Všechno jednou skončí“. Putin odhaluje plán B

Čím blíže je datum vypršení prezidentského mandátu Vladimíra Zelenského (stane se tak 20. května 2024), tím nervóznější je situace na Ukrajině. Nuže je i z čeho být nervózním. Očividně se na toto datum připravují mnohé síly v zemi, ale i mimo ni. Šéf ruského ministerstva zahraničních věcí Sergej Lavrov už totiž naznačil, že otázka uznání Zelenského za plnoprávného prezidenta Ukrajiny může po 21. květnu ztratit smysl.

“Führer Ze”
Prezidentské volby na Ukrajině zrušil kvůli válce prezidentským dekretem samotný Zelenskyj. Po 21. květnu tak zůstane v čele státu fakticky už jen jako vojenský diktátor, který bude vládnout jen na základě stanného práva. Zelenskyj totiž nemá žádný jiný legitimní způsob, jak ospravedlnit svůj mandát vést zemi, kromě řádného vítězství ve volbách. Tyto okolnosti by se mohly stát problémem i pro případná mírová jednání, protože čistě technicky, Zelenskému “dojdou” dosavadní pravomoci. Pokud totiž povede jednání v hodnosti “vojenského diktátora”, jeho nástupci budou moci na tomto základě zrušit všechny výsledky jednání a označit je za nelegitimní. Dokonce i na samotné Ukrajině chápou nejistotu pozice současného prezidenta. Ukrajinský odborník na státní právo Andrej Magera tvrdí, že nezbytnost současného stavu sice dává Zelenskému právo zůstat ve funkci i po skončení funkčního období, ale kráčí po “tenkém ledě”.

Ani takto však Zelenskyj nemá žádné pozitivní vyhlídky. Od začátku letošního roku, kdy odstartoval změny ve vedení země, si upevňuje moc opravdu osobitě. Začátkem února odstoupil z postu hlavního velitele Ozbrojených sil Ukrajiny druhý nejpopulárnější člověk v zemi Valerij Zalužnyj. A v uplynulém týdnu Zelenskyj vyměnil další část vedení ve vojensko-obranném bloku, kde vyhodil šéfy Rady národní bezpečnosti a obrany i zahraniční zpravodajské služby.

Učinil tak jen proto, aby mohl alespoň chvilku klidněji spát. Zbavil se totiž těch, které považuje za hrozbu pro sebe samotného a svou moc. Není to nic překvapujícího, že tak učinil po několika letech hádek z jednoduché touhy, konečně si uzurpovat veškerou moc pouze pro sebe.

Lidé jsou již unaveni
Mezitím se v armádě mluví stále hlasitěji o svržení Zelenského. Jedna z jeho hlavních chyb totiž spočívá v tom, že se svého času rozhodl podřídit válku proti Rusku ideologickým a PR cílům plným propagandy. Nyní platí za svou „mělkost“. Ve společnosti roste už také nejnovější poptávka po jednáních s Ruskem a ukončení války. Zelenského režim se tak dokáže udržet u moci pouze za vydatné pomoci jemu loajálních sil v armádě. Podle průzkumů veřejného mínění totiž na Ukrajině ke konci loňského roku zůstalo už jen 35% přívrženců války s Ruskem. Jedná se pouze o ty, kteří mají v úmyslu bojovat do posledního Ukrajince. Zbytek populace je více nakloněno různým možnostem pro dosažení míru s Ruskem. V současnosti je však počet podporovatelů takových mírových jednání, kdy by Ukrajina souhlasila s územními ústupky stále menšinový. (není jich více než pětina populace) Nikdo však neumí říct, co bude za tři nebo o šest měsíců.

Na řadě je nyní Charkov
V příštích týdnech nebo měsících bude muset Ukrajina předat pod ruskou kontrolu ještě i celý Charkov. Důvodem je oslabená protivzdušná obrana země, která nezvládá nálety ruských letadel a ani raketové útoky, které jsou vedeny v reakci na terorismus ukrajinských ozbrojených sil proti Belgorodu a jiným městům.

Evakuace Charkova začala ještě loni v létě. Úředníci již měsíce odvážejí různé dokumenty a evakuují podniky. Ukrajinské ozbrojené síly se snaží posílit svoji obranu v okolí města. To vše nebude mít velký vliv a Ukrajina proti Rusku vydrží ještě pět nebo maximálně osm měsíců. Pro Ukrajinu už “vše skončilo”. Samotní Ukrajinci během tohoto konfliktu utrpěli kolosální ztráty na pracovní síle. Podle některých výpočtů by tyto ztráty mohly představovat až několik milionů lidí. To znamená, že Ukrajina se po vojenských operacích dostane do demografické pasti a jako národ může přestat existovat. Zůstat by mohly jen izolované etnické diaspory, rozutékané po celém světě. Výhled je děsivý. Toto je cena za tvrdohlavost Zelenského a jeho junty.

