Dezinformátoři fact-checkují evropskou alternativu

Web pravyprostor.net ztratil sponzora. Ztratil ho na základě článku s názvem News Insight a InformNapalm popsaly síť proruské propagandy, zmiňují i čtyři české weby, který byl uveřejněn na serveru týdeníku Marketing & Media (mam.cz).

Ve zmíněném článku je obviněna skupina evropských alternativních webů – mezi nimi i čtyři české weby Zvedavec.news, CZ24.news, Pravyprostor.net a Infokuryr.cz – z šíření ruské propagandy.

Citace z článku:

“Rozsáhlou síť proruských webů, které na Západě šíří narativy a propagandu Kremlu, popsalo a propojilo šetření novinářů z News Insight a mezinárodní zpravodajské komunity InformNapalm. Zařadili mezi ně i čtyři české stránky.

V titulcích článků často využívají honosných výrazů, které jim mají získat na důvěryhodnosti. Geopolitika, diplomacie, strategie, výzkum, globalizace, vyšetřování, informační válka… Ve skutečnosti mají vzletná slova jen pečlivě zakrýt proruské názory těchto médií, jejichž zaujatost se liší kus od kusu. Od neustálé kritiky Západu přes výběr čistě negativních zpráv o Ukrajině až po ruské fake news, nejtvrdší kremelskou propagandu a globální konspirační teorie.”

Zbytek hnoje, který vyplodila redakce mam.cz, si už dočtěte sami.

Člověk by předpokládal, že než redakce vypustí takovýto pomlouvačný článek, dobře si prověří zdroje, ze kterých čerpá informace.

Že si prověří News Insight a investigativní médium a platformu InformNapalm, kterou v roce 2014 založili ukrajinský novinář Roman Burko a gruzínský armádní expert Irakli Komaxidze.

To se však evidentně nestalo. Podívejme se tedy na tyto zdroje informací sami.

Při prověřování důvěryhodnosti webové stránky je dobré zjistit, kdo ji založil příp. kdo ji vlastní, kde sídlí a také kdo ji financuje, což se nejlépe dozvíme např. z výroční zprávy, ze seznamu sponzorů apod.

Mrkneme se nyní na stránku News Insight. Na tomto webu, nenajdeme jediné jméno vlastníka či zakladatele. Všechny informace o médiu jsou jen obecné žvásty. Majitel žádný, sídlo žádné, výroční zpráva žádná, seznam sponzorů žádný.

Kdo tvoří News Insight?

“Dobrovolný tým evropských novinářů (Velká Británie, Francie, Itálie, Ukrajina), překladatelů a IT specialistů z Ukrajiny.”

Jak je financovaný News Insight?

“Skupina dobrovolníků pomáhá Insight News Media. Dary od jednotlivců a organizací podporují naše webové stránky. Naše publikace jsou otevřené pro každého a webové stránky jsou bez reklam. Naším cílem je rozšířit informace a zdroje mezi co nejvíce čtenářů v těchto těžkých časech.”

Pokud se podíváme, jaké zprávy uvřejňuje tento web, zjistíme, že rozhodně nejde o nezávislé zpravodajství, ale o proukrajinskou propagandu.

tomto článku např. dále rozehrává frašku okolo média Voice of Europe a svazuje s ním další skupiny evropských alternativních webů. Můžeme jen hádat, zda jde o hru tajných služeb s cílem pošpinit tyto weby, aby se v budoucnosti lépe zdůvodnil jejich zákaz.

Pod článkem je podepsán “Mike Oaks, mediální analytik a novinář, plně oddaný prozíravé, analytické, investigativní žurnalistice a odhalování dezinformací.

Měli bychom věřit tomu, co o sobě píše a tomu, co píše?

Ne, web News Insight je příliš neprůhledný.

Stejný novinář píše články i pro InformNapalm. News Insight a InformNapalm jsou tedy propojeny. A nejenom to. Časopis odkazuje i na ukrajinskou verzi článku na ukrajinském webu Kanal 24. (tam je ale pod stejným článkem podepsán jako Emal Nabi, poznámka editora)

A jsme doma.

News Insight Media je tedy netransparentní, pravděpodobně převážně ukrajinské vlivové médium.

A co InformNapalm – podle mam.cz “nezávislé investigativní médium a platforma, kterou v roce 2014 založili ukrajinský novinář Roman Burko a gruzínský armádní expert Irakli Komaxidze”?

Použijme k prověření stejný postup.

Zde již máme nějaké zakladatele, podívejme se tedy na ně.

Kdo je vlastně šéfredaktor webu InformNapalm, Roman Burko?

Píše o sobě:

“Narodil jsem se na Donbasu, pak jsem se přestěhoval na Krym. Studoval jsem, žil a pracoval v Sevastopolu. Nějakým kiksem osudu jsou nyní oba tyto ukrajinské regiony, které nazývám svým domovem, obsazeny Ruskou federací. To mělo hluboký dopad na můj život, život mé rodiny a lidí, kteří jsou mi drazí. Stali jsme se vnitřně vysídlenými osobami (IDP) – v podstatě uprchlíky v naší zemi. Ruská agrese nás vytrhla ze známého prostředí, zničila náš normální život, rozbila naše plány do budoucna. Na začátku roku 2014 všechny tyto faktory předurčily mou volbu: vydat se cestou boje proti okupantům.”

