na čem jedeš ?

orinoko
orinoko
před 24 dny
Odpověď uživateli  standa

Klasická otázka těch, jimž chybí představivost. Nikoli originální. Měli s tím problém bolševici rudi, modří lajnu podrzeli. Minimálně tipovali marjanu, ale když se celý autobus s bigbitem tlemil, tak já vypadal jako suchar. Netušil jsem, co je k smíchu. A už mi to nikdo nenabízel. Pivo je jiná kategorie, ale nikoli po ránu. To se… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 24 dny

Ach, ano. A to není fsechno. Nedá mi upozornit na ” pozorovatelku “, která má podle všeho kulicha, a svými moudry už zasvinila kdeco, než jí odsud vykopli. Proč právě teď to pisu? Tato entita je fascinovana Íránem, jehož veliký Prediktor postaví na piedestal. A ted nic. Ale přitom u zida je zakopan celý… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 24 dny
Odpověď uživateli  orinoko

Pokud dojde k vyslání zabozroutu na Halic, tak proto, že je Afrika vykopala z jižních směru. Co s tím má micron dělat? A tak budou nejspíše v týlu, aby alzak mohl zálohy poslat k české rehtacce do zakopu. Nějaký bohatý Rus vypsal odměnu 1 meloun rublů za hlavu prvního zabozrouta. Tak to nastane honička. Co NATO… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 24 dny
Odpověď uživateli  orinoko
Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 24 dny
Odpověď uživateli  orinoko

Čas cca 23:20 zde https://www.ceskatelevize.cz/porady/10175540660-mate-slovo-s-m-jilkovou/224411030520012/ Tam včera u Jílkové na téma Slovensko a Česko řekl trefnou větu E. Chmelár: “Nie každá hlúposť stojí za komentář” – tak asi tak. Ale když už na Vás přece jen reaguji (a zdůrazňuji, že jde o REAKCI, nikoliv o moji akci vůči Vám), tak napsat do veřejné diskuse (jinde,… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 24 dny
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Aeronet, NWOO, OM … všude bláboly na téma predurcenosti. Na OM dokonce v trojjedinosti, což byl důvod, proč jsem přestal posílat 2 000, Kč mesicne, když už si to tam nechali líbit. Tautologicke bláboly dokazovane sdělením téhož. Jak Beatles: Protože nebe je modrý, mám v očích slzy, protože nebe je modrý. – Because.… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 24 dny
Odpověď uživateli  orinoko

Za 15 let čtvery stránky, přičemž z OM jsem odešla právě proto, aby redakce OM o Vaše dva tisíce nepřišla. Nejvíc hodno pozornosti je ale to, jak mě všude pronásledujete a ještě se chlubíte, jak se Vám daří mě penězi zrušit. Tak hlavně, že jste vítěz a že Vašimi komentáři nad Vás není! A co… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 24 dny
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Co jsem měl na oprdi, to jsem vyjevil. Dal už je to jen na místních, jestli budou také připomínat mrdve brouky. Ani nebudu zpětně vyhledávat ty bláboly. I největší debilita, zahalená do obalu důležitosti, zůstává pořád kravinou . Dokonce už Werich říkával – To je tak blbý, že se to bude… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 24 dny

Svět je cíleně nastavený tak, aby řešil jen informace v horizontu týden-14 dní a nejlépe denní zprávy, a to ještě tak, aby se davům předhodily informace nepodstatné. A zatímco davy se vždy soustředí na nepodstatný kamínek, strůjci mozaiky mají klid dělat to, co je podstatné, tedy na to, co je rozpracované přinejmenším na dekády. Dám… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 24 dny
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Touto optikou se žádné ticho nekoná – naopak přicházejí velmi důležité informace, které potvrzují, že dlouhodobý scénář jde do finále. Svět je zaměstnaný hrozbou války NATO s Ruskem a podstatných věcí si opět nevšímá. Důležitá událost přijde 8.4., po ní dění pokročí na podzim.

kolokol
kolokol
před 24 dny
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

No jo, todle se povídá na těch andílkovských stránkách. Pamatuju, kolik se toho napovídalo o roce 2012. A i kdyby jim to tentokrát vyšlo – už by snad bylo načase – tak co jeden nadělá s těma vyššíma silama?! A tomu, že by se miliardy dosud pozemských červů lusknutím prstů proměnily ve vysoce zářící bytosti… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 24 dny

Mě se to taky nelíbí už dávno. Upozorňoval jsem tu na přílišné a nekritické ,,fandění* kapitalistickému a imperialistickému Rusku (jsme jedné krve ty i já), nejdůležitější jednání se vedou za zády veřejnosti, co my vůbec víme o co vlastně jde. Svalnaté řeči pomalu ustupují a začíná se zalézat do ulit. Makron=naše guma(buď taky musí, nebo… Číst vice »

kolokol
kolokol
před 24 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

…a začíná se zalézat do ulit…
Naopak. Vidlák mívá dobrá tušení. Sikorski oznámil vytvoření “nevojenské” mise NATO na Ukrajině.

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 24 dny
Odpověď uživateli  kolokol

Při vší úctě k autorovi, tušení je o ničem, důležité jsou informace. A těch je hafo! Že je autor nevidí, tím se ničím nevymyká autorům, jejichž články rovněž stojí jen na denních informacích – taková je naše doba, zaměřená na detail. A já neříkám, že takové informace nejsou důležité, ale nejsou-li zasazeny do širšího… Číst vice »

Naposledy upraveno před 24 dny uživatelem Pozorovatelka
kolokol
kolokol
před 24 dny
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Informací a hlavně signálů je dost a dost. Když ale signalizuje takový Macron, Scholz nebo Fiala moc to neznamená. Ty gumy se ohnou kdykoliv tam, kam je od nich požadováno. Snad i to vyhlášení NATO je jen pokusný bálonek. Byť reakce Šojgu zřejmě přesvědčuje partňory, že nasadili správný kurz. Putin má nejsilnější mandát,… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 24 dny
Odpověď uživateli  kolokol

Macron spěchá a má k tomu důvod, proto také současně nenápadně ustupuje – čas se totiž velmi krátí, protože podzim se blíží. Scholz a Fiala – to jsou zcela nepodstatné loutky na odpis. A Putin – ten moc dobře ví, co dělá.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 24 dny
Odpověď uživateli  kolokol

Žádná vojenská mise nemůže být nevojenská. To ví každý blb, i já. Naši chemici byli snad v Iráku nevojenská mise? Možná nebyli ozbrojení ale byli to nezvaní agresoři se vším všudy. Irák je nezval. Ulitou myslím ta agresivní, sebevědomá výraziva, která vůči Rusku umiňují. Není vojenský – nevojenský taky takový přihlouplý, možná… Číst vice »

kolokol
kolokol
před 24 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Jo, tak jsme si to jen dokreslili a upřesnili.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 24 dny
Odpověď uživateli  kolokol

Jo!

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 24 dny