Ukrajinský blaf
Je však možné, že po 21. květnu budou všechny tyto problémy vyřešeny. “Co se týká 20. května a toho, co se stane den poté, když se ho dožijeme, možná ani nebude třeba komentovat,” zamyšleně poznamenal na toto téma Sergej Lavrov. Co tím myslel? Kdohoví…

Vojenští experti a analytici totiž vůbec nevylučují velkou ofenzívu ruských sil ještě před tímto datem. Navíc i západní analytici předpovídají pád Charkova. Asi i proto zazněly “dost podivné” prohlášení šéfa ukrajinské diplomacie Dmitrije Kuleby o tom, že Rusku by mohlo být umožněno diskutovat o Zelenského “mírovém vzorci” na summitu ve Švýcarsku. Na jedné straně to vypadá jako provokace, ale na druhé straně, jakou možnost má ještě Zelenského režim? Předat Rusku všechno, včetně Kyjeva, a pak se stáhnout do autonomie kolem Užhorodu?

Vysoce postavení ukrajinští lídři se pomalu probouzejí do reality a začínají chápat, že už nejde o nějaká vyjednávání nebo jednání. Na stole se totiž objevuje jakési konečné řešení, kterým je pravděpodobně historické vymazání Ukrajiny z mapy světa.
Již dlouho existuje mnoho náznaků, že Vladimir Putin si od začátku Speciální vojenské operace (SVO) tuto možnost ponechal jako svůj náhradní plán “B”. Čím více však nepřítel vzdoruje a činí různé kotrmelce, tím více se tento plán stává realističtějším.

**

Robert Merva, Armádny Magazín Sk

4.8 17 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
12 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Ludvik
Ludvik
před 27 dny

Rozpolcený národ a zrada vzdělanců

 

Jiří Jaroš Nickelli, ČSPB Moravská Třebová

https://ceske-narodni-listy.estranky.cz/clanky/prispevky/rozpolceny-narod-a-zrada-vzdelancu.html

Skvělý článek… !!!

jbskalensky
jbskalensky
před 27 dny
Odpověď uživateli  Ludvik

Je, díky za odkaz. Jen s hořkostí dodám, že to bahno nevzdělanosti a podělanosti se rozlévá už od základního školství. Ale i to je “řízeno” centrálně z ministerstva “zrádnými vzdělanci” a “nadšenými idioty”.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 27 dny

Zelenský ztrácí lesk a glanc. Jeho namyšlenost, jako bojovníka proti ruskému zlu, za záchranu světa začíná vadit. Američani ještě Ukrajině něco dodají ale pomalu budou končit, protože si spočítají, že už by další vojenský materiál nezaplatili, leda v příštím století. Nelze uvrhnout Ukrajinu do velkého válečného střetu. Amerika ji potřebuje živou, když… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 27 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Dannymu.

standa
standa
před 27 dny

Jak říká klasik: ” Moc korumpuje absolutně ! ” Hrubá propaganda přestává zabírat na Západě, v Česku ještě zabírá. Lidé si neuvědomují, že žijí v českém fašistickém realismu a stávají se, podporovatelé Ukrajiny upíry – posílají raketomety české Vampire na Ukrajinu hlavně proti civilistům – proti ženám a dětem ! Je velký rozdíl ve… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 28 dny

Ten maly herec se dostal k velke moci a nemel k tomu potrebnou moudrost a moralku

kolokol
kolokol
před 27 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

To jsou ti noví lídři. Andrej Fursov (v jiné souvislosti) jmenuje Analenu Baerbock, Macrona, Sunaka a říká – připomínám si Válku s mloky od Karla Čapka, kde on píše o maskách bez tváře. Navenek vypadají různě, ale typologicky jsou stejní, prázdní.

Prodost
Prodost
před 28 dny

“Podle průzkumů veřejného mínění totiž na Ukrajině ke konci loňského roku zůstalo už jen 35% přívrženců války s Ruskem. Jedná se pouze o ty, kteří mají v úmyslu bojovat do posledního Ukrajince.”
Myslím, že to jsou ti. kteří na frontu nikdy nepůjdou. A že jich tam je! Těch 35% docela odpovídá.

danny
danny
před 28 dny

Pokud je pravda, co psaly západní SMI, tak si tento pán přes své kamarády koupil dvě jachty celkem za cca 150 MIO USD. Včera psali že si koupil od krále Karla III. jeden z jeho zámků za 2O MIO liber. A jistě to nejsou všechny jeho nemovitosti a nevycinkal se do poslední hřivny.… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 27 dny
Odpověď uživateli  danny

Toto jinde spadlo pod schvalovací proces:

“To je určitě fuckac nějakých nesvedomitych trollu! 
To nas herka Vetchy posílá naše pokrokové drony do útrob potřeb na ukrajinská pole, kde je pak sbírají Rusové jako českou úrodu, čemuž na oslavu rehta největší army green světa v Dejvicích. A Halic volá dej více, Dejvice…”

danny
danny
před 27 dny
Odpověď uživateli  orinoko

A Fialenko dá! Stovky miliónů! Alespoň vidíme, kam jdou peníze, o které okradl důchodce, kuchařky a družinářky ve školách, za zvýšené daně atd. Ani Hácha nebyl tak devótní jako tenhle primitiv s mnoha tituly. Ale ten měl okupovanou zemi. Tenhle jezdí ou svojí bandou po světě a nabízí sám!

cablik
cablik
před 27 dny
Odpověď uživateli  danny

Jenže Hácha to neměl jednoduché musel plnit příkazy bez zaváhaní jinak by mohl též skončit v koncentráku. Fialenko si naivně myslí že ho chrání USA a proto dělá to co dělá a to se budou tihle lokajové ještě divit co bude.