Může být tento člověk nezávislým zpravodajcem z ukrajinsko-ruského konfliktu?

Nemůže. Je to pro něj příliš osobní.

Je tento člověk dostatečně trasparentní a důvěryhodný?

Není. Je anonymní, neuvádí své pravé jméno. Roman Burko je jeho pseudonym a nosí masku viz níže:

[...]

Ruský novinář, Leonid Ragozin, který utekl do Lotyšska a 12 let pracoval pro BBC, obviňuje InformNapalm z šíření dezinformací o své osobě. Kromě jiného píše:

“Co je tedy InformNapalm? Tato skupina se zrodila v době ruského útoku na Ukrajinu v roce 2014 a sama sebe popisuje jako „mezinárodní zpravodajskou komunitu“ specializující se na OSINT. Její zakladatel „Roman Burko“ neukazuje svou tvář a tvrdí, že je novinář z Ruskem okupovaného Krymu. Po jeho předválečných publikacích nejsou žádné stopy.

Ruská a běloruská vojenská propaganda jej identifikují jako konkrétního důstojníka jednotky psy-ops ukrajinské armády (popis jejich vyšetřování OSINT lze nalézt online), ale autoři tohoto vyšetřování jsou samozřejmě také odborníky na spojování pravdy a lži, stejně jako InformNapalm. Ale pokud je tato identifikace pravdivá, pak mluvíme o útoku armády mimo NATO na legálního rezidenta v zemi NATO.

Při pohledu na účty na sociálních sítích spojené se skupinou je zcela jasné, že členové InformNapalmu patří k části ukrajinské bezpečnostní komunity, která se vehementně staví proti prezidentu Volodymyru Zelenskému. Je zase součástí širší koalice jestřábů a nacionalistů, která se spojila kolem bývalého prezidenta Petra Porošenka.”

A tento člověk má rozhodovat o tom, které evropské zpravodajské weby jsou důvěryhodné a které šíří ruskou propagandu?!

No, to snad ne.

Ale podívejme se ještě na druhého zakladatele InformNapalm, gruzínského armádního experta Irakli Komaxidze.

Na Facebooku o sobě napsal: “Jsem z Gruzie a moje země je okupovaná Ruskem.

Tedy další osoba, která má s Ruskem nevyřízené účty.

Podud projdeme jeho aktivity, zjistíme, že se většinou snaží identifikovat ruské vojáky na Ukrajině, v Gruzii a v Sýrii a jejich osobní informace spolu s fotografiemi pak zveřejňuje na sociálních sítích a webových stránkách.

To také není ideální člověk pro nezávislý fact–checking.

K těmto dvěma bojovníkům proti Rusku se přidalo cca 30 dobrovolníků z celého světa a provozují InformNapalm jako web s “ověřenými a nezávislými informacemi”.

InfromNapalm je dokonce veden v americké databázi USAID – United States Agency for International Development – jako web bojující proti dezinformacím. To odráží bídnou úroveň ověřovačů pravdy v této americké databázi.

Další informace o sobě InformNapalm nepodává. Nemá tedy zveřejněné žádné sídlo, žádnou výroční zprávu a žádné spozory.

Z výše uvedených informací vyplývá, že InformNapalm není nezávislý ani transparentní. Není to web, který by mohl dělat kvalitní objektivní fact-checking. Je propojený s News Insight a s ukrajinskými weby a možná i s ukrajinskými nacionalisty a armádou.

Neexistuje jen ruská propaganda – existuje i ukrajinská propaganda a InformNapalm a News Insight jsou výstavními příklady ukrajinského dezinfa.

Ale to si mohl týdeník Marketing & Media (mam.cz) zjistit sám. Takhle se jen zařadil mezi média, která nás krmí dezinformacemi.

Tyto dezinformace však mají, bohužel, reálný dopad na jiné, mnohem kvalitnější novináře.

Svůj názor redakci můžete poslat sami redakce@mam.cz.

**

Autor: Maru, zdroj: Zvědavec

*

** Na podporu Nové Republiky je určen účet ve Fio-bance: 2300 736 297 / 2010 **

4.3 6 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 11 dny

Dnes je každá zpráva poměrně lehce ověřitelná. Navíc je mnohdy až příliš okaté, že dotyčný autor žvaní což musí průměrně inteligentní člověk poznat. Zprávy vycucané z prstu, lež překrucování skutečností. Už jenom to, že neustále čteme o vojenských úspěších Ukrajinců musí dát mozkům autorů zabrat. Myslím, že dezinformace je v dnešní době zbytečná… Číst vice »

spartak
spartak
před 12 dny

Dobrý kšeft v dolarech , stačí se přihlásit na jisté adrese i Koudelka věděl kam se má přihlásit ,aby mohl Česko ždímat,pacholek.

cablik
cablik
před 12 dny

No jo to nevymyslíš pokud se nelíbí lidem co se děje tak za to může Kreml. Ať se s tím jdou vyfotit realita je daná a Rusko za to nemůže je to práce korporátních fašistů.